Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do monitorków

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do monitorków

Witam, jestem nowy na forum jak widać z boku, mam nadzieję, że nie dostanę na "dzień dobry" bana za pytanie się o coś co już gdzieś było itp.

Sprawa wygląda tak: mam w domu 4 głośniki ARN 150/03 4ohm, kupiłem je bo coś szwankowało z jednym przetwornikiem w moich kolumnach (Diory Polaris 120) i myślałem że będę musiał wymienić, a że okazja była (110 zł z przesyłką ) to kupiłem wszystkie jakie ktoś wystawiał. Przetworniki leżą już u mnie rok (wymiana nie była potrzebna), pomyślałem więc, że fajnie było by zrobić z nich jakieś budżetowe monitorki. Projekt jest dopiero w fazie planowania, ale ja wolę wszystko przemyśleć zanim coś robię :) Dobra ale koniec tego gadania, przejdźmy do konkretów.

Projekt przewiduje połączenie ARNa z tanią PJ'ą STXa.
    Powiecie mi, że takich schematów zwrotnic jest mnóstwo i choćby jeden (bodajże od Yoshiego) jest w podwieszonym dziale. Tam jest zastosowany przetwornik 8ohm i z tego co wynika z moich godzin poświęconych na czytanie zagadnień związanych z budową i działaniem zwrotnic robi to różnicę. Jeśli nie, to mnie poprawcie, przynajmniej rozwieje to moje wątpliwości i czegoś dodatkowo się nauczę.
    Jeśli jednak robi to różnicę (do tego bym się skłaniał) to liczyłbym na porady jak przerobić gotowy już schemat aby pasował do mojego projektu z jednym ARN'em 4ohm i PJ'ą.

Jestem otwarty na wiedzę, ponieważ chodzi mi po głowie zrobienie podłogówek opartych o przetworniki klasy wyższej niż TESLA czy STX, a jeśli mam na to wydać dość kasy, to wolę się do tego czasu czegoś nauczyć :):)

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
    mam nadzieję, że nie dostanę na "dzień dobry" bana za pytanie się o coś co już gdzieś było itp.
    to nie elektorda :p

niestety zmiana glosnika 8r na 4r wymaga nowej zwrotnicy
    nie wiem czy yoshi ma w swoich zbiorach ARNa 4r zeby to zamodelowac...

Jestem otwarty na wiedzę, ponieważ chodzi mi po głowie zrobienie podłogówek opartych o przetworniki klasy wyższej niż TESLA czy STX, a jeśli mam na to wydać dość kasy, to wolę się do tego czasu czegoś nauczyć
    ale wlasnie te glosniki nadaja sie do budowy slynnych "kolumn yoshiego"
    czyli 2xARN 150 + tonsil GDWK 11/100

http://pawel.lutuje.se/2xARN150+D27.PDF szkoda ze vifa D27TG06 nie jest dostepna bo to by bylo idealne polaczenie

Skomentuj

Mam Diora Polaris 120 więc chciałbym czegoś innego :) A mam w planach zebranie tak dobrze ponad 1000zł i zrobienie podłogówek na głośnikach pokroju seas, peerless czy monacor. Jeszcze tydzień temu miałem szlachetny plan, że sam sobie zrobię pomiary i pobawię się w speaker workshopie, ot tak choćby w celach edukacyjnych. Poza tym jak samemu coś się zaprojektuje i działa i to w miarę fajnie, to prawie tak jakby się dziecko urodziło prawda. No ale jak poczytałem o tym, co jest mi potrzebne i w ogóle wgłębiłem się w temat, to stwierdziłem że to nie na moje siły, bo z elektroniką nie mam do czynienia na co dzień. No ale to na razie plan odległy, może do tego czasu się ogarnę i zrobię zestaw pomiarowy (choć z chęcią już pobawiłbym się tym programem, szukałem jakiś plików z pomiarami głośników tak, żeby czysto dla zabawy mieć ale nic nie znalazłem, szkoda :()

Tak jak napisałem plan odległy i nie na moje siły, dlatego najpierw chcę zrobić takie monitorki, ARNy mam Pj'a nie jest droga, a fundusze studenta ograniczone, więc jak na pierwszy raz by było idealne, może ktoś się odezwie i zaproponuje jakiś w miarę rozgarnięty projekt zwrotnicy do tego zestawu.

Dzieki za szybką odpowiedź i nie zbanowanie nowicjusza [COLOR="#696969"]

---------- Post dodany o 17:10 ---------- Poprzedni post o 17:00 ----------
      Last edited by waloos; 14.01.2012, 16:14. Powód: Podwoiło posta, pewnie przez prace na serwisie, skasowałem co trzeba było :)

Skomentuj

mam tez schemat do ARN 150-03/4r + GDWK 11/100
        wysokotonowka drozsza ale schemat gotowy (nawet 3 )

Skomentuj

Jest to jakaś alternatywna, choć nie ukrywam że monitorki mają być bardzo budżetowe, bo ich budowa będzie mieć formę raczej bardziej edukacyjną, a za cenę jednego Tonsila mam dwie PJ. Tak na dobrą sprawę to po ich zrobieniu musiałbym kupić jakiś mały wzmacniacz, bo mój mam w akademiku, tam mam podpięte Diory i więcej mi nie trzeba, bo akustyka w pokoju akademikowym i w ogóle rozmieszczenie kolumn to nie warte nawet śmiechu więc zostałyby w domu do TV, bo szkoda żeby się kurzyły gdzieś w kartonie.

Hmm jeśli nic nie znajdę, albo wspomniany przez Ciebie Yoshi, też nic nie będzie mieć to pewnie skuszę się na tą Tonsilowską kopułkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            http://pawel.lutuje.se/2xARN150+D27.PDF szkoda ze vifa D27TG06 nie jest dostepna bo to by bylo idealne polaczenie
            Od czasu do czasu pokazuje się na allegro, może warto poczekać?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
              No właśnie o to chodzi, że monitorki będą robione bardziej przez to, że chce się czegoś nauczyć, bo w planach mam coś droższego o lepszej jakości, jak wiadomo człowiek na błędach się uczy, a ja chce za te błędy jak najmniej zapłacić.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                powaznie?
                ale napewno wersja 06?
                bo jak tak to sobie kupie i przerobie moje ARNy

nie ukrywam że monitorki mają być bardzo budżetowe
                to moze mission?
                tylko ze wtedy ze zwrotnica problemy...

Skomentuj

to moze mission?
                  nigdy się na natknąłem na tą nazwę, masz może jakiegoś linka który rozjaśni mi umysł

Właśnie przeglądałem allegro i znalazłem Monacora DT-99 w cenie 58 zł czyli coś około Tonsila, głośniczka raczej nie kojarzę, czy Ty możesz o nim powiedzieć coś więcej ??
                  Last edited by waloos; 14.01.2012, 18:57.

Skomentuj

http://allegro.pl/glosnik-wysokotono...052175344.html
                    delikatniejsze od PJtki

na temat monacora nic nie powiem
                    ale co to ma wspolnego? brak zwrotnicy a cena nie najnizsza

Skomentuj

na temat monacora nic nie powiem
                      ale co to ma wspolnego? brak zwrotnicy a cena nie najnizsza
                      Pomyślałem, że może znasz tą kopułkę i być może będzie lepsza od TONSILA, a są w podobnej cenie i dodatkowo może zwrotka by się znalazła. Zawsze lepiej rozważyć więcej możliwości, przynajmniej ja tak mam jak się za coś zabieram :)

A do tego missiona jakiś schemacik zwrotki by się znalazł ? W specyfikacji są podane wartości dla filtrów, ale pewnie liczone z kalkulatora, a może ktoś się kiedyś bawił z ciekawości tą kopułką i ma coś w swoich zbiorach.

Pozdro, dzięki za pomoc i cierpliwość

Skomentuj

a może ktoś się kiedyś bawił z ciekawości tą kopułką i ma coś w swoich zbiorach.
                        TU masz moją konstrukcję na mission + arn 116-60/8

Jest też pare innych konstrukcji na forum. Wystarczy poszukać
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ok to poszukam tych innych konstrukcji.
                          A co do twojej, to ja mam ARN 150, a na dodatek 4 ohm, doświadczenia w budowie kolumn nie mam żadnego i ciężko byłoby mi bez robienia pomiarów tak to pozamieniać i dopasować, żeby to jakoś grało :) dlatego drążę temat, bo gdyby jakaś zwrotka na moim ARN'ie 4ohm i taniej kopułce się znalazła to na pewno bym się za to zabrał.
                          W tej chwili chyba najbliżej mi do pomysłu Pawła S. z tą Tonsilowską kopułką, ma schemat zwrotnicy więc jest alternatywa. Aczkolwiek z robieniem tych monitorków na razie muszę poczekać bo sesja idzie, dlatego chcę jeszcze poszukać trochę tańszego rozwiązania. Jak nie znajdę, to wtedy odmówię sobie kilku obiadów, trochę pogłoduję w akademiku :P:P i zakupię te Tonsile.

Skomentuj

A do tego missiona jakiś schemacik zwrotki by się znalazł ?
                            projektow zwrotnicy jest pelno - ale nie pod ten woofer :p

Skomentuj

projektow zwrotnicy jest pelno - ale nie pod ten woofer

No właśnie, a zrobienie zwrotki na podstawie dwóch różnych to takie pewnie wróżenie z fusów, zgadza się ??

Nie no poddaje się, przeszukałem już chyba całe archiwum, tego forum i elektrody, wszystko jest albo z 8ohm albo z 2x4ohm w szeregu. Chyba się zdecyduję na to połączenie z Tonsilem, mówiłeś że masz do tego jakieś schemaciki, czy mógłbyś mi je udostępnić jeśli już był bym pewny ?

Skomentuj

No właśnie, a zrobienie zwrotki na podstawie dwóch różnych to takie pewnie wróżenie z fusów, zgadza się ??
                                dokladnie
                                to juz lepiej zrobic z kalkulatora

nie mam pojecia ktora poprawna
                                podobno jedna jest irka - moze niech to potwierdzi?

Skomentuj

Gdzieś w archiwum znalazłem, że Yoshi najprawdopodobniej też robił taki układ, może on też się wypowie na ten temat :)

Skomentuj

Ja chyba robiłem tę środkową z obrazka Pawła. Bardzo dawne czasy, trudno mi powiedzieć wg obecnych standardów na ile dobrze to gra . Zwrotnica ponizej z EP jest autorstwa Jarka S. byłego własciciela tej strony, jednak z tego co pamietam to jest to błędny schemat. Pamiętam moją rozmowę z Jarkiem po publikacji jego artykułu i się okazało, że EP coś tam sobie "poprawiło" wedle uznania oczywiscie robiąć totalną kupe z projektu.

Ogólnie bym ci proponował się zastanowić czy warto cokolwiek kopiować z tych rozwiązań, czy nie lepiej jak już robić to coś lepszego. ARN 150 to bardzo chodliwy głośnik , bez problemu je sprzedasz. Natomiast tonsil 11/100 trudno powiedzieć na co trafisz, za czasów gdy się bawiłem tym głośnikiem to jedno było pewne, każdy był inny.

Skomentuj

Wcześniej pisałem, że te monitorki mają być budowane w celach edukacyjnych, będą wykorzystane co najwyżej w domu przez rodziców przy oglądaniu TV. Jak się czegoś nauczę to mam plan zrobienia ładnych i porządnych podłogówek, na pewno nie na tesli ani na tonsilu. Ale na to potrzeba wiedzy i praktyki którą chcę teraz zdobyć, no i kasy której na razie brak :)

A co do tej wiedzy, to mam pytanie, bo nie potrafię znaleźć odpowiedzi, w jakim celu stosuje się cewkę, równolegle do midwoofera, tak jak jest to w tych zwrotnicach powyżej ? Jeśli macie jakieś artykuły czy jesteście w stanie wytłumaczyć bez denerwowania się, że i tak nic nie zrozumiem :):) to z chęcią przeczytam :)

Skomentuj

Chodzi ci o cewkę np Lz1 ze srodkowego schematu ? Jeżeli tak to : http://diyaudio.pl/content.php/41-Zw...iu-praktycznym , punkt "Pułapka rezonansowa"

Skomentuj

Czaruję...
                                        X