Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Opinia na temat zwrotek z Intertechnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Opinia na temat zwrotek z Intertechnika

Witajcie
    Noszę się z zamiarem budowy kolumny centralnej oraz satelit do moich frontów opartych na projekcie 3Way Classic Troelsa(czyli Seas 27TFFC+MCA12RC+CA22RNX). Po gruntownych poszukiwaniach znalazłem wkońcu zestaw, który powinien pasować :) Chciałbym sie tylko spytać, czy zwrotnice zaproponowane przez Intertechnika są poprawne?
    Linki:
    Centralny : https://www.intertechnik.de/Shop/Lau...,de,2216,46050 - według twórcy kolumnę tą można bez modyfikacji zwrotnicy zastosować jako centralny z wyższym strojeniem

Satelitki: https://www.intertechnik.de/Shop/Lau...,de,2216,46044

Moje obawy są takie, ze podane zwrotnice wyglądają dość prosto, w porównaniu np. do tych proponowanych przez Troelsa do CA15RLY.
    Podstawa basowa to sub na XLS10, kolumny będą cięte na 80Hz w amplitunerze

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
    Moje obawy są takie, ze podane zwrotnice wyglądają dość prosto, w porównaniu np. do tych proponowanych przez Troelsa do CA15RLY
    Dlatego że Troles projektuje zwrotki w dość specyficzny sposób (nie mówię że zły), ma pewne swoje triki
    Powiem tak: jak się ma dostęp do darmowych elementów to można szaleć i walczyć o charakterystyki płaskie jak stół itd
    Zwrotki z Intertechnika są poprawne - ta firma raczej fuszerki nie odwala

---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post o 15:45 ----------

Dobra zwrotnica nie musi być bardzo złożona - tu nie sprawdza się powiedzenie "im więcej tym lepiej"

Skomentuj

Mam pewne wątpliwości odnośnie tego schematu:

Przy cewkach nie jest podana ani długość, ani wysokość, ani opór(OHM) więc czy mogę je dobrać dowolnie?
      Jeśli chodzi o kondensatory, to oprócz uF jest jeszcze parametr Vac, także nie podany, to znaczy ze mozna go stosować dowolnie?

Skomentuj

Przy cewkach nie jest podana ani długość, ani wysokość, ani opór(OHM) więc czy mogę je dobrać dowolnie?
        Musisz dobrać cewki trochę na "czuja" (nie masz wszystkich parametrów) ale cewka L1 musi mieć 1,2 mH i powinna być z drutu 1,4 mm a to już ostro zawęża rezystencję cewki, według projektu powinna być ona powietrzna ale jeśli chcesz zaoszczędzić możesz dać rdzeniową 1,2 mH i 1,4 mm ( będzie miała trochę mniejszy opór co spowoduje minimalne podwyższenie SPL od ok 60 Hz do ok 300 Hz którego nie poczujesz) w oryginale siedzi pewnie coś w stylu: https://www.intertechnik.de/Shop/Fre...768,de,64,3394
        L2 - tu daj powietrzną 0,39 mH i drut 0,71 mm coś w stylu:https://www.intertechnik.de/Shop/Fre...768,de,62,3472 najlepiej żeby opór był bardzo zbliżony ( od 0,50 do 0,56 ohm)
        Długość, szerokość,wysokość sobie pomiń.
        Jeśli chodzi o kondensatory, to oprócz uF jest jeszcze parametr Vac, także nie podany, to znaczy ze mozna go stosować dowolnie?
        Można stosować dowolne wszystkie powyżej 50 Vac
        C1 to elektrolit bipolarny możesz dać MKP ale nie musisz
        C2 tu obowiązkowo MKP
        Co do kondów MKP to zwykłe cross-capy wystarczą i radziłbym nie pchać się w droższe bo tu nie ma to sensu.

---------- Post dodany o 19:54 ---------- Poprzedni post o 19:13 ----------

z Polinka może być cewka:
        L2 - *1018 CEWKA
        L1 - *1336 CEWKA lub rdzeniowa np *5004 CEWKA

Skomentuj

Osobiscie nie oszczedzałbym na tej cewce i dałbym powietrzna.

Polecam w szczególności post misiomora: http://www.audiostereo.pl/cewki-rdze...owe_48686.html i http://www.audiostereo.pl/cewka-powi...mat_47222.html [Rdzeniowe są nieliniowe również poniżej prądu nasycenia, choc w mniejszym stopniu niż gdyby do nasycenia doszło. Histereza ma swoje prawa.]

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
            [Rdzeniowe są nieliniowe również poniżej prądu nasycenia, choc w mniejszym stopniu niż gdyby do nasycenia doszło. Histereza ma swoje prawa.]
            A dalsza część wpisu to gdzie? Jak kolega zapomniał to docytuje do końca post misiomora: "Tym niemniej powietrzne też mają swoje wady - sprzężenia między cewkami, wrażliwość na obecność materiałów ferromagnetycznych w pobliżu itd."
            Lepiej nie "strasz" autora postu bo zaraz poleci do sklepu wymieniać swoją cewkę rdzeniową 3,9 mH z 3 way Classic na powietrzną i straci pieniądze:)

Skomentuj

A dalsza część wpisu to gdzie? Jak kolega zapomniał to docytuje do końca post misiomora: "Tym niemniej powietrzne też mają swoje wady - sprzężenia między cewkami, wrażliwość na obecność materiałów ferromagnetycznych w pobliżu itd."
              I teraz porównaj sobie wady cewek powietrznych i ferrytowych. Wady cewki ferrytowej sa jakie sa i tego nie zmienisz. A cewki powietrzne mozesz odpowiednio rozmiescic, zachowujac stosowne odleglosci i wtedy nie bedzie sprzeżeń, ani warazliwosc na ferromagnetyki nie bedzie przeszkadzac. A wiele osob pisalo, ze po wymianie ferrytowych na powietrznych brzmienie sie poprawilo i jesli uwazasz te osoby za nawiedzonych audiofili to ja takze nim jestem, bo tez zauwazylem zmiany.

Lepiej nie "strasz" autora postu bo zaraz poleci do sklepu wymieniać swoją cewkę rdzeniową 3,9 mH z 3 way Classic na powietrzną i straci pieniądze
              Dobrze, dobrze, nie bede udzielał sie w temacie, nie ma problemu.

Skomentuj

Zresztą będzie to tylko 1 cewka więc można się wykosztować ale w monitorkach i tak według projektu szeregowo siedzi rdzeniowa

Skomentuj

Zresztą będzie to tylko 1 cewka więc można się wykosztować ale w monitorkach i tak według projektu szeregowo siedzi rdzeniowa
                  Musisz dobrać cewki trochę na "czuja" (nie masz wszystkich parametrów) ale cewka L1 musi mieć 1,2 mH i powinna być z
                  drutu 1,4 mm a to już ostro zawęża rezystencję cewki, według projektu powinna być ona powietrzna
                  10 znakow .

Skomentuj

tak ma
                    tylko nim się taki rdzeń nasyci to wytrzymałość głośnika się skończy
                    sam missiomor o tym pisał
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale o co Ty sie czepiasz? Po to zeby nabic sobie jeszcze wiecej postów?
                      Nie czepiam się zresztą dałem tylko taką propozycje. Jednakże rzetelność nakazuje zacytować wpis w pełni a nie wybierać tylko to co dla nas leprze
                      Lepiej pomóż autorowi postu w doborze elementów a nie "strzelaj focha"
                      Dobrze, dobrze, nie bede udzielał sie w temacie, nie ma problemu. (Mnie nie zalezy na lawinowym wzroscie liczby nabitych postów) .
                      A myślisz że mi zależy na ilości wysyłanych postów?
                      Jakoś w temacie ja tylko na razie coś napisałem i Ty - a pytam się gdzie jest reszta forumowiczów bo jakoś temat założony o 14 i nikomu łaskawie się nie chciało odpowiedzieć na pytania srekala34. Jakby ktoś inny odpowiedział to ja bym się nie produkował i zrobiłbym coś ciekawszego w tym czasie.
                      Zresztą sam pisałem że rdzeniową może wsadzić tylko w momencie jeżeli będzie chciał zaoszczędzić a wiadomo że oszczędności zawsze są jakimś kompromisem - decyzja należy do autora wątku.

---------- Post dodany o 22:57 ---------- Poprzedni post o 21:39 ----------

W tym co zacytowałeś nie ma sprzeczności.
                      Musisz dobrać cewki trochę na "czuja" (nie masz wszystkich parametrów) ale cewka L1 musi mieć 1,2 mH i powinna być z drutu 1,4 mm a to już ostro zawęża rezystencję cewki, według projektu powinna być ona powietrzna
                      10 znakow .
                      Jeżeli myślisz że jest to się mylisz bo (żeby nie było nieporozumień):
                      W 1 cytacie mowa jest o cewce rdzeniowej w monitorkach (chodziło mi o tylne zwane inaczej satelitkami) https://www.intertechnik.de/Shop/Lau...,de,2216,46044
                      W 2 cytacie mowa jest o cewce powietrznej w zwrotce kolumny centralnej https://www.intertechnik.de/Shop/Lau...,de,2216,46050
                      Last edited by Kubik87; 01.03.2012, 20:56. Powód: literówka

Skomentuj

Dzięki bardzo za pomoc :) Koszt cewki powietrznej nie jest znowu taki ogromny, więc pokuszę się o taką :) Teraz nie pozostaje nic innego jak poszukać wolnego czasu i tworzyć

Skomentuj

może być rdzeniowa oby miała odpowiednie R i była z grubego drutu
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zatem opór nie ma wiekszego znaczenia?

Skomentuj

to w takim razie co to jest R?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przecież na schemacie wszystko jest podane, jaka wartość cewki, jaki drut i że powietrzna. Różnice oporu między różnie nawiniętymi cewkami o tej samej indukcyjności i drucie są bardzo niewielkie. Kup dowolna o podanych parametrach i będzie dobrze.

Skomentuj

o sądzicie o głośnikach koaksialnych do kolumny centralnej? Czy zbudowanie jej w oparciu o jedną sztukę Seasa T18RE/XFCTV2 http://www.seas.no/index.php?option=...119&Itemid=141 ma sens? Słyszałem że koaksiale to najlepszy wybór na centrala? Badam wszystkie opcje by kino było idealne :)

Skomentuj

Czy zbudowanie jej w oparciu o jedną sztukę Seasa T18RE/XFCTV2 http://www.seas.no/index.php?option=...119&Itemid=141 ma sens?
                                    A masz do tego zwrotnicę - koaksjale głośniki to inaczej głośniki współosoiwe ( jeden w drugim) i zwrotka jest potrzebna

Skomentuj

Oczywiscie:) jest na stronie Humble Homemade, gdzie swoja droga bardzo sie nad tym glosnikiem autor rozplywal. Zwrotnica opracowana przez Seasa tez mi sie gdzies przewinela... tylko czy warto I czy bedzie pasowal do moich papierowych frontow? Tu jest material ktorego nigdzie indziej seas nie stosuje...

Skomentuj

tylko czy warto I czy bedzie pasowal do moich papierowych frontow?
                                        Czy warto to Ci nie odpowiem, dlatego że nigdy z tym głośnikiem nie obcowałem. A czy będzie pasował wyglądem do 3 way Classic to moim zdaniem nie (tak samo jak seria L Seasa). Ale to jest moja subiektywna ocena wyglądu, a przecież wiadomo że ma to grać a nie wyglądać. Ja na Twoim miejscu słaniałbym się do kina opartego na tej samej lub zbliżonej kopułce oraz woferkach z serii CA Seasa.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X