Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa zwrotnic do kolumn sony fcr 6000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa zwrotnic do kolumn sony fcr 6000

Witam.
    Mam pytanie odnośnie budowy zwrotnic do kolumn Sony Fcr 6000,dodam ze kolumny te na pewno nie posiadają żadnych zwrotnic (sprawdziłem to),posiadają jedynie kondensatory przy głośnikach wysokotonowych.Chciałbym sie dowiedziec w jaki sposob to zrobić,co trzeba kupić itp.Wiem ze trzeba przeprowadzić pomiary głośników żeby dobrać co trzeba,ja się kompletnie na tym nie znam.Może któryś z kolegów montował takie zwrotnice dla siebie bądź dla kogoś i mógłby mi pomoc w tej kwestii.

przejrzyj artykuly na stronie glownej, napewno Ci sie rozjasni co nieco - a pozniej pytaj o bardziej konkretne rzeczy :)

Skomentuj

jezeli nie zamierzasz zajmowac sie tym pozniej to odpusc sobie zabawe samemu i wyslij kolumny do kogos kto to ogarnie
      tylko pytanie czy do kina za 1600zl warto dorabiac zwrotnice ktore moga kosztowac nawet 500zl?

Skomentuj

Sadzisz ze nie warto się bawić w budowę zwrotnic tak?Zostawić to jak jest?

Skomentuj

warto bo zagra lepiej
          ale sam sobie odpowiedz czy warto w to inwestowac?

jezeli nie zamierzasz ich zmieniac to mozesz modyfikowac

Skomentuj

Powiem tak,jeżeli znacznie poprawiło by to jakość dźwięku to bym dołożył te zwrotnice,wymieniać kolumn nie zamierzam jak narazie,jezeli ktos by byl chetny zmontowac mi takie zwrotnice bym zapłacił oczywiście za wykonanie.Tylko że jakby to miało mnie kosztować 500 zł tak jak pisałeś to chyba się nie rachuje.

Skomentuj

1 - trzeba wyslac kolumny na pomiary (koszt 40-100zl)
              2 - trzeba zaprojektowac zwrotnice (nie wiem ile kasuja za takie uslugi - moze byc 0,7l a moze byc i 200zl)
              3 - trzeba te zwrotnice wykonac, a jezeli sa skomplikowane to wyjda drogo

tak wiec realnie koszt zwrotnic do kompletnego kina moze kosztowac te 500zl jak nie wiecej

Skomentuj

Sporo to wszystko właśnie kosztuje,najgorsze to ze trzeba ta kolumnę wysyłać.

Skomentuj

nie musisz wysylac
                  mozesz sam pomierzyc

sprzet pomiarowy da sie skompletowac od 50zl do 200zl
                  worek elementow do zwrotnic na odsluchy to jakies minimum 200zl
                  no i wieloletniedoswadczenie - tego juz nie kupisz tylko musisz sie nauczyc...

Skomentuj

Jesteś szczery,ale ja przez kilka lat bym tego nie pojął,o ile wogole bym to pojął.

Skomentuj

i dlatego wracamy do pierwszej opcji - wysylka

czyli sam widzisz - zabawa nieoplacalna
                      szczegolnie ze w innym temacie mozna poczytac jak za podobne pieniadze zrobic kino na tonsilach

Skomentuj

No widzisz Tobie łatwo mówić co z czym i jak,ja jestem z tych ludzi ktorzy odpalaja allegro bądź idą do marketu rtv i kupują w miarę możliwości finansowych sprzęt.

Skomentuj

a myslisz ze my tak kiedys nie robilismy?
                          kazdy tak sie uczyl...
                          najgorsze jest to ze nowi i tak nie chca sluchac
                          mimo naszych rad zachowuja sie jak zawsze - kupuje bubla a pozniej narzeka ze zle gra...

Skomentuj

Masz racje,ja bym wolał poprosić o zrobienie zapłacić i mieć,isc po najmniejszej linii oporu,takie czasy wszystko jest pod nosem

Skomentuj

no to pisz do yoshiego ile zawola za pomiary

Skomentuj

No napisać to można,ale zaraz będzie chciał kolumne do tego

Skomentuj

napisz i zapytaj o to ile wola za pomiary
                                  a co za problem kolumny wyslac?

Skomentuj

Zapytałem,ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.

Skomentuj

Przepraszam że sie wtrącę . Ten temat już był na innym portalu i tam wyraznie napisali ze nie ma sensu tego modyfikować . Zwrotnica tam jest i kolega najwyrazniej zignorował działanie kondensatora jako filtra . No chyba ze to ktoś inny napisał to wtedy przepraszam :) . kapusta7 poczytaj o działaniu kondensatora bo to bardzo ważne . Może być tak ze jak ponaklejasz swojej kolumnie dwie garsci częsci to to lepiej nie zagra . Zawsze wszyscy pisali ze czym mniej częsci ma zwrotnica tym lepiej . Ja w swojej kolumnie bardzo bym chciał by miała tylko jeden kondensator na wysokotonowym i bylo zgranie fazowe przy równym SPL . To jest prawdziwy cel dążenia do idealnej zwrotnicy a nie koszyk części .

---------- Post dodany o 09:58 ---------- Poprzedni post o 09:52 ----------

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...05987c1530ead9

Skomentuj

Zamieszczone przez kapusta7 Zobacz posta
                                        Zapytałem,ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi.

Bo zapomniałem odpisać :lol:

Prawdopodobnie koszt części, mojej robocizny i przesyłek podwoi obecną wartość tego zestawu. Nie napisałeś czy to ma obejmować same kolumny frontowe czy cały zestaw "kina".
                                        Grać będzie lepiej ale nikt ci nie da pewności o ile lepiej. Może być tylko trochę lepiej moze nawet dużo lepiej ale to "lepiej" to i tak jest niewiele w porównaniu do tego co można uzyskać za podobne pieniądze budując samemu od 0 lub kupująć od kogoś dobre DIY. Wszyscy z doświadczenia wiedzą, że takie fabryczne kolumny jak te twoje są skopane od A do Z, zaczynajac od obudowy, wytłumieniu, przez głośniki na zwrotnicach kończąc. Wszystko jest do bani. Poprawa jednej rzeczy aż tak bardzo im nie pomoże, chociaż niewątpliwnie można zrobić żeby zagrały trochę lepiej. Ale czy to ci wystarczy i czy się opłaca?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X