Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie monitorki do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie monitorki do komputera

To mój pierwszy post na diyaudio więc bardzo serdecznie wszystkich witam:)

Założyłem ten temat ponieważ naszła mnie chęć zbudowania małych kolumn które stanęłyby przy monitorze i zagrały na przyzwoitym poziomie. Póki co tę rolę spełniały jakieś komputerowe samsungi które jak to plastiki wiadomo jak grają a raczej nie grają. Przez pewien czas grały u mnie także GENIUSy SP-HF1800A i tu również dźwięk mnie nie zachwycił, grają głośno ale płytko. Muzyki słucham przeróżnej ale w przewadze hip-hopu i rocku. Moje oczekiwania to dobry głębszy bas i wyraźne wysokie tony. Niestety mój budżet jest ograniczony i wiem że uzyskanie takich efektów graniczy z cudem jednakże chciałbym chociaż uzyskać coś zbliżonego.

A więc chciałbym zbudować małe smukłe kolumny które mogłyby stanąć na biurku. Przewiduje wydać na to niestety mała kwotę powiedzmy do 500zł. Jednak w tej kwocie zmieścić mogłyby się jedynie stx14-scx + pjka. W oczy rzuciły mi się również zestawy z tonsilem gdn15 i z vifa dx25 czy tez z gdwk. Jednak jak wiadomo ten zestaw zdecydowanie przekroczyłby budżet. I tu moje pytanie czy warto dokładać? A może jakieś inne kolumny w tej cenie? Będzie to mój pierwszy diy więc preferowałbym zestaw w którym zwrotnica nie była by trudna do zrobienia.

Do napędzenia tego mam wzmacniacz Akai AM-M659. Współpracował on wcześniej z tonsilami Polonez 120 i przyznam że tu dzwięk był zadowalający.

Zamieszczone przez cunego Zobacz posta
    Do napędzenia tego mam wzmacniacz Akai AM-M659. Współpracował on wcześniej z tonsilami Polonez 120 i przyznam że tu dzwięk był zadowalający.
    a co sie stalo z tymi tonsilami?

Jednak w tej kwocie zmieścić mogłyby się jedynie stx14-scx + pjka.
    w tej samej cenie masz jeszcze sony + mission
    wysokotonowka lepsza, ale niestety cena sony poszla w gore (w troche chamski sposob)

ja bym zapolowal na jakas okazje bo szkoda marnowac budzetu na najtansze zabawki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      a co sie stalo z tymi tonsilami?
      niestety nie były moje

ja bym zapolowal na jakas okazje bo szkoda marnowac budzetu na najtansze zabawki
      kurcze no nic w tej cenie nie zagra przyzwoicie przy komputerze ?? w pozniejszym czasie chetnie zbudowalbym malego suba do tego

Skomentuj

Może poszukaj czegoś w ofercie Tangband? Na monitorki do kompa się sprawdzą, śmiem twierdzić że taki szerokopasmowiec zagra lepiej niż tanie STXy...

Skomentuj

jakoś szerokopasmowe mnie nie przekonują;/

a zestaw na tym tonsilu gdn15 nie zagra lepiej od tanich stxow?
          i czy ten zestaw stx14-scx + pj naprawde nic nie warty?

chciałem złożyć coś najtańszego bo będzie to moje pierwsze diy które tylko będzie używane do odsłuchu przy kompie, miał być to taki test dla mnie czy dam radę z wszystkim, konstrukcje zwrotnice fornir itd. Pewnie jak się wciągnę to będę próbował zrobić jakieś dobre podłogówki później.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...ight=Melodious Nawet jeśli nie lubisz szerokopasmowców to pomyśl, nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz...

Skomentuj

kurcze no nic w tej cenie nie zagra przyzwoicie przy komputerze ?? w pozniejszym czasie chetnie zbudowalbym malego suba do tego
              typowo do komputera to ja robie STX 10cm + mission
              do tego subik na 17SW i miodzio zestaw

ale za twoj budzet mozna lepiej

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
              Może poszukaj czegoś w ofercie Tangband? Na monitorki do kompa się sprawdzą, śmiem twierdzić że taki szerokopasmowiec zagra lepiej niż tanie STXy...
              tangband tak - sam planuje pobawic sie papierowym 13cm

a zestaw na tym tonsilu gdn15 nie zagra lepiej od tanich stxow?
              nie wyrobisz sie w budzecie

i czy ten zestaw stx14-scx + pj naprawde nic nie warty?
              jest wart i gra dosc dobrze. osobiscie bym wolal SK + PJ ze wzgledu na lepsza srednice

jednak ty masz wiecej i da sie lepiej

chciałem złożyć coś najtańszego bo będzie to moje pierwsze diy które tylko będzie używane do odsłuchu przy kompie, miał być to taki test dla mnie czy dam radę z wszystkim, konstrukcje zwrotnice fornir itd. Pewnie jak się wciągnę to będę próbował zrobić jakieś dobre podłogówki później.
              to moze to o czym pisalem?
              10cm stx to 28zl
              mission to 10zl
              zwrotnicy jeszcze nie ma ale bedzie...

musze tylo czas znalezc na dokonczenie

Skomentuj

ja mam na sprzedaż te żółte (grają fajnie a i basik jest):

http://diyaudio.pl/showthread.php/13...LOW-END/page31

Skomentuj

jest wart i gra dosc dobrze. osobiscie bym wolal SK + PJ ze wzgledu na lepsza srednice

jednak ty masz wiecej i da sie lepiej
                  trochę sie pogubiłem;/
                  o sk mówisz również o 14 czy o 17? bo jesli 17 to stracily by strasznie na smukłości budowane kolumny a zależy mi również na wyglądzie

jak da się lepiej to proszę poradź co zrobić w tym budżecie
                  przepraszam że nie przejawiam się zbytnią inicjatywą i bardzo liczę na waszą pomoc ale wiem że po prostu posiadacie dużą wiedzę a ja niestety nic

Skomentuj

Postaraj się lekko nagiac budzet i kupic to:
                    http://allegro.pl/tonsil-orygin-gdn-...194821321.html
                    Do tego wersja tania PJ lub wersja droga GDWK AWX.
                    W wersji drogiej zostanie Ci około 100zł na reszte Zwrotnica po taniości około 50-60zł. reszte na surową obudowę. Dokończysz - > fornir + lakier jak uzbierasz resztę.

Rożnica w cenie ~100-200zł a znacząco lepszy dzwięk.

Róznica w cenie ~100-200zł a znacząco lepszy dzwięk.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                      Postaraj się lekko nagiac budzet i kupic to:
                      http://allegro.pl/tonsil-orygin-gdn-...194821321.html
                      Do tego wersja tania PJ lub wersja droga GDWK AWX.
                      W wersji drogiej zostanie Ci około 100zł na reszte Zwrotnica po taniości około 50-60zł. reszte na surową obudowę. Dokończysz - > fornir + lakier jak uzbierasz resztę.

Rożnica w cenie ~100-200zł a znacząco lepszy dzwięk.

Róznica w cenie ~100-200zł a znacząco lepszy dzwięk.
                      no tak tego tonsila tez mialem na oku tak jak pisalem juz w pierwszy poście
                      tylko widzialem go w róznych polączeniach czy to z vifa czy z gdwk a czy był łączony z pjtka?
                      jest do tego dobra zwrotnica?? i czy warto ?

Skomentuj

PJtka zagra najgorzej warto nie warto... Jeśli Cie nie stac na nic lepszego lepiej iśc w Tonsila + PJ, niz w SCXy itp...

Skomentuj

A moze by tak kupic founteki 146 i cd1. Projekt zwrotki chyba jest. U qby wyjdzie 644zl za glosniki. Jest to o 150zl drozej ale moze warto dolozyc?

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

i dochodzą zwrotnice, obudowy itd i mamy gwarantowany 1000 i tak można w kółko zaczynać znowu od np 1200 na przetworniki bo 200 zł to chyba warto :) hehe

Skomentuj

Jesli masz czas i nie pali sie to moze zaczekaj az uda mi sie ukonczyc projekt http://diyaudio.pl/showthread.php/19...onsil-PSM-TL15

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Jesli masz czas i nie pali sie to moze zaczekaj az uda mi sie ukonczyc projekt http://diyaudio.pl/showthread.php/19...onsil-PSM-TL15
                                Wiem wiem już od początku zwróciłem uwagę na Twój projekt i dlatego juz w pierwszym poście napisałem o tym tonsilu. A powiedz mi jak długo to tak orientacyjnie potrwa?

Chciałbym też Tonsila ze względów estetycznych bo ładnie prezentowały by się na biurku smukłe kolumny z frontem z czarnego skaju i jasnymi gdn:) Oczywiście najważniejsza jest jakość dźwięku dlatego zwracam się o pomoc do Was.

Skomentuj

Po zmniejszeniu obudowy probuje walczyc o dostatecznie niskie i efektywne strojenie tunelu. Nie wiem czy sie uda to z tym glosnikiem, jeszcze rozwazam zakup do testu modelu z polipropylenowa membrana GDN 15/40/4 ( wlasciwie to ten poczatkowo mialem na uwadze, ale kupilem narazie 15/40/3 ). Sprawa jeszcze nie jest do konca jasna. Przez to ze uparlem sie na zwrotnice 1 rzedu z wyrownaniem czasowym projekt nieco sie komplikuje ale finalnie bedzie stosunkowo prosty w skopiowaniu.

Skomentuj

rochę sie pogubiłem;/
                                    o sk mówisz również o 14 czy o 17?
                                    caly czas o 14
                                    nie porownywalem 17

jak da się lepiej to proszę poradź co zrobić w tym budżecie
                                    sam nie wiem - napewno bym zapolowal na okazje

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                    Jeśli Cie nie stac na nic lepszego lepiej iśc w Tonsila + PJ, niz w SCXy itp...
                                    i tu sie mylisz!
                                    zdecydowanie lepiej bedzie odwrocic proporcje, czyli kupic tani woofer a lepszy wysokotonowy
                                    takim przypadkiem jest sony + mission

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    i to nie glupia propozycja

Skomentuj

i tu sie mylisz!
                                      zdecydowanie lepiej bedzie odwrocic proporcje, czyli kupic tani woofer a lepszy wysokotonowy
                                      takim przypadkiem jest sony + mission
                                      Masz sporo racji jednak łatwiej podmienić za poł roku wysokotonówke niz woofer

Skomentuj

Czaruję...
                                      X