Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W.STX.12.2.500.4.F.S.MC co myślicie o tym głośniku na suba?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Panowie to zwyczajny aliasing a wy dyskutujecie nie wiadomo o czym. Kamera nagrywa 25klatek a membrana rusza się szybciej !

Skomentuj

Relacja na żywo.

Rezystor wymieniony buda ponownie skręcona.
      Tunele uszczelnione za pomocą gąbki.
      Wsadziłem tunele 2x40 cm , potem wsadzę krótszą wersję ( 2x 30cm)
      Pod budę wsadziłem wyższe nóżki żeby też zminimalizować dudnienie ( tak jak zauważyłem to wcześniej przy nóżkach niższych.

Na moje ucho regulacja fazy nie daje różnicy ( będę dalej starał się wsłuchać to z różnych miejsc w pokoju)
      Zmiana rezystora na moje ucho wykluczyła większość dudnienia.

Sprawdzając ręką okolice wyjścia tuneli nie odczuwam powietrza które wcześniej uciekało bokiem.

Skrzynia sama w sobie zaczęła delikatnie drgać ( może to kwestia ustawienia) ale wcześniej nie zależenie jak i gdzie ją stawiałem nie czułem aż takich wibracji. Być może z racji tego że ją bardziej uszczelniłem powietrze bardziej się mota w środku i to powoduje wibracje gdyż zmniejszona została ilość ujść powietrza z budy .

Sprawdzając generatorem częstotliwości i operując skalą "głośniej " ," ciszej " poniżej moje wyniki .
      do 35 hz nic nie słychać
      36 ledwo coś
      37 troche głośniej
      38 głośniej
      39 taki sam poziom jak 38
      40 głośniej
      41 jeszcze głośniej
      42 jeszcze głośniej
      43 tak samo jak 42
      44 ciszej
      45 tak samo
      46 ciszej
      47ciszej
      48 ciszej
      49 ciszej
      50 - 55 tak samo
      i potem co jakiś czas niewielka sinusoida ciszej głośniej itp.

czyli reasumując najgłośniejszy punkt przypada na zakres częstotliwości między 42 a 43 HZ.
      Czyli jak rozumiem to jest częstotliwość na jaką w tej chwili został zestrojony subwoofer??

Skomentuj

Musisz zrobic najprostszy system pomiarowy.
        http://soundhobby.com.istemp.com/measurementsystem.htm rezystor do pomiaru impedancji kolumny. Dzieki temu bez problemu zbadasz dokladne miejsce strojenia subwoofera.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Panowie to zwyczajny aliasing a wy dyskutujecie nie wiadomo o czym. Kamera nagrywa 25klatek a membrana rusza się szybciej !
          Ale to też widać-w dużo mniejszym stopniu-na filmiku nagrywanym Phanotem który podobno nagrywa do miliona klatek na sekundę więc nie ma mowy o przekłamaniu. Dodatkowo należałoby wziąć na poprawkę fakt że wykorzystano do filmiku głośnik o konstrukcji estradowej czyli prawdopodobnie z bardzo sztywną membraną.

Skomentuj

Nie na temat...
            http://www.youtube.com/watch?v=xCg6y8OmaDk
            Nie na temat...
            Mega dziadowski glosnik, do tego z dziurawym zawieszeniem. Widac jakies bardzo minimalne odksztalcenia membrany, ale to co widac bylo na pierwszych filmikach to nic innego jak zle nagrywanie.
            Last edited by raven1985; 26.02.2012, 16:37.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Musisz zrobic najprostszy system pomiarowy.
              http://soundhobby.com.istemp.com/measurementsystem.htm rezystor do pomiaru impedancji kolumny. Dzieki temu bez problemu zbadasz dokladne miejsce strojenia subwoofera.
              No przy tym to ja już wysiadam, mikrofonu nie mam, dodatkowo przedwzmacniacz do mikrofonu, wtyczki , wejścia i kolejne koszta...
              To już nie dla mnie zabawa ,tym bardziej że dla jednego głośnika i tak już wiele zachodu było.
              Może w oczach innych będzie nie profesjonalne moje podejście ale za dużo już czasu poświęciłem tej budce dla ptaków :-)
              Pomiarom fachowym w moim wykonaniu mówię stanowcze nie. :-)

Pobawię się jeszcze w ustawienia w różnych miejscach w pokoju, zmienię długość tuneli, dodam może jakieś deski i w ten sposób pokombinuję.

Plus pozostają kombinacje z wytłumieniem gdyż do tej pory nie byłem przekonany do tego wypchania które ja poczyniłem. Czyli cały czas buda jest bez gąbek środku .

ps. być może jestem zbyt przekonany do tego że wcześniejsze zabiegi pomogły ale wydaje mi się że mimo tego gra lepiej ( choćby nawet przez fakt uszczelnienia tych dziur od tuneli.)

Skomentuj

Ale marudzisz. Przeciez dalem Ci linka do kabelka z jednym rezystorem.
                Albo takie cos http://www.purebits.com/images/impedconnpart.JPG

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Ale marudzisz. Przeciez dalem Ci linka do kabelka z jednym rezystorem.
                  Albo takie cos http://www.purebits.com/images/impedconnpart.JPG
                  No może i marudzę ale gdybym wiedział jak mam się do tego zabrać i w jaki sposób wykonać to może i proste by było , z załączonego linka widziałem że zestaw składa się nie tylko z kabelka i rezystora, Dodatkowo o tej porze sklepy z rezystorami są zamknięte a na mojej wsi nie ma z tego co wiem takowego :-)

mimo drugie linka i tak nie wiem o co chodzi.

Panowie nie zapominajcie że ja jestem na bakier jak widać z podstawami audio, jak również elektroniki.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Może to w końcu skończy tą dyskusję bo już mi się odechciewa.
                    I po raz kolejny piszę SPROSTOWANIE bo dalej widze nie wszyscy rozumieją po co ten filmik zamieściłem:
                    filmik który zaprezentowałem pare postów wcześniej miał TYLKO POKAZAĆ JAK WYGLĄDAJĄ MODY, efekt który widzimy na TYM filmiku spowodowany jest powolnym ściąganiem impulsów z matrycy w stosunku co do szybszych ruchów membrany - jak ktoś wcześniej wspomniał o falujących JLach. Ale jest on na tyle wizualnie poprawny aby zaprezentować komuś jak działają mody.

Apropo modów:

http://chomikuj.pl/instructions/Ksi*...c5*bcki/Muzyka

Książka o tytule:Glosniki i zestawy glosnikowe - Jerzy Krajewski
                    Rozdział 3.6 Drgania Cząstkowe (mody) membrany

Edit:
                    Tylko proszę... niech teraz nikt nie wyskoczy z tym że napisałem o modach przy częstotliwości rezonansowej głośnika, bo one również istnieją i są mocno zauważalne. Gdzie przykładem tego są mody w pomieszczeniach o których często rozmawiamy a zachodzą właśnie przy częstotliwości rezonansowej.

Zawarty jest w tej prezentacji również opis występowania modów optycznych podłużnych i poprzecznych w laserze. Pewnie to nie będize do końca zrozumiałe, ale jak wiemy opis matematyczny i fizyczny fal dźwiękowych jest analogią fal E-M.

http://www.fizyka.umk.pl/~bezet/pdf/FL/V_FL_Rezon.pdf

Również częściowa odpowiedź na to jest w rozdziale 4.2 i 4.3 w tej samej książce.
                    Last edited by raven1985; 26.02.2012, 16:35.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Nie na temat...

Zgodzę się z kolegą.
                      Dokładnie ta sama ułomność typowych kamer jest widoczna na tym filmiku.

http://www.youtube.com/watch?v=zxRjlTXXFmo

Matryca aparatu/kamery nie zbiera jednocześnie obrazu z całej powierzchni. Obraz jest zbierany po liniach stąd te przekłamania.
                      Zanim cały obraz zostanie złożony w pamięci mija ułamek sekundy i to ten ułamek odpowiada za wszelkie anomalie obrazu.
                      Last edited by raven1985; 26.02.2012, 16:33.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                        TYLKO POKAZAĆ JAK WYGLĄDAJĄ MODY
                        A pokazał tylko jak wygląda aliasing.

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                        Książka o tytule:Glosniki i zestawy glosnikowe - Jerzy Krajewski
                        Czytałem.

Skomentuj

Czaruję...
                        X