Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na biernej membranie - kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na biernej membranie - kilka pytań

Witam!
    Jestem w trakcie realizacji projektu Zaph Audio SR71 i chciałbym przy okazji zrobić subwoofer. Zestaw służyłby przede wszystkim do odsłuchu muzyki. Jako, że pomieszczenie w którym się to wszystko będzie mieściło jest małe na ok 14-16m2 to też chciałbym żeby sub był nieduży. Przeglądając tematy chwalone do muzyki są m.in. Visatony w BR i Daytony w OZ, ale one z reguły nie schodzę poniżej 50l. Budżet na przetwornik i panel wynosiłby 1500zł.

1. Czy dałoby się np. właśnie Daytona czy jakiś inny przetwornik zamknąć w obudowie z MB w około 30l?
    2. Jeśli tak to będzie nadawało się do muzyki?
    3. Opłacalne jest w ogóle robienie projektów z MB, czy może jest akurat jakiś inny sposób uzyskania małej obudowy?

Tak jest. Dayton RSS265HF w 30 litrowej obudowie zamkinętej z panelem mającym korekcję 20Hz.

Skomentuj

Może wiesz jak jakość basu ma się w porównaniu do Visatona TIW 250XS?

Skomentuj

Nie mam porównania organoleptycznego ale na forum są kontrukcje zarówno na jednym jak i na drugim. Amatorzy obydwu głośników byli zadowoleni więc do ciebie należy decyzja. TIW 250XS lepiej się sprawdza w 60 litrowej budzie bass reflex i w takiej go powinieneś zaaplikować. Wspomniany Dayton gra podobno potężne nawet jeszcze trzydziestoma hercami w tych 30 litrach, więc jeśli zależy Ci na małych rozmiarach to bierz śmiało tego amerykańca i szukaj panelu z korekcją aktywną przy 20-25Hz. Jest jeden taki panel - zwie się on Hypex DS 2.0, ale jest zdecydowanie za drogi.

Skomentuj

Jak szperałem sporo o subwooferach to natrafiłem przypadkiem na niego i jego cenę. :) Są jakieś tańsze alternatywy dla tego Hypex DS 2.0, albo może ktoś składa podobnego na zamówienie?

Skomentuj

XLS10 z membraną Scana(dedykowana dla tego Peerlesa, tzn: http://www.loudspeakershop.eu/membra...00-p-2141.html ) lub Seasa( tą Design by Seas: http://www.seas.no/index.php?option=...283&Itemid=250 ) zagra lepiej kinie i z większym cisnieniem niż podane wyżej Daytony i Visatony . Co do panelu to zgłoś się do febirr@gmail.com, gość jest bardzo konkretny, za 400zł robi bardzo dobre panele, choć ja w ramach oszczędności skusiłem się na Mivoca AM120, z którego bardzo łatwo można usunąć filtr subsoniczny, a wzmak za 200zł nie ma sobie równych

Skomentuj

W ilu litrach trzeba byłoby zamknąć tego Peerlessa XLS10 i Scan Speak Discovery 26W-0-00-00? Jak to by sprawowało się przy muzyce?

Skomentuj

XLSa 10 z dedykowaną membraną zamknij w 20 litrach. Tak zrobiła ESA w swoim subie Profondo i wyszło ponoć znakomicie. CIśnienie generowane przez tego suba jest ogromnę a niskie cięcie w panelu moze zapewnić mu zejście do samego hadesu tj. do 20Hz z dużym natężeniem dzwięku.

Problemem jest cena membrany biernej scana oscylująca wokół ceny promocyjnej XLSa 10. Ale patrząc na twój budżet myślę ze się wyrobisz. XLS10 - 495zł, membrana Scana 446zł i panel od Febirra - 400zł. Zostanie na piwo
                Last edited by gooralesko; 11.03.2012, 12:49.

Skomentuj

W 20 litrach nie zejdzie do 20Hz chyba że po dociążeniu membrany. Pomijając kwestie wizualne(wszak xlsa mozna umieścić na spodzie suba) lepsza i tańsza będzie membrana Seasa - ma odkrytą śróbę i zapewnienie producenta, ze wytrzyma 550g mms

Skomentuj

Przy niskim cięciu da się wykrzesać z tej aplikacji duże natężenie przy 20Hz http://audio.com.pl/testy/esa-profondo:24

Poczytaj laboratorium.
                    Last edited by gooralesko; 11.03.2012, 13:44.

Skomentuj

20L to jeszcze bardziej by mi pasowało. :) Gdzie dostanę XLS10 po cenie promocyjnej? Właśnie chciałbym dać jeden głośnik na froncie a drugi pod spodem, czy tak można? Jeżeli tak to co lepiej dać na front, przetwornik czy membranę?

Skomentuj

Zamieszczone przez authority Zobacz posta
                        Właśnie chciałbym dać jeden głośnik na froncie a drugi pod spodem, czy tak można?
                        Membrany stosuje sie wylacznie na sciankach bocznych.

Skomentuj

Zamieszczone przez authority Zobacz posta
                          20L to jeszcze bardziej by mi pasowało. :) Gdzie dostanę XLS10 po cenie promocyjnej? Właśnie chciałbym dać jeden głośnik na froncie a drugi pod spodem, czy tak można? Jeżeli tak to co lepiej dać na front, przetwornik czy membranę?
                          Po promocyjnej cenie w polsce dostaniesz na loudspeakershop.eu ale trzeba spełnić kilka warunków by ofertę rabatową otrzymać oraz na eby.co.uk masz jeszcze XLSy za 69 funtów. Należy doliczyć przesyłkę w kwocie 22funtów (wiem bo kupiłem jedengo xlsa we wtorek ).

Odnośnie umiejscowienia głośnika i membrany - masz podanego linka do suba ESY. Skopiuj kształt tamtego suba.

Skomentuj

Tak bez problemu możesz dać XLSa pod spodem a membrane na front Jak w tym projekcie: http://www.vikash.info/audio/xls10/, tyle ze nie wiem czemu on tam dał membrane na doł, powinno być odwrotnie, żeby nie uszkodzić jej.

Goorlaesko - w subie Esy membrana jest dociążona, co nie każdy zrobi w domu.
                            Last edited by srekal34; 11.03.2012, 14:35.

Skomentuj

W jakim "TYM" projekcie? Żadnego linka od ciebie nie widzę.

Skomentuj

Dodam, że chciałbym zmienić kształty obudowy, bo kształt ESA Profondo nie będzie pasował do moich ,,trapezowatych" kolumn.
                                Przykładowo Sonus Faber Gravis ma głośnik/membranę na dole.

No i w tym projekcie dodanym przez srekal34 też właśnie tak jest. :???:

Skomentuj

No to zrób obudowę trapezową z głośnikiem na dolnej ściance i membraną na przedniej. Ja osobiście zrobiłbym obudowę-wieżę z głośnikiem i membraną na przedniej ściance z górną i dolna ścianką w kształcie prapezu by ci pasowało do monitorów.

Skomentuj

Jeszcze zobaczę i porównam te warianty budowy. gooralesko doszedł już do Ciebie ten XLS z ebay, jeśli tak to ile dni to szło? Pozostaje jeszcze kwestia na ile i jak obciążyć membranę.

Skomentuj

Poszukaj w dziale gotowe konstrukcje, jest sub z 2 głośnikami na przedniej ściance(xxls), całkiem fajnie to wygląda.

Skomentuj

Nie doszedł. W środę wysłany dopiero i do piątku nie udało mu się dotrzeć.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X