Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Dla obciążenia rezystorem powinny być identyczne.
    Podstawiając rezystor w miejsce głośnika, owszem, różnicy nie ma.
    Podstawiając "głośnik" o stałym SPL i IMP w całym paśmie różnica występuje: przystępując do symulacji dowolnej zwrotnicy podstawiamy wyniki pomiarów przecież, czyli krzywe SPL i IMP właśnie

Skomentuj

Wstepny tunel krotsza wersja:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Wstepny tunel krotsza wersja:
        Pochwalisz się wymiarami zewnętrznymi? Przegrody środkowe są chyba cieńsze niż standardowe 18mm?

No i co to za czarny wynalazek tam w tle stoi?
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wymiary zew paczki to wys 350mm, szer 187mm, gle 325mm.
          Przegrody z plyty 12mm

A to w tle, to moje oczko w glowie, moj rodzynek i najwiekszy skarb :) To niemiecki glosnik kinowy Klangfilm Europa Junior Klarton. Konstrukcja przedwojenna ( lata trzydzieste ), driver wysokotonowy napedzany elektromagnesem ( fieldcoil ). Dosc gigantyczna skutecznosc. Niestety moj jest niekompletny, brakuje szerokopasmowca rowniez fieldcoil. Narazie wstawie cos z Alnico, a docelowo moze znajde oryginal w normalnej cenie.

http://www.tubebbs.com/viewthread.ph...&extra=&page=1
          http://www.tubebbs.com/viewthread.ph...&extra=&page=2

Skomentuj

Pogriomco, czy gdn 15/40/5 (bez ekranu) pojdejd tez pod ta TL'ke czy paramatry znacznie sie roznia?

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
              czy gdn 15/40/5 (bez ekranu) pojdejd tez pod ta TL'ke czy paramatry znacznie sie roznia?
              Raczej nie powinno byc problemu, tylko uwaga! To jeszcze nie jest finalna obudowa. Do przerobienia mam jeszcze inna wersje tunelu oraz mysle nad zmiana proporcji obudowy, to jest wyciagniecia jej do gory zmniejszajac glebokosc. Z doswiadczenia wiem, ze monitory, ktore sa za glebokie sprawiaja wiecej problemow z ustawieniem na biurku czy regale, a wysokosc obudowy nie jest tak krytyczna.

Postaram sie poznym wieczorem wrzucic pomiary tego tunelu, juz je zrobilem ale niebardzo mam czas na aktualizacje. Cierpliwosci.

Skomentuj

spoko, spoko czekam cierpkiwie, tonsile tez czekaja
                co do wymiarow to zdecydowanie masz racje, lepiej wyzej

Skomentuj

Generalnie podoba mi sie koncepcja PMC LB1, tyle ze oni zrobili taka obudowe zeby upchac tunel z komora, a jak chce zrobic podobna, zeby byla bardziej ustawna i praktyczna.
                  https://www.google.pl/search?q=pmc+l...WbG4TDtAbSnPhK

---------- Post dodany o 00:17 ---------- Poprzedni post o 19:26 ----------

Ook pora na maly update.

Przestawiam pomiar pustego tunelu.
                  Tunel ma dlugosc okolo 105cm, czyli bardzo krotki. Na wejsciu 165cm2, na wyjsciu 90cm2.

---------- Post dodany o 00:29 ---------- Poprzedni post o 00:17 ----------

Tutaj przedstawiam porownanie pomiaru ( czarny ) do symulacji ( czerwony )

Skomentuj

Masz może pomiar Fs tego głośnika z Arty?

Skomentuj

Grubo ponad 60hz, pod 70, ale bez zew wzmacniacza, bez wygrzewania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Grubo ponad 60hz, pod 70, ale bez zew wzmacniacza, bez wygrzewania.
                        no to się zdziwisz ze wzmacniaczem... zrobiłem sporo pomiarów nie miałem czasu wrzucić, może jutro. Mierzyłem 15/40/4 ma katalogowo podobnym fs co ten twój. Z tego co grzebałem w róznych materiałach fs to pomiar niskonapięciowy do 1W więc powinno być ok na samej karcie dzwiękowej. Mierzyłem na różne sposoby i zwiększanie napięcia niewiele przesuwa peak fs, nawet do 3-4v. Dla mnie jest coś nie tak z tą ARTA, napisałem do nich może coś odpowiedzą. Testowane 3 karty dzwiękowe i 2 komputery.

Skomentuj

Wiesz, dla mnie to tylko pogladowe pomiary, ja kieruje sie parametrami producentow w symulacji. Podkladam swoje jesli glosnik jaki mam nie posiada zadnych danych i musze je zmierzyc.

---------- Post dodany o 02:06 ---------- Poprzedni post o 01:28 ----------

Ok kolejny pomiar

W tym wariancie dodalem dobrze znana gabke z czopkami. Pomiar szary to glosnik, buraczkowy tunel. Tutaj chcialbym sie na chwile zatrzymac, bo jest ciekawa rzecz do omowienia.
                          Patrzac na pomiar glosnika, widac ze jego odciazenie przenioslo sie z 70hz, ponizej 50hz. Wskazywaloby to na obnizenie rezonansu cwiercfalowego do tej czestotliwosci ale nie jest tak do konca. Dokladny rezonans cwiercfalowy pustego tunelu wypada na 82hz. Widac to na pomiarze zarowno glownika jak i tunelu. Jak wiadomo punt rezonansu 1/4 wskazuje nam pierwsze gora na pasmie tunelu, ale czasami trudno ocenic dokladne jej miejsce. Zeby to okreslic prosciej jest spojzec dalej, na kolejna nieparzysta rezonansu. W miejcu gdzie widac pierwsza dziure w pasmie glosnika i duzy pik tunelu mamy dokladnie 3x krotnosc fali rezonansu cwiercfalowego. Jedno wynika z drugiego, wiec okreslajac dokladny punkt piku czyli 248hz i dzielac te cz. przez 3 dostajemy 82hz. Patrzac na charke glosnika bez tlumienia w miejscu 82hz nie widac najwiekszego siodla, dopiero w okolicach 70hz widac roznice. Niemozliwym jest aby odciazenie przypadalo tylko w tak waskim punkcie czestotliwosci, wiec patrzac na opadanie charki glosnika widac, jak tunel przejmuje akcje w szerokim zakresie.
                          Teraz wrocmy do pomiaru z gabka. Widac odrazu, ze siodlo na glosniku sie przesunelo, tak samo kolejna dziura z okolic 248hz. Wszystko pasuje. Natomiast pomiar tunelu juz pokazuje nam cos ciekawego. Efektywnosc znacznie spadla, tlumienie zrobilo swoja robote, charka sie wyplaszczyla, mamy mniejszy spadek basu kosztem efektywnosci wyzszego basu ( i o to chodzi ). Teoretycznie punkt rezonansu 1/4 obnizyl sie, ale zobaczcie dokladnie na miejsce 82hz. Mimo gabki widnieje tam maly zabek, ktory definitywnie okresla poczatkowy punt strojenia, ktory jest nierozewalnie zalezny od dlugosci tunelu i jego ksztaltu. Widac rowniez, ze mimo osiagniecia tego punktu, tunel ochoczo dmucha do 50hz z bardzo niewielkim spadkiem i dopiero po osiagnieciu okolo 46hz spada na pysk, razem z wooferem. Tutaj swietnie sie pokrywa siodlo woofera z efektywnoscia tunelu ponizej rezonansu 1/4. To jest przyklad, ktory pokazuje dlaczego wazny jest porzadny naped glosnika. Dzieki niemu i reszcie odpowiednich parametrow, w relatywnie krotkim tunelu ( ktory pokazuje wysokie strojenie ) mozna osiagnac znacznie nizsze strojenie "efektywne".
                          Analizujac reszte pasma tunelu mozna napisac, ze nie ma tam jakis wybitnych tlumien harmonicznych. Czestotliwosci powyzej 400-500hz gabka sama w sobie nie jest w stanie pochlonac, to jak mocno uda sie oslabic ten zakres srednicy zalezy bezposrednio od ksztaltu tunelu i jego zagiec. To one maja najwiekszy wplyw na harmoniczne i ich sile. Mozecie sobie przypomniec jak wczesniej pokazywalem obudowe testowa z tunelem o 3 zalamaniach z wyjsciem na tylnej sciance. Tam juz dodanie niewielkiej ilosci gabki powodowalo znakomite tlumienie antyrezonansow harmonicznych. W przypadku tego kanalu taki wynik jest wlasciwie niemozliwy i zadno tlumienie, nawet w duzej ilosci nie jest w stanie tego ruszyc. Ale nie ma co narzekac, przy poprawnym wytlumieniu dostajemy tlumienie harmonicznych na poziomie 12db, co juz jest zupelnie wystarczajace, aby tunel nie zaklucal pracy glosnika na srednich tonach.

Dodam jeszcze, ze ta gabka czopowa ktora posiadam tlumi troche inaczej niz zwykla gabke bez czopkow. Obie te gabki maja napewno inna gestosc, co przeklada sie rowniez na ich roznice w wadze. Gabka bez czopkow jest bardziej "zbita", przez co moim zdaniem lepiej wypada w pomiarach. Niestety nie wiem jakie ma parametry, choc nie jest to teraz istotne. Koncowo uzyje takiego materialu, ktory bedzie latwy w zakupie, tak aby powtarzalnosc koncowych efektow byla dokladna.

Skomentuj

Ponieważ ma to być projekt realizujący powtarzalność proponuję określenie typu pianki. Eurofoam ma dwie gęstości pianek akustycznych http://www.eurofoam.pl/akustyka-i-wygluszenia o rożnych kształtach .
                            Na tej stronie pokazują tylko "piramidki" ale maja tez gąbki guzełkowe (piramidki niestety można u nich kupić min. 4m2 w cenie netto min. 75zł/m2 z przylepcem na ściany). Albo profilowane (nie ma kształtu na stronie) 40/20 bez kleju za 34zł/m2. Kiedyś mieli też sklep w Zgierzu gdzie sprzedawali gąbki guzełkowe i usługę cięcia na wymiar, i cięcia profilowego.
                            Chodzi o gąbkę tego typu http://www.hi-fi.auto.pl/sklep/produ...roducts_id=462
                            Oznaczenie M40 to jednak jest grubość a nie gęstość.
                            Typy i właściwości pianek akustycznych Eurofoam określone są tutaj http://www.eurofoam.pl/sites/default...ygluszenia.pdf a dokładne parametry wyrobów znajdują się w cenniku na stronie Internetowej w zakładce "akustyka i wygłuszenie"

Skomentuj

pogromca jaką metodą robisz pomiary, że możesz sobie pozwolić na interpretację z dokładnością co do 1 Hz i to na tak niskich częstotliwościach?
                              Rozumiem też, że to nie są pomiary z domowego kąta.

Skomentuj

Pomiar bliski sinusem lub szumem, MLS niebardzo sie tu nadaje. Pomiar oczywiscie w domu. Docelowo monitory beda pomierzone na wolnym powietrzu.

Skomentuj

hmm z tym żeby robić pomiary na dworze kiedyś byłem za. Teraz wiem, że tło otoczenia jak śpiew ptaków czy tym bardziej drobny wiaterek zmieni radykalnie ch-ke wypadkową. Czyli w moim poważaniu outdoor się nie nadaje do pomiarów.

Skomentuj

pierwsze przed Altusy i podobno te najlepsze które nie miały jeszcze tubki, miały najbardziej zaawansowana zwrotnicę, powstały w czasach kiedy Tonsil nie dysponował jeszcze komora bezechową. Mierzyli je na dachu budynku fabrycznego. I w dodatku wtedy jeszcze nie stosowano metody MLS, wyłacznie sinus.

Teraz MLS na powietrzy to chybha pozwala tylko ustawiac dluższe czasy bramki i uwiarygodnić charakterystykę do nizszych czestotliwośći. Ostatnio rozłozyła mnie strona jakiegos mniej znanego producenta kolumn, kreującego się na takiego bardziej hi-endowego. Na zdjęciu pokazał jak robi pomiar. Trzy ściany dużej hali wyłozone były gąbką w piramidki a na środku stał statyw fotograficzny z przyklejoną do niego rurka mikrofonu :) Prawie taki sam jak mam w domu za 30 złotych :)
                                    Technika po prostu poszła do przodu. To co kiedyś wymagało ogromnych kosztów i inwestycji obecnie mozna zrobić darmowym softem, mikrofonem za kilkanascie złotych przywiązanym do statywu fotograficznego z marketu.

To tak przy okazji mi się przypomnina kiedy ludzie piszą na temat starych sprzętów audio, że były takie solidne, cięzkie, jak teraz najdrozszy hi-end. Technika tanieje oferując te same osiągi w coraz tańszym wydaniu.

Skomentuj

Kiedys tak sobie myslalem, ze mozna by bylo sprobowac pomiarow w stodole wypelnionej snopkami siana. Jak ktos mieszka na wsi i ma taka mozliwosc to mysle, ze warto sprobowac :)

Skomentuj

Obecnie na wsi to już nawet ciężko o stodołe :)

Skomentuj

Ale pola jeszcze na wsiach mają :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X