Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica 3way basowy sony 17cm, średniot. 2 x arx 150-08/04, wysokotonowy infinity

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Takie "postawmy problem inaczej" jest stawianiem go na głowie i świadczy nie o konsekwencji, a o uporze.
    Wóz dla pana, nie pan dla wozu. Obudowa do głośnika, nie głośnik do obudowy. To raz.
    Bez orientacji w temacie i bez pomiarówki nie zrobisz zwrotnicy do tego zestawu. To dwa.
    Nawet spełniając powyższe dwa warunki, nie warto. To trzy.
    Tak myślałem, że uzależnisz się od swojego dzieła.

Skomentuj

czyli mam rozumieć, że przy całej Waszej wiedzy o rynku i najszczerszych chęciach nie jesteście w stanie pomóc mi dopasować naodpowiedniejszy głośnik do mojej obudowy i do tych dwóch arx'ów, mam wyrzucic obudowę, sonego, wysokotonówkę, 1 a może 2 arxy i zacząć od nowa.... . Przecież gdybym budował coś spradzonego to nie było by problemu? Tak, obudowa mi się podoba, arx' również i przy tym chcę pozostać. Obudowa to klon Proaca Response 2.5 - Scan Speak 18W8535 + SS D2010 z tej strony http://najlepszeodtwarzacze.pl/page48.php
      Proszę o propozycje....

Skomentuj

Dopasować głośniki jak najbardziej można, pytanie czy chcesz wydawać pieniądze. Po raz kolejny napiszę, ostatni już raz - zrozumiesz albo nie i to będzie koniec rozmowy - ZWROTNICĘ PROJEKTUJĘ SIĘ NA PODSTAWIE POMIARÓW TYCH KONKRETNYCH GŁOŚNIKÓW, KTÓRE UŻYWASZ W PROJEKCIE, W TEJ KONKRETNEJ OBUDOWIE, KTÓRĄ UŻYWASZ W PROJEKCIE!!!!!!
        Pokaż projekt obudowy, ze szczegółami, wymiarami, przegrodami w środku itp. Wtedy się pomyśli co i jak. Jak chcesz zostawić te dwa ARX'y to na dól raczej coś 10 cali, minimum 8. Ale nie wiadomo czy się zmieści, więc wymiary obudowy potrzebne, potrzebny litraż w sumie masz. Ale i tak żeby zrobić jakąś sensowną zwrotkę będą potrzebne pomiary, zastanów się i zacznij korzystać z naszej wiedzy i tego co tu piszemy.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ależ my jak najbardziej jesteśmy w stanie dopasować najodpowiedniejsze głośniki do klona Proac Response 2.5 :).
          Są to drogi kolego Ramid, Scan-Speak D2010/8513-00 oraz Scan-Speak 18W/8535-00, po jednej sztuce na skrzynię.
          Zwrotnica i dokładne wymiary obudowy dostępne są w sieci, odgapiasz bez cudowania i masz.
          Póki nie spełnisz tych warunków, nie mów o klonach i nie powołuj się na Proac.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Dopasować głośniki jak najbardziej można, pytanie czy chcesz wydawać pieniądze. Po raz kolejny napiszę, ostatni już raz - zrozumiesz albo nie i to będzie koniec rozmowy - ZWROTNICĘ PROJEKTUJĘ SIĘ NA PODSTAWIE POMIARÓW TYCH KONKRETNYCH GŁOŚNIKÓW, KTÓRE UŻYWASZ W PROJEKCIE, W TEJ KONKRETNEJ OBUDOWIE, KTÓRĄ UŻYWASZ W PROJEKCIE!!!!!!
            Pokaż projekt obudowy, ze szczegółami, wymiarami, przegrodami w środku itp. Wtedy się pomyśli co i jak. Jak chcesz zostawić te dwa ARX'y to na dól raczej coś 10 cali, minimum 8. Ale nie wiadomo czy się zmieści, więc wymiary obudowy potrzebne, potrzebny litraż w sumie masz. Ale i tak żeby zrobić jakąś sensowną zwrotkę będą potrzebne pomiary, zastanów się i zacznij korzystać z naszej wiedzy i tego co tu piszemy.
            obudowa min tak jak powyżej, ja bedą wieczorem w domu to spróbuję wrzucić zdjęcia. Dwa średniaki od góry jeden pod drugim, przegroda w 1/3 wysokości od dołu. Scianka czołowa zmieci maxymalnie głosnik 16cm, boczna 20-25cm. Myslałem o zmontowaniu do mojej kolumny głosnika GDN 17-200-8 SW, http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...&cPath=2_30_51, dlatego zrobiłem przegrodę w 1/3 wysokości obudowy na około 11 litrów. Póki co przegroda jest otwarta ale można ją zamnkąć i zamontować ten głosnik sub-niskotonowy. Co o tym sądzicie?

Skomentuj

Zacznij z nami gadać bo to źle się skończy, ja zaczynam tracić cierpliwość.

Miały być wymiary obudowy, dokładne, wszystkie, najlepiej jakieś rysunki a nie opis, tak dokładny opis jak:
              Zamieszczone przez ramid Zobacz posta
              zmieci maxymalnie głosnik 16cm, boczna 20-25cm.
              - to zmieści 20 czy 25cm? A może 30 też wejdzie?
              17SW ma dość niską efektywność, musiałbyś wstawić ze dwa na jedną kolumnę. Taki układ 2x17SW + 2xARX + infinity mógłby jakoś wyglądać i grać. Ale skąd wytrzaśniesz zwrotnicę? Ile wydałeś już na obudowę? Jest już oklejona?
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

(Comandante W) nie obraź się kolego, bo ja też się nie obrażam jak wylewacie wiadra zimnej wody na moją glowę ale tyle to ja też wiem, bo załączyłe link gdzie jest schemat i obudowa. Po prostu nie zdawałem sobie sprawy, że ten temat jest aż tak skomplikowany i jak nie robię jakichś zajebiście High ednowych kolumn to mogę trochę "poimrpowizować" na zasadzie użycia kalkulatora i ewentaulanej korekty paru elementów po odsłuchu. Teraz wiem, że niewiele wiem ale skrzynie muszą zostać i arx'y też a co z tym niesczęsnym sony od którego się zaczeło to nie wiem. Na początku chciałem budować małe monitory ale jak kupiłem tego sony i policzyłem obudowę to wyszło mi te 30 parę litrów no i zabrnąłem tu gdzie teraz jestem.
                Pytanie z innej paczki, a ten Scan-Speak 18W/8535-00 to tylko 18 cm a potrzebuje 37 litrów?

---------- Post dodany o 12:04 ---------- Poprzedni post o 11:52 ----------

na przedniej scianie bym te 2 17Sw zmiescił spokojnie , na bocznej max. 25 cm, bezpiecznie 20cm bo kolumna ma głębokość 27cm-2x3cm przednia i tylna ściana czyli otwór mógłby być średnicy 21cm, czyli chyba 25cm się załapie. Na skrzynie wydałem około 120pln, nie są oklejone, dedą malowane pistoletem.
                Last edited by ramid; 14.02.2012, 11:18.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                  Do autora tematu: Jeśli temat dalej będzie wyglądał w ten sposób znajdzie się w koszu. Proszę autora o zapoznanie i zastosowanie się do 8 pkt. regulaminu forum: http://www.diyaudio.pl/regulamin.php Dziękuję za uwagę.

Skomentuj

Tu nie chodzi o super hi-enodowść tylko poprawność. Oczywiście możesz sobie wsadzić filtry pierwszego rzędy, kondensator na górze, kondensator i cewka na średnim, cewka na dole i grać będzie...pytanie tylko jak będzie grać? Zrobisz jakiegoś potworka, w którego wpakujesz dużo czasu, nie małe pieniądze...i będzie lipa. I właśnie takie konstrukcje trafiają później na Allegro za chorą kasę i ludzie się śmieją z DIY'owców.
                    Ten SS, o którym piszesz jest specyficznym głośnikiem, gra dobrze także w mniejszych litrażach. Kosztuje jakieś 13 razy tyle co Twój Sony, gra pewnie też 13 razy lepiej (choć to pojęcie względne, jeden lubi matkę a drugi córkę:P).
                    Teraz pomyślmy ekonomicznie: 4x 17SW to 300zł z wysyłką, zwrotka 3-way wyjdzie ok 200zł z wysyłkami na dwie kolumny. To daje 500zł. Na głośniki, które już kupiłeś wydałeś już pewnie z 300zł. Razem daje 800zł. Nie licząc obudów.
                    Za 800zł robisz konstrukcję na 18AWX z Usherem 9950, jak zrobisz to w TL'ce dabyla zestaw zje na śniadanie każdy z zestawów twojego pomysłu. Na Allegro był też gotowy zestaw głośnik + zwrotki 18AWX + Seas za 700zł.
                    Zabrnąłeś w ślepy zaułek, masz obudowę, i próbujesz coś z tego wycisnąć, ale to nie ma sensu. Czasem trzeba się cofnąć, a nie brnąć w bagno. Pokaż dokładny projekt obudowy, ale DOKŁADNY! Fronty zawsze można wymienić, jeśli już oklejone to można nakleić dodatkową płytę np obciągniętą skajem. Może uda coś innego w tę kolumnę upchnąć. Twoje głośniki naprawdę nie mają sensu!!!!!

Skomentuj

Krótka piłka jak już chcesz się męczyć z tym co masz - wsadź do docelowej obudowy, pomierz, daj pomiary tu i wtedy będzie się kombinować

Skomentuj

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                        Krótka piłka jak już chcesz się męczyć z tym co masz - wsadź do docelowej obudowy, pomierz, daj pomiary tu i wtedy będzie się kombinować
                        tak, chyba zrobię, tylko jak i czym mam wykonać pomiar, jak podłączyć głosniki, bez zwrotnic?

Obudowy z dokładnym ich rysunkiem też w najbliższym czasie zamieszczę.

Skomentuj

Zamieszczone przez ramid Zobacz posta
                          tak, chyba zrobię, tylko jak i czym mam wykonać pomiar, jak podłączyć głosniki, bez zwrotnic?
                          A na głównej był? Artykuły poczytał?
                          http://diyaudio.pl/content.php/45
                          http://diyaudio.pl/content.php/41
                          http://diyaudio.pl/content.php/12
                          http://diyaudio.pl/content.php/49

Wszystko jest jak na tacy? Czy naprawdę tak trudno trochę poszukać i poczytać?
                          Z tym, że pomiary to nie taka prosta sprawa, trzeba mieć w miarę sensowny pokój, kartę muzyczną ze stałą latecją.
                          Zamiast zwykłego JIG'a możesz też od Irka kupić jego UniJig'a: http://www.fratu.pl/irek/?uni-jig-easy,67
                          Do tego jest mój tutorial kalibracji: http://krzysiek.lusztak.pl/UNIJIG/UNIJIG_kalibracja.pdf

Skomentuj

Czaruję...
                          X