Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny o dośc specyficznych wymaganiach.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny o dośc specyficznych wymaganiach.

Dzien dobry jestem tu nowy

A na poważnie, potrzebuje kolumn do około 20mkw które zagrają dobrze, dobrze na basie Problem pojawię się ponieważ kolumny maja stać około 80-100cm od mojej osoby. Tak głównie słucham muzyki siedząc przy biurku. Problemem jest mniejsza ilość basu w tak bliskim odsłuchu niz w miejscu "optymalnym" zapewne mniejsze rezonanse pokoju na środku niz pod scianami.
    Jak zapewne wielu z was wie miałem sporo głośników jednak szukam dalej. Obecnie w domu posiadam USHER 8948A. Zastanawiam się nad monitorkami ~20litrów. Inna koncepcją jest 2,75 way Seas L18 + L22(równiez posiadam L22).

Przyznam sie ze nie miałem monitorów na porządnej 18stce, czy według was moze to zagrać odpowiednio do moich wymagań?? Tonsile, Monacory 165KEP, czy 18stki STXa odpadły... nie spełniły oczekiwań.

PS. Do dyskotek mam doskonałe dla mnie kopie WLMa DIVA.

A moglbys zrobic szkic swojego pomieszczenia patrzac z gory?

Generalnie to bedzie trudno spelnic to zalozenie, bo wlasnie z bliskiego pola uslyszec niski bas jest problem.

Skomentuj

Wymiary 3,8x4,5m

Na dłuższej scianie ustawione tak(stare zdjęcie ale pokazuje):

Niestety wiem ze blisko problem z basem.

Skomentuj

Faktycznie lipa troche. Probowales w tych warunkach systemu 2.1?

Skomentuj

Pogromca mitow wszystkiego 2+1 a na basie było 12 i 15" róznie. Jak zrobię dobry bas przy kompie to na przeciwległej ścianie gdzie mam wersalkę jest kolokwialnie mówiąc "sieka". Najlepiej grały moje stare 3drogi na Peerlessie i obecna kopia WLMa.

Zastanawiam się włansie nad dobrą 18stka jak Usher.

Skomentuj

To nie wiem czy cos da, nawet jakbys zrobil na Accutonach. Moze warto powalczyc najpierw z akustyka pokoju? Bo to chyba nie glosniki sa calkowitym winowajca.

Skomentuj

Pogromca mitow tzn co zrobić??

Skomentuj

Wiele osób tera zachwyca się 18 AWX w TL by dabyl. Co prawda obudowa dość spora, ale wylot tunelu u góry co może dobrze wpłynąć na odbiór basu w bliskim polu. Powstała teraz zwrotka z Usherem 9950 i jej auto (lklukasz) zastanawia się nawet nad porzuceniem Usherów 8935a na rzecz 18 AWX w TL i Ushera T9950.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi koljeny raz STX do mnie nie przemawia:/

Skomentuj

Zbadac dokladnie pokoj pod katem jego modow. Potem dzialac z meblami. Moze warto dokupic do pokoju jakies dodatkowe graty.

TL na AWX byc moze mogla by pomoc, ale przy tak malej odleglosci od scian obawialbym sie zbyt duzej ilosci basu.

Skomentuj

Ja słucham 3SM w podobnym ustawieniu i basu jest wystarczająco. Może brakuje trochę zejścia dlatego myślę o przeróbce na TL.

Skomentuj

Ja mam w pokoju prawie identyczną sytuację (wymiary i ustawienie). I na GDN 14 SK z aktywną korekcją dołu na ilość basu nie narzekam. Jedynie w pokoju mam dużo więcej gratów, no i kawałki spadzistego dachu (lukarna), więc chyba lepiej będzie, jak zaczniesz od nowej aranżacji pokoju, a nie od wymiany kolumn.

Skomentuj

Ja bym stawiał na akustyke na poczatek puchaty dywan,kwiaty możesz pomysleć o zrobieniu pułapek basowych i po ustawiac je w rogach pokoju,do tego korekcja aktywna,i bas powinien sie poprawic jakosciowo i ilosciowo...I spróbuj odłaczyć dla testów monitor i odstawic go od kolumn:)

Skomentuj

Więcej mebli nie kupie:) Dywan to zło, a kwiatki uschły:) Wiec robie kolejne koumny:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                              Więcej mebli nie kupie:) Dywan to zło, a kwiatki uschły:) Wiec robie kolejne koumny:)
                              I co z tego ze zrobisz kolumny jak dalej akustycznie bedzie kupa?
                              Bas bedzie dudnic i sie zlewac i bedzie dominował w całym pasmie.
                              Zamiast inwestowac 1.5k w kolumny zainwestuj 1.5k w akustyke i bedzie 2x lepiej niz z nowymi kolumnami i nie chodzi o meble tylko o duza ilość pochłaniaczy i rozpraszaczy, do tego aktywna korekcja i bedzie miodzio.

Skomentuj

Marios221 akustycznie juz za wiele sie nia da zrobić:) W kazdym z rogów przeciwległych do kolumn stoi "szafa" na podłodze mam wykładzinie, zastanawiam się jedynie nad przeciwległa siana czy ew "ekrany" coś by dały. A wiem ze solidne kolumny, takowe tez miałem(patrz 3 way na peerlessach) naprawdę grają duzo lepiej w moim pomieszczeniu niz choćby 18akx, czy GDN 13-50-9, jedynie 165KEP się zbliżył do tego. Obecnie mam coś ala WLM Diva i jest juz bardzo bardzo poprawnie. Nie wiem od czego do zalezy... . Własnie "aktywne" podbicie basu powoduje dudnienie na przeciwległej scianie:) Musza byc solidne kolumny które poprawnie skonstruowane maja odpowiedni "doł", wtedy róznica miedzy miejscem blisko a scianą się zmniejsza.

Skomentuj

Musisz polatać ze źródłem basu czyli subem. Inaczej mówiąc jak nie chcesz się bawić w wyciszanie modów za pomoca korekcji aktywnej lub adaptacji akustycznej tj. pułapek, większej ilości zamkniętych, wypchanych ubraniami mebli to trzeba ustawić źródło basu tam gdzie w miejscu odsłuchowym nie będzie podbijał za mocno modów. Da się to zrobić. Ba oprócz ustawienia suba jest ważne miejsce w którym sie znajduje głośnik. Najlepiej będzie zrobić 2.1, którego monitorki cięte bedą elektrolitem na konkretnej częstotliwości i od niej wejdzie aktywny sub, którego buda da ci możliwość zmiany ustawienia głośnika względem ścian (Najlepiej buda w kształcie sześcianu). A na początek dobrze by było gdybyś sprawdził, który z poziomych modów pokoju jest najmocniej podbity.
                                  Last edited by gooralesko; 20.02.2012, 23:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                    akustycznie juz za wiele sie nia da zrobić:)
                                    Wszystko sie da
                                    Solidne meble to nie wszystko czy aby napewno nie mozesz odsunac kolumn od sciany ustawic inaczej miejsca odsłuchowego?? Każdy mówi nie da sie a zawsze można cos zmienic.
                                    Ja u siebie w pokoju osiagnełem audio nirvane po 5 przestawieniach mebli cały sprzet wygladował na najdłuższa sciane ponad 2.5metra od siebie stoja kolumny,na przeciwko duza kanapa obok szafa z meblami,ksiażki w regale itp do tego do prawda prymitywnie wygłuszyłem rogi pokoju gabkowym wałkiem kolumny osiadły na basie były za mocno podbite,reszte modów od 40-130hz zbiłem korekcja aktywna.
                                    I jeszcze bym robił sciany wysadził bym pianka piramitkowa na srodek dałbym ogromny dywan i było by jeszcze lepiej.
                                    Jesli nie chcesz sie bawic w akustyke to przelec generatorem po pokoju od 20-150hz i wywal z niego wszystkie mody i przebartwienia potem postaw suba i powinno być prawidłowo no chyba ze chcesz sie bawic w nowe kolumny to juz twoja decyzja,Chodz sugerował bym poszukac na allegro używanych kolumn atl itp ostanio widziałem 3way w tl za niecały 1000zł.
                                    A co do dudnienia obawiam sie ze masz sporego moda w okolicy 50-60hz i z tego to dudnienie musisz wyeleminowac ten mod i postawic sobie liniowy bas w calym jego zakresie

Skomentuj

Się chłopaki zagalopowaliście coś na zasadzie "uczuć ojca dzieci robić" czy ja gdzieś użyłem słowa dudnić?? Po to te meble stoją w narożnikach a kolumny stoją jak stoją by włansie nie dudniło Po prostu chciałem uzyskać odpowiedni bas w "polu bliskim" przyzwyczaiłem się do tego ze siedząc przy biurku "podbijam" bas i wszystko jest prawie ok. Idąc słuchać "pod ścianę" ustawiam wszystko na "0" i jest ok. Moge pod tym kątem opisac sporo głosników mysle ze było by ich wiecej niz przeciętna średnia forum

Generator juz kilka lat temu powiedział ze największe pobicie mam w okolicy włąsnie 50-60Hz
                                      Tak to wygląda:
                                      Last edited by dj_zibi; 21.02.2012, 15:35.

Skomentuj

Ale 50 czy 60Hz? Bo jest różnica i spory rozrzut a mod to przeważnie 2-3Hz rozpiętości.

A co do problemu - ustaw suba po prawej, pomiędzy meblami masz miejsce. Wtedy powinieneś usłyszeć bas przy biurku.
                                        Last edited by gooralesko; 21.02.2012, 22:37.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X