Witam wszystkich na początek. Dostałem dzisiaj w spadku ZG 15c, skrzynki są w idealnym stanie, bylem w szoku ,ze są tak utrzymane. Chce wrzucic do nich jakies lepsze głośniki, czy może ktoś z forumowiczów doradzić mi cos, co sensownie zagra? Pozdrawiam serdecznie i miłego weekendu życzę.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
pomoże ktoś w uzupelnieniu paczek po ZG 15c
Collapse
X
-
Patefil
Skoro robisz nową ściankę przednią masz duży wybór możliwych kombinacji głośników do zastosowania. Ta obudowa ma ok. 9 litrów, po odjęciu objętości głośnika, zwrotnicy i ewentualnych wzmocnień (przydałoby się zrobić chociaż jedną wręgę wzmacniającą, bo ścianki są cienkie) może mieć ok. 8 litrów. W bardzo podobną wymiarowo obudowę wsadziłem nieprodukowanego już STX 15AKX, jak widać na zdjęciu niżej. Możesz nawet wsadzić jakąś 17 lub 18 np. Tonsila 17/50 lub STX 18AWX, dla których zrobiłem symulacje w 8 litrach OZ, a na drugim zdjęciu masz przykład z 18 cm głośnikiem. Co prawda taki układ wygląda dość kuriozalnie, ale mnie by to nie przeszkadzało.
Skomentuj
-
http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-80-8-f-s-mc.html ja bym pomyslal o tym + np mission
ale zwrotnicy brak
Skomentuj
-
Patefil
Ten WM-6-5-1-80-8 nie nadaje sie zbytnio do takiej małej OZ. Będzie miał kiepskie właściwości impulsowe przy wysokim fc ok. 90Hz (a biorąc pod uwagę, że raczej faktyczne fs głośnika znacznie odbiega od tego deklarowanego przez producenta i to raczej w górę, to może to dawac nawet fc w okolicach 100Hz), więc raczej brzmienie będzie zdudnione i podbarwione wysokim rezonansem. Moim zdaniem nie będzie to żaden krok do przodu mający na celu podniesienie jakości brzmienia tych kolumn. Z tych zaproponowanych głosników najlepszy jakościowo wydaje się głośnik 15AWX. Do tego dobrać dobrą kopułkę i można zrobić ciekawą konstrukcje.Załączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Patefil Zobacz postaTen WM-6-5-1-80-8 nie nadaje sie zbytnio do takiej małej OZ.
Zamieszczone przez Patefil Zobacz postaZ tych zaproponowanych głosników najlepszy jakościowo wydaje się głośnik 15AWX.Zamieszczone przez technics810 Zobacz postaGDN-14-100-8-SCX a takie cos waszym zdaniem da rade jakos zagrac?
alternatywa to sony + mission - ale tez mile widziany b-r
Skomentuj
-
technics810 czy ty chcesz wymienić przetworniki w tych kolumnach bo są uszkodzone, czy dlatego by poprawić jakość dźwieku? Jeśli oryginalne przetworniki są w porządku to ich nie zmieniaj, bo za małe pieniądze nie znajdziesz nic lepszego co pasowałoby do tych skrzynek.
Jeśli oryginalne przetworniki są do wymiany to raczej daj sobie z tym spokój.
Jak chcesz zająć się DIY (czuję, że chcesz) to zbierz trochę kasy i wykonaj jakiś prosty, dobrze opisany projekt. Jeśli obudowę wykonasz sam to koszty będą umiarkowane.
Ja też jestem z Włodawy. Mogę pomóc.
Pozdrawiam.
Skomentuj
Skomentuj