Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mivoc am 120 i dokupienie głośnika?? czy cały subwoofer aktywny ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
    liczy sie calosc tunelu,
    dwa tunele 8cm nie sa potrzebne, daj jeden 10cm i powinnien wyjsc krotszy,
    im mniejsza srednica tym wieksze ryzyko swistow, 12cali to tak na styk te 8cm
    Dla subniskotonowca a nie niskotonowca...Minimum 12cm żeby nie swistało i najlepiej 2x8cm są kolanka wiec nie ma problemu a jesli nie pasuje to tunel strzelinowy.

Skomentuj

Chyba szczelinowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
        Napisał mIKI
        liczy sie calosc tunelu,
        dwa tunele 8cm nie sa potrzebne, daj jeden 10cm i powinnien wyjsc krotszy,
        im mniejsza srednica tym wieksze ryzyko swistow, 12cali to tak na styk te 8cm
        Dla subniskotonowca a nie niskotonowca...Minimum 12cm żeby nie swistało i najlepiej 2x8cm są kolanka wiec nie ma problemu a jesli nie pasuje to tunel strzelinowy.
        Matko i córko normalnie się gubić zaczynam...

Jak w każdej dziedzinie zapewne są różne szkoły i różne sposoby podchodzenia do tematu.
        Tylko dla mnie będzie to miało znaczenie czy zrobię dziurę jedną na 12 cm czy dwie po 8 cm :-P

Czyli nie jedna rura 10 cm tylko dwie po 8cm ??

A tak na marginesie to chyba rury kanalizacyjne , z systemów rynnowych lub inne ściekowe będą się nadawać bo jakoś nie doszukałem się wczoraj aż tak dlługich jakie pokazało mi WINISD.

---------- Post dodany o 09:36 ---------- Poprzedni post o 09:31 ----------

wychodzi że przy 8 cm średnicy długość dwóch rurek wyjdzie 38,9 cm

Spokojnie się zmieszczą od spodu skrzyni gdyż całość będzie miała wysokość 54 cm.

Skomentuj

to głosnik subniskotonowy
          Ten stx to zwykły domowy niskotonowiec. Chyba ci sie pomylił z samochodowym pseudo-subniskotonowcem z plastikową membraną i zawieszeniem - dętką, które chyba tylko wygląda, bo przy takim słabym xmax takie zawieszenie... Autor i tak będzie zadowolony, skoro szuka "chociaż czegoś takiego jak altusy", ten głośnik zje altusy dupą.

Raczej z reguły subniskotonowce to głosniki wolne
          Wolne w wysokim basie. Poniżej 40hz są zdecydowanie szybsze i impulsywniejsze niż klasyczne niskotonowce.

Skomentuj

Tak pomyliło mi sie nie popatrzyłem na link a one maja podobne nazwy;|
            Mimo wszystko nie dawał bym mniej niz 12cm i moze to dla ciebie nie ma znaczenia czy zrobisz 2 dziury po 8cm czy jedna po 12cm ale dla mnie by miało gdyż nigdzie nie dostałbym br o srednicy 12cm max 10cm.

Skomentuj

Mimo wszystko nie dawał bym mniej niz 12cm
              gdyż nigdzie nie dostałbym br o srednicy 12cm max 10cm.
              No to ja zaczynam rwać włosy z głowy bo już nic kompletnie nie rozumiem.

Rury dostanie się nawet i 200 mm tylko że to już asortyment hydrauliczny ( kanalizacyjno ściekowy ) .

Naprawdę staram się czytać ze zrozumieniem te posty i jestem wdzięczny za okazaną pomoc , ale nadal nie wiem jakie rozwiązanie będzie lepsze...

---------- Post dodany o 11:29 ---------- Poprzedni post o 11:10 ----------

Głośnik zamówiłem W.STX.12.2.500.4.F.S.MC

:-)
              Dalsze instrukcje mile widziane.

Skomentuj

Tak ale rura kanalizacyjna nie ma wyprofilowania jak ja przymocujesz do płyty?
                Prosze bardzo.
                http://www.loudspeakershop.eu/rura-b...hp-p-1144.html
                Do tego rura kanalizacyjna na wyznaczona przez twój słuch! długość.
                I wybierz sam czy jeden br czy dwa,Przy jednym nie masz pewnosci że to nie bedzie swiszczeć szczególnie w zakresie 30hz przy 2 br powinien być spokój i polecam wygiecie delikatnie br z strony wlotu powietrza:)

Skomentuj

W temacie tego orurowania , to z tego co widzę nie ma rury której wymiar byłby idealnie równy - na wejściu i na wyjściu są inne wymiary ( przynajmniej na tych na których ja patrzyłem) i tak jest na tej ze zdjęcia fi i fo. Więc teraz kolejne pytanie z mojej strony czy WINI obliczając mi średnicę tunelu mówi mi o średnicy wejściowej rury czy wyjściowej a może chodzi o wymiar tunelu który byłby i na wyjściu i na wejściu taki sam. ?? Czyli rura byłaby idealnym walcem a nie ściętym stożkiem.

---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post o 22:52 ----------

No i jeszcze jedno gdzie przy 8 cm średnicy znajdę takie aby miały po 38,9 cm ??

Skomentuj

Widzę że moje pytania pozostają bez odpowiedź.
                    Odświeżę trochę temat .
                    Nie mogąc dostać rurek o średnicy 8 cm postanowiłem poszukać po sklepach typowo się tym parających.
                    W sklepie z hydrauliką mają rury 7.5 cm średnicy i 10 cm i inne takie .
                    Czy 5mm średnicy będzie miało aż taki wpływ na wystrojenie głośnika?
                    Nie wydaje mi się żeby docięcie kołnierza i potraktowanie go opalarką było aż tak trudne coby dopasować go do otworu wylotowego obudowy .

Skomentuj

Czaruję...
                    X