Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DX25TG09-04 a DX25TG05-04 jaka różnica?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DX25TG09-04 a DX25TG05-04 jaka różnica?

Jaka jest różnica pomiędzy dwoma powyższymi kopułkami? Z tego co wyczytałem DX25TG09-04 jest następcą DX25TG05-04, jednak następca nie zawsze znaczy coś lepszego. Moje pytanie, czy warto szukać DX25TG05-04 czy można stosować te dwa modele zamiennie. Czy są jakieś różnice przy projektowaniu zwrotnic?

pan albecki pisal ze mozna je stosowac zamiennie
    ile w tym prawdy i jakie sa roznice? nie wiem
    moze warto do niego napisac (akkus)

Skomentuj

A tutaj piękny przykład, jak marka (naklejka) potrafi wpłynąć na cenę ;]
      http://loudspeakershop.eu/glosnik-sc...00-p-1928.html
      Ponoć to samo co wyżej wymienione Vify...
      Last edited by Areek2; 27.12.2011, 23:48.
      Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
      treningjezykowy.pl

Skomentuj

Mam wersję 09 w centralu i po wygrzaniu gra ona tak samo jak moje dwie 05 we frontach. Bardzo dużo ogladam filmów (W DTSie przeważnie) oraz gram na X360 więc można śmiało powiedzieć, że mam za sobą setki godzin testowania. Pytałem siękiedys pana Kisiela i nie widział przeciwwskazań by zamiast 05 stosować 09 w jego S16tkach. To samo tyczy się H16 również autorstwa wyżej wymienionego pana.

Skomentuj

no tak, obecnie DX25TG05-04 nie jest już produkowany przez vifa tylko przez Scan Speak. Przynajmniej nie znalazłem tej produkowanej przez vifa. Różnica cenowa jaką znalazłem między tymi dwoma modelami to ok 40zł/szt, więc jest o co powalczyć. Pytanie tylko na ile są ona zamienne i czy przez przyoszczędzenie 80zł nie będę później tego żałował. Przy okazji gdzie można kupić/czym można zastąpic Vifa TC20SD05-06 - Google milczy :/

Skomentuj

Jest droższy o 25zł/szt więc wybór wydaje się być oczywiśty i należy brać wersję 09 która sprzedawana jest pod marką Vify. Moje zdanie wyrobione po bezpośrednim porównaniu masz powyżej. Dodam tylko, że DX25 nie jest wart 150zł jakie chce za niego Scanspeak. I tak strasznie podrożał 09, bo kiedyś się dało dx25 wyrwać u Kisiela za 100zł. 105 w ludspeakerze kosztował.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
              Pytałem siękiedys pana Kisiela i nie widział przeciwwskazań by zamiast 05 stosować 09 w jego S16tkach. To samo tyczy się H16 również autorstwa wyżej wymienionego pana.
              ooopss... a moze to byl wlasnie kisiel a nie albecki?

Skomentuj

A jak wygląda sprawa z TC20SD05-06 ? Czy można je czymś zastąpić? Nie potrafię nigdzie ich znaleźć. Jestem na etapie zbierania elementów do tego zestawu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic534772-0.html

Skomentuj

Ojejku jakie fajne kino. Wszystkie głośniki z innej parafi zwrotki zrobione przez "niewiadomokogo". Dobre kino to pięć identycznych monitorów. Najlepiej w małej obudowie zamknietej i do tego subwoofer z odpowiedniej jakości przetwornikiem. W250S w 100 litrach BR i DX25 bym zostawił. A co dać jako midwoofera do monitorów? Trochę projektów z DX25 jest na tym forum. S16 akustyka z SDSem 164, projekt z tonsilem 15/40.

Inny pomysł to zrobienie monitorów według jednego z projektu Visatona. Mają kilka ciekawych konktrukcji na głośnikach z serii W.

Central - http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ght/index.html
                  Reszta - http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ght/index.html

W100S polecam bo mają przejrzystą i bardzo ciekawie grająca średnicę. W połaczeniu z G20 tworzą zgrany duet jako kinowy monitor.

Skomentuj

ile z tych glosnikow juz masz?
                    bo to kino jest bez sensu :???:

Skomentuj

No to dobzi są ci Panowie Kisiele :) przecież te głośniki mimo niż niby to to samo to nie do końca....
                      Ja mam 09-04 i ona ma podbicie okł. 6db w okolicach 3kHz gdzie, 05 ma wyrównane pasmo

http://diyaudio.pl/showthread.php/15...-09-04-pomiary

---------- Post dodany o 01:14 ---------- Poprzedni post o 00:53 ----------

09 pdf
                      http://www.tymphany.com/files/DX25TG...0Rev%201_0.pdf

05 pdf
                      http://www.parts-express.com/pdf/264-578.pdf
                      http://www.parts-express.com/pdf/264-578g.pdf

PS a ja się męczyłem z pomiarami swoich 09 a wychodziły w miarę dobre :) (koledzy forumowicze mi chyba źle podpowiadali :>)

Skomentuj

na chwile obecną nie mam jeszcze żadnego głośniczka. Sprawdzam najpierw dostępność poszczególnych elementów. Zależy mi na złożeniu zestawu, który będzie miał porządne podłogówki do słuchania muzyki, ale i z możliwością wykorzystania kina domowego 5.1. Rozumiem, że lepszym rozwiązaniem byłoby jako centralny ARIA 2 LIGHT i pozostałe na ARIA LIGHT a przednie monitorki zrobić na stałych kolumnach, żeby wyglądały jak duże podłogówki?

Skomentuj

wiesz co, to moze zaloz nowy temat i tam poszukamy czegos innego?
                          bo to co podales wg mnie nie jest warte wydawania pieniedzy

Skomentuj

Wg mnie to że ma rosnące pasmo do 3kHz to może być nawet zaleta tego głośnika. Jak dodamy filtr to ch-ka się ładnie zrówna bez dodatkowego korygowania. Mając płaską charakterystykę i dodając filtr charakterystyka będzie opadać i trzeba będzie korygować równoległym kondensatorem za filtrem lub rezystorem szeregowo za filtrem.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                              Jak dodamy filtr to ch-ka się ładnie zrówna bez dodatkowego korygowania.
                              A no to ja to wiem, ale wydaje mi się tylko że filtracja wykonana pod 05 nie była by odpowiednią również pod 09

Skomentuj

no tak, ale tym samym przy niskim filtrowaniu nie mozna ich stosowac zamiennie!

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Tak czytam opis tej nowszej wersji DX25 i widzę, że ma ferrofluid. Stara wersja chyba nie miała ferrofludu...
                                  Nowszy ma mniejszą efektywność. Jednak te głośniki się bardzo różnią.

Skomentuj

Jakis czas temu czytalem temat na zagranicznym forum gdzie ludzie sie zalili, ze te glosniki brzmia inaczej pomimo zapewnien, ze to mialo byc to samo. Jednak SS wprowadzil drobne korekty do glosnika i efekty sa jakie sa.

Skomentuj

Ale jak SS? Nie bardzo rozumiem sens twojej wypowiedzi. Masz DX25 wersję 09-04 sprzedawaną pod marką VIfa i Scana Discovery, kóry jest podobno kontynuacją produkcyjną DX25 wersji 05-04. W związku z powyższym, która wersja brzmi inaczej od starego dx25-05-04 produkowanego przez vife? To co jest teraz pod 09-04 czy to co jest przez SS produkowane jako kontynuacja? Bo koledzy wyżej cały czas rozmawiają o tym, że podobno wersja 09-04 powinna brzmieć inaczej od starego 05 a nie ta Scana.

Ja uważam, ze w aplikacji zwrotnicy z S16 dx25 09-04 brzmi tak samo jak stary 05-04.

Skomentuj

09-04 spod znaku Vify i Scana z serii Discovery to chyba te same głośniki, a sprzedawanie ich (jego) pod dwiema markami to raczej zabieg czysto marketingowy. Vifa 05-04 to dosyć popularny głośnik (no, przynajmniej swego czasu był popularny) więc pewnie doszli do wniosku, że dystrybucja wersji 09-04 pod marką Vify, jako następcy/kontynuatora wersji 05-04 będzie po prostu opłacalna z punktu widzenia podejścia potencjalnych klientów i ich przyzwyczajeń do konkretnej marki, czy nawet konkretnego produktu - marka ma na rynku swoją cenę i czasem nie warto z niej ot tak rezygnować. Z drugiej strony znajdzie się wielu klientów, którzy kupią ten głośnik pod patronatem marki Scan Speak - choćby z uwagi na to, że to właśnie Scan Speak (i do tego nieświadomi "historii" tej wysokotonówki i ogólnie rzecz biorąc marki Vifa i jej "powiązań" ze Scan Speakiem). Tak więc ewentualnych różnic (jeśli takowe faktycznie są - nie miałem okazji słuchać DX25-09-04 nie mówiąc już o bezpośrednim porównaniu tych wysokotonówek) należy się dopatrywać pomiędzy Vifą DX25-09-04 na równi ze Scanem Discovery, a "starą wersją" czyli Vifą DX25-05-04.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X