Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prototypowanie zwrotnic.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prototypowanie zwrotnic.

Kolejne już moje pytanie. Mam nadzieję, że Was nie przynudzam.
    Teraz chciałbym zapytać o to z jakich elementów i w ogóle jak wygląda Wasze zaplecze do projektowania nowych zwrotnic. Rozumiem, że najlepiej byłoby mieć wszystkie typowe wartości kondensatorów oczywiście po 2 szt. min. To nie podlega dyskusji, ale zastanawia mnie temat cewek.
    Tutaj moje pytanie, czy można zrobić uniwersalną cewkę, oczywiście w pewnym zakresie indukcyjności, zrobioną na metalowym karkasie z przesuwanym rdzeniem?

O ile mi wiadomo można w taki sposób sterować indukcyjnością. Dochodzi do tego rezystancja. Uniwersalna cewka miałaby stałą rezystancję drutu.
    W związku z tym drugie pytanie to czy można z taką cewką wpiąć rezystory aby symulować rezystancję docelowej cewki która będzie działała w gotowej zwrotnicy?
    Temat może dość dla Was banalny ale po moich ostatnich zakupach w Polinku dla mnie jak najbardziej życiowy :)

dabyl sprzedaje cewki z odczepami, ale z takimi cewkami problem jest taki, że musisz ich kupić minimum 3 (żeby zrobić 3 rząd na dole i 3 rząd na górze). Przy stromych podziałach nie zrobisz np 3 way, do tego potrzeba więcej cewek. Też się kiedyś zastanawiałem nad kupnem cewek z odczepami...może fajnie to działa, ale jednak potrzeba ich sporo więcej...a niech jeszcze wyjdzie potrzeba zrobienia RLC..potrzebna mała cewka, ale potrzebna kolejna.

Ja mam zestaw polecony przez Yoshi'ego:

Zestaw minimum który moim zdaniem zaspokaja większość przypadków :
    cewki :
    0,15mH 0,7mm x1
    0,22mH 1mm x2..4
    0,33mH 1mm x2..4
    0,47mH 1mm x1..2
    0,68 1mm x1
    1mH 1mm rdzen, x1
    1,5mH 1mm rdzen x1..3
    3mH 1mm rdzen x1
    6mH 1mm rdzen x1 (opcjonalnie)

Kondensatory:
    0,22u x1
    0,47u x1
    2,2uF x1
    3,3uF x2..4
    4,7uF x2..4
    5,6uF x1
    6,8uF x1
    10uF x1..2
    15uF x1 elektrolit bipolarny
    22uF x1 elektrolit bipolarny
    33uF x1 elektrolit bipolarny
    47uF x1 elektrolit bipolarny
    56uF x1 elektrolit bipolarny
    68uF x1 elektrolit bipolarny
    100uF x1 elektrolit bipolarny

Rezystory , wszystkie 5W, tego warto mieć sporo po 2-4 szt :
    1 x4
    2,2 x4
    3,3x4
    4,7x4
    10x4
    15x2
    22x2
    33x2
    47x1
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No właśnie cewki z odczepami. A czy z regulowanym rdzeniem mogą być? No i rezystancja w cewkach też ma znaczenie dlatego myślałem o dołączanych szeregowo rezystorach. Czy to ma sens?

Skomentuj

Cewka z regulowanym rdzeniem byłaby o tyle kłopotliwa, że regulacja musiałaby zachowywać bardzo dużą dokładność - chyba, że chciałbyś mierzyć uzyskaną indukcyjność przy każdej zmianie położenia rdzenia. Cewka z odczepami eliminuje ten problem, bo poszczególne odczepy mają cały czas stałe parametry indukcyjności i rezystancji. Moim zdaniem jest to spory plus przyspieszający i ułatwiający pracę.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        cewki z odczepami, ale z takimi cewkami problem jest taki, że musisz ich kupić minimum 3 (żeby zrobić 3 rząd na dole i 3 rząd na górze). Przy stromych podziałach nie zrobisz np 3 way, do tego potrzeba więcej cewek. Też się kiedyś zastanawiałem nad kupnem cewek z odczepami...może fajnie to działa, ale jednak potrzeba ich sporo więcej...a niech jeszcze wyjdzie potrzeba zrobienia RLC..potrzebna mała cewka, ale potrzebna kolejna.
        Tego argumentu troszkę nie rozumiem. Oczywiście, że cewek z odczepami potrzeba mniej. Dwie do dolnoprzepustowego (i realizujesz filtry do III rzędu), jedna do górnoprzepustowego (i tutaj również filtry do III rzędu), ewentualnie dwie, trzy dodatkowe cewki - i tyle. Cewka z odczepami to normalna cewka o jakiejś tam indukcyjności - tylko zamiast dwóch wystających drucików ma ich np dziesięć. Oczywiście zależy co kto lubi, ale moim zdaniem zdecydowanie jest to ułatwienie - przede wszystkim mniejszy bałagan No i taką cewkę łatwiej zrobić niż taką z ruchomym rdzeniem.

Co do rezystancji i wpinania dodatkowych rezystorów to chyba nie ma to sensu. Właściwie to nie jest aż tak istotne jaka będzie rezystancja cewki - ważne, żeby w gotowej zwrotnicy znalazła się cewka o możliwie zbliżonej rezystancji jak ta, która była użyta podczas projektowania. Oferta Polinku jest w tym względzie tak ogromna, że zawsze uda Ci się coś dopasować.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
          Tego argumentu troszkę nie rozumiem. Oczywiście, że cewek z odczepami potrzeba mniej. Dwie do dolnoprzepustowego (i realizujesz filtry do III rzędu), jedna do górnoprzepustowego (i tutaj również filtry do III rzędu), ewentualnie dwie, trzy dodatkowe cewki - i tyle. Cewka z odczepami to normalna cewka o jakiejś tam indukcyjności - tylko zamiast dwóch wystających drucików ma ich np dziesięć. Oczywiście zależy co kto lubi, ale moim zdaniem zdecydowanie jest to ułatwienie - przede wszystkim mniejszy bałagan No i taką cewkę łatwiej zrobić niż taką z ruchomym rdzeniem.
          Oczywiście, że odpowiednia ilość cewek z odczepami to najlepsza opcja. Rozchodzi się o koszta. Jak pamiętam z Twojego ogłoszenia koszt takiej ceweczki z odczepami to ok 40-50zł. 3 cewki to już spora kasa a to dopiero 2-way. Cewki z listy Yoshiego to ok 170zł, zrobisz na tym 3-way + jakaś pułapki. Więc rozchodzi się tylko o koszta...
          Swoją drogą będę chciał iść Twoją drogą, chcę sobie zrobić ok 10 cewek nawijanych, po dwie z każdego podprzedziału, tak żeby mieć podwójne pokrycie użytecznych wartości. Może sprzedasz mi patent jak robisz odczepy? Nawijasz ze wzoru więcej drutu o odwijasz do zadanej wartości? I może sprzedasz mi patent na karkasy...ja myślałem o szpulach po żyłce wędkarskiej.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

cewki, kondy i rezystory mozna laczyc
            wiec mozesz uzyskac znacznie wiecej wartosci niz ci potrzebne
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mozna tez zrobic aktywna zwrotnice i miec ja do wszystkich kolejnych projektow wymieniajac tylko garsc rezystorów podczas wymiany kolumn.

Ale wiem - powtarzam sie.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                wiec mozesz uzyskac znacznie wiecej wartosci niz ci potrzebne
                Ale ja to wiem, tym bardziej mając 10 cewek z odczepami, mogąc je dowolnie łaczyć dostajemy niesamowicie wiele różnych wartości...

Skomentuj

Nie na temat...
                  Ale ja to wiem, tym bardziej mając 10 cewek z odczepami, mogąc je dowolnie łaczyć dostajemy niesamowicie wiele różnych wartości...
                  to nie do ciebie było...
                  tylko informacja do autora
                  nie pochlebiaj sobie :lol:
                  forum znow mi sie wiesza i jak dodalo moja odpowiedz byly juz 3 inne posty
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Naprawdę uważacie, że rezystancja cewki nie gra roli? Mam kilka cewek i łączyłem je aby uzyskać potrzebną indukcyjność. Ale rezystancja wychodziła mi ok 0,8 ohma, gdzie standardowa cewka w zwrotnicy ma powiedzmy 0,4 Ohma. Różnica była taka, że niskotonowy grał zauważalnie ciszej. Chyba, że wtedy możemy dać większy rezystor na wysokotonowy.

Skomentuj

Rezystancja cewki ma znaczenie ale przy prototypach często można wziać poprawkę na to, że docelowa będzie mieć nizsza rezystancję. Przy symulacji zwrotnicy w SW można sobie sprwadzić jaki jest wpływ rezystancji która posiadamy i tej docelowej. Tak na prawdę elementów trzeba miec bardzo dużo, ja ostanio zacząłem odwijać niektóre cewki, których miałem po kilka szt (np 1.5mH miałem 6 szt , 0.47 chyba też coś koło tego), żeby uzyskać wartości których nie miałem. Mam tego juz naprawdę sporo i ciągle mi czegoś brakuje

Skomentuj

A opłaca się kupić drut nawojowy i samemu nawijać cewki? Wtedy można byłoby sobie robić z odczepami np co 0,1 mH.

Skomentuj

Można ale ta metoda ma istotną wadę. Nawijasz na oko a cewka ma pewne optymlane wymiary zależne od indukcyjności i grubości drutu, ergo pójdzie ci więcej drutu - większa rezystancja. Nawijanie ręczne nie jest tak dokładne jak maszynowe - znów więcej drutu - większa rezystancja . Czyli można i da sie to zrobić, sam nawinałem kilka cewek ale na pewno trzeba liczyć się z tym, że rezultat będzie znacznie gorszy od fabrycznego. No i jest to tość upierdliwa robota :). Wartoby sobie zrobic jakas, nawet prymitywną nawijarkę. Coś co będzie napinać drut i coś so będzie trzymac mocno karkas, jakiś kołowrotek czy coś. Całkowicie ręcznie to męczarnia.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                            Dwie do dolnoprzepustowego (i realizujesz filtry do III rzędu) (...)
                            Bzdura :)
                            Niestety przez "tu bizi serwer" nie mogłem edytować.

Jak pamiętam z Twojego ogłoszenia koszt takiej ceweczki z odczepami to ok 40-50zł. 3 cewki to już spora kasa a to dopiero 2-way. Cewki z listy Yoshiego to ok 170zł, zrobisz na tym 3-way + jakaś pułapki.
                            Wiesz, ja te cewki wystawiłem w takiej cenie ale to nie znaczy, że nie można ich zrobić we własnym zakresie - pewnie wyjdzie taniej. Kilogram drutu nawojowego to około 80 zł na Allegro (z przesyłką). Do tego rdzenie z Polinka lub jakieś szpulki po cynie - i kupa czasu i cierpliwości oraz dojście do odpowiedniej technologii wykonania :P Jeśli komuś chce się bawić to polecam

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                            A opłaca się kupić drut nawojowy i samemu nawijać cewki? Wtedy można byłoby sobie robić z odczepami np co 0,1 mH.
                            Jak opisałem powyżej. Czy się opłaca? Wg mnie tak, bo masz pełne ple do manewru. To, jaki będzie odstęp pomiędzy poszczególnymi wyjściami zależy tylko od Ciebie - im większe wartości indukcyjności tym odstępy te mogą być większe. I jeszcze jedna uwaga - zamiast obliczać ilość zwojów polecam posiłkować się pomiarami w SW - dokładność wykonania cewki wręcz przesadna
                            Last edited by dabyl; 21.12.2011, 09:06.

Skomentuj

Nie pisałem o nawijarce bo myślałem, że jest to oczywista sprawa. Nie mam zamiaru nawijać tego "w rękach". A do pomiaru wystarczy miernik UT 70A? Dokładność pomiaru indukcyjności bodajże 2%.

Skomentuj

W zamierzchłych czasach robiłem sam cewki. wg nomogramu chyba jeszcze z książki Witorta. Przydałyby się jakies precyzyjniejsze bo jak pamiętam pomiar cewek w tamtych czasach były trochę trudne (czy przypadkiem U70A nie mierzy indukcyjności dopiero od 2mH ?)
                                Zrobiłem je na rdzeniach rozbieranych z tektury klejonej vikolem i laminatu. Nawijanie ręczne było bardzo upierdliwe i zajmowało szmat czasu. Żeby to dobrze zrobić w ręku to trzeba by kleić warstwy i przed wyschnięciem nawijać maksymalnie dwie - wtedy da się to zrobić równo jesli drut nie jest zbyt gruby. Niektórzy wtedy do nawijania używali ... maszynek do mięsa na korbkę
                                Last edited by arwas; 21.12.2011, 09:43.

Skomentuj

2 mH to jeden z zakresów. Mierzyłem nim cewki do zwrotnicy od 0,1mH. Pomiary pokrywały się z SW.

Skomentuj

Dobrze wiedzieć. Opis pdaje przedział od 2mH do 2H w dwóch zakresach.

ostanio chodzą mi po głowie cewki regulowane na przykład skokowo przez przyłaczanie przełacznikiem obrotowym kolejnych odczepów. Spotkał ktoś realizację podobnego pomysłu ?

Skomentuj

Mi chodzi po głowie zrobienie dwóch cewek z odczepami. Jednej 2mH z odczepami co 0,1mH i drugiej 0,1mH z odczepem 0,05mH (jeżeli SW to pomierzy :-)) Potem zaprzęgnięcie odpowiedniej ilości przekaźników, małego procka i DIP switchami (albo zewnętrznym prockiem, lub PC-tem) ustawiamy wartość indukcyjności wynikowej cewki.
                                      Last edited by karmer; 21.12.2011, 10:29.

Skomentuj

Nawijanie ręczne wcale nie jest trudne. Największym "problemem" jest przygotowanie drutu do nawijania. Zawsze robiłem w ten sposób że w pierwszej kolejności nawijałem sobie drut na jakąś metalową rurkę którą wcześniej okleiłem izolacją aby nie "porysować" drutu. To zawsze zajmowało najwięcej czasu. Karkas odlewałem z żywicy dzięki temu pozostawał obojętny na indukcyjność. Karkas wkładałem między dwa koła (ok 10 cm średnicy) wycięte z płyty wiórowej koła które od strony wewnętrznej oklejałem taśmą przezroczystą. W krawędzi karkasu wyknouje mały otwór w który wkadam drut. Całość skręcam śrubą. W ten sposób miałem gotową szpule do nawijania. Dobrze przygotować sobie jakąś drewnianą małą łopatkę aby podczas nawijania ewentualnie dociskać co jakis czas zwoje. Każdą warstwę po nawinięciu smaruję żywicą dzięki czemu cewka "nie gra".
                                        Drut podczas nawijania mam cały czas napięty ponieważ stoje na rurce na którą wcześniej nawinąłem drut.

Wykonując to w ten sposób nie ma takiej mozliwości żeby coś nie wyszło

Skomentuj

Czaruję...
                                        X