Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw szerokopasmowy- co wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw szerokopasmowy- co wybrać?

Witam.
    Ostatnimi czasy naczytałem się nieco o przetwornikach szerokopasmowych, a zwłaszcza o ich charakterze brznieniowym i postanowiłem sprawić sobie coś z tej konstrukcji. Opinie niestety na temat przetworników są bardzo podzielone. Jedni polecają Fostexy, drudzy Jordany albo jeszcze inne firmy. Planuję przeznaczyć na przetworniki ok. 1000-1200zł. Muzyka jakiej słucham to raczej klimaty gitarowo wokalowe (stąd też wybór szerokopasmówek). Ogólnie rynek przetworników jest dość "ubogi" w kwestii oferty oraz ich dostępności. Po przejżeniu ofert kilku sklepów moją uwagę zwróciły te oto głośniczki:

http://www.hifisound.de/oxid/oxid.ph...73/tpl//lang/1

http://www.jordan-usa.com/jx92s-full-ran.html

Niestety nie mam w sumie żadnego doświadczenia w kwestii szerokopasmówek więc zwracam się do bardziej obeznanych w temacie o poradę. Zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie będę musiał doinwestować w jakies superwysokotowe (wstęgi ? ) i być może w jakegoś suba. Kwota, o której pisałem wcześniej jest kwotą na szerokopasmowe. Które z głośników polecacie i ewentualnie w jakiej aplikacji? Napędem póki co będzie wzmak QED 240a cd/sa, a źródłem cd NAD 5425 oraz komp z kartą Mia Echo. Format zapisu oczywiście flac.

a o SONIDO czytales?
    w zeszlym roku duzo ich bylo na AS i wg mnie graja bardzo ciekawie

Skomentuj

Też zrobiłbym sonido jakbym chciał tyle przeznaczyć na szerokopasmowce. W sieci mozna znaleźć gotowy projekt.

Skomentuj

http://www.bd-design.nl/contents/en-us/fe206en.pdf
        Tu masz projekt horna niżej br,producent zaleca do tego tube superwysokotonowa,Ja słyszałem je w br bez superwysokotonówek i byłem tak pozytywnie zaskoczony sterofonia że w niedlugim przeciagu czasu chce zbudować na nich horny,no ale niestety narazie trzeba pokonczyć rozpoczete projekty:/

Skomentuj

Całkiem ciekawe te SONIDO lecz nigdzie nie mogę znaleźć ani cen ani sklepu, w którym mógłbym je ewentualnie zakupić :( . Uważacie, że grają one lepiej niż przetworniki fostexa z tej samej półki cenowej?

Skomentuj

Na forum Trioda jest uzytkownik nuncjusz. On jest fanem szerokopasmowcow i co najwazniejsze przerobil ich wiele. Sprobuj podpytac, on bardzo chetnie odpowiada i pomaga jesli moze :)

Skomentuj

Zdaje sie, że Sonido można kupić w firmie Bodnar Audio, która robi kolumny na tych głośnikach. Notabene kolumny wg projektów ze strony Sonido
              http://www.bodnaraudio.com
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Na forum Trioda jest uzytkownik nuncjusz. On jest fanem szerokopasmowcow i co najwazniejsze przerobil ich wiele. Sprobuj podpytac, on bardzo chetnie odpowiada i pomaga jesli moze
                Zgadza się. Przerobił już jordany, sonido i wiele innych, także warto zapytać o poradę.

Skomentuj

Dziekuję za pomoc i podpowiedzi. Decyzja podjęta. W ruch polecą SONIDO 200. Jak tylko zdobędę głośniczki podzielę się wrażeniami odsłuchowymi.

Skomentuj

sluchalismy ich na AS - bardzo przyjemne glosniki

Skomentuj

Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz posta
                      W ruch polecą SONIDO 200. Jak tylko zdobędę głośniczki podzielę się wrażeniami odsłuchowymi.
                      Jakbyś przy okazji załatwił cały cennik głośników sonido i się tu nim podzielił to myślę, że wiele osób byłoby wdzięcznych.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

PRODUCTS PRICE LIST 2010-2011

SFR series full-range design for back-loaded horn application

SFR 145-8/Ferrit (145 mm) 140,-EUR/PAIR
                        145-8/ALNiCo 180,-EUR/PAIR
                        175-8 /Ferrit (175mm) 216,-EUR/PAIR
                        175-8/ALNiCo 256,-EUR/PAIR
                        175-8/Ferrit/Textil 216,-EUR/PAIR
                        175-8/ALNiCo/Textil 256,-EUR/PAIR
                        200-8 /Ferrit (200mm) 306,-EUR/PAIR
                        200-8/ALNiCo 346,-EUR/PAIR

SWR series wide-range design for bass-reflex application

SWR 145-8/ALNiCo 180,-EUR/PAIR
                        SWR 200-8/Ferrit 286,-EUR/PAIR
                        200-8/ALNiCo 336,-EUR/PAIR
                        250-8/F (250mm) 354,-EUR/PAIR
                        250-8/ALNiCo 400,-EUR/PAIR
                        300-8/F (300mm) 370,-EUR/PAIR

SCW series paper cone bass-and-middle range driver for bass-reflex application

SCW 145-8/F 170,-EUR/PAIR
                        SCW 175-8/F 175,-EUR/PAIR
                        SCW 200-8/F (8”) 180,-EUR/PAIR
                        SCW 250-8/F (10”) 190,-EUR/PAIR
                        SCW 300-8/F ( 12”) 198,-EUR/PAIR
                        SCW 400-8/F (15”) 310,-EUR/PAIR

SFR 145/A + SCW 200/F 360,-EUR
                        SFR 145/A + SCW 300/F 378,-EUR
                        SFR 175/A + SCW 300/F 454,-EUR
                        SFR 175/AT + SCW300/F 463,-EUR
                        SFR 200/A + SCW 300/F 544,-EUR
                        SFR 200/A + SCW 400/F 638,-EUR

Crossover - 65,-EUR/PAIR

Jak kontaktowałem się z Bodnar Audio to za SFR 145 F krzykneli 200EU wiec moze lepiej bezposrednio: http://www.sonido.hu/index.htm można pisać po polsku Istvan odpisze:)

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                          moze lepiej bezposrednio: http://www.sonido.hu/index.htm można pisać po polsku Istvan odpisze
                          szacunek

Skomentuj

Pytanie dodatkowe...z tego co pamiętam to Istvan nie obsługuje żadnego PayPal'a czy czegoś w tym stylu. Więc dochodzą nie małe koszta przelewu w obcej walucie (ponad 100zł). Do tego koszt transportu. Czy dalej się opłaca zamawiać u Istvana bezpośrednio?

Skomentuj

Z tego ca wiem przesyłka to 24EUR plus ten przelew, może pogadać z bankiem ile to kosztuje. Ale różnica wyjdzie niewielka.

Skomentuj

a nie lepiej kupic za pobraniem i zaplacic w E zakupionymi w kantorze?
                                da sie tak wogole?

Skomentuj

Mozna też założyć sobie konto w EUR - w ing jest darmowe

Skomentuj

Czaruję...
                                  X