Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akustyka pomieszczenia, pogłos

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akustyka pomieszczenia, pogłos

Witam.

Przeniosłem sprzęt do nowego pomieszczenia a właściwie dwóch połączonych szerokim przejściem ( ok 2m) w tym drugim troszkę mebli + łóżko (ale to chyba mniej ważne) , na nowo wyremontowany, niestety okazało się, że jest wyraźny bardzo duży i niedający słuchać muzyki POGŁOS.

Aktualnie w pokoju jest jedynie sprzęt + TV więc nie ma dość dużo elementów które tłumią/rozpraszają, w niedalekiej przyszłości będzie sofa + mały stolik i oczywiście dywanik jakiś będzie, ale obawiam się że to nie załatwi problemu

Niestety nie wiem co zrobić bez ingerencji w pomieszczenie aby wyeliminować pogłos, cenię minimalizm nie chce kwiatków półek obrazków itp...

Ma ktoś jakiś pomysł co można zrobić z tym problemem

Tak mniej więcej wygląda rozstawienie sprzętu:

Ściany: malowane, brak tapety

Pierwszy pokój ok 22mkw drugi ok 20mkw

-czerwone: kolumny
    -brąz: TV
    -niebieski: okno
    -zielony: drzwi przesuwne
    -żółty: kominek
    pok.JPG

Myślałem o jakiś matach akustycznych (piramidki itp) ale mam co do tego mieszane uczucia, czy coś to daje i czy w tym problemie pomoże, jak tak to jakiego rodzaju i gdzie

Pzdrawiam

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
    cenię minimalizm nie chce kwiatków półek obrazków itp...
    Minimalizm a siedzenie w 4`ech gołych ścianach to co innego

---------- Post dodany o 20:18 ---------- Poprzedni post o 19:31 ----------

Myślałem o jakiś matach akustycznych (piramidki itp) ale mam co do tego mieszane uczucia, czy coś to daje i czy w tym problemie pomoże, jak tak to jakiego rodzaju i gdzie
    Coś tam zawsze daje, jednak miał bym prośbę abyś się trochę sprecyzował, bo twierdzisz że nie chcesz kwiatków, półek itd. ale już pianka piramidka może być ? -szczerze nie bardzo to rozumiem.

Pierwsze miejsca gdzie dajesz takie maty to miejsca pierwszych odbić.

Jak na razie jedyne co mi przychodzi do głowy żeby Ci poradzić to zrób sobie sufit akustyczny... jeśli na serio chcesz mieć gołe ściany.

Skomentuj

nie no jakaś tam półka zapewne będzie ale nie tak żeby stało tam nie wiadomo co, pokój jak na razie pusty więc może ta kanapa, stolik, dywan, roleta w oknie coś da lecz jakoś mam już czarne wizje ...

Skomentuj

Obejrzyj ten filmik http://www.youtube.com/watch?v=_ZzpD...28E25CED32F573

Trochę marketingowego w nim pieprzenia jest. Ale ogólne założenia zestawu london 12 powinny cię przekonać by umieścić choćby dwie grupy pochłaniaczy - tyłne i boczne. Oczywiście zrobić je masz sam z pianek dostępnych na allegro.

Skomentuj

Myślałem o czymś takim:
          http://allegro.pl/wycieszenie-pianka...994296459.html
          lub:
          http://allegro.pl/wygluszajaca-mata-...984873639.html

Skomentuj

TO za 8zł będzie dobre zrób sobie szachownice z 10-12 takich na bocznych ścianach oraz tylnej.

Ale lepszym pomysłem jest zrobienie paneli z wełny mineralnej (rockwool czy isover dostępne w marketach budowalnych za 40zł - maty 5cm grubości), listew sosnowych i kawałków materiału ozdobnego

Mam na mysli takie coś: http://www.youtube.com/results?searc...l941l0.3.2l5l0

Paczka rochwoola ma 10 mat o wymiarach 100x60cm. Taką jedną paczką za 38zł jesteś wstanie wytłumić pogłos swojego pokoju. Zacząłbym od zrobienia ram dla 6 mat. Jak byłoby ok z pogłosem to resztę wepchałbym w duza pułpakę basową na najbardziej uciążliwego moda pokoju.
            Last edited by gooralesko; 15.12.2011, 20:37.

Skomentuj

Musi być wełna mineralna? A coś takiego do paneli akustycznych?
              http://allegro.pl/i1974414803.html
              http://allegro.pl/i1993854120.html
              http://allegro.pl/i1992495978.html
              HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
              CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
              Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Tak musi. Najlepiej tłumi średnie i wysokie.

Skomentuj

http://www.igsaudio.pl/index.php?opt...d=37&Itemid=58

Skomentuj

właśnie o takich ustrojach myślałem na samym początku z wełny... może dało by się to jakoś schludnie obić, tak aby pasowało do reszty pomieszczenia....

Myślałem o takich ruchomych, wolnostojących, żeby nie ingerować w strukturę ścian ...

---------- Post dodany o 23:25 ---------- Poprzedni post o 22:19 ----------

jutro wstawię zdjęcia pokoju, może ktoś pomoże gdzie to pozawieszać dokładnie na ścianach bo za wiele miejsca to nie ma...
                    Last edited by gucio.; 15.12.2011, 21:28.

Skomentuj

oto zdjęcia pomieszczenia i miejsca gdzie ja widzę te ekrany, z tym że pokazałem wszystkie miejsca gdzie wg mnie można je zamontować, pytanie teraz takie które z tych miejsc wybrać bo wolał bym żeby trochę ścian zostało a nie same ekrany na nich były tylko....

DSC04875.JPGDSC04879.JPGDSC04881.JPGDSC04880.JPGDSC04877.JPG

Pozdrawiam

Skomentuj

Przy tak dużym i pustym pomieszczeniu powierzchnie przeznaczone na adaptacje są zdecydowanie za małe. Najważniejsza jest ściana za głośnikami i część bocznych przy głośnikach.
                        Ten kawałek ściany przy kominku możesz sobie darować.

A nie myślałeś o grubym dużym dywanie lub dwóch, trzech mniejszych, szczególnie pod głośnikami jeżeli nie chcesz obwieszać mocno ścian.

Poza tym odsuń głośniki od tylnej i bocznej ściany przynajmniej o 1 m.
                        Jeżeli zdecydowanie nie chcesz obwieszać ścian (co zdecydowanie utrudnia adaptację) i masz środki to możesz całą ścianę za głośnikami zabudować ustrojem rozpraszająco-pochłaniającym dźwięk.
                        Całość była by zasłonięta odpowiednią tkaniną.

Skomentuj

Znaczy rozumiem że nawet jak dałbym we wszystkich miejscach gdzie zaznaczyłem te ustroje to i tak będzie ich za mało ??

Dywaniku odpowiedniego szukam właśnie .... te co są na zdjęciach są tylko na próbę ale nic nie dają

Skomentuj

Daj miekkie dywany na podloge, na okna jakis zaslony z materialu a na sufit kasetony w nowoczesne wzory np.
                            http://www.tafa.pl/images/kasetony/p.../astro_big.jpg
                            http://www.tafa.pl/images/kasetony/p.../egipt_big.jpg
                            http://www.tafa.pl/images/kasetony/p...et/807_big.jpg - te zakladalem w pokoju w moim starym mieszkaniu i wygladaly zajeb... na duzej powierzchn ( wzory sa wystajace)i.

Skomentuj

kasetony odpadają , zasłon również i to na pierwszym miejscu, w oknie będzie roleta materiałowa która w tym temacie to zapewne nie wiele pomoże, nie zakładam bym tego tematu gdybym chciał zagracić pokój, jednak wolę jak w pokoju jest jak najmniej, nie wiem może poczekam jak wstawię sofe, stolik, dywanik może coś da a jak nie, to wtedy będę myślał coś z tymi ekranami...

Skomentuj

Dywaniku odpowiedniego szukam właśnie .... te co są na zdjęciach są tylko na próbę ale nic nie dają
                                No i nie dadzą, jak chcesz zobaczyć poprawę w takim pustym pomieszczeniu to jedynie albo gruba wykładzina, albo b. duży dywan.

poczekam jak wstawię sofe, stolik, dywanik może coś da a jak nie, to wtedy będę myślał coś z tymi ekranami...
                                Już myślałem że sam do tego wniosku nie dojdziesz :) Tak będzie najlepiej - poczekaj aż będziesz miał wszystko co Ci potrzebne w pokoju a dopiero później będziemy myśleć co, gdzie i jak
                                Na tylnej ścianie możesz sobie darować te panele bo centralnie za tobą i tak nie ma ściany (ew. jeden duży w prawym rogu)
                                Boczne ustaw w miejscach pierwszych odbić czyli +/- tak w połowie drogi miedzy słuchaczem a kolumną (w pkt. U który jest w kącie okł. 90st. z punktem K i S: U- ustrój, K- kolumna, S- słuchacz) rozumiesz ?
                                Nie muszą to być Panele absorbujące możesz też użyć dyfuzorów lub innych rozpraszaczy.
                                Pogłos tworzy się poprzez odbijanie dźwięku od dużych równych/płaskich powierzchni....

Ale jak napisałem na początku poczekaj z tym wszystkim aż będziesz miał wszystko co trzeba w swoim pokoju odsłuchowym

Skomentuj

Sam mam skąpo umeblowany pokój, w tak pustym pomieszczeniu dywan to podstawa. Gdy zakupiłem nowy dywan zrobiłem sobie test - odsłuch bez dywanu :) Było potężne echo, i nawet ciche słuchanie było denerwujące.

Pokój, w którym słucham ma 330x590. Kolumny stoją na środku szerszej sciany lekko "przestawione" w kierunku słuchacza. Siedzę sobie na sofie a za plecami mam ok. 30-35cm wolnej przestrzeni nad którą wisi 200cm szeroka półka pełna ksiązek, płyt to "robi też jako - ustrój" :)
                                  W planach mam zrobienie ustrojów za kolumnami ale w formie nadrukowanych zdjęć na tkaninę przypominającą "gęstą siatkę". To musi choc trochę "normalnie" wyglądać bo żona mnie z domu wykopie. Mam próbkę tego materiału i ten pomysł może się udać :)

Taka technika nadruku nazywa się chyba FOTO Obraz :)

Pozdrawiam

Skomentuj

BraWo nie pierwszy raz już czytam/słyszę, że panele muszą być "wife approved".:biggrin:
                                    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                                    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                                    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Właśnie ja też o takim foto-obrazie na materiale myślałem, muszę tylko dokończyć meblowanie pokoju, zobaczę co się dzieje z pogłosem a potem będę myślał o ustrojach...

Będę musiał oczywiście to z moją drugą-lepszą połówką ładnie wkomponować wizualnie :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X