Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prototypowanie zwrotnic.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
    Nawijanie ręczne było bardzo upierdliwe i zajmowało szmat czasu.
    Można dojść do wprawy. Taka cewka to około godziny (przy pierwszym egzemplarzu jakieś 3 razy tyle :P ).
    Ostatnie wyjście chyba coś powyżej 3,5mH a skok 0,25mH (nie pamiętam dokładnie).

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
    ostanio chodzą mi po głowie cewki regulowane na przykład skokowo przez przyłaczanie przełacznikiem obrotowym kolejnych odczepów. Spotkał ktoś realizację podobnego pomysłu ?
    Nie wyobrażam sobie innej aplikacji takiej cewki :)

Skomentuj

Dip switche, programy komputerowe ??? A po co to. Wystarczy jakiś przełącznik - a w zasadzie "przyłącznik" na gałkę. Robisz "cyk" i zwiększasz indukcyjność. Potem mierzysz i patrzysz co wychodzi.

Skomentuj

Albo przełączasz pilotem "zaprogramowane" zwrotnice i bezpośrednio porównujesz brzmienie - raczej o takie zastosowanie mi chodziło :-) Np. płyta prototypowa pozwala Ci na wstawienie 3 wariantów zwrotnic na które możesz się przełączyć w trybie rzeczywistym.

Skomentuj

Ale póżniej wstawisz ostateczne cewki i się okaże że gra inaczej z powodu innej indukcyjności. Do pomiarów to rozumiem coś takiego ale do ostatecznego strojenia na słuch jednak powinna być już wersja z cześciami docelowymi.

Więc takie pudełko jak Dabyl pokazał do prób jest w sam raz.

Skomentuj

Magiczne pudelko Dabyla sam bym przygarnal chetnie tyle, ze ja bardziej w zwrotnice szeregowe...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              ja bardziej w zwrotnice szeregowe...
              Spoko, spoko. Ta mnogość przełączników i wtyków bananowych na blacie mojego pudła jest nieprzypadkowa. Standardowo jest tam I/II/III rząd na górę i oraz I/II rząd na dół, dodatkowo jest możliwość podpięcia dodatkowego elementu w każdym miejscu danego filtra. A jeśli komuś i tego za mało to całość można rozłączyć na poszczególne elementy i kabelkami z bananami połączyć ze sobą w dowolnej konfiguracji

Skomentuj

Ok to mozesz mi wyslac jako prezent pod choinke :P tylko w ladny papierek zapakuj!

Skomentuj

Lepiej byś pokazał jak to wszystko zrobione coby kazdy mógł sobie takie zrobić :)

Skomentuj

Dla mnie rozwiązanie dabyla, aczkolwiek estetyczne i pomysłowe, jest zbyt mało praktyczne. Ja wolę miec worek częsci luzem które wpinam w spreparowaną podstawkę z poczwórnymi złączami z najtańszych terminali głośnikowych, takich za 1-1,5zł. Majac 3 takie podstawki (do 3 dróg) w zasadzie nie mam wielkich ograniczeń w swobodzie łączenia elementów a te wykorzystuję w optymalny sposób, bo np. tam gdzie ma być 1 kondensator mam 1 kondensator a nie 5 czy ile tam jest u dabyla wybieranych przełacznikiem, a reszta się "marnuje". Rozwiązanie dabyla z góry ogranicza schemat aplikacyjny, do którego zmiany trzeba już wprowadzać na zasadzie pająkologii. U siebie mogę robić co dusza zapragnie praktycznie bez kropli cyny w celu łaczenia elementów. Czasem się zdaży, że brakuje zacisków to polutuję .
                    Niestety nie mam zdjęcia mojego banalnego rozwiązania, będę musiał zrobić to zapewne skumacie od razu o co chodzi bo z opisu to pewnie jest zbyt mgliście.

Skomentuj

Ja łącze elementy na takie kostki do łączenia kabli, coś w tym rodzaju:
                      http://www.pasaz.v10.pl/img/zdjecia/...216fdb52ee.jpg

Skomentuj

Ja używam czegoś takiego
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Panowie, prawda jest taka, że nie ma znaczenia jakich elementów się użyje, jak się je połączy w całość i jak będzie się odbywała ich ewentualna podmiana - istotniejsza jest i tak wiedza, która pozwoli na złożenie ich w takiej kombinacji, która doprowadzi do konkretnych wyników... nad tym ostatnim nadal pracuję i pewnie potrwa to jeszcze "chwilkę" :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                            Panowie, prawda jest taka, że nie ma znaczenia jakich elementów się użyje, jak się je połączy w całość i jak będzie się odbywała ich ewentualna podmiana - istotniejsza jest i tak wiedza, która pozwoli na złożenie ich w takiej kombinacji, która doprowadzi do konkretnych wyników... nad tym ostatnim nadal pracuję i pewnie potrwa to jeszcze "chwilkę"
                            True......
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi mam właśnie coś podobnego ale u mnie to jest trochę inaczej połączone. W każdym razie ten patent jest chyba najprostszy i bardzo skuteczny :)

Skomentuj

tez mam lekko ztuningowana deske
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                  Ja łącze elementy na takie kostki do łączenia kabli, coś w tym rodzaju:
                                  http://www.pasaz.v10.pl/img/zdjecia/...216fdb52ee.jpg
                                  ja też. Ale samo przestawianie ich jest upierdliwe.

A Cewka z kreciołkiem Dabyla to po prostu wygoda i szybkość.
                                  Wpinki LuSzti też wygodniejsze, wymagają jedynie znacznie większej ilości cewek i konieczności dobierania wartosci z troche wiekszymi krokami.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X