Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do muzyki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do muzyki

Witam!
    Chciałbym zrobić subwoofer wspomagający moje kolumny na przetwornikach Seas ER18RNX i 27TDFC podłączone do wzmacniacza Harman/Kardon HK970. Subwoofer grałby w pokoju o powierzchni 15m2 i przede wszystkim używany byłby do muzyki elektronicznej (tam gdzie basu trzeba troszkę więcej). Nad jakim przetwornikiem warto się zastanowić, aby wszystko ładnie grało?

kup STX'a 15", myślę że fajnie zagra i będziesz pierwszy na forum który go sprawdzi

Skomentuj

A budżet mamy zgadywać czy wybrać sobie dowolnie ??

To ja zaproponuje TIW 250XS za ~900zł a do niego panel SUB300 za kolejne ~500zł

Zamieszczone przez sikor333 Zobacz posta
      (tam gdzie basu trzeba troszkę więcej
      Będzie Pan zadowolony...

Skomentuj

Zapomniałem napisać o budżecie, najlepiej rzędu 800-900zł (przetwornik i panel itd., materiał na skrzynie nie liczę). :)

Skomentuj

To raczej nic, co by dorównywało Twoim Seasom nie kupisz. Jeśli do muzyki to może TIW 200 Visatona? Powinieneś zmieścić się w budżecie. Napisz do febirr@gmail.com - gość zrobi Ci konkretny wzmak za niedużą kasę.

Skomentuj

Głośników jest kupa do wyboru, potrzebujesz czegoś markowego 8-10 cali do OZ żeby nie zagracic pokoju i nie wydawać niepotrzebnie kasy na większe przetworniki.
            Nie ma jednego słusznego rozwiązania dlatego szukaj tematów na forum bo co tydzień ktos pyta o to samo.

Skomentuj

Podaj wymiary pokoju, pasmo przenoszenia kolumn z uwzględnieniem -6dB (btw, to są monitorki czy podłgówki?) oraz narysuj nam położenie kolumn i miejsca odsłuchowego swojego pokoju.

Skomentuj

Wypozycz suba za kaucją, np REL T5 i zobacz czy dobrej klasy konstrukcja zagra w Twoim pokoju bo w takim metrażu osiemnastki powinny dawać czadu. Ja w celu zaoszczędzenia miejsca zrobiłem na 15 cm wooferkach + sub 10 cali i gra to coraz lepiej w 18m2 ale jeszcze się nie obsrałem z wrażenia

Skomentuj

Zamieszczone przez jaciomp Zobacz posta
                  bo w takim metrażu osiemnastki powinny dawać czadu.
                  No nie wiem, kwestia gustu co dla kogo znaczy czad

Skomentuj

Nie zaczynaj

Skomentuj

za 900zł to sobie daruj budowe suba

Skomentuj

Zamieszczone przez sikor333 Zobacz posta
                        Zapomniałem napisać o budżecie, najlepiej rzędu 800-900zł (przetwornik i panel itd., materiał na skrzynie nie liczę). :)
                        Taki panel:
                        http://www.subwoofery.pl/page17.php

Plus głośnik za 400-500zł, w grę wchodzą 20cm z niskim rezonansem np. Usher 8955, TIW200XS. Włożyć to w BR zalecany do każdego z tych głośników by zszedł głosno do 30Hz i masz przedłużenie pasma swoich frontów. Nadal nie napisałeś gdzie -6dB mają te twoje kolumny. Bez tego nie ma co planować dalej.

Aplikacje dla TIWa200:

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...0bp/index.html - 75l band pass
                        http://www.visaton.de/en/bauvorschla...39/index.html- - 39l bass reflex

Ushera trzeba wrzucić do programu i sprawdzić w jakim BRu się w miare ok zachowuje.
                        Last edited by gooralesko; 16.02.2012, 15:14.

Skomentuj

Pokój ma wymiary około 5 x 3m. Kolumny podłogowe robione wg planu zaph'a: http://www.zaphaudio.com/SR71.html. Tak się zastanawiam nad Visaton'em TIW 250XS. Głośnik drogi, ale chwalony przez właścicieli, zwłaszcza do muzyki. Tak myślę, że jeżeli mam wydać ponad 900zł i być nie zadowolonym to wolę dozbierać i wydać te 1400zł i mieć święty spokój na lata. :) Na pokój 15m2 głośnik nie będzie za duży?

Skomentuj

To jak masz fundusze zrób na tym tiwie BRa według projektu Visatona. http://www.visaton.de/en/bauvorschla...550/index.html

Ja osobiście wolałbym zrobić na tańszym, który, owszem, ma niższy SPL ale modem pokoju (z 5 metrów) sobie podgłośnisz 34Hz i będzie git. Z subów na tiwach w br nie spodziewaj się usłyszec nic poniżej 30Hz. Tylko linia jest w stanie wycisnąc z TIW 200 więcej (250 nikt ni epróbował wsadzać do linii). A jak chcesz zejście na sam dół to XLSy lub mega drogi i mega wielki TL-sub 30.

Monitorki masz idealne do suba ciętego na 50Hz więc śmiało można myśleć o jakimś konkretnym projekcie.

I jeszcze jedno zdanie na koniec - dla zastanowienia. Z TIWA 250 nie osiągniesz nic lepszego w BRze niż z TIWa 200. A różnica wcenie jest i to spora więc warto się zastanowić czy na pewno się opłaca.
                            Last edited by gooralesko; 16.02.2012, 17:37.

Skomentuj

Tiv'y to hybrydy
                              sikor co chcesz powiedziec mówiac czy na 15m2 pokój ten głosnik nie bedzie za duży bo nie rozumiem...
                              O wiele bardziej od tivów wolał bym mds10 mulitrive.
                              gooralesko Podajesz jakies cudakowe panele co to w ogóle jest?!
                              Na obudowie pisze ze pasmo 28-150 w broszulce ze 25-150 niech sie w końcu zastanowia...O wiele lepiej wziaść panel od irka 500zł lub febira w tej samej wersji mocowej 100zł taniej.

Skomentuj

Pasmo jest regulowane więc se zamówi panel z filtrem subsonicznym na 18Hz i gitara. I tak mu do TIWów w BR nic niżej nie trzeba. WYmieniona przeze mnie konstrukcja jest na takich samych tranach jak konstrukcje IRka, moja z AE i zapewne tez febirra więc jeden pies od kogo weźmie.

Ty jednak TIWa żadnego nie słyszałeś, kolego. Ale i tak paplasz te swoje, z kciuka wyssane, mądrości. Jak zwykle.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                  WYmieniona przeze mnie konstrukcja jest na takich samych tranach jak konstrukcje IRka, moja z AE i zapewne tez febirra więc jeden pies od kogo weźmie
                                  No to bardzo ciekawe od kiedy Holtony sa stawiane na 2SC5200...

Ty jednak TIWa żadnego nie słyszałeś, kolego. Ale i tak paplasz te swoje, z kciuka wyssane, mądrości. Jak zwykle.
                                  I co z tego że nie słyszałem?
                                  Mam swoje zdanie na jego temat i nie zmienie,Jak na mój gust jest po prostu za drogi i dlatego wolał bym mds tylko szkoda ze ich dostepność jest praktycznie zerowa...
                                  Jesli kolega ma wydać 1000zł na głosnik to o wiele lepsza propozycja były by 2x10xls w 100L br
                                  A patrzac na te cuda wychodze z podziwu http://www.subwoofery.pl/page18.php "Blok zasilacza (transformator toroid. 400VA)"="Moc znam.RMS............400W"
                                  Gratuluje z wzmaka w klasie ab z 400va troidem wyciagneli 400wat rms i do tego ten ogromny kaloryfer....Można powiedziec tylko jedno sa wrecz zajebisci:lol:

Skomentuj

Z TIWA 250 nie osiągniesz nic lepszego w BRze niż z TIWa 200.
                                    8 cali to dość skromny kaliber jak na głośnik niskotonowy, dopiero od 10 cali zaczynają się konkretne możliwości w niskim paśmie. Większy kaliber tego samego głośnika zagra na pewno niżej, głośniej i z mniejszymi zniekształceniami, wytrzymująć większą moc.

Po co mieli by robić większą wersje, i sprzedawać za sporo większą kase, skoro z mniejszej można by bylo otrzymać to samo?

Skomentuj

Dla SPLu. Spójrz na pasmo sub 39-20 i 50-25 na tiwach 200 i 250. Zagra głośniej ale gdy zaczynają sie rarytasy basowe charki sa mniej więcej na tym samym poziomie 80-84dB I wszystko co mam do powiedzenia w tej sprawie.

Odnośnie wielkości, nie słyszałeś porządnego 20cm głośnika, który robiłby niezłe zamieszanie w paśmie 25-35Hz stąd te twoje teoretyczne gadki o niepodważalnej i wiecznej przewadze większego nad mniejszym. Kup TIW200, zrób linie z mojego projektu a zrozumiesz. TIW, według symulacji Pogromcy, osiąga 90dB przy 30Hz w budzie bez wytłumienia. A co do możliwości - zaczynają sie one od dobrego zaaplikowania głośnika. Linia to jeden z lepszych sposobów na wydobycie z głośnika niskotonowego dobrze słyszalnych niskich rejestrów.

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                      No to bardzo ciekawe od kiedy Holtony sa stawiane na 2SC5200...
                                      Ja już ci chyba napisałem kiedyś, żebyś wrócił do szkoły i się nauczył czytać bo nie wypada żeby dorosły (CHYBA) gość był półanalfabetą. 12.1 jest na popularnych tranach i jego linkowałem. Zreszta 400 watowy model 15.1 też jest na bipolarnej końcówce (z tymi samymi tranzystorami) tyle, że zmostkowanej i pracujacej na podwyższonym napięciu.
                                      Last edited by gooralesko; 16.02.2012, 20:15.

Skomentuj

Marios221, chodzi mi o to, że bass nie będzie miał jak się rozejść w takim małym pomieszczeniu.
                                        Zapomniałem dodać, że subwoofer będzie w pokoju na poddaszu gdzie jest skos na długości 3m. Sam już nie wiem czy robić na głośniku 200xs czy na 250xs, bo różnica 370zł to jednak duża(o ile przyjmując że panel będzie taki sam). Przeglądając tematy niektórzy twierdzą, że subwoofery dopiero od 10cali zaczynają dobrze grać. Zależy mi również na gabarytach. Nie chciałbym mieć obudowy 100l, więc wchodzi chyba tylko BR lub zamknięta.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X