Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    jak juz pisalem - nie pamietam dokladnie kto z kim ale na bank byla mowa o twojej TL
    skoro nikt jej nie sluchal to znaczy ze ktos tu nas oklamal i nie wazne kto...
    A może w końcu pokażesz ten post? Bo pamięć bywa zwodnicza...a przekręcać fakty nie jest zbyt ładnie.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
      @Paweł
      Może masz niezbyt dobrą pamięć i pomyliłeś Bio ze mną? Ja z żadnym z nich się nie umawiałem na odsłuch, więc albo Marios nie pisał o mojej TLce albo pisał o spotkaniu z kimś innym. Zastanowiłbym się na twoim miejscu przed używaniem stwierdzenia "na bank" w momencie gdy nie pamiętasz nawet kto z kim się umawiał na odsłuch.

@Luszti
      Też mi się tak wydaje. Szczególnie w momencie gdy Marios się tak zbłaźnił. Oczernianie kogoś o kontakty z nim jest niesmaczne. Pokazuje tylko jakie paweł ma o mnie mniemanie.

Skomentuj

Nie na temat...

Nie na temat...
        tak, ten z cyferkami - nie pamietam jakimi
        Oki, myslełm że o mnie chodzi..

Skomentuj

oj dajcie juz na luz...

Skomentuj

ok. Wracając do tematu, czy może ktoś zaproponować jakiś jeszcze głośnik, czy propozycje wcześniejsze można z czystym sercem wybrać do tego zestawu?

Skomentuj

Na poprzedniej stronie pisałeś, że wybrałeś już fronty, surroundy i centrala. O której propozycji mowa? Co do suba - myślę, że warto zrobić tego push pulla na STXach 10". Będzie tanio, z dobrym impulsem i chyba z zejścia też będziesz zadowolony.

Skomentuj

ty, marios... i byl chyba ktos jeszcze
                cala paczka od sluchania 20hz w malych pokojach
                Tak tak słucham 20hz z monitorów wystrojonych na 45hz...I co w ogóle ma tutaj wielkość pomieszczenia?

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                BioCannabis się zapewne nazywał ten "trzeci", którego fascynacja korekcją aktywną wcale do mmnie nie przemawia
                Co ty możesz o korekcji powiedzieć jesli nawet nie próbowałes?

A z Mariosem w jednym szeregu mnie proszę, z łaski swojej, nie stawiaj, bo mnie w tym momencie obrażasz (Zapewne takie były twoje intencje)
                Pare postów wyżej użalałeś sie nad soba jak to cie traktuja,A teraz co? Sam mnie obrażasz wiec zważaj na słowa albo chociaz nie przychodz z płaczem...I już kompletnie popisałeś sie swoim gniuszem piszac ten post i mnie obrażajac.

Nie na temat...
                @Paweł
                Ja z żadnym z nich się nie umawiałem na odsłuch
                Tak tak tak bo ja nie mam co robic tylko jechac 400km po to żeby posłuchać jakiegoś marnego 20cm w tl...

Nie na temat...
                Szczególnie w momencie gdy Marios się tak zbłaźnił. Oczernianie kogoś o kontakty z nim jest niesmaczne. Pokazuje tylko jakie paweł ma o mnie mniemanie.
                Kiedy sie zbłaźniłem? Wtedy kiedy paweł usuwał moje posty bo nie były mu na reke?
                Wszystko sprowadza sie do tego że mnie i biocanbisa nazywacie heretykami,Ale to żaden z nas nie zachowuje sie w sposób dziecinny,gooralesko wydaje ci sie że pozjadałeś wszystkie rozumy tego swiata? Bo własnie tak sie zachowujesz sam wygadujesz bzdury że żekomo sie zbłaznilem chodz nigdy nic takiego nie miało miejsca a potem płaczesz jak ktoś przekreca fakty...

Żeby być lepszym i nie tworzyć takiego offtopicku jak wy to dodam cos od siebie
                kowad Na allegro wisi http://allegro.pl/ravemsater-bsw184-ii-i2055545831.html pozjada dupa te wszystkie stx które podaliscie w temacie i tak zachwalacie troche kosztuje ale napewno nie znajdziesz nic lepszego na tym poziomie cenowym nawet nie ma co o tym marzyć bo brzmienie warte kilka krotnie wiecej i wzmaczniacz który posiadasz sobie z nim spokojnie poradzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                  Na allegro wisi http://allegro.pl/ravemsater-bsw184-ii-i2055545831.html pozjada dupa te wszystkie stx które podaliscie w temacie i tak zachwalacie troche kosztuje ale napewno nie znajdziesz nic lepszego na tym poziomie cenowym nawet nie ma co o tym marzyć bo brzmienie warte kilka krotnie wiecej i wzmaczniacz który posiadasz sobie z nim spokojnie poradzi
                  Ciekawe czy kolega Kowad ma w pokoju miejsce na cos co wygladem bedzie przypominalo pralke? Zeby z niego uslyszec 20hz to ile pradu trzeba wpakowac i jaka korekcje zastosowac?

Skomentuj

Pogromca mitow Zerknij na strone movicia,180watowy panel zalecaja

Skomentuj

Ja wiem, ze ten glosnik ma wysoka skutecznosc, ale w zakresie wysokiego basu. Niestety w akustyce zawsze jest cos za cos. Ma byc skutecznosc i bas to membrana musi byc duza, ale jak jest skutecznosc wysoka to nawet przy duzej membranie nie bedzie subbasu na poziomie reszty pasma. Teraz albo podbijasz pasmo ( co zjada moc wzmacniacza ) albo wycinasz bardzo niskim filtrem to co powyzej 30hz. Efekt jest taki jakbys stosowal typowy glosnik subwooferowy, a nawet gorszy, bo typowe glosnik subbasowe maja zawieszenie przystosowane do duzego wychylu i niskich znieksztalcen.
                      Sam uwielbiam duze membrany, na sztywnych zawieszeniach ale trzeba sobie zdawac sprawe z ich ograniczen.
                      Suma sumarum ten Ravemaster to nic nadzwyczajnego, od tani duzy glosnik to tluczenia na slabszych wzmacniaczach. Robia go chinczyki na swoich czesciach i stad niska cena. Prawde mowiac do kina domowego wolalbym jakas konkretna pompke z membrana bierna.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Ravemaster to nic nadzwyczajnego
                        Jednak wiele osób twierdzi że to swietne głosniki i maja cos w sobie ciekawe dlaczego jestes odmieńcem:blink:

Prawde mowiac do kina domowego wolalbym jakas konkretna pompke z membrana bierna.
                        I koło sie zamyka bo na taki głosnik trzeba miec przynajmniej 1000zł i jeszcze z 700zł na membrane bierna tylko po co mb jesli mozna zrobic stary poczciwy br i wyjdzie na to samo?
                        No i to tego zapotrzebowanie na prad jest wrecz ogromne,xls w ogóle nie ruszało 70wat a mojemu ravemasterowi spokojnie wystarczało,Wiec do 12calowej pompki lepiej sie nie brac nie majac 300watów mocy tym bardziej jesli ma to być obudowa zamknienta.

Skomentuj

Jednak wiele osób twierdzi że to swietne głosniki i maja cos w sobie ciekawe dlaczego jestes odmieńcem
                          Ale ja nie mowie, ze to zly glosnik, czy kiepski. Dla mnie to po prostu glosnik o okreslonych parametrach, ktore w tym przypadku nie sa niczym nadzwyczajnym. I tak nie wykorzystasz takiego glosnika w powiedzmy 15-20m2. Rownie dobrze mozna by bylo wziac typowego chinola 18 calowego alpharda i zrobilby podobna robote. Ludzie albo sa glusi albo naprawde nie zdaja sobie sprawy co potrafi 18 calowa membrana.
                          Ja juz po prostu jestem stary i nie zamydli mi oczu byle co :)

I koło sie zamyka bo na taki głosnik trzeba miec przynajmniej 1000zł i jeszcze z 700zł na membrane bierna tylko po co mb jesli mozna zrobic stary poczciwy br i wyjdzie na to samo?
                          No i to tego zapotrzebowanie na prad jest wrecz ogromne,xls w ogóle nie ruszało 70wat a mojemu ravemasterowi spokojnie wystarczało,Wiec do 12calowej pompki lepiej sie nie brac nie majac 300watów mocy tym bardziej jesli ma to być obudowa zamknienta.
                          A jak bedziesz chcial miec realne 20hz z Ravemastera, to myslisz ze 100w styknie? Otoz nie, ten glosnik mimo wielkiej membrany w tym zakresie ma slaba sprawnosc, musialbys w niego wpompowac duzo pradu i korekcji zeby dostac kinowe 20hz. Zasady akustyki sa bezwzgledne, nie ma glosnika, ktory posiada skutecznosc 95db od 100hz, do 20hz.
                          Dlatego gdybym mial zwykly pokoj 15-20 metrow i chcialbym miec fajny bas w kinie to bym w zyciu nie kupil takiego tluczka.

Skomentuj

Ale wieksza membrana oznacza wieksze ciśnienie akustyczne,Nie musisz mi tłumaczyć spadków bo ja nie jestem dzieckiem,Nawet jesli osiagnie 20hz z podobnym naterzeniem co xls to i tak xls bedzie miał mniejsze zniekrztałcenia,I nie mówie zeby tego bsw pchac w obudowe strojona na 20hz albo mocniejszy wzmaczniacz i obudowa zamknienta albo br strojony w okolice 30hz.

Skomentuj

Faktycznie pchać 18cali do domu to trochę przesada. W naszej instalacji kinowej pracuje jeden subbas 2x18 i jest generalnie dość basu, a sala ma dobre 200 metrów :)

Zasady akustyki sa bezwzgledne, nie ma glosnika, ktory posiada skutecznosc 95db od 100hz, do 20hz.
                              W bassreflexie nie, ale na tym BSW można by sklepać coś z taką sprawnością od 20hz, tylko wtedy te 100hz od góry może sprawiać problemy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                W bassreflexie nie, ale na tym BSW można by sklepać coś z taką sprawnością od 20hz, tylko wtedy te 100hz od góry może sprawiać problemy.
                                No mozna, 600 litrowa tube lub linie transmisyjna, albo bandpass, w sam raz na krajowe m3

Skomentuj

No mozna, 600 litrowa tube lub linie transmisyjna, albo bandpass, w sam raz na krajowe m3
                                  Z tapped horn'em wyszło by zdziebko mniej Ale to tylko taka abstrakcja.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X