Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka pytań o DIY kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka pytań o DIY kolumn

Witajcie. U dumałem sobie zrobienie kolumn, mam już nawet 2 skrzynie o poj. ok. 40L każda, po kolumnach ojca w których głośniki już "wymiękły".
    Myślałem o budowie 3 waya ale mam dosyć skromny budżet tj. 400zł na głośniki do jednej kolumny. Mam dosyć mały pokój ok. 15m2. Zależy mi na nisko schodzącym basie, miekkim, na czystym wokalu i nie gryzącej w uszy górze. Jakieś propozycję co do głośników? Czy dać sobie spokój i kupić STX F-280? Wzmacniacza mam starą unitrę ale i na nią przychodzi czas bo już nie gra tak jak grała i czeka ją w niedługim czasie wymiana na coś nowszego.

Lepiej dołóż do tego: http://www.stx.pl/stx-fs-250.html

Skomentuj

A nie wyjdzie taniej/lepiej kupić same głośniki + zwrotki?

Skomentuj

Jeśli zależy Ci na niskim lecz zamulonym basie, jazgocie wysokich tonów męczącym już po 15 min słuchania i pewnie też kiepskiej średnicy(tego akurat głośnika nie słuchałem) to kupuj w ciemno stx f280
        Daj fotkę tych obudów, bo może też nie warto się z nimi męczyć tylko zrobić coś nowego. Masz 400zł na same głośniki do jednej kolumny, czy na całą jedną kolumnę ze wszystkim? Jeśli na całą jedną kolumnę to zrób sam nowe obudowy, konstrukcja 2-way, głośnik nisko-średniotonowy Tonsil GDN 15/40/5 (białe membrany z włókna szklanego) - cena ok. 70zł. Wysokotonowy jakiś seas, tylko nie z aluminiową membraną skoro ma nie gryźć w uszy (to moje subiektywne odczucie) za około 150zł. Mamy już 220zł głośniki. Obudowy w okleinie, średniej jakości zwrotnice (cewka rdzeniowa+bipolar na niskośrednioton. oraz powietrzna + kond. jantzen cross-cap) i może się zmieścisz w 400zł jedna kolumna.
        Nie będzie basu ekstremalnie niskiego, ale wystarczający - będziesz zadowolony. Wokal brzmi b. dobrze z tego tonsila, zwłaszcza w tak niskiej cenie. Wysokie tony będą świetne. Przy takim budżecie 3-way bym sobie darował.

Skomentuj

Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
          konstrukcja 2-way, głośnik nisko-średniotonowy Tonsil GDN 15/40/5 (białe membrany z włókna szklanego) - cena ok. 70zł. Wysokotonowy jakiś seas, tylko nie z aluminiową membraną skoro ma nie gryźć w uszy (to moje subiektywne odczucie) za około 150zł.
          Możesz mi pokazać zwrotnice do takiego zestawienia?

Skomentuj

Nie mam zaprojektowanej takiej zwrotnicy, ale kiedyś robiłem połączenie tego tonsila z monacorem dt-99. Ale ten monacor to też badziewie, tylko trochę lepsze od najtańszego stxa. Wysokotonowy miał być tani, poza tym robiłem do gotowych obudów które miały akurat takie podfrezowanie. NA forach tego monacora chwalili to wstawiłem, ale to kompletny niewypał. Głośniki były 8 Ohm.
            Załączone pliki

Skomentuj

No to co w tym momencie ma zrobić kolega, kupi seasy a zwrotki będzie dobierał jak mu zawieje? Powiem Ci że kiepskie są takie rady...

Skomentuj

Nie no...wymiękam. Dlatego nie lubię dyskutować na forach. Gość zastanawia się na razie jakie głośniki kupić i podaje kwotę jaką dysponuje. To chyba duża pomoc dla niego jak już na wstępie wie mniej więcej w czym wybierać by nie utopić pieniędzy np. na takim badziewnym stx co podał. Do zwrotnicy jeszcze daleka droga i może ktoś inny by pomógł.

Skomentuj

Facetowi nie wypada mięknąć. Zakładając Twoją dużą pomoc: gościu kupuje ten zestaw i co dalej? Wedle mojej wiedzy do zwrotnicy jest dalsza droga niż Ci się wydaje, bo do takiego zestawienia zwyczajnie jej nie ma i raczej bez poniesienia dodatkowych kosztów taka w najbliższym czasie nie powstanie. Więc przestań skomlać jak bardzo nie lubisz dyskutować tylko zanim coś poradzisz zastanów się nad wszystkimi konsekwencjami bo w obecnej sytuacji kolega zostałby w ciemnej pupie z luźnymi głośnikami i bez pieniędzy które na nie wydał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                    zanim coś poradzisz zastanów się nad wszystkimi konsekwencjami bo w obecnej sytuacji kolega zostałby w ciemnej pupie z luźnymi głośnikami i bez pieniędzy które na nie wydał
                    Co w takim razie ty poradzisz? Jaką konstrukcje ma zrobić?
                    Gość zostałby z głośnikami... prawdopodobnie jednymi z najlepszych w tej cenie. Od czego jest to forum, pełne audiofili hobbystów? Nikt by nie pomógł? Kasa wyrzucona w błoto? Przesyłka głośników 15zł + 15zł w drugą stronę i już ktoś może zaprojektować zwrotnice. Mogę to zrobić za darmo, jeśli nikt inny nie zechce. W ten sposób gość będzie miał porządny zestaw tanim kosztem na którym można już słuchać muzyki. Albo można zrobić kolejny raz oklepane 3 way na tanim stx i męczyć uszy.

---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post o 23:23 ----------

ew. można trochę pogorszyć jakoś wysokotonowego i zrobić coś co już było:
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/18...moja-aplikacja.
                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1187043.html

Skomentuj

Przesyłka głośników 15zł + 15zł w drugą stronę i już ktoś może zaprojektować zwrotnice. Mogę to zrobić za darmo, jeśli nikt inny nie zechce.
                      Z checią zobacze Twoje dotychczasowe projekty. Skoro oferujesz taka pomoc to jak mniemam masz niezłe doświadczenie na tym polu?

Skomentuj

Co w takim razie ty poradzisz? Jaką konstrukcje ma zrobić?
                        Gość zostałby z głośnikami... prawdopodobnie jednymi z najlepszych w tej cenie. Od czego jest to forum, pełne audiofili hobbystów? Nikt by nie pomógł? Kasa wyrzucona w błoto? Przesyłka głośników 15zł + 15zł w drugą stronę i już ktoś może zaprojektować zwrotnice. Mogę to zrobić za darmo, jeśli nikt inny nie zechce.
                        E no to fajnie, czekam na gotową konstrukcje z Twoją zwrotnicą :)

Skomentuj

W dalszym ciągu nikt niczego innego nie zaproponował....potraficie tylko krytykować?

Skomentuj

woj999
                            Ja również jestem zainteresowany Twoją bezinteresowną pomocą. Jestem kierowcą i jeżdżę po całej Polsce więc powiedz gdzie mieszkasz to podrzucę również swój zestaw do pomiaru i zrob. zwrotki. Myślę że wiele osób będzie zainteresowanych więc może warto abyś podał swój adres. Czekam z niecierpliwością.

Skomentuj

Hopel, czy Ty myślisz, że ja jestem aż tak naiwny? Nawet gdybyś nie założył swojego konta przed chwilą to Twój post brzmi prześmiewczo.
                              Autor tematu ma podany gotowy projekt a z Wami nie chce mi się już gadać. Dodam tylko na koniec by był porządek, że w projekcie zwrotnicy co podałem wcześniej do tonsila i monacora w teorii powinna być odwrócona faza wysokotonowego. W praktyce jednak nie do końca, bo z 2 egzemplarzy które miałem (nowe ze sklepu) jeden miał fabrycznie odwrotnie biegunowość - co potwierdza "jakość" tego głośnika (Tonsil był ok z biegunowością).

Skomentuj

luki343 pamiętaj że robiąc kolumny diy musisz doliczyć do ceny głośników koszt zwrotek, obudowy, wytłumienia etc
                                400 zł na same przetworniki do jednej kolumny to dość przyzwoita kwota:)
                                Moje propozycje
                                W 3 way - ciężko będzie może coś na tonsilach ewentualnie 3 way na stx ale z ceramikiem na górze.
                                2,5 way na stx AWX
                                2 way (tutaj jest kilka projektów) między innymi:
                                -3SM - http://audiohobby.pl/topic/1/4747/all
                                -MX 140 http://www.stx.pl/mx-140-red-wood.html - koszt głośników na kolumnę -ok 260 zł
                                -Tonsil GDN 15/40/5 + XT25 lub Tonsil 15 40 5 + DX25
                                -AKKUS F2 - http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...f2-p-2165.html

Skomentuj

W dalszym ciągu nikt niczego innego nie zaproponował....potraficie tylko krytykować?
                                  http://diyaudio.pl/showthread.php/39...nikowych/page2

Ceny głośników każdy może sobie sam sprawdzić.

Skomentuj

Nie no...wymiękam. Dlatego nie lubię dyskutować na forach. Gość zastanawia się na razie jakie głośniki kupić i podaje kwotę jaką dysponuje. To chyba duża pomoc dla niego jak już na wstępie wie mniej więcej w czym wybierać by nie utopić pieniędzy np. na takim badziewnym stx co podał. Do zwrotnicy jeszcze daleka droga i może ktoś inny by pomógł.
                                    woj999,mając 800zł na głośniki nigdy w życiu nie kupił bym głośników które podałeś,z takim budżetem można już wybierać i to długo. Nie podawaj więc zestawienia do którego nie ma zwrotnicy gdyż zaprojektowanie takowej dobrej kosztuje. Zaproponowałeś pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy,szczerze jednak muszę Tobie powiedzieć że nie skorzystał bym osobiście gdyż Ciebie nie znam,nie wiem czy masz do tego odpowiednią wiedzę i sprzęt (bo chyba nie robisz tego kalkulatorem i na czuja,takie rzeczy robiłem 10 lat temu)... w dodatku proponujesz za darmo (fachowiec od zwrotnic,a mamy tu kilku na forum,bierze od kilkudziesięciu do nawet powyżej stówki za projekt,więc jeśli ty proponujesz za darmo to przepraszam,ale jakoś nie ufam).

A teraz do autora tematu: wybór głośników zależy też od muzyki której słuchasz,podaj więc przykłady a z pewnością się coś wybierze.

Skomentuj

Muza to głównie pop, rap i czasem coś szybszego, od czasu do czasu jakiś rock. Kwota 400zł to myślałem o głośniki + zwrotka/kolumna. Wytłumienie i reszta to już poza tą kasą się zrobi. I chyba macie racje odpuszcze 3way i pójdę w stronę 2,5 albo 2 way.

Skomentuj

Wysokotonowy jakiś seas, tylko nie z aluminiową membraną skoro ma nie gryźć w uszy
                                        Dobre, podoba mi się ocena ;-)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X