Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moc znamionowa kolumny...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moc znamionowa kolumny...

Witam,

Jak obliczyc moc znamionowa kolumny? Znajomy potrzebuje kasy i oferuje mi kolumienki. Nie znam dokladnych parametrow ale moc glosnikow to:
    basowy 70/140 W
    sredni 50/150 W
    wysoki 150/220 W
    On twierdzi ze 1 kolumna ma 270 W mocy znamionowej i oblicza sie to sumujac moce znamionowe wszystkich glosnikow. Czy to prawda? Bo jakos nie bardzo chce mi sie w to wierzyc. Nie znam sie za bardzo ale wydaje mi sie ze predzej bedzie to moc najslabszego z glosnikow...
    Jak to jest? Wspominal tez o jakims tlumieniu - czy przez to beda ciszej graly?
    Z gory dziekuje za pomoc laikowi.

Pozdrawiam

Z wytłumieniem to jest tak jak bass-reflex to nie trzeba dawać ewentualnie 3 cm gąbka a jak closed to tłumić gąbka i watami i też nie za dużo bo wtedy ciszej bedą grały.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Wspominal tez o jakims tlumieniu - czy przez to beda ciszej graly?
      Chodzi Ci o wytlumienie kolumn czy tlumienie na zwrotnicy? Bo z posta nie za bardzo to wynika.. Napisz troche precyzyjniej. Jak nie wiesz to zapytaj znajomego.

Skomentuj

a moc to z dobrze przyjętych zasad moc głośnika basowego.
        co to za głośniki kupne czy samoróbki??
        czy koleś robił je na pałe czy robił jakieś symulacje pomiary??
        czy wie co to są parametry TiS jak nie to się nawet do tych kolumn nie zblizaj....

Skomentuj

teoretycznie moc tych kolumn to 70 W w praktyce okaże sie pewno coś innego w zalezności co to za głośniki i co to za kolumny jak wspomniał SW robione czy markowe, będą wytrzymywać więcej niż 70 W albo przy 50 sie wyłożą

Skomentuj

kondrax, jak widzę takie porady to mnie żal w dupie ściska... kolo nie napisał o co chodzi a Ty mu wyjeżdżasz z takimi przepisami na tłumienie, które nie wiem gdzie przeczytałeś...
            sorry, ale nie wytrzymałem
            a co do pytania:
            w muzyce najwięcej energii zawarte jest w paśmie przetwarzanym przez głośnik niskotonowy, średniotonowy i wysokotonowy przetwarzają znacznie mniej, dlatego jako moc znamionową kolumny możesz przyjąć moc znamionową głośnika niskotonowego. Nie zagwarantuję Ci, że jeśli dasz te 70W na kolumne, to nic Ci się nie spali...
            jeśli to samoróbki, tonie wiadomo jak są zrobione zwrotnice, a jk jakieś firmowe, to sprawdź na google ten model.

Skomentuj

Witam,
              Pytalem znajomego. Kolumny sa robione przez niego. Mowi ze wyliczal je na wymiar swojego pokoju, tak zeby mu pasowaly do reszty mebli. Spytalem tez o to tlumienie. Mowi ze chodzi o zwrotnice. Mowi ze sredni i wysoki sa stlumione bo by za glosno graly.
              Nie pamietam juz nazwy sredniego i wysokiego glosnika ale bas to ponoc tonsil. ale nie wiem jaki. Dzieki za wszystkie rady. Chyba sobie podaruje te kolumny.

Skomentuj

masakra kolumny robione na wymiar do mebli :PP

Skomentuj

Kupujesz te kolumny z meblami czy oddzielnie?
                  Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć - musisz podać więcej konkretów np. jakie głośniki (firma, typ), jaka obudowa (rodzaj, materiał, wymiary), jaka zwrotnica (podziały, kto wykonał i z jakich elementów), itd...

Skomentuj

kolumny do mebli <rotfl> to zapytaj znajomego jakie przyjal proporcje to moze u siebie tez cos pokombinuje <rotfl>

PS moja szafa ma wymiary wys 180 x szer 110 x gl 80 ;]

Skomentuj

Witam. Jeśli znajomy nie wciska Ci kitu z tą mocą tylko rzeczywiście jest przekonany, że jest ona sumą mocy wszystkich przetworników, to radzę nie kupować , bo prawdopodobnie jedyną rzeczą, którą zaprojektował jest rozmiar tych kolumn.

Skomentuj

Czaruję...
                      X