Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

myślałem zrobić taki jak tutaj:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic761326-0.html
    ale jeszcze nie wiem, czy nie zdecyduje się na ten:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic564919.html

Teraz jakie litraże na poszczególne kolumny?

Skomentuj

Zamieszczone przez kowad Zobacz posta
      monitorki 1x GDN 15/40/5 4ohm + 1x H1280-06 22TFF - w obudowie zamkniętej
      centralny 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x H1280-06 22TFF - w obudowie BR
      Zrobiłbym na odwrót, central w zamkniętej i monitorki w BR, ewentualnie też w zamkniętej.

Sub 1x GDN 20/80/2 - w obudowie Band Pass 6th
      Napisz dlaczego chcesz BP6th? Bo jeśli nie ma jakiejś wyraźnej przyczyny to chyba lepiej jakiś klasyczny BR. Ewentualnie jeśli masz miejsce to TL, w obudowie do suba trudno coś spieprzyć w TL.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

z tego co czytałem, to GDN 20/80/2 jest ciekawym głośnikiem. Chciałem spróbować najpierw z BP6th, jak nie wyjdzie to ten sam głośnik wrzucę do BR (obydwie obudowy z powyższych linków). Wolę nie robić TL żeby zajmował mniej miejsca.

Odnośnie centralnego, to masz rację. Zamknięta będzie lepsza, tył też w zamkniętej wole zostawić.

Skomentuj

To daj jeszcze fronty w zamkniętej i naprawdę będziesz się zbliżał do dobrej koncepcji kina. Odcięcie 5.0 na 80 lub 100Hz w amplitunerze, a do tego subwoofer na:

- Visatonie W200S - 50l BR http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/w200s_4.html
          lub
          - STX AWX 20cm - 30l BR http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

Jeśli masz panel 150W/4Ohm to Visaton. Jak wersje 140w/8ohm to STX.

Skomentuj

Wszystkie obudowy zamknięte? Wydaje mi się, że to trochę dziwna koncepcja, ale to może przez mój skromny zasób wiedzy w tym temacie... Nie spotkałem się z takimi rozwiązaniami.

Skomentuj

kowad Nie widze w tym nic dziwnego.
              Ja bym proponował subwoofer br i kolumny clozet wtedy bedzie ładne zgranie fazowe

Skomentuj

Wszystkie obudowy zamknięte? Wydaje mi się, że to trochę dziwna koncepcja
                w przypadku kina to nawet i lepiej
                ampli kina i tak aktywnie odcinaja bas na kolumny - wiec po co marnowac przestrzen? a bas idzie z suba...
                co innego w stereo - tutaj moze lepiej fronty w b-r?

Skomentuj

Niech kowad zbuduje najpierw fronty w zamkniętej budzie i subwoofer porządny. Odcięcie frontów na 80/100Hz, postawienie suba pomiędzy frontami i skonfigurowanie wzmacniacza suba da mu, a zaryzykuję, ta samą jakość jak podłogowe stereo schodzące podobnie jak sub.

Skomentuj

w takim razie, jakiej wielkości powinny być kolumny (fronty) i czy kolumny pozostawić takie same jak wcześniej? Czy zwrotnice zastosować te same co do siesta? Sub na Visatonie W200S - 50l BR będzie jak dla mnie jak najbardziej OK.

Skomentuj

kowad daruj sobie subwoofer na Visatonie W200S naprawde szkoda pieniedzy,Lepiej wziasc weglowego stx 8 cali:)

Skomentuj

kiepski subek w porownaniu do reszty zestawu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          w przypadku kina to nawet i lepiej
                          ampli kina i tak aktywnie odcinaja bas na kolumny - wiec po co marnowac przestrzen?
                          Mniej bym się martwił zajmowaną przestrzenią niż zgraniem fazowym frontów br z subem.

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                          kiepski subek w porownaniu do reszty zestawu
                          Też tak myślę, przydałoby się coś większego kalibru jeżeli ma ruszyć flakami.

Skomentuj

za 250zł kolega może miec 2x12stxa.
                            Pytanie czy idzie na jakość czy na ilość,No i panel sub150 raczej nie napedzi dużych głosników.

Skomentuj

Tańsza 12stka może mieć niższe zniekształcenia niż HiEnd'owe 8cali.

Skomentuj

Kowad ile zgodzisz sie wydac na głośnik subwooferowy?

Do panów powyżej - W200S warty jest około 190zł (Więc pułap cenowy odpowiadający Seasowi i Tonsilowi, które mają siedzieć w monitorkach) i w tychże 50 litrach BR ma, według Visatona, zagrać całkiem nisko (-6Db na 33Hz). Nie wydaje mi się aby to był "kiepski subek w porównaniu do reszty zestawu".
                                Last edited by gooralesko; 09.01.2012, 19:14.

Skomentuj

Tylko maks spl w 50litrach tego W200S będzie śmieszny.

Skomentuj

Stąd pewnie Visaton dał na swojej stronie projekt w 39l budzie, a 50l jest tylko jako opcja.

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...039/index.html

Skomentuj

to juz lepiej kup za 200zl MDS08 pieknie gra z tymi tonsilkami. (chociaz moim zdaniem wciaz moze byc troszke malo, bo reszta zestawu naprawde jest fajna) sam mam monitory ala siesty + mds i poki co nie zamierzam zmieniac:)

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                        Stąd pewnie Visaton dał na swojej stronie projekt w 39l budzie, a 50l jest tylko jako opcja.
                                        Moim zdaniem i tak będzie mało, xmax 5mm w jedną stronę, śmieszny napęd nie kontrolujący wychyleń. To może fajny głośnik do miłego 3-waya, ale nie typowy sub kinowy.

Skomentuj

Chciałbym mimo wszystko pozbierać troszkę konkretów, ponieważ nie mam jeszcze pełnych informacji na temat przodów, a przeszliśmy już dalej, czyli do suba. Więc, co włożyć do frontów, do jakiego litrażu i jakie zwrotnice?
                                          Przy 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x H1280-06 22TFF trzeba robić (projektować) nowe zwrotnice
                                          przy 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x GDWK 10-250-8 AWX zwrotnice są u akustyka, ale ten GDWK jakościowo gorszy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X