Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mivoc am 120 i dokupienie głośnika?? czy cały subwoofer aktywny ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zrobisz to porzadnie na dobrych glosnikach to bedzie grac lepiej. Obudowe bandpass wykorzystuje wiele bardzo znanych firm i jesli jest dobrze zrobiona, porzadnie wykonana, to oferuje naprawde dobra jakosc.
    Jesli chcialbys jednak kupic gotowca, to Koda jak najbardziej jest ok, szczegolnie modele SW 1000.

ale skoro juz masz panel...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

ale skoro juz masz panel...
      No właśnie... :-)

Patrząc po ofercie STX i TOnsila nie widzę zbyt wielu możliwości.

Po stronie STX W.STX.10.2.150.8.F.S.MC http://www.stx.pl/w-stx-10-2-150-8-f-s-mc.html

Po stronie TOnsila GDN 30/100/11 http://www.e-tonsil.pl/index.php?p172,gdn-30-100-11

Tonsil większy, mniejszej mocy, droższy, częstotliwości chyba lepsze bo 25 - 2 000 Hz

Stx, tańszy, mocniejszy, mniejszy 30- 3000Hz czyli

Przy tym wzmacniaczu Tonsile wydają się zbyt słabe, z kolei STX większy wybór zaczyna przy większych mocach a co za tym idzie mój wzmacniacz jest za słaby,

Tak się zastanawiam jeszcze nad jedną rzeczą.

W moich TONACH są głośniki 25 cm. Chyba są to basowe. Czy zanim kupię cokolwiek wyjęcie np dwóch sztuk i zrobienie obudowy dałoby mi jakiś pogląd na temat subwoofera?

Czy raczej jest to głupi pomysł obłożony stratą czasu oraz bezsensowną robotą ??

Skomentuj

Zamieszczone przez dziaracz Zobacz posta
        W moich TONACH są głośniki 25 cm. Chyba są to basowe. Czy zanim kupię cokolwiek wyjęcie np dwóch sztuk i zrobienie obudowy dałoby mi jakiś pogląd na temat subwoofera?
        Jest to jakas mysl, tyle ze glosniki w Tonach maja po 4 ohmy i laczac dwa bedziesz mial 8 ohm, co przelozy sie na slabsza moc oddawana przez wzmacniacz. Jesli Twoje Tony maja oryginalne glosniki i sa w dobrej kondycji, to sprawdz ich dokladne oznaczenie, pozniej znajdz parametry na stronie producenta i pobaw sie w Winisd. Byc moze wstepnie to przypasuje. Obudowe testowa mozesz zrobic ze starych plyt meblowych, co przeciez nic nie kosztuje.

Bedziesz mial jakis poglad ale trzeba pamietac o tym, ze docelowe glosniki musza byc jednak inne, 8 ohm.

Skomentuj

po 4 ohmy i laczac dwa bedziesz mial 8 ohm
          Być może zbyt dużo myślę ale jak to jest.
          Łącząc dwa głośniki 4 OHM wychodzi mi 8 Ohm a jak połączę dwa głośniki 8 Ohm wyjdzie mi 4 Ohm. ??

Obudowe testowa mozesz zrobic ze starych plyt meblowych, co przeciez nic nie kosztuje.
          poza kosztem docięcia nic nie kosztuje ;-)

A z tych głośników które podałem powyżej które bardziej by się nadawały ??

Skomentuj

Zamieszczone przez dziaracz Zobacz posta
            Łącząc dwa głośniki 4 OHM wychodzi mi 8 Ohm a jak połączę dwa głośniki 8 Ohm wyjdzie mi 4 Ohm. ??
            Bo można je różnie łączyć. Jeśli połączysz dwa głośniki 4ohm szeregowo to dostaniesz wypadkowo 8ohm, ale jak połączysz je równolegle to dostaniesz 2ohm, co pewnie zabija Ci wzmacniacz (o tym za chwilę).
            Patrząc tym samy tokiem...jeśli weźmiesz dwa głośniki 8ohm i połączysz je szeregowo dostaniesz 16ohm (mała moc, o tym też za chwilę) a jak równolegle to dostaniesz 4ohm.
            Z tych czterech konfiguracji żeby miało to jakiś sens wybiera się opcje połączenia 4 ohmowych głośników w szereg lub 8 ohmowyh równolegle.

Teraz coś o mocach, zakładając, że wzmacniacz na wyjściu daje maksymalne stałe napięcie.
            Jeden z najprostszych wzorów na moc to P=(U^2)/R, gdzie U to napięcie a R to impedancja głośnika.
            A więc mamy stałe napięcie...i moc podaną przy 4ohmach. Jeśli podłączysz 2 ohmy to moc wzrasta dwukrotnie, z powodu większego prądu (I=U/R), a tego większego prądu mogą nie wytrzymać tranzystory wyjściowe.
            Jeśli podłączysz 16ohmów, to moc zmniejsza się (bo płynie mniejszy prąd, dla przypomnienia I=U/R). A przecież moc można także zapisać jako P=U*I, U=const, a prąd zmienia się względem R...im większe R tym mniejszy prąd i mniejsza moc, ale jeśli R będzie za małe to prąd będzie za duży i trany się palą....

Takie łopatologiczne wyjaśnienie.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ojej, nie chcialo sie chodzic do szkoly? :] poczytaj o szeregowym i rownoleglym laczeniu rezystancji. Przeciez to sa podstawy podstaw! :)

O glosnikach juz mowilem, masz parametry podane, odpal program i ucz sie. Przeciez nikt tego za Ciebie robic nie bedzie, a jak czegos nie wiesz to na stronie glownej jest masa artykulow z wiedza podstawowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Bo można je różnie łączyć. Jeśli połączysz dwa głośniki 4ohm szeregowo to dostaniesz wypadkowo 8ohm, ale jak połączysz je równolegle to dostaniesz 2ohm, co pewnie zabija Ci wzmacniacz (o tym za chwilę).
                Patrząc tym samy tokiem...jeśli weźmiesz dwa głośniki 8ohm i połączysz je szeregowo dostaniesz 16ohm (mała moc, o tym też za chwilę) a jak równolegle to dostaniesz 4ohm.
                Z tych czterech konfiguracji żeby miało to jakiś sens wybiera się opcje połączenia 4 ohmowych głośników w szereg lub 8 ohmowyh równolegle.

Teraz coś o mocach, zakładając, że wzmacniacz na wyjściu daje maksymalne stałe napięcie.
                Jeden z najprostszych wzorów na moc to P=(U^2)/R, gdzie U to napięcie a R to impedancja głośnika.
                A więc mamy stałe napięcie...i moc podaną przy 4ohmach. Jeśli podłączysz 2 ohmy to moc wzrasta dwukrotnie, z powodu większego prądu (I=U/R), a tego większego prądu mogą nie wytrzymać tranzystory wyjściowe.
                Jeśli podłączysz 16ohmów, to moc zmniejsza się (bo płynie mniejszy prąd, dla przypomnienia I=U/R). A przecież moc można także zapisać jako P=U*I, U=const, a prąd zmienia się względem R...im większe R tym mniejszy prąd i mniejsza moc, ale jeśli R będzie za małe to prąd będzie za duży i trany się palą....

Takie łopatologiczne wyjaśnienie.

siedziałem cicho ale właśnie mi się kołatało po głowie że chodzi o szeregowe połączenie. :-)

Wcześniej była mowa o połączeniu równoległym więc zacząłem się zastanawiać jak to się dzieje że raz jest dwa razy mniej a za chwilę będzie dwa razy więcej.

Ojej, nie chcialo sie chodzic do szkoly? :]
                No tak a matka mówiła "ucz się dziecko ucz ".

Co do tonów , to zamontowane są GDN 25/80 15 Ohm .Czyli kombinacje odpadają.

O glosnikach juz mowilem, masz parametry podane, odpal program i ucz sie
                No to nie pozostaje mi nic innego jak WINISD .

Skomentuj

Tak szczerze mówiąc to dorabianie suba do paczek z dwoma głośnikami 10-o calowymi na stronę to jakiś poroniony pomysł. Nie dosyć, że duże podła to jeszcze dodatkowe pudło. Ja bym opchnął te Tony na Allegro, na pewno jakiś amator się na to znajdzie (w końcu 4x 10 cali). I teraz dróg jest parę...dobre 2-way, dobre 2-way + sub (masz całkiem niezły panel), opchnąć też i panel i zmontować jakieś 3 way, np FX200. Jest na forum sporo projektów.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak szczerze mówiąc to dorabianie suba do paczek z dwoma głośnikami 10-o calowymi na stronę to jakiś poroniony pomysł. Nie dosyć, że duże podła to jeszcze dodatkowe pudło. Ja bym opchnął te Tony na Allegro, na pewno jakiś amator się na to znajdzie (w końcu 4x 10 cali). I teraz dróg jest parę...dobre 2-way, dobre 2-way + sub (masz całkiem niezły panel), opchnąć też i panel i zmontować jakieś 3 way, np FX200. Jest na forum sporo projektów.
                    No nie są małe, to fakt. Jak potrzeba głośno zagrają ( czy dobrze?? ) to kolejny fakt.

Faktem jest też to że albo ja jestem głuchy albo co , bo jakoś nie słyszę basu który by się z tych kolumn wydobywał .

Zgodzę się że nie jest to zestaw który powala na kolana jakością ale jakoś się do nich przyzwyczaiłem i stojące w rogach podstawki pod kurz wpisały się póki w krajobraz mieszkania.

Choć nie powiem ale dość intrygujący staje się pomysł na wymianę kolumienek..... :-)

Skomentuj

Luszti, nawet Zeusy z 12 calowcami nie maja basu, a co dopiero Ton200 :) Jasne, ze mozna zmienic kolumny, ale jest z tym wiecej zachodu. Kolega chce miec po prostu wiecej basu niskim kosztem to budowa suba jest najtanszym rozwiazaniem.

Skomentuj

Luszti, nawet Zeusy z 12 calowcami nie maja basu, a co dopiero Ton200 Jasne, ze mozna zmienic kolumny, ale jest z tym wiecej zachodu. Kolega chce miec po prostu wiecej basu niskim kosztem to budowa suba jest najtanszym rozwiazaniem.
                        Ale ja to wszystko rozumiem. Pytaniem jest czy Ton 200 czy też Zeusy to kolumny domowe? Te kolumny zagrają głośno, nawet bardzo głośno...ale co to ma do rzeczy przy domowym słuchaniu. Mimo swoich gabarytów nie grają niskim basem a np 3-way na 8 calach potrafi zejść od nich niżej, a w dodatku reszta pasma też powinna być znacznie lepsza. Nawet dobre 2-way z subem zagra lepiej. Ale oczywiście imprezy się tym nie napędzi. Kwestia priorytetów. Ja także wiem, że budowa kolumn to spora roboty....ale myślę, że w tym przypadku jednak warto.

Skomentuj

Ale ja to wszystko rozumiem. Pytaniem jest czy Ton 200 czy też Zeusy to kolumny domowe? Te kolumny zagrają głośno, nawet bardzo głośno...ale co to ma do rzeczy przy domowym słuchaniu. Mimo swoich gabarytów nie grają niskim basem a np 3-way na 8 calach potrafi zejść od nich niżej, a w dodatku reszta pasma też powinna być znacznie lepsza. Nawet dobre 2-way z subem zagra lepiej. Ale oczywiście imprezy się tym nie napędzi. Kwestia priorytetów. Ja także wiem, że budowa kolumn to spora roboty....ale myślę, że w tym przypadku jednak warto.
                          Odkąd mam te kolumny nie grały jeszcze na całej skali jaką dysponuje wzmacniacz. Więc trudno nazwać je domowymi skoro dają więcej decybeli niż można od nich oczekiwać. Ja lubię sobie puścić głośniej ale też nie do przesady. Pod radiem grały nawet ładnie ( radio słabo łapało zasięg ) , jak na moje ucho dźwięk był czysty, z płyt też nawet całkiem było . Pod sygnałem z telewizora też jest przyjemny dźwięk.

Mimo swoich gabarytów nie grają niskim basem
                          Stąd pomysł na subwoofer który nadrobi ten niedobór .

Budowy się nie boję bo lubię majsterkować tylko że zmiana kolumn byłaby niestety zbyt kosztowna ( patrzyłem na ceny tych fx200 , fx 300 ).

Więc pozostanie moim priorytetem na tą chwilę budowa subwoofera z racji kosztów - niestety.

Skomentuj

Jest na forum projekt podobny do FX200, z gorszą wysokotonówką. Popularne 3-way na STX'ach. Jak się uprzeć idzie je złożyć z wykończeniem za ok 650-700zł. Taki mniej więcej budżet powinien Ci wyjść jak sprzedasz Ton 200, panel i dołożysz to co miałbyś wydać na głośniki.

Skomentuj

Jest na forum projekt podobny do FX200, z gorszą wysokotonówką. Popularne 3-way na STX'ach. Jak się uprzeć idzie je złożyć z wykończeniem za ok 650-700zł. Taki mniej więcej budżet powinien Ci wyjść jak sprzedasz Ton 200, panel i dołożysz to co miałbyś wydać na głośniki.
                              Prześpię się z tą myślą ;-)

---------- Post dodany o 18:09 ---------- Poprzedni post o 19:17 ----------

Symulując różne głośniki z oferty STX i Tonsil o parametrach do 150 W, średnicy 22 - 30 cm wychodzą jakieś szopki .
                              WiniSd pokazuje albo ładną objętość całej obudowy w okolicy 60 litrów i częstotliwość 60 - 100 Hz . albo ładną częstotliwość około 30 Hz i obudowy których litraże byłyby większe niż wanna i to dla jednej komory. Lub jedno i drugie w kosmos wysadzone.
                              Przypominam że symulowałem to dla obudowy 4th bandpass.
                              Z racji że moje pojęcie nie jest w tym temacie zbyt rozwinięte stwierdzam że albo ja nie wiem co wpisuję albo te głośniki , o tych mocach które dopasowuję do wzmacniacza nie nadają się do zastosowania w tego rodzaju budach .

Skomentuj

Jak was czasami słucham to mam ochote walnac głowa w stół...
                                I co z tego że wzmak ma 150wat to jest jakies ogarniczenie??
                                czyli rozumie że jak wsadze 8calowy głosnik do tego wzmaczniacza to zagra on lepiej niz 18calowy tak?
                                Przecież to jest szczyt głupoty pisac takie brednie i mieszać facetowi w głowie Kup to albo to stx albo tonsila!...

Skomentuj

No to moze walnij w stol? Wzmacniacz moca znamionowa powinien nawet przewyzszac moc glosnika, to jak duzy jest glosnik nie ma zadnego znaczenia. Moga byc 15 calowe glosniki o wytrzymalosci ledwie 50-60w. Obecnie uzywam glosnikow 30cm z zawieszeniem harmonijkowym i moc glosnikow wynosi jedynie 25w.
                                  Dlatego lepiej miec wzmaczniacz 150W, ktory na polowie swojej mocy wysteruje do granic mozliwosci glosnik niz odwrotnie, glosnik o duzej wytrzymalosc mocowej i slaby wzmacniacz.

Ja wiem, ze Ty bys zaraz polecil koledze 18 calowego Ravemastera, bo przeciez ma wysoka skutecznosc i maly wzmacniacz da rade...

Skomentuj

Ja wiem, ze Ty bys zaraz polecil koledze 18 calowego Ravemastera, bo przeciez ma wysoka skutecznosc i maly wzmacniacz da rade...
                                    A moze dlatego zemovic zaleca ten wzmaczniacz który ma kolega?! i dlatego że ravemaster zagra pod tym wzmaczniaczem lepiej niz 10calowy głosnik innej firmy za te same pieniadze?
                                    Takie masło maslane robisz...Najpierw mówicie że duży głosnik sie nie nada teraz zmieniacie zdanie moze w koncu sie zastanowicie zanim dacie komus odpowiedz?
                                    Wy tylko zyjecie w swiecie stx i tonsilów watach i dB.
                                    To juz charakter i zastosownie sie nie liczy?
                                    Co do zeusów nie dziwie sie że nie ma basu bo jesli ktos stroi br w okolice 60hz żeby uzyskac głosność to nie uzyska niskiego basu kto w ogóle stroi 2x12cali w domu na 60hz chyba ktos chory umysłowo,To samo jest z altusami skad sie bierze ta ich wysoka efektywność z powietrza?
                                    Pomyslcie nastepnym razem zanim cos napiszecie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                      A moze dlatego zemovic zaleca ten wzmaczniacz który ma kolega?! i dlatego że ravemaster zagra pod tym wzmaczniaczem lepiej niz 10calowy głosnik innej firmy za te same pieniadze?
                                      Chlopie zloty, a moze dlatego poleca ten wzmacniacz bo nic wiekszego nie robia? 18 calowy Ravemaster ma 500w w rms i 1200 w impulsie, a Tobie sie wydaje, ze 120 watowy panelik bedzie idealny do tego smoka? Lizneles troche tematu glosnikow i juz chcesz wszystkim dobre rady wujka Mariosa221 dawac. Troche pokory kolego i wroc do ksiazek.

Takie masło maslane robisz...Najpierw mówicie że duży głosnik sie nie nada teraz zmieniacie zdanie moze w koncu sie zastanowicie zanim dacie komus odpowiedz?
                                      Jakie maslo? gdzie napisalem, ze duzy sie nie nada? Od razu pisalem, ze 2x25cm to minimum.

To juz charakter i zastosownie sie nie liczy?
                                      Charakter to maja ludzie, a glosniki parametry, ale dla Ciebie to chyba jeszcze jednak nie do konca opanowane zagadnienie.

Co do zeusów nie dziwie sie że nie ma basu bo jesli ktos stroi br w okolice 60hz żeby uzyskac głosność to nie uzyska niskiego basu kto w ogóle stroi 2x12cali w domu na 60hz chyba ktos chory umysłowo,
                                      Zeusy zaprojektowane sa przez inzynierow, ktorzy jednak maja troche wieksza wiedze od Ciebie. Producent jasno pisze, ze nie sa to kolumny do zastosowan domowych. Zaprojektowano je z mysla niewielkich lokalach, dyskotekach. Kolumny maja 94db skutecznosc i spora obciazalnosc mocowa, ale dla Ciebie to kicha, bo powinny ciagnac do 30hz z taka skutecznoscia, co nie?

To samo jest z altusami skad sie bierze ta ich wysoka efektywność z powietrza?
                                      Wysoka skutecznosc? Nie jest az tak wysoka, ledwie powyzej 90db i to nie kazdy model. Przy zastosowaniu duzego glosnika niskotonowego o stosunkowo nieduzej mocy lecz mocnym napedzie i z lekka membrana efektywnosc kolumny bedzie wyzsza niz przecietna.

Pomyslcie nastepnym razem zanim cos napiszecie.
                                      To moze lepiej niech kolega pomysli zanim cos napisze, bo poki co coraz czesciej wychodzi na pieniacza z niewielkim zasobem wiedzy w temacie. Masz pomysl to doradz, przedstaw argumenty techniczne, pogadamy, przeanalizujemy, bo jak narazie to tylko napinasz sie, szczegolnie jak pada haslo Tonsil czy STX. Naprawde nie ma w tym nic zlego, ze ci rodzimi producenci potrafia zaoferowac cos co jest dobre jakosciowo, a przy tym tansze niz "zachodnia" konkurencja. Moze kogos to boli, ale ja nie mam z tym zadnego problemu.

Skomentuj

Chlopie zloty, a moze dlatego poleca ten wzmacniacz bo nic wiekszego nie robia? 18 calowy Ravemaster ma 500w w rms i 1200 w impulsie, a Tobie sie wydaje, ze 120 watowy panelik bedzie idealny do tego smoka?
                                        Bedzie idealny bo konstrukcja ma duza efektywnosc,Wiesz dobrze jaka róznica jest miedzy 200 a 600wat wiec takie gadanie moc moc! nie ma najmniejszego sensu.

Lizneles troche tematu glosnikow i juz chcesz wszystkim dobre rady wujka Mariosa221 dawac. Troche pokory kolego i wroc do ksiazek
                                        Tak tak troszeczke,nikomu nie daje rad tylko sugeruje! a widze zdobywam w praktyce nie w teorii:)

Jakie maslo? gdzie napisalem, ze duzy sie nie nada? Od razu pisalem, ze 2x25cm to minimum.
                                        Cały czas wszedzie? cały czas słysze jakie to wielkie głosniki do małego pomieszczenia sa bleee!

Charakter to maja ludzie, a glosniki parametry, ale dla Ciebie to chyba jeszcze jednak nie do konca opanowane zagadnienie.
                                        Tak tak,Ale to ogólnie przyjety termin każdy głosnik ma swój charakter który kształtuje sie poprzez parametry,obudowy?

Zeusy zaprojektowane sa przez inzynierow, ktorzy jednak maja troche wieksza wiedze od Ciebie
                                        Maja wiedze lecz nie potrafia jej wykorzystać,chcieli zerżnac "jak zreszta zawsze" od cerwin vega cls 215 tylko że cerwiny przy wiekszych głosnikach i niższym strojeniu maja o wiele wieksza efektywnosc.

To moze lepiej niech kolega pomysli zanim cos napisze, bo poki co coraz czesciej wychodzi na pieniacza z niewielkim zasobem wiedzy w temacie
                                        Wychodze dlatego że to forum to sredniowiecze nie przyjmujecie do siebie mozliwosci że jest cos lepszego niz stx i korekcja mozna wiele zdzialac,A zaczeło sie to wtedy kiedy biocanabisowi przyznałem racje a dlaczego to zrobiłem? Może dlatego ze jestem prawdomówny,Oczywiscie korekcja wszystko psuje a my jestesmy maniakami basu i nic poza tym nie widzimy jasne jasne.

Masz pomysl to doradz, przedstaw argumenty techniczne, pogadamy, przeanalizujemy
                                        Ale o co ty prosisz? przecież dobrze wiesz ze to nie realne bo gdy ja sie wypowiadam odrazu zakopujecie mnie zywcem jako to nie mam zdania nigdy nic nie słyszałem i niewyrosłem z jakiejs dresowej nawalanki...
                                        Tonsil czy STX
                                        Ale przecież to forum powinno miec nazwe diy stx! 60 procent tematów poruszanych na tym forum dotyczy jednego stx ciagle 3way stx subwoofer stx kino domowe stx,Dlaczego wy jestescie tacy zamknienci na nowe pomysły? Raz na milion lat swietlnych ktoś przyjdzie i pokaże konstrukcje hi endowa to zostanie wymiany i powiedzie "Bogatemu to dobrze" to jest zazdrość w czystej formie,Mimo tego ze na audiostereo panuje ogromna ale to ogromna manipulacja w sensie grajacych kabelków a wszystko kreci sie w okół kasy ja założyłem tam temat i jakoś nikt nie proponował mi super kondensatorów czy kabli za 2.500zł metr:)

Skomentuj

Bedzie idealny bo konstrukcja ma duza efektywnosc,Wiesz dobrze jaka róznica jest miedzy 200 a 600wat wiec takie gadanie moc moc! nie ma najmniejszego sensu.
                                          Mam fajny wzmacniacz z lat 70, brzmienie ma bardzo przyjemne moc niecale 2x40. Napedzam nim kolumny, ktorych glosnik basowy ma 30cm i moc 25cm. Niestety "uzyteczny zakres pokretla glosnosci" konczy sie na jego polowie, co oczywiscie nie przeklada sie nawet na pol mocy ( potencjometr logarytmiczny ). Dlaczego nie gram glosniej? Bo mimo dobrych parametrow wzmacniacz po prostu zaczyna znieksztalcac. Gdybym mial koncowke mocy z 100w to moglbym grac glosniej i bez znieksztalcen mimo stosunkowo niewielkiej mocy glosnikow basowych.
                                          Druga sprawa, to to, ze sama skutecznosc glosnika to jeszcze nie wszystko. Duze glosniki 18 calowe maja dosc oporne zawieszenie i potrzebuja sporo mocy zeby cokolwiek ruszyc. Suma sumarum i tak trzeba wpompowac w taki glosnik sporo mocy zeby pracowal na swoich optymalnych parametrach pracy.
                                          Nie chce juz nawet podejmowac tematu wielkosci obudowy dla glosnika 18 calowego oraz problemu zachowania sztywnosci tak duzej obudowy. Wiaze sie to z duzymi kosztami wykonania i dosc skomplikowana konstrukcja. Na koniec i tak dostaniemy kubel zimnej wody, bo okazuje sie ze efektywnosc tego tluczka i tak juz spada ponizej 50hz. Efekt tego taki, ze z basem kinowym trzeba sie pozegnac, gdyz bez korekcji aktywnej niskiego basu kinowego nie bedzie. Trzeba by bylo stosowac ogromna obudowe tubowa, linie transmisyjna badz najlepiej tapped horn. Wtedy owszem mozna osiagnac niski bas i wysoka skutecznosc ( kosztem jest ogromna obudowa ).
                                          Podsumowujac budowa takiego cuda w oparciu o glosnik 18 calowy i panel mivoka do kuriozum, jedyne zastosowanie to tluczek do zawodow samochodowych, gdzie wazne jest cisnienie i efektywnosc. Mozna tez sprobowac obudowy typu Ripol, co znacznie obnizy efektywnosc, ale da nam w koncu jakis niski bas.

Cały czas wszedzie? cały czas słysze jakie to wielkie głosniki do małego pomieszczenia sa bleee!
                                          Napewno nie ode mnie. Ja lubie duze glosniki o ile sa sensownie i madrze wykorzystane.

Maja wiedze lecz nie potrafia jej wykorzystać,chcieli zerżnac "jak zreszta zawsze" od cerwin vega cls 215 tylko że cerwiny przy wiekszych głosnikach i niższym strojeniu maja o wiele wieksza efektywnosc.
                                          Hmm z tego co wiem, to Tonsil nie produkowal oficjalnie glosnikow 15 calowych do uzytku domowego. Jedynie twarde tluczki estradowe. Poza tym patrzac na konstrukcje Vegi wcale nie widze tu jakis wzorow do nasladowania, a juz napewno nie trudnych do skopiowania. Szybki rzut oka na pomiary tych glosnikow jasno pokazuja z czym mamy do czynienia

http://www.soundstagenetwork.com/mea..._vega_cls-215/

Srednia skutecznosc tych zestawow to troche ponad 91db ( czyli mniej niz Zeusy ) Rezonans tych glosnikow przypada wlasnie na okolo 60hz, a efektywne przetwarzanie basu przez glosniki konczy sie po osiagnieciu imponujacych 80-90hz.
                                          Teraz zastanawiam sie coz takiego inzynierowie Tonsila mieli do skopiowania? Naprawde "fenomenalne" kolumny.

Wychodze dlatego że to forum to sredniowiecze nie przyjmujecie do siebie mozliwosci że jest cos lepszego niz stx i korekcja mozna wiele zdzialac,A zaczeło sie to wtedy kiedy biocanabisowi przyznałem racje a dlaczego to zrobiłem? Może dlatego ze jestem prawdomówny,Oczywiscie korekcja wszystko psuje a my jestesmy maniakami basu i nic poza tym nie widzimy jasne jasne.
                                          Zupelnie sie nie zgadzam. Jest setki lepszych glosnikow od STX, co do tego nie ma watpliwosci, ale znajdz mi lepsze od STX i tansze od STX? Otoz okazuje sie ze... nie ma. I wlasnie dlatego ludzie tak chetnie kupuja te produkty, a ze jeszcze to produkt krajowy, to nie pozostaje nic innego jak sie tylko cieszyc.
                                          Jak kogos stac na drozsze glosniki to prosze bardzo, STX nawet nie ma w swoich zasobach drogich konstrukcji, wiec automatycznie wybor jest jasny.

Ale o co ty prosisz? przecież dobrze wiesz ze to nie realne bo gdy ja sie wypowiadam odrazu zakopujecie mnie zywcem jako to nie mam zdania nigdy nic nie słyszałem i niewyrosłem z jakiejs dresowej nawalanki...
                                          No prosze o to, zebys doradzil koledze Dziaracz, jaki zbudowac subwoofer, jednoczesnie trzymajac sie wytycznych cenowych i mozliwosci lokalowych.

Ale przecież to forum powinno miec nazwe diy stx! 60 procent tematów poruszanych na tym forum dotyczy jednego stx ciagle 3way stx subwoofer stx kino domowe stx,Dlaczego wy jestescie tacy zamknienci na nowe pomysły?
                                          Wybacz, ale nie do mnie powinienes kierowac to pytanie. W zasadzie nie ma nic do tego, ze to forum jest oblezone tanimi projektami, z czego duza pule zamyka STX. Badzmy szczerzy, wiekszosc krajowych dlubaczy, ktore wchodzi na takie fora i szuka pomocy to ludzie ze slaba wiedza i slabym portfelem. Szukaja czegos dobrego i mozliwie najtanszego. Szukaja tez podstawowej wiedzy jak sie zabrac do tematu i moim zdaniem duzo takiej widzy tutaj mozna znalesc.
                                          Jednoczesnie smuci mnie to, ze jednak krajowi konstruktorzy jakos niebardzo chca korzystac z naszej rodzimej ulanskiej fantazji i nic nowatorskiego robic nie chca. Raczej sa to powielane schematy, tylko zmieniaja sie modele glosnikow. Raczej rzaaadko pojawia sie tutaj cos z poza nurtu. Kiedy np ktos pokazal gotowe odgrody? Pewnie pare lat temu. Na zachodnich forach odgrody to chleb powszedni, wystarczy wziac w rece dowolny numer niemieckiego Klang und Ton aby przekonac sie jakie swietne rzeczy buduja za nasza granica.
                                          Natomiast forum AS to zupelnie inna smietanka ludzi. Wiekszosc to starsi, osluchani, a czesto bogaci audiofile, ktorzy z pogarda spogladaja na takie fora jak Diyaudio. Dla nich uzytkownicy takiego forum to grupa dzieciakow, bawiacych sie w glosniki i nic wiecej. Pelno tam snobow, zatwardzialych starcow, ktorym juz nic nie przemowi do rozsadku. Ogolnie temat rzeka... ale sam tam czesto zagladam :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X