Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy to aby dobry pomysl ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy to aby dobry pomysl ???

Witam
    mam zamiar zbudowac tanie sredniej jakosci podlogowce jako przetworników mam zamiar urzyc STX'ow z tej nowej serii

A wiec moj projekt wyglada tak :

-2 x GDN-17-80-4-SC
    -1x GDWT-8-150-8-PJ
    -obudowa ok: 36 l Closed Qtc~0.8 wym. 93x20x22

Kolumny te mailyby pracowac z subem zbudowanym na Alphardzie LW 800 w 36 l strojonym na ok 40 Hz ewentualnie bez niego :)
    wzmaka jeszcze nie planuje Dopiero po zbydowaniu kolumn

co do zwrotnicy to planuje odciac ja na pozomie 3000 HZ ale nie dokonca jestem pewny nie mam doswiddczenia z budowa zwrotnic znam tylko troche teorii ale tylko troche
    Wlasnie podajcie mi jakies progi do projektowania zwrotnic lub jakies strony z dokladnym opisen "co jak i dlaczego takie z teoria "

To jest moja propozycja prosze o jej ocene i ewentualne inne pomysly w podobnym przeciale cenowym

Zgory dzieki za pomoc i sorry jak juz ktos o to pytal i mial podobny pomysl nie moglem nic znalezc

Dodam jeszcze ze kolumny mialy by miec zastosowanie zarowno do filmow jaki i do muzyki

3majcie sie

popierwsze kopulka jest gowno warta
    nisko srednio moze jeszcze cos z nich zrobisz jak precyzyjnie dostroisz zwrotnice
    a ja radzeci zastosuj jakis gotowy projekt z dzialu konstrukcje bo bez zwrotnicy duzo nie zrobisz

Skomentuj

po pierwsze napewno wymień kopółke , od zawsze wiadom oze charakter kolumie nadająwysokei tony a z kopółką stxa daleko napewno nie zajedziesz

po drugie wydaje mi sie że 2 x17 stx bedzie miało wiekszy wygar niż jeden lw 800 dlatego na twoim miejsu zostawiłbym narazie subwofer w spokoju, a do tych kolumn zakupił poprostu gotowa zwrotke z janbo, z liczenia i tak ci wielkie g wyjdzie tzn wyjdzie to samo co z gotowo zakupionej zwrotki a tam masz pewnoścze wykonanie itp jest wzorowe, drugim sposobem jak wiadomo jest produkcja zwrotki opierajac sie o pomiary ale jak wiadomo to odpada dlatego gotowa zwrotka bedzie dobra

co do suba to jak powiedziałem zostaw lw w spokoju, to niejest tragiczny głośnik ale całkiem niepasuje do stxów, za cichy za monotonny, potem jak zrobisz kolumny to sobie zmontujesz suba np na stx 27 , lub 32 i będziesz miał odpowiednie proporcje między kolumnami a subem

Skomentuj

Co do kopołki tez sie zgadzam sam juz to stwoerdzilem ale jak juz wczsniej pisalem to sa tylko plany Budowe mam zamiar zaczac jakos tak w ferie zimowe jak juz uzbieram kase.
        Narazie tylko robie kosztorys i zbieram materiały na budowe no i Wiedze mi potzrbna

Co do suba to juz jest zbudowany od jakis 3miesiecy jak narazie dziala sprawnie
        Jak gra dlamnie sredio chciaz jak na moja pierwsza konstrukcje to szczerze powiem ze sie zdziwilem dodalem go do mojego zestawu stereo Nie mialem czesto doczynienia z subami i nie myslalem ze moze on tyle dodac do wrazen odsluchowych Oczywiscie co do jakosci to moze nie zaczynam tego tematu

Odtworzenie gotowego pomyslu ...:

Hmm Nie lubie tego robicUcze sie w bydgoskim elektroniku i tam zycie nauczylo mnie ze jak chcesz sie czgos nauczyc to zrob to sam od poczatku do konca .....
        Pozatym mam zvyt wysokie ambicje:P:P nie wiem czy nie za wysokie :)
        No i co jest lepszym nauczycielem jak praktyka .....teorii czasami nie da sie przeozyc na praktyke .......

Zwrotnica:

Jak juz wyzej wspomnialem lubie sie uczyc na wlasnych bledach
        Pozatym filtry czyli zwrotnica to jest podstawa w elektronice a wiec wypada sie nauczyc co gdzie i dlaczgo chociazby dlatego ze przyda mi sie to na egzminie zawodowy m
        CZekam na jakies linki gdzie znajde jas teori na temat zwrotnic no i na rady z waszej strony

P.S W takim razie doradzcie mi jaka kopÓke zastosowac No i jak by sie komus chcialo to co zmienili byscie w tym projekcie bo mam zamiar zrobic to na zaliczenie z pracowni elektronicznej

We 3majcie sie i czekam na wasze dobre i zle rady Narazicho

Skomentuj

jesli tylko zaliczenie to kopułka stxa a jesl dla siebie to wiadom oze gdwk11/100 no albo jak Łukasz wspomna czasem gdwk 9/80/T czy jakie ona ma tam oznaczenie , chodzi o ta tytanówke

a co do zwrotnic to www.audiomania.prv.pl albo sart.pl tam masz nieco wzmanki o zwrotnicach na podstawie doświadczen praktycznych

Skomentuj

cos chyba nie ten adres
            audiommania dziala ale ten sart.pl ???:|......

Skomentuj

Budzikowi chodzilo o http://www.audiomania.sart.pl/ lub www.audiomania.prv.pl wystarczy koncowke przepisac ;]

Skomentuj

Czaruję...
              X