Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyglada na to, ze nie tylko PMC i ja wpadlem na pomysl wyzszych i plytszych kolumienek desktopowych.

http://www.roleaudio.com/canoe.html

filtry pierwszego rzedu i rowniez linia transmisyjna, znaja sie chlopaki na rzeczy

Skomentuj

Jakaś wysokotonówka znajoma

Skomentuj

Ale Canoe jest OZ, tam inne są TL, mnie bardzo podoba się ich model Enterprise XB pod http://www.roleaudio.com/enterprise.html. Szczególnie dlatego, że nie frezują otworów pod głośniki :).

Skomentuj

Jakie OZ? Przeciez jest napisane jak byk:

FEATURES:

Folded transmission line design inspired by the Kayak and Windjammer loudspeakers

No i jeszcze ten otwor na przedniej sciance :)

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
          Szczególnie dlatego, że nie frezują otworów pod głośniki .
          Bo pod midwoofer nie trzeba frezowac.

Skomentuj

Racja, poplątałem Canoe z Kayakiem, odszczekuję więc hau, hau, hau .
            A z frezowaniem, mnie sie ono okropnie nie podoba, no taka moda jest i cóż zrobić, że najczęściej wszystko wyfrezowane i na gładko. Tweeter rozumiem, tam chodzi nie tyle o wygląd, co o względy akustyczne.

Skomentuj

Jak glosniki maja ladne koszte to czesto wyglada ladnie, gdy nie sa podfrezowane. U Harpii tez ladnie sie prezentuje :) No i Tonsil GDN z tematu tez niczego sobie, spokojnie bez frezow mozna ladowac.

Skomentuj

Między kwadratem a okręgiem jest taka różnica że okrągły tunel będzie lepiej wpadał w rezonans, nie będzie mieć 4 kantów tłumiących drgania.

Skomentuj

W praktyce zupelnie pomijalna sprawa.

Skomentuj

Robiłeś może pomiary GDWK 10/80/19 ? Wychodzi mi jakaś zapadłość około 7kHz w pomiarze ARTA i nie wiem skąd to sie bierze.

Skomentuj

Tak, wstepnie robilem, ale tylko pogladowo. Takiego dolka u mnie nie bylo nawet w pomiarze glosnika bez obudowy.

Skomentuj

Ja zmierzyłem z dwoch róznych serii i pomiar zawsze był taki sam z tym dołkiem. Albo to wpływ obudowy, pomieszczenia albo mi karta tak kaszani. Sprawdze na głosnikach innych typów.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          1 obudowa, testy z tunelem na tylnej sciance, tunel krotki i obszerny.
                          Jakie są wewnętrzne wymiary tej obudowy. Chce sobie ją zasymulować.
                          Zrobiłeś ładne pomiary z wytłumieniem i nawet bez wytłumienia więc będzie z czym porównać wyniki.

Skomentuj

Tunel ma dlugosc okolo 132cm, stale Sd okolo 181cm2, offset glosnika 16cm.
                            Odrazu napisze, ze symulacja niewiele Ci pokaze. Jesli komus nie przeszkadza takiej wielkosci monitor, to moge napisac, ze brzmi on calkiem niezle. Bas jest wyrazny, silny, wytrzymalosc mocowa jest spora. Wytlumienia nie trzaba duzo, kawalek gabki.

Skomentuj

Tunel ma dlugosc okolo 132cm, stale Sd okolo 181cm2, offset glosnika 16cm.
                              OK, nie całkiem o to mi chodziło ale przekrój tunelu 1.6*Sd i offset 16cm to już coś.
                              Tak w ramach testów mojego symulatora chciałem to sobie wrzucić, są pomiary więc można porównywać wyniki symulacji z pomiarami.
                              Wymiary oszacowałem na podstawie proporcji ze zdjęcia:
                              wysokość 36, szerokość 37, szerokość kanału 11.5 (na przegrodzie 8.5), szerokość portu 6.5.

Jeśli komuś nie przeszkadza takiej wielkosci monitor, to moge napisac, ze brzmi on calkiem niezle. Bas jest wyrazny, silny, wytrzymalosc mocowa jest spora.
                              To prawda--bas z linii jest niesamowity. Jest go o wiele więcej niż z zamkniętej i w dodatku o wiele lepszy jakościowo niż z br.
                              Ja sobie niedawno zrobiłem linie w obudowie ok.20L ale na głośniku 8" i w dodatku trochę przesadziłem z długością tunelu, trzeba było zrobić krótszy a za to szerszy. Ale i tak basik jest całkiem fajny, szybki i nie rzęzi jak BR.
                              Wytrzymałością mocową to ja się nie przejmuję bo jak zmierzyłem moc przy głośności z jaką zazwyczaj słucham to mi wyszły jakieś pojedyncze miliwaty.
                              Odrazu napisze, ze symulacja niewiele Ci pokaze.
                              Wyszło tak jak na załączonym obrazku, największa różnica w zakresie 250-350Hz. Na symulacji jest spory dołek a na pomiarach tego nie ma.
                              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez knik Zobacz posta
                                Wyszło tak jak na załączonym obrazku, największa różnica w zakresie 250-350Hz. Na symulacji jest spory dołek a na pomiarach tego nie ma.
                                Tunele bez wytlumienia symuluje sie dosc latwo, dlatego czesc wykresu bedzie zgodna z pomiarem. W rzeczywistosci antyrezonanse roznie dziala, program symuje je matematycznie wiec, nie zawsze to jest zgodne z prawda.
                                Jakiego programu uzywasz do symulowania? Moze bym w nim znalazl cos nowego, ciekawego czego nie ma Akabak i Hornresp.

Skomentuj

Ten mój symulator to jest program napisany przeze mnie. Tak trochę z ciekawości się za to zabrałem żeby zobaczyć czy się da w ten sposób przeprowadzić symulację.
                                  Ja nie jestem bardzo obeznany z Akabakiem i Hornrespem więc nie wiem czy ma coś czego one nie mają. Czy daje się do nich jakoś wrzucić taką linię "na przegrodach"?

Właściwie jest to symulator pola(konkretnie: ciśnienie i prędkość przepływu) i działa na całkiem innej zasadzie niż tradycyjne symulatory. Taka symulacja jest powolna trochę, trzeba czekać parę minut na wynik.

Interfejs raczej nie jest przyjazny dla użytkownika ale to miało być dla mnie a dla mnie jest ok.
                                  Parametry trzeba wprowadzać z wiersza polecenia ale jak chcesz zobaczyć o co tu biega to proszę bardzo:
                                  enc.bat - uruchamia parametry do symulacji
                                  mix.bat - kopiuje pliki z danymi z symulacji
                                  view.bat - wyświetla dane z symulacji

Po prostu uruchom symulacja.bat to powinno uruchomić co potrzeba i wyświetlić wykresy.
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Dzieki wielkie :) Ciekawy programik. W akabak mozna symulowac zakrety, czyli tworzyc dowolne ksztalty tunelu, rowniez z komorami rezonujacymi. Program stary ale mozliwosci ma ogromne.

Skomentuj

Dzieki wielkie Ciekawy programik. W akabak mozna symulowac zakrety, czyli tworzyc dowolne ksztalty tunelu, rowniez z komorami rezonujacymi. Program stary ale mozliwosci ma ogromne.
                                      O tak, akabak jest świetnym narzędziem, kwestia wyuczyć się skryptów i można symulować co nam tylko fantazja podpowie.

Skomentuj

Mysle, ze udalo mi sie osiagnac zadowalajace rezultaty z GDN w testowej obudowie. Operacja skurczenia obudowy do akceptowalnych rozmiarow, nie odbiegajacych od typowego monitora zakonczyla sie wstepnym sukcesem. Tunel bedzie mial pojemnosc raczej nie wieksza niz 13 litrow. Wyjscie na przedniej sciance, monitor bedzie mozna spokojnie przysunac do sciany, a ilosc basu z bliskiego pola jest odpowiednia i nawet spora jak na tej wielkosci i klasy glosnik.

Teraz czeka mnie wykonanie obudowy wstepnej wersji finalnej, zaprojektowania miejsca glosnikow tak aby dostosowac je do wyrownania czasowego z filtrami pierwszego rzedu. Zgranie tych glosnikow nie bedzie latwe, nie ukrywam ze nawet trudne ale mam nadzieje, ze walka sie oplaci...

C.D.N.

Skomentuj

Jak wiesz ja przeprowadzam próby z podobnym zestawem GDN.../3 i GDWK.../24 i mogę tylko potwierdzić, że problemy będą z połączeniem. U siebie mam problem z fazą powyżej częstotliwości odcięcia w okolicy 5kHz ale ja stosuję filtry 2go rzędu. Czy planujesz stosować pułapkę rezonansową na break-up szklanej membrany? Ogólnie już jakieś większe założenia co do zwrotnicy są popełnione?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X