Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 18AWX i Usher 9950 zwrotka on line

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX 18AWX i Usher 9950 zwrotka on line

zabrałem się powoli do zwrotnicy do ww głośników

wstępne założenia to cięcie w granicach 2,2-2,8kHz

niżej zalączam zmierzone wykresy głośników w monitorze standardowej wielkości

mikrofon oddalony o ok 1m

wykres charakterystyki awxa:

By lklukasz at 2012-02-11
    wykres impedancji awxa:

wykres charakterystyki 9950:

impedancja 9950:

sugestie mile widziane :)
    Juz mi sie nie chce...

Przy takim wykresie, ja bym AWXa ciągnął do 3kHz -- pytanie, jak strome filtry chcesz dać?

Skomentuj

18dB/oct
      powód: stx takie zastosował i u mnie usher tez jest takim cięty (Yoshi taki zaleca)
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Odnoszę wrażenie, że pomiar AWX'a jest mało przydatny przy robieniu zwrotki...możesz zrobić pomiar w ARTA metodą dwukanałową? Tu jest dobry tutorial jak to zrobić https://sites.google.com/site/froste...ta-information
        Fajnie by było jakbyś pokazał pomiar przed przekształceniem do odpowiedzi impulsowej oraz pomiar przekształcony z odpowiedzi impulsowej.

Pomiary z ARTA można także wyeksportować do SW żeby móc symulować sobie zwrotkę.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          18dB/oct
          Dobrze, dobrze, rób, rób :) W końcu poprawię moje MX-140 :)

Skomentuj

lklukasz, umiesz zrobic pomiary THD ?
            Ten gating tutaj oznacza, ze pomiary robiles z bramka 1 oraz 0.5ms ?

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Odnoszę wrażenie, że pomiar AWX'a jest mało przydatny przy robieniu zwrotki...
              malo przydatny bo ustawione był filtr górnoprzepustowy na 300Hz

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
              lklukasz, umiesz zrobic pomiary THD ?
              nie umiem
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Takie glosniki az sie prosza o pierwszy rzad, z czasowym wyrownaniem glosnikow.

Skomentuj

Hmm co do holmimpulse - pomiar będzie wiarygodniejszy jak weźmiesz obok przycisku measure ktorego pomiar dotyczy options > raw response > frequency response smooting i wpisz np. 1/8. Bo tak, to pomiar masz wygładzony bardzo i co nie mierzyłem w taki sposób, to mieściło się w +/-2,5db.

Skomentuj

1/8 to i tak jest spore wygładzenie. A to co robi ten program domyślnie to jest wygładzanie siekierą. Dabyl chyba mierzył swojego AWXa w SW więc niech wrzuci ch-ki to będzie jakiś punkt odniesienia.

Dla porównania wrzucę jeden ze swoich pomiarów 9950

Ogólnie można powiedzieć, że wygląda podobnie jak u Łukasza tylko mniej wygładzone :)

Skomentuj

zaraz zrobie jeszcze raz pomiary bez filtra i bez wygladzenia to porownamy
                      mam screena z pomiarow dabyla to tez wrzuce

ogolnie mam inny problem z charakterystyka awxa ale o tym potem
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zaraz zrobie jeszcze raz pomiary bez filtra i bez wygladzenia to porownamy
                        Tzn nie musisz robić nowego pomiaru, HolmImpulse zapisuje te pomiary, o ile nie zrobiłeś na ich miejscu nowych - po prostu znowu szukasz tego Unnamed - 7 i klikasz to co pisałem, i wykres jest taki jak powinien być.

Skomentuj

poprawione

By lklukasz at 2012-02-12

kombinuję dalej :)

---------- Post dodany o 16:46 ---------- Poprzedni post o 15:20 ----------

wykombinowałem coś takiego:

awx---> 1,5mH 10uF 0,47mH
                          usher---> 4,7uF 0,2mH 12uF 3,3oma --- podłączony w przeciwfazie

awx ma dołek między 1-2Khz którego w żaden sposób nie moge się pozbyć

czekam na uwagi :)
                          poproszę o uwagi
                          Last edited by lklukasz; 12.02.2012, 15:28.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mi się wydaje:
                            - górka tuż za 1 kHz to chyba efekt dyfrakcji na obudowie i pewnie dlatego nie możesz zlikwidować "dołka" wyżej :)
                            - wysokotonowy jest nieco za głośno, zjechałbym do poziomu takiego, jak ma AWX na 2 kHz

Skomentuj

awx ma dołek między 1-2Khz którego w żaden sposób nie moge się pozbyć
                              I sie nie pozbedziesz, bo te glosniki tak maja :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                górka tuż za 1 kHz to chyba efekt dyfrakcji na obudowie i pewnie dlatego nie możesz zlikwidować "dołka" wyżej
                                jest to bardzo możliwe ale mam tylko tą obudowe i tak musi narazie zostać
                                zreszta na wekresie stxa tez to widac tylko w mniwjszym stopniu

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                wysokotonowy jest nieco za głośno, zjechałbym do poziomu takiego, jak ma AWX na 2 kHz
                                w czasie odsluchu już wprowadziłem poprawki
                                Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                I sie nie pozbedziesz, bo te glosniki tak maja
                                u ciebie tez tak bylo?

---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post o 18:18 ----------

w tamtej zwrotce brakowało lekkości wysokich tonów
                                poprawiłem to ale to nadal nie jest to
                                chciałbym z podziałem zjechać trochę niżej bo usher swietnie gra niżej cięty

teraz wyglada to tak:
                                awx---> 1,4mH 10uF 0,5mH
                                usher--> 1,4uF 0,22mH 6,8uF i 4R7 w odwrotnej fazie

Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

u ciebie tez tak bylo?
                                  Tak, na pomiarach producenta w odgrodzie tez widac zapadlosc miedzy 1khz-2khz.

Skomentuj

widac i lekka gorke przy 1kHz tez
                                    tylko u mnie zaznaczone jest to mocniej
                                    ciezko z nim zrobic nizszy podzial ale walcze dalej
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Gralem aktywnie z niskimi podzialami na awx gdn i gdwk i zdecydowanie wolalem troche wyzsze. Ten woofer ma niskie znieksztalcenia, fakt ze im wyzej tym kierunkowosc gorsza, no ale zawsze jest cos za cos.

Skomentuj

zszedłem z podziałem na 2,6kHz
                                        odrazu inaczej to gra
                                        jest duzo lepiej
                                        ale zrobiła mi się mała górka przy 4,5Khz
                                        jutro jeszcze sie jej pozbedę

---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post o 21:42 ----------

po odsłuchaniu chyba z 10 wersji ostateczna wersja gotowa :)

awx----> 1,2mH i 12uF z rezystorem 4R7 do masy
                                        usher--> 4,7uF 0,47mH 22uF i 1R5 (lub 2R do wyboru)
                                        głośniki w polaryzacji zgodnej

By lklukasz at 2012-02-13

By lklukasz at 2012-02-13

w ostatecznym odsłuchu toważyszyła mi żona i moje usher black edition :)
                                        pod koniec zapytała się czemu nasze nie grają tak fajnie jak te

muszę powiedzieć, że mi się też bardzo podobają nawet nie wiem czy nie bedziej niz ushery
                                        tu jest więcej powietrza, lekkości góry, wokal jest zdecydowanie lżejszy szczególnie damski
                                        idealnie słychać saksofon i gitarę akustyczną

jak ktoś zdecyduje się na TL do tego zestawu to szczerze polecam :)
                                        Last edited by lklukasz; 13.02.2012, 21:30.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...