Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
    I nie mówcie prosze że 15cali w 20m2 bedzie rzeżnia,Od czego sa gałki volume?
    Ja mam 2x15 w 14^m2 i słuchając po północy nikt z domowników nie skarży się że coś dudni itd. a w pokoju mam przyjemny basik. W zamian mam nie ograniczony zapas dynamiki do słuchania za dnia. Mówienie że duży głośnik do małego pokoju się nie nadaje to dla mnie mit i tyle.

Skomentuj

Z tego co widzę, to odchodzimy trochę od tematu. Zaczynamy się chwalić co kto ma w domu, a konkretnych rozwiązań brak. Skoro lepszym rozwiązaniem na frontach jest obudowa zamknięta od BR, to skupmy się na takiej obudowie i do tego subek, ale w budzie max 50l.

Skomentuj

A ile masz na głośnik do suba?

Shiver - o w mordę! Możesz coś więcej napisać jak zaaplikowałeś te dwie pietnastki? Odgrody jakieś?

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
          Shiver - o w mordę! Możesz coś więcej napisać jak zaaplikowałeś te dwie pietnastki? Odgrody jakieś?
          shiver przeciez zajmuje sie estrada

Skomentuj

Nie mam obowiązku wiedzieć czym się zajmuje Shiver.

Skomentuj

Na suba jeszcze nie mam kwoty przeznaczonej. Jeżeli będzie coś ciekawego zaproponowanego, to na pewno się zastanowię czy nie uzbierać na dany głośniczek. Chciałbym pozostawić wzmacniacz w subie ten co mam teraz.

Skomentuj

kowad, w 50ciu litrach ja bym spróbował z samochodową 12stką 2x2ohm. 150wat wprawdzie nie wyciśnie 8mych potów ale powinno być już bardzo sympatycznie :)

Nie na temat...
                Aktualnie jest to br 90@40hz (coś koło). Jest ich w zasadzie 4ry sztuki ale totalnie nie ma sensu odpalać wszystkiego. W planach są próby właśnie z odgrodami choć głośniki wybitnie nie podchodzą (qts 0,3 i EBP ponad 100), OZ Push-Pull też mi chodzi po głowie bo małe to wyjdzie i osiągnę dużo wyższą sprawność niż z OB. Ale to raczej odległe plany bo muszę ogarnąć się z bardziej przyziemnymi sprawami :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kowad Zobacz posta
                  Na suba jeszcze nie mam kwoty przeznaczonej. Jeżeli będzie coś ciekawego zaproponowanego, to na pewno się zastanowię czy nie uzbierać na dany głośniczek. Chciałbym pozostawić wzmacniacz w subie ten co mam teraz.
                  Jak lubisz zbierać to zaproponuję ci do rozważenia TIWa 200XS w Bandpassie podwójnie wentylowanym. testowałęm tą aplikację na TIWie i faktycznie słychać te 25hz (ale znacznie ciszej niż w mojej linii transmisyjnej), a poza tym - tak jak widac na schemacie - efektywnośc po 35Hz spada bardzo gwałtownie. problemem jest cena TIWa. 532zł kosztuje oebcnie, w przeszłości, tj. w czerwcu 2011, kosztował w promocji 392zł, a gdy się ona skończyła 460zł. Widać, że cena mocno podskoczyła do góry i nalezy zadac sobie pytanie czy jeszcze się go opłaca kupować. Za 550zł mamy Ushera 8955 mającego bardzo nisko umieszczony rezonans (26Hz). Ten głośnik ma na bank większe możliwości słyszalnego zejścia do 20Hz.

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...0bp/index.html

Dla tych co nie rozumieją dlaczego daje linka do 3way wklejam wycinek opisu VIBów 170 BP:
                  "TIP: The low frequency part of the VIB 170 BP, without the tweeter and the midwoofer, and without the crossover network, makes a superb subwoofer to complement even large home cinema systems, single- or pairwise."
                  Last edited by gooralesko; 10.01.2012, 21:42.

Skomentuj

Dokładanie dokładaniem, ale nie popadajmy w skrajność. Może jednak coś z troszkę niższej półki cenowej. Nie zapomnijmy, że w większości będzie to do kina.

Skomentuj

Ushera 8955 mającego bardzo nisko umieszczony rezonans (26Hz). Ten głośnik ma na bank większe możliwości słyszalnego zejścia do 20Hz.
                      Miałem go w takiej aplikacji, parę wat powoduje u niego próbę wyrwania membrany z zawieszenia i stukanie cewki. Raczej niezbyt trafny pomysł.

Skomentuj

Jak ma byc bandpass to juz lepiej kupic gotowca od Behringera :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kowad Zobacz posta
                          Dokładanie dokładaniem, ale nie popadajmy w skrajność. Może jednak coś z troszkę niższej półki cenowej. Nie zapomnijmy, że w większości będzie to do kina.
                          Aha czyli skoro do kina to znaczy, że może być gówniane? OK przyjąłem. Teraz przypomniałęm sobie, że masz 4 ohmowy panel więc TIWy odpadają. Jak chcesz z niższej półki cenowej to bierz jakiegoś SLSa choć i tak moega drogie są te głośniki, Ushera odradza Shiver ale on tak jest za drogi, co jeszcze zostaje? STX AWX 20cm, Visaton w200S, Mivoci jakieś sa pewnie 25cm ale Paweł pisał ze niedobry. Jest jeszcz opcja z tym MDSem 08. Na dzien dzisiejszy nie wiadomo co ci polecić. DObre głośniki sa dla ciebie za drogie a z tych tańszych jest albo kaszana, nie do kina bo za niski SPL albo sa 8ohmowe.

Shiver chcesz powiedzieć, że ten głośnik jest tragiczny i ma mierny stosuenk jakości/możliwości do ceny? Bo powiem szczerze, że jak wydaję 550zł na niskotonowca z tak niskim rezonansem to oczekuję od niego możliwości zejścia na sam dół w jakiejś odpowiedniej aplkacji.

Czy ktoś słyszał tego Ushera?
                          http://loudspeakershop.eu/glosnik-us...33-p-1604.html

Pomysł jest. Dwa takie Ushery spięte równolegle będa potrzebowały, wełdug, producenta, po 80W więc te 150W z Irkowego panelu powinno wystarczyć. SPL będzie wysoki a i może zejście będzie odpowiednio niskie przy odpowiedniej apliakcji BR. Pytanie tylko jaki litraż na jedne głośniik i jaki BR
                          Last edited by gooralesko; 11.01.2012, 14:43.

Skomentuj

Jak chcesz z niższej półki cenowej to bierz jakiegoś SLSa choć i tak moega drogie są te głośniki
                            SLSy sa 8r
                            i jak zauwazyles nie sa warte obecnej ceny

co jeszcze zostaje? STX AWX 20cm, Visaton w200S
                            Jest jeszcz opcja z tym MDSem 08
                            ale przeciez robienie suba na 8" do takiego kina jest bez sensu!
                            co z tego ze pasmo uzupelni jak zniknie przy wiekszej glosnosci?

narazie zostawmy suba w spokoju

kupuj glosniki, zwrotnice i czekamy na schematy skrzynek do tonsili

ktos na forum go testowal... i chyba mocno krytykowal

Skomentuj

Shiver chcesz powiedzieć, że ten głośnik jest tragiczny i ma mierny stosuenk jakości/możliwości do ceny? Bo powiem szczerze, że jak wydaję 550zł na niskotonowca z tak niskim rezonansem to oczekuję od niego możliwości zejścia na sam dół w jakiejś odpowiedniej aplkacji.
                              Nie, to bardzo dobry głośnik :) Ale 8mio calowy przetwornik z 6mm Xmax w wielkiej obudowie (niezbędnej do niskiego zejścia) ma kiepską wytrzymałość mocową i słabą efektywność, ile by nie kosztował. Możliwość zejścia na sam dół jest możliwa, jak najbardziej gra to dobrze, ale splu starczyło do konfiguracji z dwoma satelitami na głośniczkach 3cale o mocy 10wat, i to tak mocno na styk. Robiłem tego suba właśnie pod KD (miał być mały "HiEnd") ale niestety nie spełnił oczekiwań

Skomentuj

Ale kombinujecie :)
                                Dwa STX 10-12 calowe w izobaryku z basrefleksem i tyle w temacie. Male pudlo, wysoka wytrzymalosc mocowa i niskie zejscie. Glosniki dwucewkowe dadza mozliwosci dowolnej zmiany impedancji.

Skomentuj

To Pawle zaproponuj coś 25cm zamiast ciągle krytykować pomysły innych nie dając od siebie żadnych konkretnych propozycji. Może pomysł Pogromcy jest odpowiedni.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    Dwa STX 10-12 calowe w izobaryku z basrefleksem i tyle w temacie. Male pudlo, wysoka wytrzymalosc mocowa i niskie zejscie. Glosniki dwucewkowe dadza mozliwosci dowolnej zmiany impedancji.
                                    Oo, dobry pomysł. Tylko ciężko będzie takiego dziada zestroić.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                      Oo, dobry pomysł. Tylko ciężko będzie takiego dziada zestroić.
                                      A wsadzanie takiego bydlaka do clozetu pod tym wzmaczniaczem to totalna głupota.
                                      Zastanawiam sie po co 2?Przecież autor odstawia suba na daleki plan niech mu cos tam grzmi nawet tak krytykowana 8 dała by rade a widać paweł nie słyszał dobrej 8 z dobrym wzmaczniaczem w akcji w kinie domowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                        A wsadzanie takiego bydlaka do clozetu pod tym wzmaczniaczem to totalna głupota.
                                        Do bass reflexu.

Skomentuj

To Pawle zaproponuj coś 25cm
                                          jakbym mial cos konkretnego na mysli to bym napisal
                                          ale narazie suba odstawmy na bok

Skomentuj

Czaruję...
                                          X