Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głosnik do subwoofera 40L 2 x 20 cm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głosnik do subwoofera 40L 2 x 20 cm

Witam
    Panowie zbudowałem obudowę docelowo pod głośnik GDN 20 80 2. Niestety po dokładnym sprawdzeniu okazał się spalony. Brak części wyklucza regeneracje.
    Głośnik miał grac z membrana bierną wiec w obudowie są dwa otwory po 17,6 cm średnicy.
    Obudowa ma około 45 litrów pojemności wiec odejmując wzmacniacz oraz objętość głośników można przyjąć 40L
    Wzmacniacz to znany na forum " Tani wzmacniacz z allegro" Irek napisał ze osiąga 100 W przy 8 ohm oraz 160 przy 4 ohm
    Teraz kieruje do was pytanie co tam wsadzić? Myślę nad oferta STXa ale czy inwestować w dwa głośniki np dwie samochodowe 8 calowce czy jeden głośnik i membrana bierną?
    Chciałbym zamknąć się w jak najmniejszych kosztach jak to możliwe. Oczywiście rozwarze wszystkie rozsądne propozycje.
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt

Zamieszczone przez siwy546 Zobacz posta
    Myślę nad oferta STXa ale czy inwestować w dwa głośniki np dwie samochodowe 8 calowce czy jeden głośnik i membrana bierną?
    Myślę że lepszym rozwiązaniem będzie membrana bierna, efektywność wyjdzie dużo większa i będzie taniej.

Te 40 litrów to dość sporo na 8 cali ale na szczęście ten głośnik lubi duże obudowy więc tragedii jeszcze nie będzie.

Skomentuj

Chodzi tu o :
      Membrana bierna PR.STX.8.S.PC

SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC

Nie wiem czy wzmacniacz nie będzie za słaby do niego;/

Słyszałem ze ma wyjść jakaś nowa 20stka z STXa na dniach, może warto poczekać....

Czekam na jeszcze inne propozycje przetworników:)

Skomentuj

Ten głośnik nawet pod radiem samochodowym zaczyna się przyjemnie odzywać więc te 160 wat będą bardzo spoko. Do 100 złotych osobiście nie słyszałem lepszej 8mki typowo subwooferowej.

Słyszałem ze ma wyjść jakaś nowa 20stka z STXa na dniach, może warto poczekać....
        Tak tak, niestety u stx'a na dniach czasem oznacza parę miesięcy

Skomentuj

ale przeciez MB uzywa sie w malych obudowach!
          w duzej nie widze sensu jej uzywania bo wiecej naszkodzi niz pomoze (bedzie szybko halasowala)

40 litrow to albo jeden glosnik dajacy sobie rade z wieksza obudowa, albo 2 grajace w zamknietej lub w malej b-r
          ja bym tu dal jednego lepszego co poradzi sobie z 40 litrami

Skomentuj

Tylko co jak ma już dwie dziury zrobione, ew. jest closed ale to nie jest optymalne rozwiązanie na budżetowy subwoofer.

Skomentuj

Paweł - co to znaczy "szybko hałasowała"?

Skomentuj

Front ma tylko 24 cm wiec możliwości są ograniczone tylko do głośnika 20 cm.
                Wiec jakie dwa przetworniki proponujecie? Najlepiej 8 ohm żeby wyjściowo spiąć to na 4 ohm

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  Paweł - co to znaczy "szybko hałasowała"?
                  w duzej obudowie szybko koncza sie mozliwosci mechaniczne MB i kiedy to nastapi wydaje wiekszy halas niz "furkoczacy" b-r
                  rada - obnizyc strojenie
                  ale przeciez nie da sie go obnizac w nieskonczonosc

Wiec jakie dwa przetworniki proponujecie? Najlepiej 8 ohm żeby wyjściowo spiąć to na 4 ohm
                  jezeli koniecznie 2 to ja bym bral ta samochodowke o ktorej wspominaliscie
                  chociaz wolalbym go dac w b-r

Skomentuj

Do autora - sorry poprzedni pomysł był do dupy. AWX 20cm ma zalecane 15 litrów do membrany biernej i takie coś powinno się zestroić na 35Hz (Zapewne chodzi o -6dB) Ja bym dał 2 razy AWX plus dwie membrany bierne tańsze pod spodem suba by nie było ich widać. Siana wydasz więcej ale za to SPL takiego suba będzie wystarczający by nie ustępowac zadnemu zestawowi z jakim go połączysz. Pytanie czy wzmacniacz podoła bo potrzeba z 300W 4 ohmy.
                    Last edited by gooralesko; 26.12.2011, 21:30.

Skomentuj

problem tutaj jest wlasnie wzmacniacz
                      jezeli to jest tylko jeden panel to niestety ograniczylbym sie do jednego glosnika 4r
                      samochodowke 8" zasilalem tym panelem i bylo OK
                      ale konieczne jest ograniczenie mocy na panelu zeby nie wpadal w przester

Skomentuj

W grę wchodzą najtańsze rozwiązania i propozycje. Mogą być również używane głośniki. Ten subwoofer miał być typowo budżetowy i zrobiony z śmieci które posiadałem ale że głośnik okazał sie spalony wiec to coś z skrzynią trzeba zrobić. Tak na co dzień używam BSW 154 II wiec basu mam aż za dużo:) Jestem ciekaw jak zagra jakaś budżetowa 20-tka w porównaniu z ravemasterem.

Skomentuj

jak tanio to moze poszukaj ARN 226?
                          akurat idealnie na obudowe zaknieta i 2szt spokojnie napedzi

Skomentuj

A przy 20 litrach dla jednego arna będzie z tego bas? CBo jak fc będzie przy 50Hz to chyba nie warto

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                              A przy 20 litrach dla jednego arna będzie z tego bas?
                              tak, nie za niski ale bedzie
                              wolalbym jednego lepszego w b-r ale...

Skomentuj

Dziurę na drugi głośnik da się ładnie zamaskować dając coś w rodzaju horna - jak w tweeterach - ale w środku, zamiast membrany, byłby wylot BRu. Nikt takiego czegoś z plastiku nie zrobi ale można samemu wyrzeźbić z drewna, pomalować ładnie i do ulścia leju przykleić odpowiednio przygotowany br. Mamy wtym momencie ładną obudowe 40 litrową do jakiegos lepszego głośnika. Może W200S 4 ohmowy od Visatona?

http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/w200s_4.html

Skomentuj

Czaruję...
                                X