Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zanim zaczniecie pytac wujka google coz to za monitor studyjny Tonsila, to zapewniam ze poki co nic Wam wujo gugl nie powie. Ten monitor dopiero zostanie zbudowany, ale juz teraz nie moglem sobie odmowic wymyslenia jakies chwytliwej nazwy dla tej konstrukcji

Projekt powstaje dlatego, ze po prostu jest mi taki sprzet potrzebny, jednak bedzie on rowniez odpowiedzia na czeste pytania o tanie i przyzwoite monitorki studyjne do uzytku domowego, ktore bedzie mozna skopiowac nie wyrzucajac na to calej najnizszej krajowej.
    Zalozenia konstrukcyjne sa z gory przemyslane. Bedzie to stosunkowo nieduzy monitor z linia transmisyjna. Glosniki jakie wybralem to:

Tonsil GDN 15/40/3 8 ohm
    Tonsil GDWK 10/80/19 2 8 ohm
    Tonsil GDWK 10/80/26 8 ohm

Dlaczego dwa wysokotonowce? Jesli projekt ma byc dopracowany, to musialem kupic dwa komplety "najlepszych" tweeterow Tonsila, aby dokladnie sprawdzic, ktore z nich sprawdza sie najlepiej. Parametry techniczne niestety nie powiedza nam jak glosnik w rzeczywistosci bedzie grac. Tak wiec z dwoch par zostanie wybrana jedna, lepsza.
    Generalnie mozna powiedziec, ze w cenie do 50zl nie ma na rynku lepszych tweeterow. Oczywiscie mozna bylo wybrac zagraniczne glosniki za 150zl czy 250zl za sztuke, ale tutaj caly komplet 4 glosnikow miesci sie w cenie 250zl, a skoro monitor ma byc tani i przystepny, to nie moglem pozwolic sobie na inne przetworniki.

Co do midwoofera, to tutaj wybor byl znacznie wiekszy. Tonsil ma w swoich szeregach sporo ciekawych midwooferow, lecz nie wszystkie sa dostepne i nie wszystkie maja odpowiednie parametry ( wg. mnie ). GDN 15/40/3 wybralem dlatego, poniewaz ma bardzo lekka membrane z wlokna szklanego, a dzieki ekranowaniu sila w szczelinie jest bardzo wysoka. Bl 8.3 i dobroc Qts 0.3 to mozna powiedziec wybitne parametry. Poza tym cena jest bardzo przyzwoita.
    Jednym zdaniem mozna smialo napisac, ze w swojej cenie te, wybrane produkty Tonsila aktualnie nie maja konkurencji oraz ich dostepnosc jest bezproblemowa.

Nie wiem kiedy projekt zostanie ukonczony. Chcialbym poswiecic mu naprawde sporo czasu, przetestowac wiele konfiguracji tunelu, ulozenia glosnikow i zwrotnicy. Kazde pomiary i projekty jakie bede testowal i uwazal za ciekawe zostana tutaj zamieszczane. Sam jestem bardzo ciekaw ile tak naprawde mozna z tych glosnikow wyciagnac.
    Nie chcialbym rowniez popadac w skrajnosci jak np zwrotnice 4 rzedu dla tak tanich glosnikow, czy jakies wymyslne, trudne go wykonania detale obudowy. Ma byc mozliwie prosto, i skutecznie.

Na dzis wklejam zdjecia glosnikow, wygladaja calkiem niezle :)

C.D.N.

No i gitara Będzie co kopiować
    Masz jakieś ograniczenia co do wielkości monitora czy wyjdzie w praniu ?

Skomentuj

W końcu ukazałeś swój pomysł. Będzie coś ala Grimm Audio? http://grimmaudio.com/hifi_loudspeakers_ls1.htm
      Czy bardziej klasycznie jak PMC? Jakie duże przewidujesz obudowy? Symulowałeś już coś?
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No to czekamy na szereg pomiarów. Fajnie jakbyś wrzucał też teoretyczne przemyślenia co do obudowy i zwrotnicy.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          Masz jakieś ograniczenia co do wielkości monitora czy wyjdzie w praniu ?
          Oczwiscie ograniczenia sa :) Calkowita pojemnosc tunelu nie moze przekroczyc 18 litrow, lecz chcialbym uzyc jeszcze mniejszej pojemnosci.

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          W końcu ukazałeś swój pomysł. Będzie coś ala Grimm Audio? http://grimmaudio.com/hifi_loudspeakers_ls1.htm
          Czy bardziej klasycznie jak PMC? Jakie duże przewidujesz obudowy? Symulowałeś już coś?
          Tak, beda testy z monitorem plytkim z szeroka scianka. Oczywiscie do Grimm Audio to daleko, bo tam najwiecej robi DSP.
          Chcialbym na koniec przedstawic minimum dwie odmienne konstrukcje na tych glosnikach, oczywiscie zwrotnice tez beda musialy byc inne...

Skomentuj

Życzę powodzenia.
            Przy okazji mam pytanie, mówisz o komplecie przetworników za 250 złotych a za same Gdn'y wychodzi 185 złotych. Jak domniemam można znaleźć je gdzieś dużo taniej niż oficjalnie?

Skomentuj

2xGDN 170zl, 2xGDWK 96zl i 2x84zl. Najtanszy komplet 254zl. Jakby sie pogrzebalo tu i tam to pewnie jeszcze cos by urwal.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Wydaje mi się, że jeżeli monitor studyjny, to powinien jednak charakteryzować się dużą analitycznością a proponowane przez Ciebie budżetówki Tonsila takich cech nie posiadają. Co najwyżej taki zestaw mógłby w niedużej obudowie br. pełnić rolę monitorka kontrolnego. Przy proponowanym przez Ciebie rozwiązaniu w TL aż prosię się danie lepszego tweetera np. SEAS 27TDFC (bez ferrofluidu).

Skomentuj

Nie na temat...
                  A to ja coś lipnie szukam, good luck chuck

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                    Wydaje mi się, że jeżeli monitor studyjny, to powinien jednak charakteryzować się dużą analitycznością a proponowane przez Ciebie budżetówki Tonsila takich cech nie posiadają. Co najwyżej taki zestaw mógłby w niedużej obudowie br. pełnić rolę monitorka kontrolnego. Przy proponowanym przez Ciebie rozwiązaniu w TL aż prosię się danie lepszego tweetera np. SEAS 27TDFC (bez ferrofluidu).
                    SEAS jest 4 razy drozszy, ale czy 4 razy lepszy? Monitory TLC AMS i PMS mialy wlasciwie bardzo podobne glosniki wysokotonowe, ta sama technologia, przy czym w testach kosily konkurencje z polki 3000zl. Mialem rowniez stycznosc z renomowanymi monitorami budzetowymi i naprawde nie ma sie czym zachwycac. Przyzwoitej klasy dzwiek studyjny zaczyna sie od dobrych kilku tys zl.

Zakladam, ze caly koszt budowy tych monitorow zamknie sie w 500-600zl ( w zaleznosci od wykonania ). Co mozna kupic gotowego za te pieniadze? Nic co bedzie lepsze od zestawu Creativa.

Skomentuj

Nie wierzę, wreszcie ktoś tutaj docenił głośniki Tonsila (i nawet wysokotonówki !). Oczywiście kibicuję projektowi :)

Skomentuj

Na pe
                        SEAS jest 4 razy drozszy, ale czy 4 razy lepszy? Monitory TLC AMS i PMS mialy wlasciwie bardzo podobne glosniki wysokotonowe, ta sama technologia, przy czym w testach kosily konkurencje z polki 3000zl.
                        Na pewno warto spróbować, bo rzeczywiście w tej cenie, jak się uda projekt będą nie do pobicia.
                        Również gorąco kibicuję. :thumbsup:

Skomentuj

No tak, nie moglo byc tak pieknie jak sie wydawalo... Jeden z glosnikow wysokotonowych ma powazny feler. Linki cewki nie sa umocowane/lutowane do przylaczy, przez co glosnik przerywa.

Zdjecia obu tweeterow ( dobry i felerny ) mozecie zobaczyc tutaj: http://imageshack.us/g/809/sdim0139.jpg/

Narazie spokojnie czekam na odpowiedz sprzedawcy, licze na szybkie i bezproblemowe zalatwienie sprawy :)

---------- Post dodany o 15:12 ---------- Poprzedni post o 01:02 ----------

Wczoraj sluchalem troche "golych" tweeterow na dosc zroznicowanej muzyce. Slychac wyrazna roznice w dzwieku miedzy tymi glosnikami. GDWK 10/80/26 jest wyraznie glosniejszy oraz gra dzwiekiem bardziej "pelnopasmowym". Tweeter choc nie wygrzany brzmi dosc neutralnie, bez piaszczenia czy szeleszczenia. Wyraznie slychac najwyzsze czestotliwosci, jakies dzwonki, przeskadzajki, talerze, sa dzwieczne i calkiem niezlej jakosci. Rowniez gitary akustyczne, trabki brzmia wiernie. Trudno cos tu skrytykowac biorac pod uwage cene 42zl za sztuke.
                          Natomiast GDWK 10/80/19 2 gra zupelnie inaczej. Zdecydowanie ciszej, dzwiek nie jest tak otwarty i czytelny jak w 10/80/26. Szczegolnie na wokalach meskich slychac duza roznice. Te z 10/80/26 wydaja sie byc bardziej "czyste" maja wieksza mase. 10/80/19 2 gra dzwiekiem stonowanym, oddalonym, czasami mozna odniesc wrazenie, ze nosowym, troche tak jakbysmy przytkali do glosnika rurke plastikowa. Poki co nie ma w nich tyle zycia, co w GDWK 10/80/26. Byc moze po wygrzaniu zajdzie jakas wyrazna poprawa brzmienia choc prawde mowiac wcale sie tego nie spodziewam.

Jak narazie 10/80/26 jest moim faworytem. Nie dosc ze ma lepsze parametry to jeszcze jest tanszy. Rowniez zamontowana pianka na przednim panelu glosnika moze okazac sie pomocna w probach uzyskania rownego pasma czestotliwosci.

Skomentuj

to one siedza w PULSE?

---------- Post dodany o 00:04 ---------- Poprzedni post o 00:03 ----------

ooo, a to niespodzianka - jednak nie te

Skomentuj

W Pulse siedzi GDWK 10/80/19 bez 2 ( z tego co wiem to oznaczenie innego koloru panelu ), a na basie zupelnie inny glosnik z membrana polipropylenowa. Poczatkowo wlasnie taki glosnik wybralem ale po zastanowieniu stwierdzilem, ze nie zapewni tak dokladnej srednicy jak "szklany" 15/40/3.

Skomentuj

chodzilo mi o wysokotonowy (bo to opisywales)
                                co do PULSE to nadal chodzi mi po glowie sklonowanie ich... ale brak czasu :???:

Skomentuj

Ja bym sie nie zdecydowal na klona Pulse. Po 1 nie ma dostepnego midwoofera, po 2 dzwiek uzytego tweetera jest dla mnie dyskusyjny. Nie sluchalem Pulse, ale spodziewalbym sie brzmienia stonowanego, z wygladzona srednica i malo wybrzmiewajaca gora.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Po 1 nie ma dostepnego midwoofera
                                    roznica tylko w korektorze fazy - mysle ze na podstawie zdjec bym cos zrekonstruowal
                                    bardziej chodzilo mi o to ze to tanie kolumny ze specyficznym brzmieniem
                                    a ze ludzie narzekaja ciagle na STXa to mysle ze warto bedzie sie pomeczyc

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                      Życzę powodzenia.
                                      Przy okazji mam pytanie, mówisz o komplecie przetworników za 250 złotych a za same Gdn'y wychodzi 185 złotych. Jak domniemam można znaleźć je gdzieś dużo taniej niż oficjalnie?
                                      Jest taki dziadziuś we wrześni u którego można dostać różne głośniki Tonsila od starych po nowe. Byłem u niego parę miesięcy przejazdem i kupiłem kilka sztuk.. w naprawde dobrych pieniądzach. Mówił że może wysłać również, kwestia dogadania. Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę dać tel na priv, nie wiem tylko czy jeszcze działa w branży..."

Skomentuj

Dzieki za info Marios.

Co do projektu to caly czas rodza sie na papierze, jakies wstepne zarysy. Poki co uzyje gotowych obudow zamknietych do docierania glosikow i wstepnych testow odsluchowych.
                                        Felerny tweeter udalo sie polutowac i jest ok.

---------- Post dodany o 23:35 ---------- Poprzedni post o 00:06 ----------

Pomierzylem dzis impedancje glosnikow. Wszystkie sa prosto z pudla, nie grane. ( produkcja maj 2009 )

Pomiar pary GDWK 10/80/19/2

Pomiar pary GDWK 10/80/26

Pomiar pary GDN 15/40/3

---------- Post dodany o 00:38 ---------- Poprzedni post o 23:35 ----------

No i pierwsze pomiary TL :)

Nie wiem czy wszyscy pamietaja ale kiedys uzywalem rury PCV do pomiarow z 18 AWX. Dokladnie te sama rure uzylem do wstepnych pomiarow Tonsila.
                                        Dla przypomnienia rura ma 108cm dlugosci i staly przeswit o powierzchni 201cm2

A wiec tak to wyglada:

Pomiar ma opis lecz napisze dla wyjasnienia, ze przedstawia on glosnik na poczatku pustej rury oraz z jedna gabka czopkowa dlugosci 68,5cm, zawinieta w rulon i umieszczona od konca tunelu. Poczatek za glosnikiem pusty.
                                        Zobaczcie jak bardzo zmienia sie odpowiedz tunelu po umieszczeniu gabki. Pomiarow i przykladow bedzie wiecej ( po to aby znalesc dla GDN optymalna obudowe docelowa ) lecz juz teraz moge napisac, ze umieszczenie gabki od poczatku rury, tuz za glosnikiem powodowalo znaczne oslabienie okolic 40hz. Szczerze mowiac nie spowiedzialem sie az takiej zmiany w przypadku tego glosnika. Efektywnosc tunelu co prawda spadla, lecz jego pasmo przetwarzania jest imponujace jak na tak krotka rure.
                                        Postaram sie zamiescic rowniez efekt symulacji takiej rury, rowniez z tlumieniem ( choc tu nie spodziewam sie podobnych wynikow ).

C.D.N

---------- Post dodany o 01:15 ---------- Poprzedni post o 00:38 ----------

Dzis dorzuce jeszcze jeden pomiar. Tym razem za wytlumienie posluszyla klasyczna welna szklana. Wiem wiem, pyli i drapie ale to ma byc tylko test pomiarowy. Na rurze zaznaczylem 4 punkty, ktore "lacza" 5 rownych sobie kawalkow tunelu. Wyszlo okolo 22.4cm. Pomiar mial na celu sprawdzenie odpowiedzi tunelu w zaleznosci o miejsca jednego kawalka welny o dlugosci 45cm.

Wyglada to mniej wiecej tak:

W skrocie mozna powiedziec, ze im dalej umiescimy material w rurze, tym zejscie naszej TL zostaje rozciagniete w dol. Jednoczenie tracimy nieznacznie na tlumieniu antyrezonansow.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X