jakie kupić głośniki szerokopasmowe do budowy kolumn bliskiego odsłuchu na biurko
budżet za głośniki 1000 zł docelowo myślę nad cube audio f 180
budżet za głośniki 1000 zł docelowo myślę nad cube audio f 180
Zamieszczone przez Comandante W
Zobacz posta
(...) zasady są takie, że zdanie zaczynamy bezwzględnie wielką literą i utarło się na końcu zdania stawiać kropkę.
| ![]() |
Nie jest skrajnością używane terminów zgodnie z ich znaczeniem, bo po to są słowa, by posiadały zrozumiałe i ścisłe znaczenie: na tym polega ich użyteczność, cel i przeznaczenie. Inne użycie budzi mój sprzeciw :). Współ + osiowy. Czyli taki tandem głośników, który może być wyrównany czasowo, a może wcale nie być: termin tego nie uściśla ani nie wymaga: wystarczy wspólna oś i mamy koaksjalną konstrukcję, nawet jeśli między głośnikami będzie metr odstępu. By mówić o działaniu punktowym, musiałoby jeszcze występować wyrównanie czasowe. Wyrównane czasowo: głośniki mogą być współosiowe, lecz wcale nie muszą, byle dźwięk emitowały w równej odległości od odbiornika. Punktowo zadziałają źródła dźwięku wtedy, gdy promieniować będą zarówno tak i tak. Jeżeli działają koaksjalnie, ale nie są wyrównane czasowo, nie ma punktowego działania. Jeżeli są wyrównane czasowo, ale nie ma wspólnej osi, nie ma punktowego działania. Wynika to nie z poetyckich tajemnic akustyki, a ze znaczenia terminu punkt. | ![]() |
Skomentuj