Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje pierwsze DIY i przyda się pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moje pierwsze DIY i przyda się pomoc

Witam. Przymierzam się do budowy monitorów ze schematu Irka, na tonsilu i vifie.
    Właśnie miałem zamawiać przetworniki i elementy zwrotki, i tu zaczęły pojawiać się schody.

tonsil gdn 15/40/5- niby to jest jeden model a w zależności od strony pisze ze ma 4 lub 8ohm. Czy to błąd w opisie czy są 2 wersje? Jeśli 2 to która jest do tej zwrotnicy?

Pozostałe części zamawiam z http://www.loudspeakershop.eu (nie wiem czy można linki wklejać:glare:). Jakie rezystory będą odpowiednie? wykosztować się na milsy czy raczej to nie ma znaczenia?
    Kondensatory- Chyba dość istotna rzecz. SCR z seri MKP? czy coś innego będzie lepsze bądź tańsze i równie dobre?

Do tonsil cewka rdzeniowa 1,2mm
    Do vify powietrzna 1mm. i pytanie w sklepie nie ma 0,3mH, są 0,27mH i 0,33mH. Nada się któraś czy kupić z innego źródła 0,3 jak w schemacie?

To chyba na razie tyle, będę wdzięczny za każdą pomoc i sugestie.

elemnty z Polink bierz, bedzie najtaniej i słyną z błyskawicznych przesyłek. Tam w tej cenie beda Janzeny czarne, szkoda zebys przepłacał za te scry. Loudspeaker to monopolista jesli chodzi o niektóre produkty i marże nalicza jak za złoto. Cewki tez o właściwych wartosciach poszukasz w tabelkach, trzeba miec tylko excel. Tonsil 8 ohm musi byc

Skomentuj

Właśnie chyba jako jedyny polski sklep mają te DX'y. chyba że wiecie gdzie jeszcze można dostać vify?

a co do tonsila http://allegro.pl/tonsil-orygin-gdn-...050078681.html wygląda w porządku a cena więcej niż atrakcyjna, co o tym sądzicie?
      Last edited by Figur; 26.01.2012, 14:59. Powód: PS

Skomentuj

Zamieszczone przez Figur Zobacz posta
        Jeśli 2 to która jest do tej zwrotnicy?
        Bierz wersję 8 omów, ona jest do tej zwrotnicy
        Zamieszczone przez Figur Zobacz posta
        wykosztować się na milsy czy raczej to nie ma znaczenia?
        Nie ma sensu, zwykłe bezindukcyjne starczą

Skomentuj

chyba że wiecie gdzie jeszcze można dostać vify?
          uważaj z vifami. Nie lepiej Seasa z Polinku?

Skomentuj

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
            elemnty z Polink bierz, bedzie najtaniej i słyną z błyskawicznych przesyłek. Tam w tej cenie beda Janzeny czarne, szkoda zebys przepłacał za te scry. Loudspeaker to monopolista jesli chodzi o niektóre produkty i marże nalicza jak za złoto. Cewki tez o właściwych wartosciach poszukasz w tabelkach, trzeba miec tylko excel. Tonsil 8 ohm musi byc
            A Polink sprzedaje bez marży? Ceny cewek są porównywalne i tu i tu. Ja zaopatruje się w loudspeakershop i jestem bardzo zadowolony. Skorzystałem z ich oferty na ich forum i zakupy robię z rabatami.

Skomentuj

Ale nie zaprzeczysz że w Polinku wybór jest zdecydowanie większy? Oraz błyskawiczna realizacja.

Skomentuj

Nie na temat...
                polink rządzi

Skomentuj

Wybór cewek jest większy. Ja z loudspeakershop przesyłkę mam na następny dzień. Chyba że nie mają czegoś na miejscu, ale i tak jestem w stanie poczekać. Przy większych zakupach czasami mogę liczyć na rabat, czasami na darmową przesyłkę. Spróbuj zapytać się o rabat w Polinku, albo o pomoc w wyborze przetworników lub o objętość obudowy itp. :)

Zresztą takie przepychanki są bez sensu, oba sklepy mają swoje plusy i minusy. Każdy kupuje tam gdzie mu się podoba :)

Pozdrawiam.

Co do tematu, do Vify wystarczy 0,7 mm. Czy wybierzesz 0,27 cz 0,33 to i tak bez znaczenia. Żadna cewka nie ma dokładnie takiej wartości jaka podana jest na cewce. Tolerancja wynosi ok 5%, przeważnie w dół. Ja używam SCR PA, ale Jantzeny też będą ok. Im lepsze elementy zastosujesz tym lepiej, ale nie ma też co przesadzać :)
                  Last edited by Karol82; 01.02.2012, 06:49.

Skomentuj

vifa?

Zamieszczone przez Tran Zobacz posta
                    uważaj z vifami. Nie lepiej Seasa z Polinku?
                    Jak masz do tego projekt zwrotnicy i masz porównanie seas vs vifa to jak najbardziej jestem zainteresowany. Na razie mam tylko tonsile także pole manewru ciągle jest.

Skomentuj

Odświeżam. Czy warto dokładać do kopułki seas czy zostać przy vifie?

Skomentuj

Czaruję...
                      X