Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kowad Zobacz posta
    przy 2x GDN 15/40/5 4ohm + 1x GDWK 10-250-8 AWX zwrotnice są u akustyka, ale ten GDWK jakościowo gorszy
    Nie, nie, nie...nie do GDWK AWX. GDWK AWX to głośnik STX'a, oryginalna zwrotka z Siest/Fiest opiera się na głośnikach Tonsila, a dokładniej na GDWK 10/80/26 8 Ω i dwóch 2 x GDN 15/40/5 8 Ω
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jakościowo może i gorszy (Nie wiem nie wypowiadam się osobiście) ale to i tak całkiem dobry przetwornik. Klasa DX25. Jeśli jest zwrotnica do 1 GDN + STX AWX to daj je na surroundy. Central i fronty 2xGDN + AWX (mniemam ze w układzie MTM).

Skomentuj

Kup GDWK 10/80/26 8 Ω i do nich masz zwrotnice, nic wtedy nie musisz projektować. zarówno do seasa jak i stxa trzeba projektować od nowa zwrotnice

Skomentuj

czy awx gorszy od 22taf seasa to bym polemizował, jak dla mnie taf nie był warty 130 zł które do niedawna kosztował (ja bym nie dał za niego nawet 100zł) a już za 150 zł bym go nie tknął kijem :) osobiście zdecywoanie bardziej odpowiada mi odradzany Ci DX25 i AWX a ten chociaż jest sporo tańszy więc jeśli to ma być kino z rekami i nogami to wypada dać do każdej kolumny te same głośniki więc przy o ponad 50 zł tańszym awxie na 5 kolumnach masz już ładną kwote na lepszego suba... choć szczerze na Twoim miejscu poszukałbym już gotowych konstrukcji by na nich zrobić kino i nie projektować teraz samemu bo zginiesz w tym wszystkim :)

opcje masz 3:
          wszystkie kolumny dokładnie takie same (np 2 way tyle że froty np w dużych obudowach)
          przednie i centralka takie same a monitory mniejsze
          przednie duze a monitory i centralka takie same,

więc w zasadzie szukasz tylko 2 zwrotnic (lub przy pierwszej opcji 1 zwrotnicy) więc porozglądaj się za projektami na tych samych przetwornikach do tych obu zwrotnic (np 2 way i 2,5 way)

---------- Post dodany o 21:04 ---------- Poprzedni post o 20:50 ----------

mała zmiana w 2,5 way do kina bedzie i tak ciężko bo musiałbyś to zrobić na niskich 16r by wypadkowa była 8 ( 4 jak Ci już napisano to za mało dla tanich ampli) więc w gre wchodzą popularne i niskie 18 AWX a tu jak mnie pamięć nie myli jest zwrotnica dla 2,5 way na 2 x 18 AWX i wysoki AWX oraz 2 way na 1X 18AWX i wysoki AWX (centralka wtedy taka jak monitory) zaraz będzie że to forum stx ale nie, ja z stx mam mało wspólnego, pomyślałem o nich ze względu na 16r i tanie dosyć ( nie słyszałem nawet 18 AWX ale chodzi to za mną, więc może kiedyś się skuszę)

---------- Post dodany o 21:09 ---------- Poprzedni post o 21:04 ----------

http://www.stx.pl/fx-300.html
          http://www.stx.pl/mx-140.html

tutaj masz wszystko, zwrotki, wymiary itd centralka to położony monitor na boku :) jak coś by w wyglądzie (układ głośników w centralce) Ci nie odpowiadało to zrób maskownice i nie widać :)

---------- Post dodany o 21:12 ---------- Poprzedni post o 21:09 ----------

o AWX wysoki trochę podrożał ale i tak lepiej jego jak taf jak dla mnie, i o dziwo i awx dolne i 16r i 8r są dostępne na stronie :) nic tylko kupować :P

Skomentuj

Kolejna propozycja do rozważenia. Czy ktoś jeszcze poleca te rozwiązanie na STX? Jeżeli tak, to co z subem? i ten centralny na 2 głośnikach to tak średnio będzie wyglądał...

Skomentuj

18cm midwoofer do satelit kina domowego? pomysł bez sensu, takie coś to do monitorów się pcha. Poza tym koszty wzrosną diametralnie (jeden GDN 150zł + GDWK 115zła tonsile odpowiednio 70 i 50zł) daniel69, nie wiem co ci się nie podobało w tym 22TAF? Bo wg mnie to chyba najlepsza kopułka (do 200zł) jaką miałem okazję słyszeć

Skomentuj

bierz tonsile, sa naprawde super

Skomentuj

też jestem bardziej przekonany do tonsili, ale czy ktoś może podać konkretną propozycję budowy takiego zestawu? Coś podobnego jak dla tych STX

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                    Mniej bym się martwił zajmowaną przestrzenią niż zgraniem fazowym frontów br z subem.
                    od tego sa plynne regulacje fazy w panelu do suba...

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                    ,No i panel sub150 raczej nie napedzi dużych głosników.
                    to moze uzywane samochodowki?
                    sa takie o mocy 150w

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                    to juz lepiej kup za 200zl MDS08 pieknie gra z tymi tonsilkami.
                    do stereo wystarczy... do kina za malo

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                    mała zmiana w 2,5 way do kina bedzie i tak ciężko bo musiałbyś to zrobić na niskich 16r by wypadkowa była 8 ( 4 jak Ci już napisano to za mało dla tanich ampli) więc w gre wchodzą popularne i niskie 18 AWX a tu jak mnie pamięć nie myli jest zwrotnica dla 2,5 way na 2 x 18 AWX i wysoki AWX oraz 2 way na 1X 18AWX i wysoki AWX (centralka wtedy taka jak monitory)
                    Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                    18cm midwoofer do satelit kina domowego? pomysł bez sensu
                    takie kino ma sens... w pokoju powiedzmy 40m2
                    w mniejszym nie ma sensu

ale z drugiej strony bedzie dostepne to samo na mniejszych glosnikach
                    tylko ze wyjdzie drozej niz tonsile

Czy ktoś jeszcze poleca te rozwiązanie na STX? Jeżeli tak, to co z subem?
                    do takiego kina sub to minimum potwor 12"! :lol:
                    mi by wystarczylo takie kino bez suba...

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post o 22:22 ----------

czy ktoś może podać konkretną propozycję budowy takiego zestawu? Coś podobnego jak dla tych STX
                    poczekajmy az w sasiednim temacie podadza wszystko co trzeba
                    postaram sie przygotowac pelna dokumentacje

Skomentuj

Jak bardzo chcesz te tonsile i jest zwrota do siest to zrób fronty według projektu siest, centrala uciętego do wymiaru 45-50cm szerokości (po obróceniu kolumny do pozycji centralnego głosnika - mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi) i tak samo jak centrala wykonaj surroundy na tył (Buda zamknięta, tak samo jak central). Unikniesz wtedy modyfikowania zwroty (przy surroundach na jednym niskotonym tonsilu trzebaby zmieniać zwrotę) oraz uzyskasz niezwykłą spójność dzwięku, bo wszystkie szerokopasmowe kanały będa obsadzone dodkładnie takimi samymi kolumnami. Do tego subwoofer na MDSie 08, który dobrze powienien zgrac się z irkowym SUB150.

Ja osobiście nie wiem kompletnie na jakie zejście stać MDS08 w 20 litrach BR więc nie jestej wstanie ci odpowiedziec czy taki subwoofer odpowiednio dobrze (Czytaj odpowiednio nisko zejdzie) uzupełni 5.0. Co do konfiguracji takiego zestawu - fronty z racji większego litrażu niż surroundy i central dałbym na LARGE (nie można zapomnieć o włączeniu w ampli ustawienia BOTH mówiącego ampilitunerowi, że bas ma być odtwarzany jednocześnie na large frontach i subie), a pozostałe na SMALL. Powinniśmy jeszcze podyskutować na temat subwoofera nadającego siędo SUb150, bo nie jestem przekonany do MDSa jako głośnika uzupełniającego do siest mających -6dB przy 45Hz.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        postaram sie przygotowac pelna dokumentacje
                        Byłbym wdzięczny (zresztą nie tylko ja)

Skomentuj

A może całe kino na ARN 188 i SC10N fronty, ARN188 i ARV efektowe, ARN150 i SC10N central i sub na 12" Closed lub vented (zatkany bassreflex)

Bo bym sprzedał po taniości :)

Skomentuj

siesty sa zdecydowanie lepsze

co do suba, podlicz wszystko ile masz kasy, cos sie wymysli. panel na tda jest kiepskawy i warto dac cos na tranach, jednak jesli chcesz go zostawic to i jakies 10cali napedzi

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                              Do tego subwoofer na MDSie 08, który dobrze powienien zgrac się z irkowym SUB150.
                              ale przeciez on zniknie w tym kinie!

Ja osobiście nie wiem kompletnie na jakie zejście stać MDS08 w 20 litrach BR
                              w domu smialo 23-25 litrow

kolega chce zarobic na nowe DIY a ty mu noge podstawiasz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                od tego sa plynne regulacje fazy w panelu do suba...
                                Przecież w miejscu strojenia faza zmienia polaryzacje gdzie sub będzie miał regularny przebieg. Zakładając że fronty są strojone na 45hz to jak chcesz zgrać fazę regulacją poniżej i powyżej strojenia? Nie da się, i dlatego sub z frontami br brzmi do bani.

Skomentuj

Prawda. S16 w closed puszczone na large udało mi się zgrać z subem. PJ+SCX w BR za cholerę. Coś jednak w tym jest.

co do suba, podlicz wszystko ile masz kasy, cos sie wymysli. panel na tda jest kiepskawy i warto dac cos na tranach, jednak jesli chcesz go zostawic to i jakies 10cali napedzi
                                  Widzę, że kolega nie czyta tego co pisze autor tematu. Kowad ma SUB150/4ohm, a ten panel nie jest na TDA.

Skomentuj

sorki, nie wiem dlaczego pomyslalem o TDA.
                                    tym bardziej warto kupic cos ciekawszego na bas. min 10cali.

Skomentuj

jest jakiś Mivoc 10 calowy, który nie potrzebuje miliona wat i te 150/4 mu wystarczy?

Przypomniała mi się ta aukcja: http://tablica.pl/oferta/subwoofer-d...ka-IDdtsJ.html

Skomentuj

jest jakiś Mivoc 10 calowy, który nie potrzebuje miliona wat i te 150/4 mu wystarczy?
                                        jest, ale bym go tutaj nie polecal...
                                        idealny jakosciowo i ilosciowo do tego kina...
                                        ale chyba za drogi

Skomentuj

Gdyby autor miał 300zł na głosnik można było by wziaść pod lupe http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html
                                          Do tego 100L br strojony w okolicach 30-33hz symuowałem ten głosnik i zachowuje sie bardzo przyzwoicie nie nadaje sie tylko na estrade i wrecz łatwizna było by napedzenie go z efektywnoscia rzedu 97db
                                          I nie mówcie prosze że 15cali w 20m2 bedzie rzeżnia,Od czego sa gałki volume? :razz:
                                          Narazie autorowi proponował bym sie skupic na zrobieniu dobrych podłogówek a potem mysleniu o centranym i efektowych a tym bardziej o subie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X