Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stx fx 300 zbieranie informacji potrzebnych do budowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stx fx 300 zbieranie informacji potrzebnych do budowy

witam!! mam zamiar zacząć budowę kolumn głośnikowych stx fx 300 czy ktoś da radę odpowiedzieć na kilka moich pytań a mianowicie:
    kolumny mają mieć kształt aby u podstawy był trapez i tu jest problem nie mam pojęcia jakie powinny być wymiary tego trapezu i oczywiście wysokosci tak żeby wszystko grało jak należy..

Zachowaj szerokość frontu i układ głośników zgodnie z oryginałem. Objętość też raczej zgodny z oryginałem ok 35l. Dalej to już prosta matematyka.

Skomentuj

a może ktoś posiada gotowy sprawdzony projekt? i wszelkie rady i wskazówki mile widziane

---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post o 18:03 ----------

[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/x/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png[/IMG]

---------- Post dodany o 18:09 ---------- Poprzedni post o 18:07 ----------

35 czy 44 ?? bo znalazłem projek z którego wynika ze 44

Skomentuj

google > stx fx-300 > drugi odnośnik.
        Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
        treningjezykowy.pl

Skomentuj

no jak nie umiesz obliczać objętości na podstawie podstawy i wysokości to o czym tu gadać dalej w projekcie? Bym rzekł zleć to komuś...
          Masz zachować odpowiedni litraż obudowy, kształt wedle uznania, czyli ten trapez na przykład.

Skomentuj

czyli według ciebie kształt pudeł nie ma żadnego znaczenia;p

Skomentuj

Zamieszczone przez maniek606 Zobacz posta
              czyli według ciebie kształt pudeł nie ma żadnego znaczenia;p
              Dla głośnika niskotonowego - raczej niewielkie. Oczywiście nie bierzemy tutaj skrajnych przypadków typu sześcian kontra cienka rura o tej samej objętości. Dużo bardziej istotne jest zachowanie wymiarów frontu kolumny, a już największe znaczenie ma zachowanie rozlokowania na nim głośników.

---------- Post dodany o 20:49 ---------- Poprzedni post o 20:46 ----------

Ale nie przejmuj się, wszystko jest do przeskoczenia
              Zacznij od tego http://www.diyaudio.pl/list.php/category/1-Akustyka , później zaglądnij jeszcze tutaj http://www.diyaudio.pl/list.php/category/6-Zwrotnice (ale koniecznie w takiej kolejności) i do tego przynajmniej podstawy matematyki - to takie minimum

Skomentuj

W kopiowanych projektach należy zachować szerokość frontu i rozmieszczenie głośników zgodnie z oryginałem. Ich zmiana spowoduje konieczność modyfikacji zwrotnicy. Kształt obudowy nazwijmy to "w środku" i "z tyłu" będzie tu drugorzędne miał znaczenie. W droższych konstrukcjach na pewno na takie detale zwraca się uwagę np. wskazanym jest unikać kątów prostych wewnątrz obudowy. Przykład - jeden z ciekawszych projektów na forum kolegi binganta: http://diyaudio.pl/showthread.php/17...ht=illuminatus . W konstrukcji podstawy trapezowej uda ci się to zrealizować.

Skomentuj

Czaruję...
                X