Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W.STX.12.2.500.4.F.S.MC co myślicie o tym głośniku na suba?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dziaracz Zobacz posta
    Więc kolejno jadąc jak na spowiedzi . :

- Miejsce wybrane w kącie gdyż za wielkiej możliwości nie było . (( chyba będę musiał przestawić parę gratów )
    - źródłem jest komp
    - karta dźwiękowa zintegrowana ( pojęcia nie mam jaka )
    - na pewno nie jest to dobrej jakości karta....
    - jakimś wyjściem z karty idzie na "aux" we wzmacniaczu ( technics SU A 800 MKII ) , ze wzmacniacza dwa kanały idą na kolumny i jeden z wolnej pary pozostałych kanałów idzie na wejście suba " line level inputs " ( jeden z dwóch)
    - połączenie chyba cyfrowe " mini jack " z kompa na dwa " aux" chinche we wzmacniaczu
    - kable hmmmm no zwykłe ten łączący kompa to PROLINK czyli chyba żadna firma. Ten łączący wzmacniacz z subem zwykły dwie żyły z 2,5 mm2 wtyczka chincha dorobiona .
    - wcześniej łączyłem na inne wejścia we wzmacniaczu suba.
    - jakość muzyki od zawsze mp3 , minimum 128kbps radia internetowe takie samo minimum
    - nie puszczam z cd ( wiem że jest lepiej bo miałem kiedyś )
    - o co chodzi z "flaci " ?

---------- Post dodany o 16:39 ---------- Poprzedni post o 16:35 ----------

Jak to z tym powietrzem wolnym ?
    sugerujecie że mam dziada poza mieszkanie wystawić??
    czy po prostu zmienić miejsce ustawienia. ?
    Jack to połączenie analogowe. Cyfrowe wyjście z kompa zapewnić ci może jedynie coaxial lub optyczny kabel. Ponadto coaxiala można wyprowadzić za pomocą mono minijacka i czinczą do amplitunera. Ale skoro nie masz ampli tylko wzmaka to jest wielce prawdopodobne ze nie ma w nim wejść cyfrowych.

Rady:
    1. kup porządne kable minijack-2czincze minimum coś takiego http://allegro.pl/prolink-futura-kab...119020809.html

2. postaraj siękupić lepsza kartę dzwiękową. Najtańsze dobre to Asus Xonar DS i DX

http://www.proline.pl/?p=ASUS+XONAR+D1

http://allegro.pl/karta-muzyczna-asu...116611308.html

3. zmień miejsce ustawienia subwoofera oraz zanim to zrobisz przeczytaj choćby ten artykuł:

http://www.eioba.pl/a/1jjn/kino-domo...pendium-wiedzy (Zjedź na dół do akapitu "Pan Bas, czyli o subwooferze")

4. FLAC to nieskompresowany format zapisywania dzwięku, który ma jakość utworów z płyty CD. W googlach znajdziesz więcej info czym jest FLAC.

Jak już pozmieniasz trochę według powyższych rad to podziel się z nami wrażeniami.
    Last edited by gooralesko; 17.02.2012, 19:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      Jack to połączenie analogowe. Cyfrowe wyjście z kompa zapewnić ci może jedynie coaxial lub optyczny kabel. Ponadto coaxiala można wyprowadzić za pomocą mono minijacka i czinczą do amplitunera. Ale skoro nie masz ampli tylko wzmaka to jest wielce prawdopodobne ze nie ma w nim wejść cyfrowych.

Rady:
      1. kup porządne kable minijack-2czincze minimum coś takiego http://allegro.pl/prolink-futura-kab...119020809.html

2. postaraj siękupić lepsza kartę dzwiękową. Najtańsze dobre to Asus Xonar DS i DX

http://www.proline.pl/?p=ASUS+XONAR+D1

http://allegro.pl/karta-muzyczna-asu...116611308.html

3. zmień miejsce ustawienia subwoofera oraz zanim to zrobisz przeczytaj choćby ten artykuł:

http://www.eioba.pl/a/1jjn/kino-domo...pendium-wiedzy (Zjedź na dół do akapitu "Pan Bas, czyli o subwooferze")

4. FLAC to nieskompresowany format zapisywania dzwięku, który ma jakość utworów z płyty CD. W googlach znajdziesz więcej info czym jest FLAC.

Jak już pozmieniasz trochę według powyższych rad to podziel się z nami wrażeniami.

Matko i córko ile tych wytycznych.!!
      Dzięki za rady :-)
      AD.1 te kable które teraz posiadam są to :
      http://allegro.pl/kabel-wt-3-5-str-2...121496223.html
      ta sama firma i z tego co widzę różni się ilością ekranowań i delikatnie gorszą ilością miedź w miedzi w porównaniu z polecanymi powyżej.

Ad.2 No z tym będzie ciężko gdyż więcej w mojego PC'ta nie chciałbym już inwestować

Ad.3 Miejsce ustawienia postaram się zmienić najpierw muszę zastanowić się gdzie mógłbym podziać inne meble ( nie mieszkam sam ) - przed wędrowaniem po mieszkaniu z budą oczywiście poczytam wspomniany artykuł.
      Ad. 4 zapoznam się również z FLAC.

W miarę możliwości będę raportował. :-)

Póki co dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Owszem, ale do jego użytku spokojnie starczy SB Live czy SB Audigy w cenie ~ 30zl i 60zł. Na starych płytach były dźwiękówki cmedia, które poniżej 80Hz nie miały za bardzo co przekazać...

Skomentuj

Wczoraj trochę poczytałem popatrzyłem i posłuchałem .
          Skrzynia została ponownie przeze mnie przestawiona tym razem pod ścianę boczną ( niestety blisko jednej z kolumn) , dodatkowo skrzynia wróciła do litrażu początkowego tak jak długość tuneli BR .
          Skrzynkę ustawiałem pod różnymi kątami, dodatkowo ściągnąłem muzyczne FLACIE .
          Na karcie dźwiękowej która jest zintegrowana na płycie widzę że jest kilka wyjść. U mnie sygnał idzie na wzmacniacz z wyjścia LINE OUT , posiadam wyjście na głośnik CENTRALNY/ SUBWOOFER - tak jest opisane na karcie dźwiękowej.
          Czy byłaby różnica w jakości dźwięku jakbym podłączył z tego wyjścia mój subwoofer?
          Patrzyłem też na ustawienia karty jakie mogę ustawiać wedle equalizera oraz panelu sterowania mam możliwość zmiany poziomu głośności ( suwaki ) przy różnych częstotliwościach 100,200,400,600,... ITP
          Czy w innej karcie muzycznej będzie większa możliwość sterowania częstotliwością? że pod tym kątem inna karta będzie lepsza?
          Czy wyjście subwoofer będzie dawać sygnał innej częstotliwości ? czy sygnał będzie lepszej jakości choćby przez fakt podłączenia bezpośrednio subwoofera pod kartę?

---------- Post dodany o 21:04 ---------- Poprzedni post o 21:01 ----------

ps. obserwacje dźwięku pod kątem innego miejsca i lepszych plików FLACIE za wiele nie dało .

---------- Post dodany o 23:27 ---------- Poprzedni post o 21:04 ----------

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          Owszem, ale do jego użytku spokojnie starczy SB Live czy SB Audigy w cenie ~ 30zl i 60zł. Na starych płytach były dźwiękówki cmedia, które poniżej 80Hz nie miały za bardzo co przekazać...
          Sprawdziłem i u mnie jest realtek . Zwykły bez HD.

Skomentuj

Realtek to Realtek. Po analogu bedzie zniekształcał dźwięk bez względu na to jak ustawisz sprzęt i jaki będziesz miał wzmacniacz do suba. Kable tu nie pomogą. Ponadto ustawienie suba jest ważne. Jego przestawianie ma sens tylko jak źródło dzwięku będzie nieskazitelnej jakości.
            Last edited by gooralesko; 20.02.2012, 00:28.

Skomentuj

Realtek to Realtek. Po analogu bedzie zniekształcał dźwięk bez względu na to jak ustawisz sprzęt i jaki będziesz miał wzmacniacz do suba. Kable tu nie pomogą. Ponadto ustawienie suba jest ważne. Jego przestawianie ma sens tylko jak źródło dzwięku będzie nieskazitelnej jakości.
              Czyli jak dobrze rozumiem powinienem zacząć od wyprowadzenia źródła muzyki które poprawnie wysyła dźwięk czyli w tym przypadku karty dźwiękowej. ?
              Czytałem sobie na temat XONARÓW DG DS D1 DX ( o ile dobrze pamiętam)
              Ludzie piszą dość pochlebne opinie . Dużo osób ma porównanie z kartami takimi jak Sound blaster, a jeszcze większe grono porównuje z właśnie realtekiem.
              Karty Asusa z tego widzę posiadają wyjścia cyfrowe i teraz pytanie się rodzi. Czy podłączenie przez taką kartę wyjściem cyfrowym na mój wzmacniacz i drugim wyjściem dedykowanym do subwoofera to czy sygnał faktycznie będzie lepszej jakości ? biorąc pod uwagę to że odbiorniki ( wzmacniacz w subie oraz wzmacniacz kolumn ) nie posiadają wejścia / wejść cyfrowych.

Tak na mój chłopski rozum jak puszczanie obrazu FULL HD na telewizor HD READY. Film się obejrzy ale jakość byłaby lepsza gdyby odbiornik był FULLHD.
              Tak więc czy zastosowanie wyjścia cyfrowego ma sens do odbiornika analogowego?

Skomentuj

Ale te karty mają wyjścia analogowe i cyfrowe przecież. Jack w nich jest analogowy, wiec sygnał będzie analogowy ale lepszej jakości - o szerszym paśmie, niższych zniekształceniach i mniejszych szumach.

Skomentuj

Czyli wymiana karty a, właściwie włożenie drugiej powinno pomoc? martwi mnie tylko to ze mogę wydać kasę i nie będę z tego zadowolony. Próbuje się też doszukać w moim rozumowaniu tego ze może coś źle podłączam. Choć na dobra sprawę też różnic nie dostrzegam. Dźwięk jest albo zły albo jeszcze gorszy.

Skomentuj

Pomoże, ale na pewno basu dużo więcej nie usłyszysz, trochę eksperymentowałem z różnymi kartami muzycznymi, jest różnica, ale "trochę" to odpowiednie słowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                      Pomoże, ale na pewno basu dużo więcej nie usłyszysz, trochę eksperymentowałem z różnymi kartami muzycznymi, jest różnica, ale "trochę" to odpowiednie słowo.
                      No to kończą mi się możliwości w takim układzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                        Adamie, przypomnę co napisał dziaracz w swoim pierwszym pośćie tutaj:

Dźwięk na moje ucho nieraz jest albo dudniący , albo buczący , albo bardziej denerwujący pod kątem jakiegoś ciśnienia w uszach niż słyszalnych basów.
                        Oznacza to, że on ma za dużo basu, co może oznaczać mody pokoju, źle zestrojony BR lub jakośc źródła i kiepska karta dzwiękowa. A bardziej stawiałbym na wszystko. Bo sub w rogu to już mówiliśmy jaką jest tragedią, realtekowa integra nie zagra dobrze po analogu (jedynie jak się z niej wyprowadzi cyfrowo tj. coaxialnie dzwięk. Ale to jest kwestia indywidualna konkretnje płyty - niektóre mają zwroki do wyprowadzenia cyfrowego dzwięku ale trzeba zajrzeć do manuala) oraz mp3 nie przemawia do mnie jako format odtwarzania muzyki. Albo CD albo flaci. Dlatego też, dudni i buczy śmiem twierdzić, ze rezonanse pokoju i karta dzwiękowa psują efekt.

Skomentuj

Podaj model plyty glownej jaka masz w kompie.

Oznacza to, że on ma za dużo basu, co może oznaczać mody pokoju, źle zestrojony BR lub jakośc źródła i kiepska karta dzwiękowa. A bardziej stawiałbym na wszystko. Bo sub w rogu to już mówiliśmy jaką jest tragedią, realtekowa integra nie zagra dobrze po analogu (jedynie jak się z niej wyprowadzi cyfrowo tj. coaxialnie dzwięk. Ale to jest kwestia indywidualna konkretnje płyty - niektóre mają zwroki do wyprowadzenia cyfrowego dzwięku ale trzeba zajrzeć do manuala) oraz mp3 nie przemawia do mnie jako format odtwarzania muzyki. Albo CD albo flaci. Dlatego też, dudni i buczy śmiem twierdzić, ze rezonanse pokoju i karta dzwiękowa psują efekt.

Bez przesady z ta karta i mp3. Mialem starego kompa z karta C-media i dalo sie sluchac, pozniejsze Realteki to przyzwoite karty jak na integre. Pozniej byla Esi julia, Emu 0404, Creativy rozne i obecnie Echo Miamidi i integra Realtek HD. Wlasciwie na kazdej z tych kart bas byl wporzadku, zadnych klopotow. Wiadomo, dzwiek ogolnie sie roznil ale nie popadajmy w skrajnosci. Tak samo format mp3, jego najwieksze ograniczenia leza na gorze pasma, a nie na dole, pisanie ze mp3 ma slabe niskie tony to troche nieporozumienie. Czasami trudno mi jest odroznic dobrze zripowane mp3 od Flaca.

http://www.dzikie.net/artykuly/iwill.../RMAA_Freq.jpg typowa charka z ze starych Realtekow ALC655 i co tam ma niby dudnic? Nie siejmy bzdur.

Facet ma definitywnie problem z pokojem, lub konstrukcja subwoofera. Doszukiwanie sie bledow w zrodle dzwieku nie da zadnej realnej poprawy.

Skomentuj

Akustyka pokoju, a konkretnie mody lub jeden mod, to chyba pierwszy powód złego dzwięku. Ja podałem mp3 jako ewentualną dodatkową przyczynę, bo przy złej akustyce pokoju utwory w tym formacie mogą dodatkowo pogarszać odbiór przekazu dźwiękowego.

Ale fakt - mody i złe strojenie suba to, wydaje się, będzie głównym powodem niezadowolenia dziaracza z dzwięku.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Podaj model plyty glownej jaka masz w kompie.
                              ABIT KN9 - ponoć dobra do Overclockingu ale czy do muzyki?

Wiadomo, dzwiek ogolnie sie roznil ale nie popadajmy w skrajnosci. Tak samo format mp3, jego najwieksze ograniczenia leza na gorze pasma, a nie na dole, pisanie ze mp3 ma slabe niskie tony to troche nieporozumienie. Czasami trudno mi jest odroznic dobrze zripowane mp3 od Flaca
                              Ściągnąłem kilka płyt we FLACI i zbyt dużej różnicy nie widzę. Jest na pewno lepsza jakość ale na moje ucho szału nie ma. W ładnej jakości mam RAMMSTAINA Mp3 i moim zdaniem nie odbiega jakością od tych FLACZKÓW które ściągnąłem .

Facet ma definitywnie problem z pokojem, lub konstrukcja subwoofera. Doszukiwanie sie bledow w zrodle dzwieku nie da zadnej realnej poprawy
                              Wszystkie zakamarki pozwiedzałem w moim pokoju przez tą budę. Teraz stoi na innej ścianie ( nie w kącie) do góry nogami :-).
                              Ja już powoli zaczynałem zastanawiać się nad kupnem karty dźwiękowej ale chciałbym wykorzystać najpierw możliwości które będą najmniej kosztowne.

Wolałbym żeby okazało się że ja coś z obudową schrzaniłem a nie wydawać 200 zł na kartę.

Akustyka pokoju, a konkretnie mody lub jeden mod, to chyba pierwszy powód złego dzwięku. Ja podałem mp3 jako ewentualną dodatkową przyczynę, bo przy złej akustyce pokoju utwory w tym formacie mogą dodatkowo pogarszać odbiór przekazu dźwiękowego.

Ale fakt - mody i złe strojenie suba to, wydaje się, będzie głównym powodem niezadowolenia dziaracza z dzwięku.
                              Więc co ja u licha mogę źle robić z tym strojeniem .

Jeśli dziś przed pracą zdążę to zrobię zdjęcia tych moich wypocin ( suba)

Zastanawia mnie kilka rzeczy. Które w czasie użytkowania zauważam.

Czemu na potencjometrze wzmacniacza jest przejście ostre przejście .?
                              Kręcę powoli pokrętłem od 0 i jest cicho , za chwilę dużo głośniej i potem już coraz bardziej głośniej ( ta płynna regulacja jest strasznie ciężka do ogarnięcia ) , ogromny skok głośności ( mocy ) subwoofera przy powolnym kręceniu.

Dodatkowo dodam że sub nie jest pełni zrobiony - brak uszczelnienia od środka - silikon na łączenia ścianek , kilka razy odkręcałem przednią ściankę żeby dostać się do środka , rury BR też nie są na stałe osadzone gdyż kombinacje z ich długością uniemożliwiają mi ich osadzenie na stałe gdyż nie wiem jakiej długości najlepiej pozostawić. Przy ustawieniu dużej mocy powietrze ucieka spod kołnierzy BR ale czy przy mniejszej głośności może to mieć aż taki wpływ na fakt dudnienia?

Może dodatkowym problemem jest fakt że w środku nie mam żadnego wytłumienia , może dodatkowym faktem jest to że rury BR przebiegają wzdłuż tylnej ścianki co może powoduje jakieś zniekształcanie fali która odbija się od tylnej ścianki. Dobrze rozumuję ?

Skomentuj

Kręcę powoli pokrętłem od 0 i jest cicho , za chwilę dużo głośniej i potem już coraz bardziej głośniej ( ta płynna regulacja jest strasznie ciężka do ogarnięcia ) , ogromny skok głośności ( mocy ) subwoofera przy powolnym kręceniu.
                                Potek liniowy zamiast logarytmiczny?
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

http://diyaudio.pl/album.php?albumid=43
                                  Fotki zrobione mam nadzieję że będą widoczne. Może w tym co wystrugałem tkwi problem i stąd te krzaki.

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                  Napisał dziaracz

Potek liniowy zamiast logarytmiczny?
                                  YY i tak nie wiem o co kaman.

A jak dodać album co by widoczny był jako miniaturka?

---------- Post dodany o 11:24 ---------- Poprzedni post o 11:15 ----------

Rura PCV jest doklejona do oryginalnego tunelu BR za pomocą Poxipolu. Są tej samej średnicy 7cm , taśma widoczna na zdjęciu miała uszczelnić dziurę żeby tunel wszedł znacznie ciaśniej, za wiele to nie dało więc została usunięta. Na zdjęciach widać dwa rodzaje nóżek wyższe i niższe , chciałem sprawdzić jaka będzie różnica dźwięku przy wyżej lub niżej ustawionej budzie. Nakładka na Tunelu na jednym ze zdjęć przedłuża go o 10 cm, połączenie szczelne i wewnątrz ładnie spasowane ( pierścień gumowy łączący obie rury) Z tą nakładką rura ma 40 cm. W tym momencie tunele są po 30 cm długości.

Skomentuj

ABIT KN9 - ponoć dobra do Overclockingu ale czy do muzyki?
                                    Zbudowana na Realteku ALC850 a ten kodek dobrych opini nie ma:

Układ ALC850 to jakiś totalny szajs... Układy serii ALC zostały poprawione od wersji 888. Także inne to jedynie pierdziawki zapewniające w ogóle dzwięk w systemie. Osobiście wolałbym SBLive! 5.1 SB0060 albo SB010x, do tego (TYLKO i WYŁACZNIE!) sterowniki kx. Tam na dzień dobry zamieniony jest output kodera AC'97 z I2S (obsługujący subwoofer) który zapewnia dużo lepszą jakość dźwięku:

"On most 10kX boards, the "front" channel analog output is generated by the AC97 codec whereas the rear channel is done by an I2S codec. For this reason (I2S output is generally superior to AC97 output), kX Audio Driver swaps the 'Front' and 'Rear' connections by default. Note that in the case of Audigy and Audigy2 boards, an I2S codec is used for front output, and the AC97 codec is used for recording from onboard analog connectors only. However, it is still recommended to swap the Front and Rear connections because the output signals from the AC97 codec (even muted) are still connected to the 'Front' output of the card (and this impacts sound quality)."
                                    Dopiero teraz zauważyłem że zasilasz go Mivociem AM120 - a ten ma wbudowany subsonic na 25Hz i EQ + 3dB na 33Hz co wprowadza dziwne perturbacje na basie. Dlatego warto zaingerować w elektronikę i usunąć zarówno subsonic, jak i eq. Dodatkowo warto uszczelnić też pod tunelami, by nie uciekało powietrze, a szczelna skrzynia to podstawa.

Skomentuj

A nie na ALC883? Tak czy owak nie szukalbym winy w karcie.
                                      Sprawdzilbym na innym wzmacniaczu z filtrem. Mozna tez sprobowac pod zwyklym wzmakiem ze zwrotnica cyfrowa w kompie. Sa do tego wtyczki np do foobara2000.

Skomentuj

Dopiero teraz zauważyłem że zasilasz go Mivociem AM120 - a ten ma wbudowany subsonic na 25Hz i EQ + 3dB na 33Hz co wprowadza dziwne perturbacje na basie. Dlatego warto zaingerować w elektronikę i usunąć zarówno subsonic, jak i eq. Dodatkowo warto uszczelnić też pod tunelami, by nie uciekało powietrze, a szczelna skrzynia to podstawa.
                                        Czyli jak widzę słaba jest ta karta na płycie. W ustawieniach na kompie widzę ze ingerencja w częstotliwość zaczyna się od 100hz czyli tak jakby producent nie przewidział ze które może chcieć pracować nainnych częstotliwościach. A co ja konkretnie musiałbym usunąć z tego wzmacniacza? Jutro zrobię zdjęcie środka towstawię na forum. Niestety jestem już w pracy i nie mogę się zbytnio udzielać. Co do uszczelniania to na czas testów muszę mieć możliwość wyjęcia tuneli żeby ewentualnie moc zmienić długość a na stale uszczelnie je jak będę wiedział ze już jest dobrze dostrojony.

Skomentuj

Tak, ale tak jak Pogromca napisał, możesz to ominąć zmieniając program do odtwarzania muzyki na foobar2000 i zainstalowac plugin Croosover i wtedy masz możliwość sterowania na innych czestotliwosciach.
                                          Co do panelu masz tu schemat:

I trzeba wymienić R16 (od EQ) na 68K żeby pominąć podbicie, R14 jest odpowiedzialny za subsonic, ale jego możesz nie wymieniać.

EDIT: ew. zamiast R16 wstawić potencjometr liniowy 50K i ustalić sobie na słuch jak będzie najlepiej.

Skomentuj

Czaruję...