Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna: niskotonowy + szerokopasmowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

biorac pod uwage SPL i cene chyba nie ma innego kandydata

jak sie sprawdzi to tez bym sie chetnie pobawil

Skomentuj

Szykuje się bardzo ciekawy projekt, chociaż patrząc bezpośrednio na charkę to ta skuteczność wcale taka niska nie jest i można się pokusić o coś nieco większego niż 17.

Skomentuj

ale jak to by wygladalo?

Skomentuj

Napewno nie typowo, fakt :) Ale są konstrukcje 10+1 i dobrze się prezentują, np.

Chociaż oczywiście projekt z stx'em bardzo ok, imo może troche brakować splu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Szykuje się bardzo ciekawy projekt, chociaż patrząc bezpośrednio na charkę to ta skuteczność wcale taka niska nie jest i można się pokusić o coś nieco większego niż 17.
            Projekt będzie wzorowany na STELLA LIGHT i u mnie ograniczenie pojemności dla woofera będzie sięgało 15litrów. Stąd też nie ma co się pchać w 8", bo ciężko będzie go upchać w taki litraż i przy tym wydać na niego niewielką sumę...
            Zastanawiał mnie jeszcze 6,5" stx http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-80-8-f-s-mc.html W tym wypadku kolumna nie miałaby tyle basu i zejścia co 17SW ale jako całokształt kolumna mogłaby być odebrana jako "lżejsza" w odsłuchu ze względu na ograniczone zejście... Pytanie tylko czy jest sens kupować taki woofer na dół, który obsłuży właściwie ok 120Hz, zakładając że podział byłby w okolicach 200Hz... Z jednej strony tanio, z drugiej kosztem zejścia.

Skomentuj

Jeżeli gabaryt jest ograniczeniem to 17SW będzie idealny :) 6.5 bym sobie odpuścił, jakoś mi nie pasuje do koncepcji z małą szerokopasmówką bo ma ona generalnie powodować poprawę sekcji niskotonowej a nie osłabienie :)

Skomentuj

Również przymierzam się do podobnego projektu, ale waham się między dwoma koncepcjami:
                1. szerokopasmowy jako dipol, a dół 17-20 cm w obudowie zamkniętej,
                2. szerokopasmowy w TL tubowej, żeby poprawic dolny środek, a dół 17-20 cm w b-r o możliwie niskim strojeniu
                Ostatnio testuję w subie SW-STX-8-2-300-2x2-F-S-PC z fb~25-30Hz dla obudowy 45l i podoba mi się jego niskie zejście. Poprzednio miałem ARN 226-03 w tej samej obudowie, tyle, że zamkniętej.
                W obu przypadkach rozważam również TL na basie. Prawdopodobnie, by nie tracic dolnego środka zdecyduję się na tradycyjny układ z szerokim frontem. Szerokopasmówka, to Fountek FR89EX.
                Macie inne ciekawe propozycje?

Skomentuj

Zamieszczone przez kborowiec Zobacz posta
                  1. szerokopasmowy jako dipol, a dół 17-20 cm w obudowie zamkniętej,
                  Kibel, 17-20cm w OZ nie da wystarczajacego basu.

2. szerokopasmowy w TL tubowej, żeby poprawic dolny środek, a dół 17-20 cm w b-r o możliwie niskim strojeniu
                  Kibel, 17-20cm w br nie nadazy za tuba, nie ma mozliwosci zgrania czegos takiego.

W obu przypadkach rozważam również TL na basie. Prawdopodobnie, by nie tracic dolnego środka zdecyduję się na tradycyjny układ z szerokim frontem. Szerokopasmówka, to Fountek FR89EX.
                  Macie inne ciekawe propozycje?
                  Mala szerokopasmowka jak najbardziej ok, ale jesli rozwazasz szeroki front, to szukaj basu minimum 30cm. I uwierz mi, to nie jest zadna przesada, to po prostu jakosciowy skok do przodu.

Oczywiscie mozna zbudowac waska kolumienke z basami po bokach i to zgra przywoicie, ale bez zadnych aspiracji audiofilskich. Niestety tracimy tutaj duzo efektywnosci, trzeba sporo zbijac bo baffle step swoje zrobi. Nie dosc ze te male szerokopasmoweczki juz sa mulowate, to strata efektywnosci jeszcze je dobije.
                  Moim zdaniem srednica jest lepsza z szerszej scianki niz z wezszej. Ma to rowniez zwiazek z kierunkowoscia dzwieku szerokiej scianki. Jasne, ze prawie nikt nie lubi widoku szerokiej scianki, ale tak brzmi po prostu lepiej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Mala szerokopasmowka jak najbardziej ok, ale jesli rozwazasz szeroki front, to szukaj basu minimum 30cm. I uwierz mi, to nie jest zadna przesada, to po prostu jakosciowy skok do przodu.
                    Bardzo ciekawą 12stką do takiego projektu może być stx 12.2.500.8, ciągnie do 3,5kHz z lekkim rezonansem na skraju pasma. No i cena niewygórowana przeliczając ile głośnika dostajemy :)

Skomentuj

Bardzo ciekawą 12stką do takiego projektu może być stx 12.2.500.8, ciągnie do 3,5kHz z lekkim rezonansem na skraju pasma.
                      Do 3,5 może ciągnie ale na wykresie i to z wielkim garbem przy 2kHz i do tego na osi. Realnie to jego pasmo wg. mnie kończy się poniżej 1kHz. Po za tym chyba nie chciał bym tego słuchać na średnicy.

Pogromca mitow chyba myślał o sporo niższym cięciu.

Skomentuj

Takiego basu to bym raczej wyzej niz 500hz nie dawal. Generalnie jak ktos ma miejsce na szersza deche to szarpnalbym sie na dipol na dwoch 12-15 calowcach i szerokopasmowka. Wszystko spiete pasywnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez bociek14 Zobacz posta
                          Do 3,5 może ciągnie ale na wykresie i to z wielkim garbem przy 2kHz i do tego na osi. Realnie to jego pasmo wg. mnie kończy się poniżej 1kHz. Po za tym chyba nie chciał bym tego słuchać na średnicy.
                          Oczywista oczywistość to co napisałeś. Nie zrozumiałeś natomiast o co mi chodziło. Głośnik tej średnicy który przenosi względnie liniowo do 3,5kHz (nie ważne że na osi, charakterystyki kątowe są jedynie wynikiem sd, krzywizny membrany i zastosowanej kopułki przeciwpyłowej) ma duże predyspozycje do dobrego przetwarzania pasma choćby do 800hz, gdzie typowe subwoofery tej średnicy będą miały mocno poszarpaną charkę i duże zniekształcenia co uniemożliwia odbiór w dobrej jakości. Nie po to jest temat o łączeniu z widerange żeby ciąć przy 3,5kHz, nikt nie chce tego sugerować :)

Skomentuj

Oczywista oczywistość to co napisałeś. Nie zrozumiałeś natomiast o co mi chodziło. Głośnik tej średnicy który przenosi względnie liniowo do 3,5kHz (nie ważne że na osi, charakterystyki kątowe są jedynie wynikiem sd, krzywizny membrany i zastosowanej kopułki przeciwpyłowej) ma duże predyspozycje do dobrego przetwarzania pasma choćby do 800hz, gdzie typowe subwoofery tej średnicy będą miały mocno poszarpaną charkę i duże zniekształcenia co uniemożliwia odbiór w dobrej jakości. Nie po to jest temat o łączeniu z widerange żeby ciąć przy 3,5kHz, nikt nie chce tego sugerować
                            W takim razie przepraszam za tego posta. Faktycznie, nie do końca się zrozumieliśmy

Wracając do tematu to chętnie bym się pod niego podłączył, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taki pomysł z tym, ze chciał bym wykorzystac stare radzieckie glosniki pozyskane z kolumn 1 way Jeśli chodzi o sekcję niskotonową to od 3 lat mam na stanie USHERY 8137A tylko ani razu jeszcze ich nie potestowałem w obudowie i nie wiem czy zdały by egzamin na basie. Co o tym sądzicie?

Korci mnie także pobawić się w podział aktywny.

Jeśli chodzi o obudowę to raczej stawiał bym na zamkniętą/ BR na TL nie mam wiedzy i cierpliwości. A wizualnie to chciał bym własnie zrobić kolumny szerokie i dość płytkie ze względu na to, ze stały by obok TV który znajduje się prawie bezpośrednio na ścianie i nie chciał bym, żeby kolumny zbytnio wystawały do przodu.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Fountek FE85 + STX 17SW + MB

Skomentuj

dolphin123 a gdzie frezy?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Za dużo nie mogę podpowiadać, bo nie skończyłem jeszcze konstrukcji... :)

Skomentuj

cos krzywe wyszly

Skomentuj

Dobra Panowie, mój projekt trochę się spieprzył...
                                      Na Founteki czekam już miesiące - od Qby ciągle słyszę "w przyszłym miesiącu", więc je sobie daruję.
                                      Co niedrogiego (max 100mm) polecacie do takiego projektu? 17SW+MB już leżakują jakiś czas..
                                      Dobrze jakby był to głośnik ogólnodostępny, aby forumowicze mogli z takiego projektu też skorzystać.

Skomentuj

Wczoraj byłem na stronie loudspeakershop - mają w ofercie dwa małe (88mm?) Founteki szerokopasmowe (chyba jako nowości, bo nie widziałem ich wcześniej).

Skomentuj

Zgadza się. Chciałem FR88EX, ale niestety jest on za drogi do budżetowej konstrukcji.. :)
                                          Bawił sie ktoś Tang Bandami W3-881SJ? W polinku są po 77zł.
                                          http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...Kafk4QTfqIWIBA

Skomentuj

Czaruję...