Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze kolumn

Witam !

Kilka lat temu zbudowałem kolumny 3-way oparte na GDN 20/80/2 wg projektu Marka W
    ze zwrotnicami projektowanymi również przez Marka .Niestety po lekturze tego forum stwierdzam że całą konstukcję zrobiłem nie tak jak należy(skrzynki zwykłe prostokątne,nie do końca dobrze zestrojone, chyba też poj. nie taka a elementy zwrotek montowane na chybił trafił)Wtedy byłem zachwycony jak grają dziś niestety stwierdzam, że chyba nie do końca tak jest

Mam zatem pytanie do znawców i fachowców co robić?

1. Próbować zrobić nowe skrzynki wg zasad + strojenie + ew. modernizacja zwrotek
    2 zrobić całkiem nową konstukcje na innych przetwornikach
    3 zrobić coś nowego z wykorzystaniem GDN-ów

Przeglądając forum wpadły mi w oko konstrukcje na STX 2.5-way lub 3 -way czyli STX + PJ lub STX+ AWX jako wersje tańsze
    ew. coś lepszego i droższego typu 8935A LUB FX-300

Mój obecny zestaw to :
    GDN20/80/2
    GDM10/80/2
    GDWK10/80/7 EX

Nie jestem fachowcem i nie jestem za bardzo osłuchany ale w tych moich konstrukcjach brakuje basu a środek wysuwa się za bardzo do przodu
    basu jest bardzo mało mimo eksperymentów z ustawieniami i wytłumieniem a nawet przemeblowaniem pokoju

Jeżeli chodzi o napęd to w tym roku przesiadłem sie z HK6500 na Creeka 4330 i z CD Denona na Onkio DX-7510

Jeżeli chodzi o muzykę to prawie każdą , najbliżej jest mi do Dżemu, Pod Budą ale I Iron Maiden lub Rise Against ogólnie badziej akustycznie jak elektronicznie .Pokój to 20 m2

Przetworników całkiem złych nie masz, można by coś z tego sklepać jak masz możliwość pomiarów i wykonania zwrotnicy. Nie mniej jednak zestaw na 8935A będzie kilka klas wyżej jakościowo. FX-300 też zdeklasuje tonsile:)

Skomentuj

Niestety nie mam możliwości pomierzenia tym bardziej zaprojektowania zwrotki-mogę jedynie liczyć na czyjąś pomoc.Póki co mam w środku takie coś:

Tak jak mówiłem jest to zwrotka projektowana przez Marka W pod te przetworniki.Autor opisywał dosyć pozytywnie wrażenia odsłuchowe swojego projektu.Ja wiem że po prostu całą konstrukcję skopałem !!!
      Obudowa powinna mieć 33 L mi wyszło 30(do tego odjąć jeszcze kosze głośników)strojenie przy 30L -37hz.Chociaż nie do końca to prawda bo tunel na początku ma 7.5 cm a na końcu 6.0 cm L-26
      kolumny grają dosyć ostro bez basu.
      Mam pytanie czy te tańsze wersje o których pisałem wyżej zagrają lepiej od moich tonsili , czy wrażenia będą podobne po poprawie konstrukcji w tych drugich ?

Proszę jeszcze o uświadomienie mnie przez zaawansowanych słuchaczy odnośnie wrażeń odsłuchowych.
      Moje wyobrażenie dobrze grającego zestawu jest takie ,że basu powinno być tak do smaku ,żeby bas nadawał rytm a wysokotonowce "cykały"
      Marek W opisując wrażenia odsłuchowe pisał kiedyś że ma się wrażenie jakby utwory grały nieco wolniej(myślę,że to zasługa basu)
      Jeżeli w ostatnim zdaniu napisałem kompletną bzdurę to proszę o wybaczenie!

Aha biorę pod uwagę również budowę tych droższych konstrukcji - ale muszę chyba do tego jeszcze dojrzeć -budżet:)

Skomentuj

dolphin nie zauważyłeś, że zły dział :)?
        bedzich jak masz przetworniki już i mały budżet to wiadomo co robić. Wykorzystaj te co masz. Proste.to prawidłowego zestrojenie będziesz potrzebował JIGa, cena okolo 50zł
        Elementy zwrotnicy masz, więc nie stracisz kasy dużo, potrzebujesz tylko materiały do budowy kolumn. POKAŻ FOTY coś tam zbudował.

Skomentuj

z kasą nie jest tak źle,trochę się źle wyraziłem bardziej tu chodzi o nastawienie do jej wydania niż jej brak
          dolphin kurde wstyd trochę pokazywać te moje skrzynki zwłaszcza jak się wczoraj naoglądałem tego co robi Bingant(a sam trochę jestem stolarzem meblowym)
          Jak cały tamten rok szukałem namiarów na Marka W i nic tak dziś kurde znalazłem jego stronę i te kolumny-i moje to kicha
          Tak jak mówiłem bawię się trochę w meble więc zacząłbym od zrobienia nowych skrzynek a potem pomiary
          O JIG-u już myślałem ale brakło mi wiedzy co dalej bo tam jakiś mikrofon + przedwzmacniacz + pomiary
          jeżeli ktoś by mi pomógł to chętnie bym się pobawił zwłaszcza że lubię coś tam dłubnąć w elektronice.Schemat JIG-a już widziałem więc mogę zabrać się do roboty zostanie jeszcze ten przedwzmac. Ponadto jak będę miał już zestaw do pomiarów to można go będzie kiedyś wykorzystać do zrobienia lepszych zestawów
          Słuchajcie nie wiem czy mogę tak dużo tutaj pisać ,żeby nie zaśmiecać forum jakby co to niech mnie ktoś upomni
          Acha trochę mnie znaleziony opis Marka W zmartwił bo pisze on ,że używa pot od reg. basu , a ja po to zmieniłem klocki żeby grało bez podbarwiania:(
          PS. "oryginały" mają 37 L / 38 Hz niski w osobnej nie jak u mnie wszystko razem
          Last edited by bedzich; 02.02.2012, 13:06.

Skomentuj

Co do pomiarów:
            http://www.diyaudio.pl/content.php/49 - manual jak mierzyć co potrzebne i czym

http://www.diyaudio.pl/content.php/12 - jig krok po kroku
            http://www.diyaudio.pl/content.php/77 - preamp mikrofonowy
            Ogólnie mówiąc strona www.diyaudio.pl tu znajdziesz porady jak wytrawić płytki, teorie o akustyce, zwrotnicach etc.
            Last edited by Kubik87; 02.02.2012, 14:08. Powód: literówka

Skomentuj

Kubik87 dzięki za namiary juz to kiedyś przeglądałem i niestety nie wiele z tego kaman...
              Ale że lubię się bawić elektroniką to zabieram się do roboty,potem zobaczymy może jak poczytam + czyjaś pomoc to może coś z tego będzie -póki co to jestem zielony w pomiarach jak trawka na wiosnę !

Jakby jeszcze mógł ktoś odnieść się do tego czy warto sie zajmować tymi tonsilami ,czy da się cos konkretnego z nich jeszcze wycisnąć ?jakie sa Wasze opinie
              bardzo mnie interesuje jak się ma mój zestaw (po przróbce oczywiście) do tych budżetówek o których pisałem wcześniej?

Skomentuj

System pomiarowy przyda Ci się do pomiarów obecnego zestawu - sprawdzisz czy nie ma dołków w charakterystyce a także zestroisz bass-refleks prawidłowo i wtedy zobaczysz czy zestaw dalej nie będzie Tobie odpowiadał. W tej chwili odradzam stanowczo robienie nowych skrzynek, zaokrąglenia, ścięcia zewnętrznych ścianek to tylko moda . Mam pytanie : zwrotka jest klonem tylko nie wiesz czy dobrze połączyłeś elementy, tak? Pomiary nie są straszne trzeba po prostu tylko postępować zgodnie z manualem - po paru razach samo wchodzi do głowy. Jeżeli jednak zdecydowałbyś się potem na klonowanie jakiegoś projektu to i tak pomiary lepiej zrobić - ma się pewność że nic się nie skopało. W sieci jest bardzo mało projektów które mają wszystko opisane od a do z dla laika, na ogół brak jest np rezystencji cewek czy wytłumienia, jedną z nielicznych stron gdzie projekty opisywane są w całości jest ta: http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Lou...r_Projects.htm (projekty stosunkowo drogie - od mniej więcej 2000 zł) . Ewentualnie masz jeszcze możliwość zakupu gotowego kit-u np z: http://akustyk.com.pl/projekty.html lub http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...azu-c-192.html albo http://www.grelton.mycom.pl/index.ph...a_id_1167=1115 .Wtedy budujesz tylko skrzynki według dostarczonego projektu z kit-u.

Skomentuj

Kubik87 dzięki za wsparcie motywujesz mnie do działania.Oczywiście wolę zrobić coś sam: raz -żeby się czegoś nauczyć a dwa żeby mieć z tego przyjemność i satysfakcje .Boje siętylko czy sprostam.
                  Zwrotka zrobiona jest dobrze (sprawdzałem ) a raczej zmontowana zgodnie ze schematem.Jak już pisałem bawie się w elelktronikę trochę ,potafię zaprojektować płytke ze schematu a potem ją wytrawić( metoda termotransferowa)
                  Cieszy mnie że skosy i zaoblenia to bajer.Myśłałem że ma to znaczący wpływ na brzmienie.Nie mniej jednak ze względu na fale stojące lepiej żeby ścianki nie były raczej równoległe.Poza tym w obudowie 37 wykres w WINSD wygląda dużo lepiej niż w 30.
                  Skoro jednak te 30 było by do zaakceptowania to nie będzie dla mnie problemem dorobić i zamontować panel przedni i na nowo osadzić przetworniki + nowy BR o odpowiednich parametrach.Do tego wycinając istniejącą ścianke przednią mogę zyskać dodatkowe ok. 4L Sam panel bez jakiegoś wysiłku mogę zrobić zaoblając jego krawędzie promieniem

Skomentuj

Zamieszczone przez bedzich Zobacz posta
                    Cieszy mnie że skosy i zaoblenia to bajer.
                    Kolumna głośnikowa przy dużych skosach może brzmieć ciut inaczej niż bez (zmienia się wymiary przedniej ścianki), ale w żadnym bądź razie nie jest powiedziane że ze skosami czy zaobleniami brzmi zawsze lepiej
                    Last edited by Kubik87; 02.02.2012, 18:51.

Skomentuj

Czy już nikt więcej nic nie dopisze ???:)

Skomentuj

dawaj pytania

Skomentuj

Moje zasadnicze pytanie jest takie : jak mają się do siebie pod względem odtwarzania moje tonsile do tańszych zestawów 2.5 way lub 3 way na stx, o których pisałem na początku.
                          Które będą lepsze i o ile ,czy może są porównywalne?Chodzi o to czy sprzedać obecne kolumny i zrobić nowe na stx-ach czy modernizować obecne
                          Ostatnio mnie natchnęło i sprawdziłem swoje zwrotki,i o zgrozo!!!!! okazało się że pomyliłem przy montażu rezystory.Błąd jest już poprawiony i kolumny dostały nowego brzmienia.Pojawił się bas (może jeszcze nie taki szybki i krótki-ale jest ) pojawiły się jak to określił Marek W(na którym się wzorowałem ) "miotełki i pręciki " wokal nie wychodzi przed kolumny i ogólnie nabrały miękkości
                          Wpadł mi do głowy jeszcze pomysł żeby wyciąć front i zrobić nowy panel przedni(przez ten manewr zyskam dodatkowo 6.5 l poj.)

Jeżeli byłby ktoś łaskawy i powiedział czy te zabiegi coś poprawią jeszcze w brzmieniu.
                          Oryginały miały poj 37L/39Hz moje obecnie mają 29.5 l/39hz-40 hz po przeróbce będzie 35-36l/39hz .Sprawdzałem jak to wygląda w WinISD ale nie wiele mi te wykresy mówią ,wiem tylko tyle że po przeróbce ch-ka zbliży się do oryginału
                          Bez względu na to przy której wersji głośników zostaną to i tak nowe skrzynki powstaną + już zacząłem montować JIG-a i preampa.w związku z tym mam jeszcze pytanie odnośnie preampa: czy mikrofon powinien być jakoś specjalnie zamontowany w obudowie?(nie wiele na ten temat znalazłem ,a na jednym zdjęciu był on zamontowany na takiej ruce zintegrowanej z obudową całego preampa, może być link )

Skomentuj

czy mikrofon powinien być jakoś specjalnie zamontowany w obudowie?(nie wiele na ten temat znalazłem ,a na jednym zdjęciu był on zamontowany na takiej ruce zintegrowanej z obudową całego preampa, może być link )
                            Moim zdaniem mikrofon nie powinien być zintegrowany z preampem, preamp zamontuj w osobnej obudowie, do mikrofonu daj kabel max 2m i zamontuj w rurce którą przymocujesz do statywu (może być od aparatu fotograficznego lub innego ustrojstwa), od preampa do jiga też ok 2m kabelek - łatwiej ci będzie ustawić elementy systemu.
                            http://kolumny.prv.pl/zwrotnicapswk.php
                            Last edited by Kubik87; 05.02.2012, 19:21.

Skomentuj

te Tonsile sa porównywalne z STXami, czyli nie warto kupywać nowych przetworników. Zresztą to i tak głupota, jak masz głośniki to wykorzystaj je. W przyszłości z doświadczeniem zbudujesz se coś lepszego.
                              Naucz się elektroniki coś, albo znajdź kogoś kto ci zrobi/połączy zwrotnicę. Być może tylko to zrobisz i juz nic więcej nie będziesz potrzebował. (Strojenie BR nie zrobisz bez JIGa prawidłowo)
                              już zacząłem montować JIG-a i preampa.
                              chwali się.
                              Sprawdzałem jak to wygląda w WinISD
                              chwali się, pokaż wykresy dla różnych objętości.

10L mniej czy więcej przy 39L to spora różnica.
                              Mikrofon nie musi być zintegrowanyz preampem,
                              rurka sie przyda jak znajdziesz taką,
                              Gratuluje cało kształtu. Będę pomagał w potrzebie.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                przeniosłem >:( znowu
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Moim zdaniem mikrofon nie powinien być zintegrowany z preampem, preamp zamontuj w osobnej obudowie, do mikrofonu daj kabel max 2m i zamontuj w rurce którą przymocujesz do statywu (
                                  Zaraz, zaraz. Nie lepiej dać wzmacniacz mikrofonowy jak najbnlizej mikrofonu, zeby po kablu szedl juz wzmocniony sygnal? Skoro juz robi sie preampa, to chyba nie po to, zebyw zmacniac sygnal z 2 metrowej anteny?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                    Nie lepiej dać wzmacniacz mikrofonowy jak najbnlizej mikrofonu, zeby po kablu szedl juz wzmocniony sygna
                                    Dlatego napisałem max- maksymalnie, pewnie że dobrze by było żeby był jak najbliżej. Mi się tylko zdaje że autor chciał wsadzić mikrofon do tej samej puszki co preamp, a to przy pomiarach głośników morze lekko fałszować charakterystyki - przecież nikt nie stawia wkładki mikrofonowej na pudełku kartonowym czy stercie książek tylko na statywie składającym się z rurek. Preamp może być quasi zintegrowany (wkładka =>30-40 cm rurka=>doklejony do niej z tyłu preamp), no chyba że ktoś wsadzi preamp w obudowę nie odbijającą fal dźwiękowych.
                                    Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                    Skoro juz robi sie preampa, to chyba nie po to, zebyw zmacniac sygnal z 2 metrowej anteny
                                    Jak zastosuje się dobry porządnie ekranowany kabel to ten problem prawie znika. Po drugie kabel od preampa do jiga też może robić za antenę, od jiga do karty muzycznej i z powrotem też. Ja robię pomiary w pokoiku 22 m2 i niestety dłuższe kable są mi potrzebne - wzmacniacz i komputer stoją w przedpokoju.

Skomentuj

Ja mam 2m kabela z mikrofonu do preampa

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        UWAGI MODERATORA
                                        przeniosłem >:( znowu
                                        Kasuj :) Ciepnij w kosz :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X