Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Membrana z włókna weglowego do bsw104II

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Membrana z włókna weglowego do bsw104II

Witajcie,Przegladam sobie tak oferte stx i spojżalem na membrany,moim ocza ukazała sie http://stx.pl/krazek-al-55.html
    I nasza mnie taka mysl która nie daje mi spokoju,A co gdyby wsadzic ta membrane do bsw 104II:glare:
    A dokładniej jaki efekt mógłbym uzyskać w brzmieniu i jakie parametry by sie zmieniły bo boje sie że głosnik trzeba by było na nowo pomierzyć i zrobic nowa obudowe a to na starcie odpada:angry:
    BSW ma wystarczajaco silny układ magnetyczny żeby ruszyć nawet cieżka membrane a wegiel leciutki nie jest i tutaj moje pytanie co sie zmieni?:cool:

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
    A co gdyby wsadzic ta membrane do bsw 104II
    boje sie że głosnik trzeba by było na nowo pomierzyć i zrobic nowa obudowe
    zmiana czegokolwiek w glosniku = nowy glosnik ;]

a wegiel leciutki nie jest
    dobre :lol:
    wlokna weglowe sa 10-krotnie lzejsze od stali o podobnej wytrzymalosci... a membrana leciutka nie jest bo pewnie zostala zrobiona z mysla o niskotonowych glosnikach a nie szerokopasmowkach

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      dobre :lol:
      wlokna weglowe sa 10-krotnie lzejsze od stali o podobnej wytrzymalosci... a membrana leciutka nie jest bo pewnie zostala zrobiona z mysla o niskotonowych glosnikach a nie szerokopasmowkach
      Porównanie wegla do celulozy wegiel jest raz cieższy od celulozowej membrany widziałeś kiedyś membrane ze stali ? bo ja nie;|
      BSW nie jest szerokopasmowcem i jestem pewien ze poradzi sobie z pociagnienciem tej membrany pytanie JAKIE parametry ulegna zmianie i co moze sie zmienic w brzmieniu?Szybkosc?Miesko?Głebia?
      I koledzy ja zadaje proste pytanie i oczekuje prostej odpowiedzi nie chce sie bawic w gierki typu "kolejny heretyk przybywa" i na proste pytanie oczekuje prostej odpowiedzi Dziekuje

Skomentuj

Tak naprawdę trudno powiedzieć co się zmieni. Zwykła wymiana kopółki przeciwpyłowej powoduje zmianę charakterystyki głośnika. I nigdy do końca nie wiadomo jaki będzie to miało wpływ.

Skoro oczekujesz prostej odpowiedzi to niestety pozostaje ci wymiana membrany i samodzielne przekonanie się o tym.

Skomentuj

jesli Twoja obecna membrana jest lżejsza od węglowej to doczep sobie do niej równo rozłożone obciążenie i zobacz co się zmieni w dźwięku, oczywiście to nie będzie to samo co z nową membraną, ale jakiś pogląd będziesz mieć. Teoretycznie głośnik będzie miał niższe Fs, ale straci na szybkości...jeśli straci na szybkości to pojawi się mięsko...

Jak dla mnie to szkoda głośnika, zwłaszcza, że możesz mieć problem z wycentrowaniem cewki.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Porównanie wegla do celulozy wegiel jest raz cieższy od celulozowej membrany widziałeś kiedyś membrane ze stali ? bo ja nie;|
            oj nie rozumiesz o co chodzi

membrana z wlokna weglowego moze byc lekka... ale ta jest celowo ciezsza zeby MMSem obnizyc Fs glosnika
            inaczej musialbys miec wielka obudowe zeby to basem zagralo

tylko SW moze w przyblizeniu napisac czego mozesz sie spodziewac
            ale NIKT ci nie napisze co uzyskasz

Skomentuj

Membrana z kopułka to 160zł ale jesli piszecie że nie wiadomo co bedzie to lepiej 160zł odłozyć na nowy lepszy głosnik
              Jesli ktos ma jeszcze cos do powiedzenia chetnie posłucham:)

Skomentuj

160zł odłozyć na nowy lepszy głosnik
                Jesli ktos ma jeszcze cos do powiedzenia chetnie posłucham
                O, właśnie dokładnie tak :)

Skomentuj

Napisac moge jeszcze tyle, ze jak masz pruc tego bsw to ja go odkupie

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                    jak masz pruc tego bsw to ja go odkupie
                    A czy ja go sprzedaje?
                    Decyzja została podjeta,Kiedy znajda sie wolne pieniażki celu dopne a głosnik bedzie na nowo pomierzony.

Skomentuj

Szkoda glosnika bo jest calkiem fajny

Skomentuj

Szkoda to pojecie wzgledne.
                        Chyba że jestes potokmiem Nostradamusa to chetnie posłucham co sie stanie.
                        Bo ja szczególowo przeanalizowałem sprawe i wyjdzie z tego hybryda niskotonowca i subniskotonowca,Resorów nie zmieniam wiec raczej z centrowaniem cewki problemów nie bede miec.

Skomentuj

Resorów nie zmieniam wiec raczej z centrowaniem cewki problemów nie bede miec.
                          co z tego ze na dole bedzie wycentrowane jak cewka bedzie krzywo?
                          nawet jak dolny resor zostaje to trzeba centrowac cewke...

Skomentuj

Pawel S. Panorame firm gdzies mam
                            Poza tym juz bawiłem sie w zmiany membran w starych tonsilach i to nie raz nie dwa,Poza tym kolejny plus jest taki ze membrana wejdzie na ulał bo ma 2mm wieksza srenice niz cewka

Skomentuj

nostradamusem nie jestem ale wiem ze zniszczysz naprawde dobry glosnik.
                              hybryda? heh nie licz na to, cos jest nisko lub subnisko.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                hybryda? heh nie licz na to, cos jest nisko lub subnisko.
                                Nie koniecznie, taki TIW300 jest używany zarówno jako subniskotonowiec a w jednych kolumnach Visatona odgrywa pasmo nawet do 800hz, a w innych minimum 3 oktawy :)

Skomentuj

Shiver Ciekawe czemu nie sypie zniekształceniami Bo z tego co pamietam zwykły niskotonowiec jak był odciety wysoko to sypał masa zniekształcen a subniskotonowiec wrecz przeciwnie...W sumie nie dla zartow wsadzili zmodyfikowane xxls'y do kolumn za 220tyś które graja do liniowo bodajże od 20hz
                                  mIKI No własnie jesli nie umiesz przepowiedziec co bedzie to skad wiesz ze go zniszcze?
                                  I to mnie własnie irytuje w niektórych użydkownikach tego forum,Nie żebym miał pretensje ale każda innowacja lub próba stworzenia czegoś nowego jest mieszana z błotem i niby takie audiostereo gdzie słuchaja kabli ale potrafia wysłuchac i dać dobre rady a nie odrazu mieszać z blotem ze zniszczysz...

Skomentuj

niby takie audiostereo gdzie słuchaja kabli ale potrafia wysłuchac i dać dobre rady a nie odrazu mieszać z blotem ze zniszczysz...
                                    Wolę jak mnie ktoś zmiesza z błotem czy sprowdzi do parteru niż da mi besensowną i bezużyteczną radę przez którą tylko stracę kasę.
                                    Taki jest właśnie twój pomysł z wymianą membrany.

Skomentuj

raven1985 Skad wiesz ze strace kase jesli nie potrafisz przewidziec co sie stanie>?

Skomentuj

Shiver Ciekawe czemu nie sypie zniekształceniami
                                        zobacz na budowe tego glosnika oraz w jakich skrzyniach jest aplikowany
                                        zeby zagral nisko potrzebuje duzej obudowy
                                        potrzebuje duzej obudowy bo nie ma wielkiej i ciezkiej membrany
                                        dlatego moze jednoczesnie zagrac i nisko i wysoko

w przypadku glosnikow ktore schodza nisko w malej obudowie mamy wielkie mms ktore niepozwala zagrac wyzszym basem

i to wlasnie w tym temacie osmieszasz sie jakie masz braki w podstawach, a co dopiero doradzac z drozszymi zabawkami...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X