Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana kolumn na coś mniejszego z wykopem - ok. 500zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana kolumn na coś mniejszego z wykopem - ok. 500zł

Z racji tego, że robi mi się coraz mniej miejsca w pokoju (ok. 14mkw) chciałbym zmienić swoje Cerwin Vega HED-C10 na coś mniejszego co mógłbym zamontować w rogach ścian pod sufitem - raczej BR z przodu. Oczekuję dosyć niskiego zejścia i przede wszystkim dobrej sceny. Muzyka jakiej słucham to różnie (najczęściej reggae, rock, 'energy'). Chcę wydać na to ok. 500zł Źródłem będzie Audigy2 ZS Gold. Wzmacniacz jakim będę to napędzać to Denon PMA-860. Co wybrać - oczywiście szukamy w używkach?

Dobrej sceny pod sufitem w rogu? hehehehehe....

Skomentuj

dreadlook Coś małego? hmm to ja zaproponuje
      A tak poważnie to jedno wyklucza drógie nie znajdziesz małych monitorów ktore beda miały zejscie a wsadzajac je w w róg pokoju napewno nie bedzie ani sceny ani poprawnie odtwarzanego basu.
      I teraz uruchom logiczne myslenie,Monitory podstawkowe + stendy zajma tyle samo miejsca co duże podłogówki ja na twoim miejscu zostawił bym CV

Skomentuj

Marios, nie uzywaj zdjecia kultowego Klangfilm'a na daremno :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Dobrej sceny pod sufitem w rogu? hehehehehe....
          Nawet dobre skierowanie kolumn nic nie da?

Skomentuj

Pogromca mitow Nie uzywam,Daje przykład jak sie powinno budować zespoły głosnikowe
            dreadlook Nic nie da bas bedzie podbity i rozlazły jak stary kapeć a o scenie nawet nie wspomne,Kolumny nie zagraja miedzy ksiażka od fizyki a kula snieżna od cioci zosi musza miec miejsce czym dalej od sciany tym lepsza stereofonia.

Skomentuj

Czyli co - jak monitorki to na stojakach/stendach? :glare:

---------- Post dodany o 08:29 ---------- Poprzedni post o 08:27 ----------

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              Pogromca mitow Nie uzywam,Daje przykład jak sie powinno budować zespoły głosnikowe
              dreadlook Nic nie da bas bedzie podbity i rozlazły jak stary kapeć a o scenie nawet nie wspomne,Kolumny nie zagraja miedzy ksiażka od fizyki a kula snieżna od cioci zosi musza miec miejsce czym dalej od sciany tym lepsza stereofonia.
              nawet kiedy BR jest z przodu?

Skomentuj

Przemebluj pokój i znajdź miejsce przy jednej ze ścian, tak aby na PODŁODZE się zmeściły kolumny i wymiarach podstawki 19x30cm. Jak będziesz miał takie dwa miejsca to może ktoś zdecyduje się doradzić jakie podłogówki za 500zł masz złozyć/kupić, byś miał to w miarę niskie zejście. W rogach pod sufitem to sobie możesz montować pułapki basowe a nie kolumny.
                Last edited by gooralesko; 27.02.2012, 20:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  Przemebluj pokój i znajdź miejsce przy jednej ze ścian, tak aby na PODŁODZE się zmeściły kolumny i wymiarach podstawki 19x30cm. Jak będziesz miał takie dwa miejsca to może ktoś zdecyduje się doradzić jakie podłogówki za 500zł masz złozyć/kupić, byś miał to w miarę niskie zejście. W rogach pod sufitem to sobie możesz montować pułapki basowe a nie kolumny.
                  Spokojnie znajdę takie miejsca :)

Skomentuj

To co pomoże ktoś? Może coś sam 'zbuduję'? Mam znajomego który mógłby mi 'za darmo' wykonać obudowy pod głośniki. Myślałem nad czymś ze stajni STX'a + jakaś Vifa. Polećcie jakiś sprawdzony projekt (ze zwrotnicą - największy problem chyba z nią by był.). Chciałbym też projekt obudów.

Skomentuj

Za 500zł kolumny? :) śmiem zapytać: całe?
                      Obudowy podłogowe tj. płyty wiórowe, klej, fornir itp to już 200-250zł
                      Tańsza wersja Stxów z PJ to ~800zł

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
                        Za 500zł kolumny? :) śmiem zapytać: całe?
                        Obudowy podłogowe tj. płyty wiórowe, klej, fornir itp to już 200-250zł
                        Tańsza wersja Stxów z PJ to ~800zł
                        Przy wyśmiewaniu ktoś nie nauczył Cie czytać z sensem.
                        Napisałem post przed Tobą w którym było napisane, że mam znajomego, który wykona mi obudowy za darmo :) Czyli 500zł ma być na głośniki + zwrotnice.

Skomentuj

No to tanie trzy drogi STX z PJka na górze. Ale ja bym złozył a raczej skopiował projekt MX-140 w podłogowej wersji w linii transmisyjnej. Co z tego, że więcej niz 500zł. Warto dołożyć by miec na górze przyzwoitego AWXa i na dole bas z linii na 18tce AWX. Za same głośniki będzie 490zł. Zwrotki będa cię kosztowały 200zł za 2 sztuki. Do tego projektu w linii transmisyjnej warto dołożyć dwie stówy.
                          Last edited by gooralesko; 03.03.2012, 01:27.

Skomentuj

Mógłbym prosić link/linki do tej wersji tańszej i droższej (linki do projektów), gdyż same skróty mi nic nie mówią.:)

---------- Post dodany o 15:42 ---------- Poprzedni post o 10:31 ----------

Znalazłem ten projekt, jednak zrobię ten tańszy (i tak przekroczy o wiele mój założony budżet). Ot stąd będę brał motywację: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1416396.html
                            Mam pytanie dot. zwrotnic - ile by mnie wyszły jakbym robił je sam? Mógłby mi ktoś podać listę części, które potrzebuje do jej zrobienia?

Skomentuj

Tak jak napisałęm MX-140 w linii transmisyjnej zagra tak samo nisko jak te trzy drogi STX z PJką a ponadto o wiele lepiej na górze przez wysokotonówkę znacznie lepszej jakości. Nie opłaca się robić tych trzech dróg gdy jest awx 18 w LT spięty z taka gamą wysokotonówek. Dozbierałbym i zrobiłbym MX-140.

Tu masz spis części do zwrotnicy tych trzech dróg:

http://obrazki.elektroda.net/63_1251816897.gif

był w temacie do którego linka podałeś.

Skomentuj

Ja bym w AWX nie szedl, bo z niego wykopu nie bedzie. Potrzebujesz klasycznych monitorow z 18-20cm basem w obudowie basrefleks.

Skomentuj

Decyzja zapadła na 3-way STX'a. Mam jeszcze kilka pytań, bo nie rozumiem trochę z tego projektu http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...416396&start=0). Mianowicie:
                                  1. Jaki to BR? Mogę prosić o średnicę i długość? Ew. link do gotowca.
                                  2. Jakich terminali użyć?
                                  3. Które komory wygłuszyć? Czym? Jak?

Skomentuj

Zamieszczone przez dreadlook Zobacz posta
                                    Decyzja zapadła na 3-way STX'a.
                                    O, to faktycznie mniejsze... :)

Skomentuj

Koncepcja się zmieniła. Poza tym monitorki na stendach będą zabierały prawie tyle samo miejsca :)

Skomentuj

Kumam, ale chce Ci sie robic za 500zl tak slabe 3way? Uzywane kupisz lepsze w tej cenie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X