Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

prośba o opinię

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

prośba o opinię

Witam . Od dłuższego czasu zastanawiam się nad taką konstrukcją.Wąska obudowa ok. 10 cm szerokości , na górze visaton B80 cięty na dole na 150 Hz,a z boku tiw 200xs. Całość mialaby 30 litrów netto dla głośnika basowego,obudowa zamknięta,wyśmienity impuls ,no i zaletybraku zwrotki na średnicy.Proszę o sugestie i rade min. dotyczące czestotliwości podzialu takiego układu i ewentualnych minusow takiego rozwiązania.

rozwazalismy taka opcje z STXami - ale czekamy nadal na szerokopasmowki

problem jest z pomiarem basu - zwrotnice trzeba robic praktycznie na sluch lub na kalkulator
    kolejnym problemem moze byc efektywnosc szerokopasmowki

Skomentuj

Wydaje mi sie że lepszym pomysłem było by wsadzenie zwrotnicy cyfrowej,A najlepiej wzmacniacz panelowy np na uniampie irka który napedzał by osobno tiv'y bo one jednak troszke pradu potrzebuja i 30watami sie nie zadowoloa.
      A co do szerokopasmówki,przeszukaj oferte firmy fostex,Jakiego przetwornika byś nie kupił bedziesz napewno zadowolony

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        rozwazalismy taka opcje z STXami - ale czekamy nadal na szerokopasmowki

problem jest z pomiarem basu - zwrotnice trzeba robic praktycznie na sluch lub na kalkulator
        kolejnym problemem moze byc efektywnosc szerokopasmowki
        Odpowiedzią na ten problem jest aktywne napędzenie dołu. A górę dać na jakimś prostym filtrze (jak do Tangbanda 1320 z cheap tricka - cewka i rezystor). Przy symetrii położenia wooferów (jeden na każda kolumnę) nie będzie im straszne nawet cięcie 150Hz. Jak wysokie zależy pewnie od wielkości i aplikacji szerokopasmówki.

Skomentuj

tiv ma głębokość montażową 108mm + wentylowany magnes więc chyba będzie ciężko z tą szerokością 10cm ;p Ale pomysł całkiem ciekawy. Niemcy w podobnej konstrukcji tną go nawet na 100 hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
            Odpowiedzią na ten problem jest aktywne napędzenie dołu.
            Czytaj co napisałem wyzej
            Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
            A górę dać na jakimś prostym filtrze (jak do Tangbanda 1320 z cheap tricka - cewka i rezystor)
            Do jakiej góry? czy dobrze czytam czy chcesz zasmiecac tor szerokopasmówki,To że niektóre firmy tak robia nie znaczy ze to najlepsze rozwiazanie.
            Tak w ogóle to uważam to taki sobie pomysł,Czy aby nie było by lepiej zrobic kolumn na szerokopasmówkach + małego suba na jednym tiw'ie 10 albo innym głosniczku?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              Tak w ogóle to uważam to taki sobie pomysł,Czy aby nie było by lepiej zrobic kolumn na szerokopasmówkach + małego suba na jednym tiw'ie 10 albo innym głosniczku?
              ale tu nie chodzi o zbudowanie kolumn na szerokopasmowkach + sub tylko kolumn 2 droznych z niskim podzialem zamiast klasycznych 2 drog

Skomentuj

ale tu nie chodzi o zbudowanie kolumn na szerokopasmowkach + sub tylko kolumn 2 droznych z niskim podzialem zamiast klasycznych 2 drog
                To lepszym pomysłem była by konstrukcja modułowa.

Skomentuj

Robiłem coś takiego na tonsilach. Jako niskotonowe w ob. zamkniętej (aktywna filtracja II rzędu, podział regulowany 40-140Hz) pracowały dobrze znane 20-80-2 a resztę pasma obsługiwały "samochodowe" S-1101. Różnica taka, że początkowo miało to być kino 5.1, ale subwoofer okazał się zbędny przy ilości basu jaką dostarczały cztery GDN'y, a centralka do dziś nie powstała i całość poszła jako wysokosprawny zestaw kwadraturowy.

Skomentuj

W tym przypadku to jedno i to samo!

Pasywnie uciac bas przy 100-150hz to mi sie nigdy w zyciu nie udalo!! A juz troche doswiadczenia mam. No i czy katowanie tego malego glosniczka pelnym pasmem to dobre rozwiazanie? 30W 8om do tego bas musi byc 8omowy i calosc bedzie miala jakies 60W dajac wypadkowe 4omy. Do sluchania zwyklego muzyki powinno wystarczy. Tylko jak dobrac bas aby efektywnosci glosnikow sie zgraly? Filtr na basie jak przy 100-150hz bedzie mial -6dB to sam bas stlumi o kilka decybeli a wiec stracimy na efektywnosci i jeszcze zepsujemy dobroc czyli impuls. Aktywnie zawsze mozna probowac, wystarczy TDA i prosty filtr na wejsciu nawet bierny.

Skomentuj

No wydaje mi się ze konieczne by bylo zrobienie jednak prototypu i jego odsłuchanie,ale to trochę kosztowny prototyp.Visaton w swoich kitach ma coś takiego na basowcu w170 ng i z przodu na wąskiej ściance frs 8 bodajże. Zwrotkę tęz ma do tego gotową.Może skopiować tego gotowca i posluchać ? ale znowu frs8 to nie jest glośnik szerokopasmowy wysokich lotow.Póki co czekam na panel irka do tiw 200sw może jego podłącze do jakiś dobrych szerokopasmowek.Szkoda bo już się napalilem na ta konstrukcję na tiwie i b80,w końcu tiwa zawsze można sprzedać lub zrobić z niego 3 waya. A propo czy ktos sluchal tego B 80 ?

Skomentuj

Czaruję...
                      X