Jako że moja pierwsza konstrukcja (podłogówki) nie została dokończona a i wykonanie pozostawia sporo do życzenia postanowiłem zrobić mniejsze monitorki wykorzystując elementy przygotowane do tych podłogówek tzn. przetworniki M18WH i MDT29. Tym razem wykonam monitorki z mdf-u gdyż z płytą wiórową namęczyłem się niemiłosiernie. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. czy będzie potzrbna szpachla na mdf czy da się samym szlifem obrobić płytę (nie licząc oczywiście wkrętów)
2. czy można na froncie złożyć dwie płyty jedną grubą drugą cieńszą i tak wyciąć średnicę aby powstał frez pod głośnik? czy lepiej normalnie podfrezować?
3. czy w monitorach robić też osobną komorę na wysokotonowy?
4. ile należy odjąć od całkowitego litrażu komory (brutto) aby otrzymać litraż netto (włączając głośniki, br, zwrotnice, wytłumienie)?
5. Mam terminale bi-wire i myslaem zeby zwrotke zrobić na nich tylko że będzie na równi z br i może być blisko czy to nie będzie przeszkadzać?
Dzięki z góry za wskazówki
1. czy będzie potzrbna szpachla na mdf czy da się samym szlifem obrobić płytę (nie licząc oczywiście wkrętów)
2. czy można na froncie złożyć dwie płyty jedną grubą drugą cieńszą i tak wyciąć średnicę aby powstał frez pod głośnik? czy lepiej normalnie podfrezować?
3. czy w monitorach robić też osobną komorę na wysokotonowy?
4. ile należy odjąć od całkowitego litrażu komory (brutto) aby otrzymać litraż netto (włączając głośniki, br, zwrotnice, wytłumienie)?
5. Mam terminale bi-wire i myslaem zeby zwrotke zrobić na nich tylko że będzie na równi z br i może być blisko czy to nie będzie przeszkadzać?
Dzięki z góry za wskazówki
Skomentuj