Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JIG-Pierwsze koty za płoty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JIG-Pierwsze koty za płoty

zachęcony przez kolegów z forum popełniłem JIG-a i wykonałem pierwsze pomiary moich tonsili 3-way (opisane w wątku "Pomoc w doborze kolumn"
    Po walce najpierw z kartą potem z rezystancją szeregową w końcu udało mi się poprawnie wszystko odpalić ( skalibrować ) Pomiary elementów pasywnych wyszły super !
    Szczęśliwy że wszystko działa spróbowałem zmierzyć strojenie swoich kolumn + trochę dostroić BR
    Poniżej przedstawiam wykres z pomiarów BR.Jeden z mniejszym wytłumieniem drugi z mocniejszym
    pojemność kolumny 36 l stojenie jakie osiągnąlem to 35,6 HZ ( powinno być ok 39 )
    W związku z tym mam pytanie do doświadczonych kolegów co z przedstawionych wykresów wynika , jak powinien wyglądać wykres tj konkretnie czy pierwszy pik ma być mniejszy od drugiego czy lepiej jest jak mu dorównuje( bo różnie mi się to układało podczas strojenia)
    BR to #7.5- #6 , długość pierwotna 16 cm, teraz długośc 13cm z kołnierzem wytłoczonym na butelce

br.jpgbr-13.jpg

Według mnie strojenie jest w normie. Czy idealne, tego nikt nie powie z obrazka

Skomentuj

Gratuluję pierwszych pomiarów. Jak możesz to do porównania różnych pomiarów wrzucaj je na jeden wykres.

Skomentuj

ok. trochę się spieszyłem do pracy więc tak na wariacki papierach to robiłem bo cały ranek zeszło mi z kalibracją - ciągle miałem rezystancję szeregowa 7.89 ohma
        Jakbyś mógł mi podpowiedzieć czy mogę jeszcze Br obcinać bo tak na szybko to w WINSD wychodziło mi że chyba raczej BR powinien mieć więcej coś chyba ok 18 cm
        Tak czy tak to będęi tak robił próby z BR żeby wiedzieć co i jak i coś się przy okazji nauczyć

Skomentuj

Z tego co słyszałem u siebie w walce z kolumnami to nie możesz opierać się tylko na wykresach. Fakt, że wykres pozwala określić efektywność portu i z dużą dokładnością ustalić częstotliwość strojenia jednak po każdym zestrojeniu obudowy posłuchaj jej i to najlepiej przez dłuższy okres czasu. Często jest tak, że myślisz, że jest już ok i wstajesz następnego dnia i... kurcze, to jeszcze nie to, więc czekasz na kolejny dzień i znowu słuchasz. Jak dźwięk będzie Ci się podobał i nie męczył przez kilka kolejnych dni to wtedy jest ok :-) Rób pod własny gust. Czasami strojenie, które Ci się podoba, przez innych może być nieakceptowalne.
          I jeszcze jedno, może być tak, że żadne strojenie nie będzie Ci pasowało - wtedy wybierz to, które podobało Ci się najbardziej a jak nie to są jeszcze inne typy obudów głośnikowych :)

Skomentuj

tutaj masz trochę o BR:
            http://diyaudio.pl/content.php/49-Sp...Workshop-cz.-I

uważam, że lepiej wygląda strojenie z mocniejszym tłumieniem.

Skomentuj

Dzięki Panowie ! za to że coś podpowiadacie,ogólnie trochę jestem zawiedzony że tak mało osób coś pisze ,robiąc JIG-a miałem nadzieję,że za pomocą doświadczonych kolegów przez ich podpowiedzi będę się zagłębiał w tajniki akustyki.Pewnie pobawię się jeszcze trochę moimi Tonsilami a potem...... ? no cóż trzeba będzie skopiować jakiegoś gotowca:)

Wracając do tematu to jeżeli chodzi o strojenie i odsłuchy to nie mam za bardzo doświadczenia więc czy kolumna gra tak czy inaczej to nie umiem za bardzo stwierdzić bo nie mam porównania

Aczkolwiek pewne róznice w brzmieniu nauczyłem się już dostrzegać .O BR pytałem dlatego że do teoretycznie dobrego strojenia tj. takiego jak proponuje WINSD brakuje jeszcze ok. 4Hz skracając BR po ok .1 cm nie zauważyłem żeby się strojenie poprawiało
              dlatego boję się że w pewnym momencie jak za dużo obetnę to skopie całkowicie strojenie . Do tego zacząłem zmieniać wytłumienie
              Po tych poprawakch wg mojego słuchu wychodzi na to że poprawił się bas a kolumny nabrały zdecydowanie miekkości -może nawet za bardzo
              Prosząc o pomoc w analizie wykresu chciałem wiedziec co się dzieje z kolumną i jak sie ma to do wykresu

El_liero
              Dzięki za odpowieź , oczywiście ten tekst który mi podałeś zanam ,bo korzystam z niego podczas prób z SW
              Wg mnie wykres wygląda ok i jak pisał Yoshi w swoim artykule wygląda na to że strojenie jest bliskie ideału,ale dallej nie wiem czy te piki u mnie powinny być niżej ,wyżej , powinny być równe sobie ,czy lepiej jak jeden jest wyższy a drugi niższy itd...
              mając takie podpowiedzi ,gdy będę dobierał czy dł BR czy ilość lub jakość wytłumienia ,mógłbym porównywać jak sie mają wykresy do odsłuchu .Eksperymentując pewnie prędzej czy później do tego dojdę

Ps.
              Dziś przesłuchując płytę testową wyszło mi że w jednej kolumnie na GDN przy niskich częstotliwościach pojawiają się jakieś "pykania" w granicach ok. 40 Hz -będę się miał czym pobawić w poszukiwaniu tych pyknięc .A tak nawiasem może ktoś ma link jak się posługiwać taką płytą testową ? :)

Skomentuj

Pogratuluje złożenia i odpalenia jiga i pierwszych pomiarów.
                Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                uważam, że lepiej wygląda strojenie z mocniejszym tłumieniem.
                w 100% zgoda
                Nie wiem czy pomierzyłeś kolumienki żeby sprawdzić czy nie ma dołków na charakterystyce.
                Co do basu w pomieszczeniu to polataj z kolumnami po pokoju - czasami można uzyskać zaskakujące skutki

A jak kolumny Tobie nie będą pasowały to wrzucaj na alledrogo.pl z opisem "kolumny zaprojektowane w sposób profesjonalny co pokazują pomiary zrobione w programie Speaker Workshop który uważany jest za jeden z najlepszych przez śmietankę światowych konstruktorów diy" Oczywiście charakterystyki trochę wygładź - ludzie wychowani na chińskich wykresach rysowanych od linijki nie przyzwyczajeni są do takich "dziwactw". Zrób wykres całego zestawu i nałóż na niego wykresy poszczególnych charakterystyk głośników (z podłączonymi zwrotkami oczywiście) + drugi impendencji i trzeci: cały zestaw z nałożonymi głośnikami w przeciwfazie.
                Będzie to wyglądało jak zestaw kupny i szybciej znajdziesz kupca
                Jeżeli będziesz robił klona to powiedz jaki budżet i czego oczekujesz oraz czego słuchasz a ludzie z forum coś powinni doradzić

---------- Post dodany o 20:40 ---------- Poprzedni post o 20:22 ----------

Zamieszczone przez bedzich Zobacz posta
                ogólnie trochę jestem zawiedzony że tak mało osób coś pisze ,robiąc JIG-a miałem nadzieję,że za pomocą doświadczonych kolegów przez ich podpowiedzi będę się zagłębiał w tajniki akustyki
                Pisze mało bo karygodnych błędów na razie nie widać a na forum pojawia się ostatnio sporo nowych tematów i nie każdy ma czas żeby wszędzie zajrzeć a do tego forum chodzi z "prędkością światła" co też trochę zniechęca. Z GDN20/80/2 raczej basu jak z 10 calowego XLS nie będzie :(. Mnie ciekawi jeszcze jaka jest ta cewka szeregowo z GDN (1,4 mH) - z jakiego jest drutu ( jaka średnica) bo to też przekłada się po części na bas
                Last edited by Kubik87; 01.03.2012, 19:51.

Skomentuj

Kubik87 Tobie akurat należą się największe słowa podziękowania bo we wcześniejszym moim temacie też pisałeś :)
                  Co do moich Tonsili to traktuję je jako doświadczalne ,chcę je pomierzyć żeby się czegoś nauczyć itd.Potem je sprzedam -kumpel je chce odkupić wi ęc nie powinno być problemu

wiem że z basem jest tak że trzeba go poszukać w pokoju,już to trenowałem i przemeblowałem pokój, przy tym ustawieniu co mam jest w miarę najlepiej

kolumienki w najbliższym czasie zamierzam pomierzyć,i popytać potem co i jak
                  ta cewka od GDN ma średnicę zew. 4 cm a drut jest dosyć cienki. W związku z tym że je chyba sprzedam to nie rozdzierałem kolumn żeby pomierzyć fi drutu

Jeżeli chodzi o klona to chciałbym zrobić kolumny do raczej spokojnego słuchania muzyki , z dobrą sceną ,może szczegółami i basem do smaku.Chodzi mi o takie słuchanie muzyki żeby podczas słuchania można się było tą muzyką delektować - ogólnie żeby odsłuch sprawiał przyjemność

co do muzyki - to słucham prawie wszystkiego , jak już kiedyś pisałem moimi ulubionymi są Dżem , KSU , Iron Maiden, ale też Shania Twain , Katie Melua,Sarach Mclachlan + Michael Jackson + Jean Michele Jare

Proszę się nie sugerować tymi ostrzejszymi klimatami nie chcę Kolumn tylko do Rocka! trenując na moich tonsilach twierdzę że jak się ma dobre kolumny to można wszystkiego słuchać bo z każdego rodzaju muzyki da sie coś dobrego wybrać :)

Co do budżetu to będzie to kwota do ok 1500 zł . jak na razie moimi faworytami są klony FX-300 i coś na bazie Usherów tylko z tego co pamietam to Ushery wychodziły chyba ok 1800 ale nie jestem pewien

Jeżęli mogę to proszę o jakieś propozycję ! Gdyby ktoś miał propozycję ciekawych i tańszych to proszę o takie

Ps. Kubik 87 gdybyś kiedyś potrzebował pomocy w zakupie mat. na kolumny to mogę pomóc

Skomentuj

Do 1500 zł to już można coś ciekawego złożyć, np:
                    Fx-300, Usher t9950+ 8945, Mimir ( http://www.seas.no/index.php?option=...210&Itemid=202 ), Seas L18 / 27TBFCG , SR71 , Paweł S robi 3 way STX AWX ( to jeżeli będziesz chciał 3 way), jakieś 2 way na Daytonach RS. Niestety na 3 way czy 2,5 way na Seasach, Usherach, Daytonach RS liczyć nie możesz ( cena głośniki + zwrotki wychodzi w granicach 2000 tysięcy lub w niektórych przypadkach więcej:()
                    Last edited by Kubik87; 02.03.2012, 14:24.

Skomentuj

Charakterystyka impedancji nie pokazuje dokladnego strojenia bass-reflexu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      Pokazuje go charakterystyka cisnienia samego glosnika a dokladnie waskie minimum!
                      No i nie ma czego takiego jak idealne strojenie! Musialbys zmierzyc charakterystyke basu jako calosci i wtedy bedzie widac czy jest plaska i opada ostro czy ma podbicie czy moze lagodnie opada. Sa to trzy dopuszczalne warianty strojenia czyli teoretycznie idealne, dajace plaska charakterystyke i kolejne strojenia, nadstrojenie (br wysoko) i podstrojenie (br nisko nastrojony). Rowne wierzcholki na impedancji mowia tylko o tym ze strojenie b-r jest takie same jak Fs glosnika. Jak sie nie ma mozliwosci pomiaru charakterystyki to mozna stroic na impedancje ale zawsze powinno sie posluchac trzech wariantow z pierwszym wierzcholkiem nizszym, drugim nizszym i obiema rownymi. Jednak nic to nam nie mowi o efektywnosci cisnienia z bass-reflexu a to ono jest najwazniejsze. W tym przypadku minimum na impedancji jest waskopasmowe i siega niskiej impedancji co swiadczy o dobrej efektywnosci bass-reflexu czyli glosniku o niskim Qts i wypadkowo niskim Qtc. A to dobrze wrozy choc wymaga sporo od konstruktora bo kazda zmiana strojenia silnie wplywa na charaktersytyke. Glosniki o duzym Qts jakby nie stroic b-r to beda grac tak samo, bo i ch efektywnosc z bass reflexu jest bardzo mala.

Skomentuj

Dzięki Irek za podpowiedź , będę testował różne strojenia.Chciałem zrobić dalsze pomiary ale trochę się pogubiłem w opisie Yoshiego.Muszę jeszcze poczytać dokładniej co i jak i zrobić próby .

A co Ty byś doradził w kwesti nowych kolumn?

Jak na razie na pierwsze miejsce wysuwa się klon FX-300 z następującymi założeniami
                        - zwrotka - gotowa ( może robiona we własnym zakresie ,pod kątem zmian w wyniku pomiarów- tu pojawia się kłopot z doborem elementów takich samych jak oryginalne)

- obudowa - na podstawie trapezu + pochylone wew ścianki góra/dół , mat. MDF #19 mm + wew wzmocnienia poprzeczne
                        - na zew. owal zrobiony ze sklejki , i tak jak to ktoś już robił piasek między MDF a sklejkę
                        - front -chyba bez skosów a tylko zaoblenia krawędzi o dużym promieniu( front będzie albo ze skaju ,albo oklejony folią PCV)
                        - wysokotonowy umieszczony niesymetrycznie
                        - wnętrze wyłożone matą bitumiczną + mam pomysł na wklejenie 1 cm dystansów na ściankach obudowy pod kątem ułożenia na nich wytłumienia (żeby nie bezpośrednio na sciankach )
                        - jako wytłumienie : do testowania mam gąbkę ze stożkami , watolina, flizelina, skóra owcza ( włos krótki)
                        - całość na kolcach, postawiona na płycie granitowej lum marmurowej

A może jakiś inny ciekawy zestaw polecacie do sklonowania?

Skomentuj

Chciałem zrobić dalsze pomiary ale trochę się pogubiłem w opisie Yoshiego.Muszę jeszcze poczytać dokładniej co i jak i zrobić próby .
                          Jeżeli w Speaker Workshop zbytnio sobie nie radzisz ( wcale się nie dziwie bo pomiary nie należą do najłatwiejszych ale za to w miarę dokładnych, Jig i SW świetnie się nadają się do pomiarów elementów - szczególnie indukcyjności cewek oraz symulowania zwrotnic a także pomiarów parametrów nieznanych głośników i tego co już sam zrobiłeś) możesz spróbować zrobić pomiary na szybko w Holimpulse - tu masz manual: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1974081.html - nie wiem w jakim stopniu są one realne ale chyba można im zaufać.
                          może robiona we własnym zakresie ,pod kątem zmian w wyniku pomiarów- tu pojawia się kłopot z doborem elementów takich samych jak oryginalne
                          Zwrotka do Fx-300 taniej Cię wyjdzie robiona samemu 1 nowa gotowa kosztuje ok 200 zł a w Polinku elementy na 2 powinny wyjść ok 300 ( nie liczyłem ale ktoś na forum tak robił i wyszło mu taniej)
                          A może jakiś inny ciekawy zestaw polecacie do sklonowania?
                          Pogadaj z PawłemS - robi 3 way na AWX ( ta sama seria głośników co w fx-300 (AWX) )

Skomentuj

Dziś przesłuchując płytę testową wyszło mi że w jednej kolumnie na GDN przy niskich częstotliwościach pojawiają się jakieś "pykania" w granicach ok. 40 Hz
                            te płyty testowe to do robienia wrażenia się nadają a nie do robienia testów.
                            Nie wiem skad żeś odgadł że akurat w granicach 40Hz, ale jeżeli membrana lata ci jak szmata to cewka może być o magnes. Albo bardziej prawdopodobne taki sygnał elektryczny, czyli takie nagranie.

Skomentuj

zgadzam się ,że te płyty robią tylko dobre wrażenie.Faktycznie te odgłosy to jakby cewka stukała o magnes

Skomentuj

Witam po dłuższej przerwie -spowodowanej brakiem czasu i kłopotami sprzetowymi

Mam dziś prośbę o pomoc w sprawdzeniu preampa.chodzi o to że nauczyłem się już kalibrować JIG-a ,robiłem pomiary impedancji , bawiłem się tez BR -poprzez pomiar impedancji
                                Mogę zatem uznać ,że podstawy SW mam opanowane.
                                Zacząłem pomiary głosników zaczynając od pomiru wysokotonówki, żeby ustawić markery .
                                Po pierwszych nieudanych pomiarach w końcu udało mi się coś zmierzyć .Podczas pomiarów próbowałem uzyskać jak najlepszy wynik(likwidacja odbić)W pewnym momencie na wykresie pojawił się tylko jakiś dziwny sygnał i tyle .odlaczyłem preampa i wykres wyglada tak samo.
                                czy znacie jakiś sposób żeby sprawdzić czy preamp działa prawidłowo? a może coś po drodze zrobiłem źle ?

Skomentuj

pewnie wyłączyłeś kompa i po ponownym włączeniu musisz w panelu dźwięku windowsa ustawić wszystko na nowo czyli:
                                  "odtwarzanie" LineIn wycisz jak i całą resztę prócz głównego i wave/mp3
                                  "nagrywanie" LineIn zaznacz, że z tego wejścia pobierany ma być sygnał.
                                  Jeżeli nie to to pokaż wykres jaki uzyskałeś.

Skomentuj

Pierwszy pomiar i od razu klapa

Po opanowaniu kalibracji JIG-a , z którym nie mam już kłopotów przyszedł czas na pomiary
                                    Tu pojawił się problem z którym nie potrafię sobie poradzić .Przy pomiarze kopółki wychodzi mi taki oto wykres
                                    bez tytułu.JPG

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                      pewnie wyłączyłeś kompa i po ponownym włączeniu musisz w panelu dźwięku windowsa ustawić wszystko na nowo czyli:

suwaki i poziomy nagrywania mam ustawione dobrze ,JIG też dobrze skalibrowany.
                                      Próbowałem również różnych poziomów wzmocnienia i dalej nic :(

Skomentuj

hehehe bo to jest pomiar "pulse response" a nie OnAxis.
                                        Ty czytasz chłopie artykuły na głównej ?
                                        kliknij measure>frequency response>onaxis . Ale zanim to poczytaj co to są markery, wszystko w tutorialach jest.
                                        http://diyaudio.pl/list.php/category/5-Tutoriale

---------- Post dodany o 20:35 ---------- Poprzedni post o 20:32 ----------

ten pomiar pulse response powinien mieć amplitudę 1000 a nie 2.1 dziwne dziwne że go wyłapało.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X