Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja mam fajną mini halę na dwa auta (garaż :) ) i strop jest wysoki na 6m. Podwieszam w połowie głośnik i mierzę do 100Hz z akceptowalnym błędem(+-1dB). Niestety te wykonywałem dawno do konstrukcji i teraz się nie pochwalę bo wsiąkły gdzieś...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Kiedys tak sobie myslalem, ze mozna by bylo sprobowac pomiarow w stodole wypelnionej snopkami
      W tym okrągłym budynku, w Warszawie przy ul. Wiejskiej ???

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
        W tym okrągłym budynku, w Warszawie przy ul. Wiejskiej ???
        O, O, O! Ale mysle, ze przy tak duzym skumulowaniu pustych glow, moglaby powstac czarna dziura, ktora kompletnie zaburzy pomiary ;/ No ale koniec zartow, ide kleic nowy tunel...

---------- Post dodany o 00:08 ---------- Poprzedni post o 15:23 ----------

Praca wre:

Powoli koncze testy z ta obudowa i zabieram sie za dopracowanie docelowego pudla o nieco innych wymiarach.

Skomentuj

czekamy i kibicujemy)

Skomentuj

1i3 6i7 to nie te same konfiguracje?:)

Skomentuj

6 i 7 faktycznie te same, to zrzut miniaturek z aparatu. Reszta jest inna.

Skomentuj

Lewe dolne zdjęcie (narożnik). Jak grała ta obudowa? Nie przypadkiem najgorzej?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  Lewe dolne zdjęcie (narożnik). Jak grała ta obudowa? Nie przypadkiem najgorzej?
                  Skad takie przypuszczenia? :) Tunel w ksztalcie slimaka stosowalem juz dosc dawno. Plusem tego rozwiazania jest mozliwosc upchniecia dluzszego tunelu niz przypadku tradycyjnego umieszczania przegrod. Jednoczesnie offset wychodzi dosc duzy, co moze stwarzac pewne problemy z harmonicznymi, nad ktorymi raczej latwiej zapanowac przy nieduzych offsetach. W tym przypadku tunel jest wypelniony gabka w 2/3 jego przeswitu. Mimo ze wyglada na zupelnie zapchany, to jedna z warstw gabek ma tylko polowe szerokosci, przez co 1/3 tunelu jest zupelnie pusta. Dzieki wydluzeniu tunelu i takiemu tlumieniu mozna bylo osiagnac nizsze strojenie i nizszy zakres basu z tunelu w porownaniu do typowych ksztaltow. Jedynie stosowanie komory sprzegajacej moze dac podobne efekty.
                  W tym projekcie staram sie bardziej skupic na pomiarach niz odsluchach. To jak graja poszczegolne tunele nie wynika bezposrednio z ich ksztaltu, ale z charakterystyk czestotliwosci jakie dany tunel, offset i wytlumienie oferuje. Prosciej piszac - jesli dobroc calkowita ukladu glosnik+tunel zmienia sie przez inny ksztalt tunelu, offset i wytlumienie to i brzmienie musi byc inne. Natomiast jesli z dwoch roznych tuneli osiagnie sie takie same charakterystyki dobroci i pasma czestotliwosci to i dzwiek musi byc bardzo zblizony.

Skomentuj

no właśnie dlatego miałem takie przypuszczenia bo tunel został tak mocno wytłumiony, że niewiele energii (przenoszonej przez cząsteczki powietrza) zostaje wypromieniowane przez tunel, ponieważ tunel był tak zapchany, że powietrze z trudem się "przeciskało", powietrze (energia w nim) zostało pewnie stłumione.

Skomentuj

Obudowa sie robi, a w miedzyczasie kupilem gabke do mam nadzieje finalnego wytlumienia.

Skomentuj

Identyczną mam w swoich liniach :)

Skomentuj

Po przemysleniu - jesli ma być wyrównanie czasowe to w zasadzie tylko pochyła przednia scianka. Inne rozwiazania albo bedą dziwnie wyglądały albo beda zbyt skomplikowane. Ta przednia sciana może być w formie profilowanej nakładki na front, ale tak żeby kazdy był w stani ejeą sobie zrobic oczywiście.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Jak macie jakies pomysly to zapraszam do tematu mojego monitora studyjnego na Tonsilach. Nie chce tutaj arwas'owi macic w temacie.
                            OK

moze głośnik w wavequide ?
                            Chyba PM może coś o tym powiedzieć - pamiętam, że pokazywałeś kiedyś WG z Daytona czy jakoś tak. Jak działa ten ustrój? Z tego co czytałem na AH, taki WG nie działa jak tuba i nie wpływa na pasmo głośnika w tak charakterystyczny sposób jak robi to właśnie horn. Przyznam, że jest to dla mnie nieco zagadkowe, bo kształty obu ustrojstw usilnie kierują jednak w stronę innych wniosków. Zakładam, że jest to kwestia odpowiednich krzywizn. PM, czy testowałeś już ten WG?

Choć w tym monitorze raczej ciężko było by zastosować to rozwiązanie, bo jednak rozmiarowo kompletnie się to nie zgra.

Skomentuj

Kurde, ja sie na tubach tak nie znam zeby odpowiedziec jaka to roznica. Nawet niektorzy powiedzmy znawcy maja problemy z rozroznieniem WG od tuby :) Co do WG Daytona to owszem mam je, ale one maja 25cm srednicy i gwint na driver estradowy, dla tych WG mam inne plany, ale jeszcze nie do konca sprecyzowane :)

Po przemysleniu - jesli ma być wyrównanie czasowe to w zasadzie tylko pochyła przednia scianka.
                              To dobre rozwiazanie do monitora podstawkowego, gdzie objetosc zajmowana przez glosnik jest spora. Robilem juz testy z typowymi obudowami i one na biurko sa po prostu za glebokie, dlatego poszedlem w strone czegos co przypomina PMC LB1 lecz nieco mniejsze i z wyjsciem tunelu na gornej sciance. Postaram sie wieczorem wrzucic zdjecia nowego prototypu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                Choć w tym monitorze raczej ciężko było by zastosować to rozwiązanie, bo jednak rozmiarowo kompletnie się to nie zgra.
                                Da się i zgra się bo waveguide można zrobić z MDFu i wkomponować jako front...

http://www.visaton.de/en/chassis_zub...wg220x150.html

Skomentuj

Ale jesli pochylisz górną część ściany pod głosnikami a zwęzisz dolną, to pole podstawy pozostanie nadal małe. Tylko górna część ścnay bedzie troche wystawała po skosem.

Skomentuj

ploter, wydaje mi się, że nie jest to takie hop-siup. Wcześniej wspomniałem o tym, że prawdopodobnie jest znaczna różnica pomiędzy kształtem takiego WG, a kształtem horna, z zaznaczeniem, że WG nie wpływa na charki a jedynie poprawia właściwości kierunkowe, a typowa tuba właśnie mocno nam tę charkę "koryguje". A na pierwszy rzut laickiego oka jest to przecież "to samo". Właśnie dlatego rzeźbienie w MDF'ie, pomimo iż jest łatwe, to jest też ryzykowne, bo można coś niechcący skopać. Z tym że nigdy nie testowałem żadnego z tych ustrojstw więc nie wiem ile w tym prawdy i czy owe ryzyko niepowodzenia jest na tyle istotne, że należy się nim przejmować.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                      WG nie wpływa na charki a jedynie poprawia właściwości kierunkowe, a typowa tuba właśnie mocno nam tę charkę "koryguje".
                                      Troels jednak waveguide sam robił znaczy się zaprojektował dla Jantzen czy jakoś tak a maszyna CNC zrobiła

"The waveguide was a new problem, as no existing waveguide would fit the TW034 tweeter. Thus I had to engage a factory dealing with CNC fabrication of everything that can possibly be made on a lathe. A huge 180 mm diameter rod of black POM plastic is stuck into the lathe and in a few minutes turned into nice looking, solid waveguides. No need to fill cavities here with damping material.
                                      I developed the waveguide for Jantzen Audio, thus proprietary to Jantzen Audio, so please do not ask for drawings or specifications. A waveguide developed for a 34 mm dome is unlikely to perform with other (smaller) domes. To my esperience every dome will require its own waveguide made to suit the dome's shape, diameter, suspension, etc. In short: A waveguide is not just a waveguide."

http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm

Zaph też się tym bawił ....

http://www.zaphaudio.com/WaveguideTMM-profile.pdf

http://www.zaphaudio.com/Waveguidetmm.html

Moim zdaniem waveguide jest ciekawym pomysłem i wartałoby sie nad tym zastanowić i moze też zaprojektować jakaś krzywiznę żeby poprawić a nie pogorszyć....

Skomentuj

Takie części sa raczej drogie co przeczy idei taniego monitora.
                                        Najmniejszy WG pod głosnik 4" dostepny jest od Visatona, kosztuje 50złotych i ma wymiary zewnętrzne 220x15 cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                          Troels jednak waveguide sam robił
                                          No OK, z tym że w przytoczonej przez Ciebie jego wypowiedzi istotne wydają się fragmenty:
                                          The waveguide was a new problem
                                          I developed the waveguide
                                          please do not ask for drawings or specifications
                                          A waveguide developed for a 34 mm dome is unlikely to perform with other (smaller) domes. To my esperience every dome will require its own waveguide made to suit the dome's shape, diameter, suspension, etc.
                                          i kwintesencja:
                                          A waveguide is not just a waveguide.
                                          Tak więc podtrzymuję moją opinię, że godzinka z płytą MDF, frezarką i papierem ściernym może okazać się godzinką straconą zwłaszcza jeśli działamy "na pałę".

Skomentuj

Czaruję...
                                          X