Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica regulowana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica regulowana

Witam.
    Jestem na chorobowym co się wiąże zbyt dużą ilością czasu wolnego:). Czego następstwem są głupie/mądre pomysły.

Jednym z tych pomysłów jest zbudowanie zwrotnicy regulowanej.
    Idea by była taka że każda droga posiadała by 3 opcje do regulacji.
    Były by to graniczne cięcia częstotliwości i poziom tłumienia.
    W jakiej technologi to wykonać to jest kwestia do przedyskutowania.
    Czy ozywając tradycyjnych elementów do budowy zwrotnic czy mikrokontrolerów.

Może ktoś na forum kiedyś myślał o takim czymś. Powiem ze jestem w trakcie budowy kolumn i jestem zdesperowany (jeżeli jest to możliwe i żeby miało to jakiś sens) zbudowania takich zwrotnic.

Jeżeli ten temat jest całkowicie bez sensu proszę o usunięcie tematu a nie dawaniu nic nie wnoszących odpowiedzi krytykujących.

Zapraszam do dyskusji.
    Pozdrawiam forumowiczów
    Last edited by naimado; 21.12.2011, 14:01.

no własnie regulowanej, bo "rególowanej" to chyba nie będzie

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
      no właśnie regulowanej, bo "rególowanej" to chyba nie będzie
      dzięki arwas, normalnie za chwile spalę się ze wstydu:blushing:

Skomentuj

Zamieszczone przez naimado Zobacz posta
        Powiem ze jestem w trakcie budowy kolumn i jestem zdesperowany (jeżeli jest to możliwe i żeby miało to jakiś sens) zbudowania takich zwrotnic.
        Jeśli budujesz jedne kolumny to raczej gra nie warta świeczki - jeśli masz zamiar bardziej wejść w temat to można się pokusić o coś takiego (choć oczywiście nadal nie jest to konieczne).

Skomentuj

Chcę do jednych potem może do następnych. Taka zwrotnica miała by wiele zalet więc warto żeby taki projekt istniał. W warunkach domowych jak ktoś wykonuje zwrotnicę to dużo ułatwia robotę.

---------- Post dodany o 15:20 ---------- Poprzedni post o 15:11 ----------

I jeszcze jedna pytanie nie na temat. Czy jakiś moderator ma uprawnienia żeby ten błąd ortograficzny w temacie poprawić? bo strasznie to razi :(

Skomentuj

temat ostatnio wiele razy sie powtarza

jak na jeden raz to zabawa bardzo droga
            to juz lepiej zrobic tak jak yoshi czy lklukasz - worek elementow + deska ze schematem do wpinania elementow

Skomentuj

Muszę zobaczyć czy szło by to zrobić a pomocą mikro-kontrolerów.

---------- Post dodany o 16:30 ---------- Poprzedni post o 16:21 ----------

I teraz może się wygłupie ale coś takiego mogło by się nadawać:
              http://pl.farnell.com/texas-instrume...p38/dp/1207276

Skomentuj

Jak chcesz cyfrowo to spójrz tutaj:
                http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post291882
                Tylko potrzebujesz do tego końcówkę mocy na każdy głośnik.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zastanwiałem się kiedyś nad takim rozwiązaniem,nawet byłem bliski realizacji, brakowało mi wymyślenia zaledwie paru szczegółów.

Dlaczego tego nie zrobiłem ? Powód jest prosty, koszta.
                  Jeżeli miałbym się przerzucic na takie rozwiązanie to musiałoby zastąpić dotychczasową funkcjonalność czyli prawie wszystkie cewki i kondy regulowane. Potrzeba ich naprawdę sporo. Przykładowo chcę zrobić układ 3 drożny jaki projektowałem parę tyg temu. Potrzebowałbym 6 cewek, 5 kondensatorów i jakieś tam 1 czy 2 rezystory. Jeżeli każdy z tych elementów miałby być regulowany to koszt takiego zestawu byłby w granicach 1000zł bo jak kiedyś liczyłem za 1 moduł regulowany wychodziło ok 100zł.
                  Nawet jeżeli bym zrobił taki układ (o czym prawde mówiąc ciągle myslę) to i tak prawdopodobnie zaraz by się okazało, że mi brakuje jakiegoś elementu i musze go dokładać na pająka.

Pomysł naprawdę nie jest zły bo daje ogromne możliwosci funkcjonalne ale przede wszystkim koszt wykonania hamuje realizację. Jezeli ktoś ma zamiar robić jednaz wrotnicę raz kiedyś to nie ma sensu. Taki kombajn jest dobry dla kogoś kto bez przerwy siedzi i przy tym grzebie .

Skomentuj

A tak wygląda pasywna zwrotnica w STX. Mogą podłączyć do porównań 2 pary kolumn 2 lub 3way. W zaledwie kilka sekund można zmienić całkowicie topologię wszystkich 4 zwrotnic. W ciągu godziny można wykonać kilkaset ustawień wraz z pomiarami. Ale najważniejsze to odsłuch stereofoniczny i błyskawiczne porównanie zestawu A do B
                    Załączone pliki

Skomentuj

Nie na temat...
                      wiedzialem ze pracujesz w STXie...
                      ale chyba musze p. slawkowi zwrocic uwage na kulture pracownikow ;]

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        wiedzialem ze pracujesz w STXie... ale chyba musze p. slawkowi zwrocic uwage na kulture pracownikow ;]
                        No i się wydało hy hy hy .

Skomentuj

Nie na temat...
                          ale chyba musze p. slawkowi zwrocic uwage na kulture pracownikow ;]
                          A może to sam p. Sławek :flapper:

Skomentuj

Nie na temat...
                            watpie, to zupelnie inny typ charaketru

Skomentuj

Nie na temat...

watpie, to zupelnie inny typ charaketru
                              Internet zmienia ludzi

Skomentuj

Nie na temat...
                                wiedzialem ze pracujesz w STXie... ale chyba musze p. slawkowi zwrocic uwage na kulture pracownikow ;]
                                No ale przecież w temacie o STX-ie już dawno to sugerowano :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                  No ale przecież w temacie o STX-ie już dawno to sugerowano
                                  ale sie wyrzekal tego

Skomentuj

Ale nie na temat Panowie, nie na temat;p heh jakie to miłe uczucie zwrócić uwagę władzy forum ;pp

Musiałem no

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Panowie jest wigilia a jak wigilia to prezenty dlatego też chcąc dać radość kolegom z forum informuję,
                                      jam jest pracownik Stx oraz jego wladca :)

Najnormalniej w świecie mam szacunek dla firmy w której kilka lat pracowałem a teraz współpracuję.

p.s.
                                      hmm tak z czystej ciekawości jeżeli można wiedzieć
                                      Dabyl, Racjonalny, arwas a Wy w jakich firmach pracowaliście?
                                      Też związanych z audio? :)
                                      Last edited by raven1985; 26.12.2011, 10:29.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
                                        Dabyl, (...) a Wy w jakich firmach pracowaliście?
                                        Hale stalowe, betony, z naciskiem na generalne wykonawstwo, ale również wykończeniówka, zabudowy tarasów, okna, drzwi, fasady aluminiowe - małopolska, Podkarpacie, górny i dolny Śląsk (nazwy firmy nie będę podawał - to jeszcze nie ten etap masochizmu). Z "branżą audio" mam do czynienia tyle, co na forum zajrzę i w "maj ołn" warsztacie "podłubię"... ale przyznam, że "LUBIĘ TO"
                                        Last edited by raven1985; 26.12.2011, 10:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X