Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór STXa do SUBa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór STXa do SUBa

Witam,

Szukam sobie informacji, opinii, itp na temat głośnika SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP (opis tu: http://www.stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x...uplikat-1.html), ale nic nie mogę znaleźć.

Ostatnio stwierdziłem, że w moim zestawie, gdzie grają sobie SoundFindery 250 zaczyna mi doskwierać brak basu.
    Gdzieś się elementy walają do wzmacniacza, u kolegi na warsztacie znajdą się jakieś fajne kawałki płyty na obudowę, więc czemu by nie zrobić sobie aktywnego subwoofera do tego zestawu.

O ile na temat GDN-22-140-8-SCX można troszkę informacji znaleźć i praktycznie już byłem zdecydowany ten głośnik kupić, o tyle ten pierwszy... cisza.

Wrzuciłem to do WinISD (oba głośniki), 22-140 w obudowę 30l strojoną na 40Hz, oraz 12.2.500 w obudowie zalecanej przez producenta (45L@35Hz).
    W zakresie 30 - 40Hz głośnik 12.2.500 wypada średnio o ok 3dB lepiej od 22-140, później ta przewaga zmniejsza się, aby przy ok. 55Hz zrównać się (-2.7dB, oba).

Impuls pierwszego (12.2.500) przy 30Hz wynosi ok. 16ms, drugi (22-140) to ok. 11.8ms. Przy 45Hz oba mają tyle samo 9ms, później do jakichś 150Hz, ten 12.2.500 ma lepsze wyniki.

To tylko symulacja... zastanawiam się nad tym który wybrać, czy ten 12.2.500 się sprawdzi w domu - wg. producenta, głośnik przeznaczony jest do auta.
    Z jednej strony kusi tym, że może zejść niżej niż 22-140, nie trzeba jakiejś wielkiej obudowy... z drugiej nie chcę w ciemno kupować.

Pomożecie towarzysze ? :)

Z góry dzięki :)

Nie sugeruj się tak symulacjami,to są dwa różne głośniki i każdy z nich zagra inaczej. Jak duży masz pokój?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Nie sugeruj się tak symulacjami,to są dwa różne głośniki i każdy z nich zagra inaczej.
      No właśnie, dlatego napisałem, że to tylko symulacja :)

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Jak duży masz pokój?
      Teraz jakieś 8m^2, ale to do końca marca, a później to ze 3 razy większy będzie... myślałem właśnie już o tym pokoju

Co do 22-140-8-SCX, to jest trochę udanych konstrukcji i tu nie ma ryzyka żadnego, bo mniej-więcej można wiedzieć czego się spodziewać, ale ta 12" STXa też wygląda ciekawie.
      Niestety nie mam kogo zapytać, jak to gra...

Skomentuj

A na ile jestes osluchany, skad stwierdzenie, ze wiadomo czego mozna sie spodziewac? To raczej, zalezy od twojego punktu odniesienia, ale tak czy siak, za wiele bym sie nie spodziewal po glosniku za 100zl.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          A na ile jestes osluchany, skad stwierdzenie, ze wiadomo czego mozna sie spodziewac? To raczej, zalezy od twojego punktu odniesienia, ale tak czy siak, za wiele bym sie nie spodziewal po glosniku za 100zl.
          Przy subach niekoniecznie to 100-150zł na głośnik to mało.

Wszystko zalezy czego oczekujesz. Osobiscie jesli masz tylko 150zł weź 12" w ostatecznosci jak Ci z biegiem czasu nie bedzie pasiował w domu wsadzisz go do auta

http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html Warto przemyslec równiez ten głosnik!

Skomentuj

Ja sądzę, że głośniki o ciekawych możliwościach zaczynają się od 150-200zł. Taki STX AWX 8", Intertechnik MDS8 czy droższe TIW 200XS oraz Usher 8955 to warte zainteresowania przetworniki. Z tańszych STXów zainteresowałbym się tym http://www.stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html. Z membraną http://www.stx.pl/gdn-30-500-4-ap.html w 30 litrach powinien już odtwarzać głośno i wyraźnie 30Hz. A to znakomity wynik jak na przetowrnik za 90zł. Oczywiście odbędzie się to zapewne kosztem gorszego impulsu. Jak gorszego nie wiem bo podstawowy winisd nie ma symulacji MB a pro alpha jakimś cudem nie chce mi zapisać wprowadzonych danych nowych głosników i nie mogę niestety kontynuować pracy z tym programem.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
              Z tańszych STXów zainteresowałbym się tym http://www.stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html. Z membraną http://www.stx.pl/gdn-30-500-4-ap.html w 30 litrach powinien już odtwarzać głośno i wyraźnie 30Hz.
              oj glupoty piszesz!
              to bardzo dobry glosnik i warto go zakupic...
              ale napewno nie aplikowac go w 30 litrow z MB!
              co do wielkosci obudowy to bym nie robil wiekszej niz 25 litrow bo w 30 litrach traci na wytrzymalosci mocowej
              co do MB to napewno nie do duzej obudowy tylko do malej. no ale np do 15 litrow potrzeba az 2 MB bo jedna szybko nie daje rady

Zamieszczone przez komuch Zobacz posta
              Szukam sobie informacji, opinii, itp na temat głośnika SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP (opis tu: http://www.stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x...uplikat-1.html), ale nic nie mogę znaleźć.
              przeciez ja go mam i juz opisywalem. ale jak szukales po nazwie to nic dziwnego ze go nie znalazles

w domu on spokojnie zagra
              pytanie tylko - ile masz na wzmacniacz? ten glosnik zaczyna grac dopiero po dostaniu ponad 200w!
              tak wiec jak nie jestes w stanie dostarczyc mu 250-400w to zapomnij o nim
              to samo tyczy sie 10"

co do brzmienia to glosnik poprawny, ale w porownaniu do 10 i 8" to troche mnie zawiodl
              schodzi tak samo nisko jak 10" a basu jest niewiele wiecej niz w 10"

jak koniecznie chcesz 12" to ja bym poczekal na nowa odslone GDN AA
              on to juz z powodzeniem odtwarzal tak upragnione przez gooralesko 30Hz

Skomentuj

A gdzie ty to wszystko słyszałeś człowieku, że taki obeznany w niewydanych produktach STXa jesteś?

Co do 8-2-300 ja go i tak włoże do 25 litrowej budy z MB i przekonamy się czy jest tak źle jak sugerujesz, ze będzie. Litraż zawsze można zmniejszyć wklejeniem drewnianego klocka.

Skomentuj

A gdzie ty to wszystko słyszałeś człowieku, że taki obeznany w niewydanych produktach STXa jesteś?
                  jakbys czytal uwaznie forum to bys wiedzial ze starego AA wycofali bo skonczylo sie zrodlo i tak paskudnych koszow.
                  nowy AA ma byc na innym koszu - nic wiecej!
                  a stary aluminiak to najnizej grajacy "normalny" glosnik jaki slyszalem

Co do 8-2-300 ja go i tak włoże do 25 litrowej budy z MB i przekonamy się czy jest tak źle jak sugerujesz, ze będzie. Litraż zawsze można zmniejszyć wklejeniem drewnianego klocka.
                  a czy ja ci moge zabronic powtarzac moje proby? ucz sie na wlasnych bledach :p

Skomentuj

Paweł mówił o starym AA :) bo on go miał :) skoro nowa odsłona AA to pewnie tylko zmiany na lepsze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      jakbys czytal uwaznie forum to bys wiedzial ze starego AA wycofali bo skonczylo sie zrodlo i tak paskudnych koszow.
                      nowy AA ma byc na innym koszu - nic wiecej!

a czy ja ci moge zabronic powtarzac moje proby? ucz sie na wlasnych bledach :p
                      A powiedz mi jeszcze Paweł jaki litraż jest najbardziej optymalny dla jednej MB? Bo coś mówiłeś o MB, która nie daje rady już w 15 litrach. Aż boję się spytać w ilu litrach daje radę jedna sztuka. W nocie aplikacyjnej tych membran biernych sa pokazane wyniki dla pracy z 8" AWXem i tam przy 25 litrach jest rezonans przy 30Hz a co ważniejsze taki duży litraż jest w ogóle brany pod uwagę przez samego producenta (Owszem dla innych głośników ale to jednak coś pokazuje). Dlatego dziwię się twoim rewelacjom na temat tych membran. Może miałeś za mocno dociążona memebranę? Ja na początek przy 30l dałbym bez dodatkowego obciążenia.

Skomentuj

Paweł co masz na mysli??

Obudowa gotowa do starego AA juz ponad rok a głosnik nota bene nówka lezy w kartoniku

Skomentuj

A powiedz mi jeszcze Paweł jaki litraż jest najbardziej optymalny dla jednej MB? Bo coś mówiłeś o MB, która nie daje rady już w 15 litrach. Aż boję się spytać w ilu litrach daje radę jedna sztuka.
                          nie mam pojecia - wszystkie 3 glosniki STXa jakimi bawilem sie z MB (17SW, 8 AWX i 8 samochodowka) graly poprawnie ale nie osiagaly max swoich mozliwosci bo MB wpadaly w przester
                          a czasu na zabawe z 2 MB narazie brak

Może miałeś za mocno dociążona memebranę?
                          przetestowalismy wszystkie mozliwe opcje - i bez i mocno docizona

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                          Paweł co masz na mysli??

Obudowa gotowa do starego AA juz ponad rok a głosnik nota bene nówka lezy w kartoniku
                          chetnie go odkupie (lub poczekam na nowa wersje)

pomijajac glosniki typu XLS czy SS 23W-4557T00 (graja bardzo nisko, ale tylko nisko) to ten STX gra najnizej w normalnych warunkach (50 litrow b-r)
                          przykladowo w "bass, i love you" najnizsze rejestry slyszalem tylko w samochodzie, gdzie bas wytwarzany jest na troche innych zasadach. w przypadku aluminaka ten najnizszy bas wyraznie slyszalem w domu!
                          bardzo chetnie zrobie sobie suba na nim do domu

Skomentuj

chetnie go odkupie (lub poczekam na nowa wersje)

pomijajac glosniki typu XLS czy SS 23W-4557T00 (graja bardzo nisko, ale tylko nisko) to ten STX gra najnizej w normalnych warunkach (50 litrow b-r)
                            przykladowo w "bass, i love you" najnizsze rejestry slyszalem tylko w samochodzie, gdzie bas wytwarzany jest na troche innych zasadach. w przypadku aluminaka ten najnizszy bas wyraznie slyszalem w domu!
                            bardzo chetnie zrobie sobie suba na nim do domu
                            Dałes mi motywacje bym skonczył tego suba na nim Czyli wyciał Otwór na Głosnik i na BRa

Skomentuj

A kiedy można się spodziewać tego nowego AA? I jaką ma impedancje nominalną? Mam obecnie 12/500/2x4ohm i z ciekawości bym zamienił ale jak nie będzie 2x4ohm to odpuszcze bo nie chce mi sie zmieniać elektroniki.

Skomentuj

od dawna na niego czekam...
                                byl 2x4r
                                czy bedzie inny? pytaj SW

Skomentuj

Czaruję...
                                X