Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który filtr do Tang Band W4-1320SI?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który filtr do Tang Band W4-1320SI?

Jw. znalazłem dwa interesujące mnie projekty, jako że na zwrotkach się za bardzo nie znam to proszę o pomoc w ocenie który jest sensowniejszy:
    http://attlid.eu/p_swift.html
    http://rjbaudio.com/Bandit/bandit.html

Dodam że ma grać od 200hz w górę. Wiem że jest jeszcze projekt cheap trick ale on ma za małą efektywność 81db więc odpada, a basu nie potrzebuje.

Pozdrawiam :)

Nth audio robi pomiary w komorze bezechowej
    rjb w domu za pomocą SW, więc jak bym stawiał na Nth

Skomentuj

Pierwszy projekt, który podobno ma być robiony w komorze jak twierdzi El_liero , ma zerową dokładność pomiaru i ewidentny błąd polegający na dodaniu równoległego rezystora z głośnikiem. Przecież równie dobrze mógł gość go nie dawać, zastosować inne elementy w tym filtrze schodkowym L+R i miałby to samo bez pompowania zbędnych watów w tego reza.

Drugi projekt trochę mnie zastanawia bo na pomiarze są jakieś straszliwe nierówności pomiędzy 5 a 15kHz a u producenta ich nie widać. Jest tam wprowadzona kompensacja tego piku na ok 7kHz tylko jeżeli faktycznie tego piku nie będziesz miał to ci ta kompensacja dziurę w paśmie wyrżnie

Skomentuj

Skoro glosniki sa rozne to nie ma co sie dziwic, ze u kazdego co innego wyszlo :) I jeszcze ten glosnik, ktory chcesz aplikowac, tez ma inne oznaczenia :)

Skomentuj

zrób sobie nowy filtr i będzie po sprawie
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
            Skoro glosniki sa rozne to nie ma co sie dziwic, ze u kazdego co innego wyszlo I jeszcze ten glosnik, ktory chcesz aplikowac, tez ma inne oznaczenia
            Wydaje mi się że główna różnica to kosz głośnika, zresztą system oznaczeń TB często się zmienia z moich obserwacji (podobnie było z serią aluminiową bodajże).

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            zrób sobie nowy filtr i będzie po sprawie
            Wtedy wolałbym chyba sprawę załatwić aktywnie, bo ani nie mam skalibrowanego systemu pomiarowego, ani żadnych elementów do testów :)

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Pierwszy projekt, który podobno ma być robiony w komorze jak twierdzi El_liero , ma zerową dokładność pomiaru i ewidentny błąd polegający na dodaniu równoległego rezystora z głośnikiem. Przecież równie dobrze mógł gość go nie dawać, zastosować inne elementy w tym filtrze schodkowym L+R i miałby to samo bez pompowania zbędnych watów w tego reza.
            Ok, jest jakiś konkret, czyli ten odpada.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            Drugi projekt trochę mnie zastanawia bo na pomiarze są jakieś straszliwe nierówności pomiędzy 5 a 15kHz a u producenta ich nie widać. Jest tam wprowadzona kompensacja tego piku na ok 7kHz tylko jeżeli faktycznie tego piku nie będziesz miał to ci ta kompensacja dziurę w paśmie wyrżnie
            Czyli ten też odpada?

Chyba wyjdzie na to że zastosuje wersje audiofilską-bez filtra

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
              Chyba wyjdzie na to że zastosuje wersje audiofilską-bez filtra
              mam w3-315d i bez filtra sie go sluchac nie da
              a te bambusy to bardzo dobre glosniki warto się "w nie" pobawic
              Last edited by lklukasz; 01.02.2012, 21:34.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wykopałem w internetach dość wiarygodny pomiar dokładnie wersji 1320SI, malinowo nie jest:

Źródełko:
                http://www.faktiskt.se/modules.php?n...wtopic&t=44495

Skomentuj

jak dobrze rozumiem to jest pomiar tej zwrotnicy?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak, to jest ten z błędnym równoległym rezem. Trochę kiepsko to wygląda w paśmie powyżej 8kHz, tak czy siak bez korekcji aktywnej chyba nie wyciągnie się tego.

Skomentuj

Trochę kiepsko to wygląda
                      ja bym powiedział tragicznie

ale oglądając Datasheet tego głośnika i charkę sote to chyba bym nic nie ruszał
                      ew starałbym się wygładzić ja trochę powyżej 5kHz
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W datasheety to chyba nie ma co wierzyć:

http://audiohobby.pl/db/topics/90096718fd.jpg

Dla porównania firmówka:

http://polink.com.pl/pliki/dane_tech/dane_tech_49.pdf

Skomentuj

moze mierzone w inny sposob :???:

ja mierzyłem swój w3-315d i pomiar był bardzo zblizony
                          nie bylo do czego sie przyczepic
                          nie tak jak tu
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W datasheety to chyba nie ma co wierzyć:

http://audiohobby.pl/db/topics/90096718fd.jpg

Dla porównania firmówka:

http://polink.com.pl/pliki/dane_tech/dane_tech_49.pdf
                            Juz po samym wykresie impedancji widac, ze to nie sa te same glosniki. I nie jest to rozbieznosc wynikajaca z tego, ze glosniki sa z roznych partii, tylko inaczej zostaly wykonane.

Skomentuj

Czyli wychodzi na to że na przestrzeni lat TB modyfikował swoje głośniki. Ten link z pomiarami 1320SI jest w miarę świeży nieco ponad pół roczny więc chyba nie zdążyli namotać w głośnikach. Mój koncept jest taki-wezmę 1320SI z tym filterkiem a to co wyszło brzydko na charce postaram się wyciągnąć aktywnie, czy ma ktoś lepszy pomysł?

Skomentuj

napisz co kombinujesz...
                                Z czym bedziesz go laczyl?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Aktywnie z dołem na 15ście, filtrowane Linkwitz Riley 24db/oktawa, equalizacja korektorem tercjowym.

Skomentuj

Też mierzyłem jednego z 3" TB i jego pomiar był w 100% zgodny z tym co podawał producent w data sheecie. Pytanie czy te pomiary sa jakieś dziwne czy głośiki się na tyle zmieniły.

Skomentuj

Ja miałem kiedyś na warsztacie 3-calówkę z membraną bodajże polipropylenową - nie pamiętam w tej chwili oznaczenia, taki z żółtą membraną. Po wygładzeniu 1/8 okt wykresy praktycznie w 100% pokrywały się z tymi z dataszitów. Wygląda na to, że przedstawione tutaj pomiary albo są obarczone błędem, albo testy były wykonywane na "zbabolonym" egzemplarzu Noooo... jeszcze jest taka możliwość, że to my mamy "zbabolone" pomiary :flapper:

Skomentuj

czyli 3 niezalezne pomiary potwiedzaja pomiary firmowy tb
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...