ja mam fajną mini halę na dwa auta (garaż :) ) i strop jest wysoki na 6m. Podwieszam w połowie głośnik i mierzę do 100Hz z akceptowalnym błędem(+-1dB). Niestety te wykonywałem dawno do konstrukcji i teraz się nie pochwalę bo wsiąkły gdzieś...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKiedys tak sobie myslalem, ze mozna by bylo sprobowac pomiarow w stodole wypelnionej snopkami
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaW tym okrągłym budynku, w Warszawie przy ul. Wiejskiej ???
---------- Post dodany o 00:08 ---------- Poprzedni post o 15:23 ----------
Praca wre:
Powoli koncze testy z ta obudowa i zabieram sie za dopracowanie docelowego pudla o nieco innych wymiarach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaLewe dolne zdjęcie (narożnik). Jak grała ta obudowa? Nie przypadkiem najgorzej?
W tym projekcie staram sie bardziej skupic na pomiarach niz odsluchach. To jak graja poszczegolne tunele nie wynika bezposrednio z ich ksztaltu, ale z charakterystyk czestotliwosci jakie dany tunel, offset i wytlumienie oferuje. Prosciej piszac - jesli dobroc calkowita ukladu glosnik+tunel zmienia sie przez inny ksztalt tunelu, offset i wytlumienie to i brzmienie musi byc inne. Natomiast jesli z dwoch roznych tuneli osiagnie sie takie same charakterystyki dobroci i pasma czestotliwosci to i dzwiek musi byc bardzo zblizony.
Skomentuj
-
no właśnie dlatego miałem takie przypuszczenia bo tunel został tak mocno wytłumiony, że niewiele energii (przenoszonej przez cząsteczki powietrza) zostaje wypromieniowane przez tunel, ponieważ tunel był tak zapchany, że powietrze z trudem się "przeciskało", powietrze (energia w nim) zostało pewnie stłumione.
Skomentuj
-
Po przemysleniu - jesli ma być wyrównanie czasowe to w zasadzie tylko pochyła przednia scianka. Inne rozwiazania albo bedą dziwnie wyglądały albo beda zbyt skomplikowane. Ta przednia sciana może być w formie profilowanej nakładki na front, ale tak żeby kazdy był w stani ejeą sobie zrobic oczywiście.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak macie jakies pomysly to zapraszam do tematu mojego monitora studyjnego na Tonsilach. Nie chce tutaj arwas'owi macic w temacie.
Zamieszczone przez arwas Zobacz postamoze głośnik w wavequide ?
Choć w tym monitorze raczej ciężko było by zastosować to rozwiązanie, bo jednak rozmiarowo kompletnie się to nie zgra.
Skomentuj
-
Kurde, ja sie na tubach tak nie znam zeby odpowiedziec jaka to roznica. Nawet niektorzy powiedzmy znawcy maja problemy z rozroznieniem WG od tuby :) Co do WG Daytona to owszem mam je, ale one maja 25cm srednicy i gwint na driver estradowy, dla tych WG mam inne plany, ale jeszcze nie do konca sprecyzowane :)
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaPo przemysleniu - jesli ma być wyrównanie czasowe to w zasadzie tylko pochyła przednia scianka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaChoć w tym monitorze raczej ciężko było by zastosować to rozwiązanie, bo jednak rozmiarowo kompletnie się to nie zgra.bo waveguide można zrobić z MDFu i wkomponować jako front...
http://www.visaton.de/en/chassis_zub...wg220x150.html
Skomentuj
-
ploter, wydaje mi się, że nie jest to takie hop-siup. Wcześniej wspomniałem o tym, że prawdopodobnie jest znaczna różnica pomiędzy kształtem takiego WG, a kształtem horna, z zaznaczeniem, że WG nie wpływa na charki a jedynie poprawia właściwości kierunkowe, a typowa tuba właśnie mocno nam tę charkę "koryguje". A na pierwszy rzut laickiego oka jest to przecież "to samo". Właśnie dlatego rzeźbienie w MDF'ie, pomimo iż jest łatwe, to jest też ryzykowne, bo można coś niechcący skopać. Z tym że nigdy nie testowałem żadnego z tych ustrojstw więc nie wiem ile w tym prawdy i czy owe ryzyko niepowodzenia jest na tyle istotne, że należy się nim przejmować.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaWG nie wpływa na charki a jedynie poprawia właściwości kierunkowe, a typowa tuba właśnie mocno nam tę charkę "koryguje".znaczy się zaprojektował dla Jantzen czy jakoś tak a maszyna CNC zrobiła
"The waveguide was a new problem, as no existing waveguide would fit the TW034 tweeter. Thus I had to engage a factory dealing with CNC fabrication of everything that can possibly be made on a lathe. A huge 180 mm diameter rod of black POM plastic is stuck into the lathe and in a few minutes turned into nice looking, solid waveguides. No need to fill cavities here with damping material.
I developed the waveguide for Jantzen Audio, thus proprietary to Jantzen Audio, so please do not ask for drawings or specifications. A waveguide developed for a 34 mm dome is unlikely to perform with other (smaller) domes. To my esperience every dome will require its own waveguide made to suit the dome's shape, diameter, suspension, etc. In short: A waveguide is not just a waveguide."
http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm
Zaph też się tym bawił ....
http://www.zaphaudio.com/WaveguideTMM-profile.pdf
http://www.zaphaudio.com/Waveguidetmm.html
Moim zdaniem waveguide jest ciekawym pomysłemi wartałoby sie nad tym zastanowić i moze też zaprojektować jakaś krzywiznę żeby poprawić a nie pogorszyć....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaTroels jednak waveguide sam robił
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaThe waveguide was a new problemZamieszczone przez ploter Zobacz postaI developed the waveguideZamieszczone przez ploter Zobacz postaplease do not ask for drawings or specificationsZamieszczone przez ploter Zobacz postaA waveguide developed for a 34 mm dome is unlikely to perform with other (smaller) domes. To my esperience every dome will require its own waveguide made to suit the dome's shape, diameter, suspension, etc.
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaA waveguide is not just a waveguide.zwłaszcza jeśli działamy "na pałę".
Skomentuj
Skomentuj