Oczywiscie bez pulapki rezonansowej nic sie nie da zrobic. W moim przypadku bedzie to jeszcze bardziej utrudnione checia zastosowania zwrotnicy szeregowej. Filtry drugiego rzedu w ogole mnie nie interesuja. Jestem zdania, ze nalezy stosowac albo filtry 1 rzedu lub filtry 4 rzedu. Teoretycznie filtry 4 rzedu dalby glosnikom najwieksza wytrzymalosc mocowa z dobrym zgraniem fazowym i sporymi mozliwosciami walki z breakup'em ale koszt takiej zwrotnicy jest moim zdaniem neadekwatny do ceny zastosowanych glosnikow.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15
Collapse
X
-
Skąd ta stanowczość względem 2, 3go rzędu? :) Wiem, że jesteś zdeklarowanym zwolennikiem 1go lecz ja mam trochę inne wyobrażenie szczególnie jeśli uwzględnić target i realia tych monitorów (szczególnie w moim przypadku).
Bo z jednej strony nie będą to główne zestawy odsłuchowe i raczej nie trafią na żadne zasłużone miejsce, stąd będą słuchane często pod nie optymalnym kątem jednym i drugim. A planowane przez ciebie cięcie 1-rząd i wyrównanie czasowe na pewno odwdzięczą się wraz z dobranym miejscem odsłuchu, oczywiście dla Ciebie będą to monitory bliskiego pola co z jednej strony zapewnia stałą pozycję z drugiej "pomnaża" każdy ruch. Inna sprawa to: chyba nie potrzeba aż tak wysokiej wytrzymałości mocowej poszczególnych przetworników w tej aplikacji?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez 20Hz Zobacz postaSkąd ta stanowczość względem 2, 3go rzędu? Wiem, że jesteś zdeklarowanym zwolennikiem 1go lecz ja mam trochę inne wyobrażenie szczególnie jeśli uwzględnić target i realia tych monitorów (szczególnie w moim przypadku).
Zamieszczone przez 20Hz Zobacz postaBo z jednej strony nie będą to główne zestawy odsłuchowe i raczej nie trafią na żadne zasłużone miejsce, stąd będą słuchane często pod nie optymalnym kątem jednym i drugim. A planowane przez ciebie cięcie 1-rząd i wyrównanie czasowe na pewno odwdzięczą się wraz z dobranym miejscem odsłuchu, oczywiście dla Ciebie będą to monitory bliskiego pola co z jednej strony zapewnia stałą pozycję z drugiej "pomnaża" każdy ruch.
Zamieszczone przez 20Hz Zobacz postaInna sprawa to: chyba nie potrzeba aż tak wysokiej wytrzymałości mocowej poszczególnych przetworników w tej aplikacji?
Poki co sen z powiek spedza mi baffle step, w przypadku tego woofera i aktualnego ustawienia glosnikow, wypada niezbyt ciekawa charka, ktora moze byc duza przeszkoda dla fitrowania pierwszym rzedem. Nie wiem czy nie bede musial przeprojektowac tunelu pod inne ustawienie glosnika w przedniej sciance.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo nie tak, ze jestem zwolennikiem 1 szedu. Jestem zwolennikiem glosnikow wyrownanych czasowo ( kazdy szerokopasmowiec jest transient perfect ), jednak aby mozna bylo zrealizowac taki zespol glosnikowy, trzeba zastosowac filtr 1 rzedu lub 4 rzedu. Dlatego niezbyt interesuja mnie te posrednie. Poza tym nawet 4 rzad nie jest pozbawiony wad i znieksztalca sygnal wejsciowy, czego nie mozna powiedziec o filtrach pierwszego rzedu.
Niby czemu ? Coś ci się chyba pomieszało. Skąd założenie, że odpowiedz czasowa filtru 4 rzędu jest tak samo dobra jak 1go i że to jedyne fitlry zdolne do aplikacji przy głosnikach wyrównanych czasowo ?
Skomentuj
-
Jedynie filtr 4 rzedu jest w stanie konkurowac ze zgraniem fazowym ( co jest bezposrednio zwiazanie z czasowym ) z filtrami pierwszego rzedu. Dobrze przeciez wiesz jak filtr 4rzedu L-R odwraca faze i tlumaczyc przeciez tego nie musze. Poblem jest w tym, ze ten filtr dziala swietnie przy sygnalach typowo sinusoidalnych.
To wlasnie 4 rzad L-R jest najchetniej stosowany w profesjonalnych zastosowaniach, nie tylko z uwagi na wytrzymalosci mocowe i strome zbocza.
http://www.genesisloudspeakers.com/a...i_brochure.pdf tu przyklad 4 rzedu z wyrownaniem czasowym pasywnie. O aktywnych nie ma co pisach bo jest ich setki.
Ale zeby nie bylo tak kolorowo, to wrzuce dosc jasny opis problemu jaki jest z 4 rzedem.
Punkt 3 http://audiomachina.com/pearls/
---------- Post dodany o 19:08 ---------- Poprzedni post o 18:49 ----------
http://grimmaudio.com/product_info/g...%20leaflet.pdf 4rzad aktywnie z trojkatem step response.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Comandante W Zobacz postaNic pierwszemu nie podskoczy... Pierwszy jest pierwszy czyli the One.. Wykresy z symulatora z filtrem obciążonym rezystancją to nie rzeczywistość z głośnikiem. I tak nie będziesz mieć takich idealnych odpowiedzi impulsowych z filtrem 1 rzędu a nawet bez niego, zapomnij.
Po drugie praktyczna implementacja filtru 1 rzędu może ujawnić więcej wad głośnika w ten sposób filtrowanego aniżeli korzyści z takiego sposobu filtracji. Tak więc naprawdę nie ma czym się jarać. Gdyby to było takie dobre i oczywiste rozwiązanie to byś to znalazł w każdej zwrotnicy a tak niestety nie jest. Wystarczy rozpatrzyć parametry THD i już pryśnie ci magia filtrów 1 rzędu
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJedynie filtr 4 rzedu jest w stanie konkurowac ze zgraniem fazowym ( co jest bezposrednio zwiazanie z czasowym ) z filtrami pierwszego rzedu. Dobrze przeciez wiesz jak filtr 4rzedu L-R odwraca faze i tlumaczyc przeciez tego nie musze. Poblem jest w tym, ze ten filtr dziala swietnie przy sygnalach typowo sinusoidalnych.
Ale spoko jak chcesz implementuj 4 rząd, nie będę przeszkadzał, poczekam na rezultaty
Skomentuj
-
Ostatnio nie mam czasu na rzniecie desek, ale udalo sie wyskrobac zmniejszony prototyp wersji beta 0.1
Jak widac jeszcze obudowa zamknieta, ale juz rozrysowane wyjscie tunelu. Nie ma tez wyrownania czasowego, ale wlasnie ta wersja z glosnikami bez zadnych frezow posluzy za wstepny etap pomiarow do zwrotnicy.
Skomentuj
-
Ja z takim pytaniem ,jaki powinien być przekrój tunelu względem sd głośnika ,czy są jakieś przyjmowane proporcje czy nie??
---------- Post dodany o 11:48 ---------- Poprzedni post o 11:45 ----------
I może znacie jakiś ciekawy artykuł o liniach transmisyjnych , bo na stronie głównej nie ma??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gnoti Zobacz postaJa z takim pytaniem ,jaki powinien być przekrój tunelu względem sd głośnika ,czy są jakieś przyjmowane proporcje czy nie??
---------- Post dodany o 11:48 ---------- Poprzedni post o 11:45 ----------
I może znacie jakiś ciekawy artykuł o liniach transmisyjnych , bo na stronie głównej nie ma??
http://ep.com.pl/szukaj.html?szukaj=...isyjna&x=0&y=0
Skomentuj
-
Łącząc głosniki zwrotnicą szeregową zwykle uzyskuje się zgodność fazową bo taka jest własność zwrotnicy szeregowej, więc to co piszesz nie jest specjalnym osiagnięciem. Pytanie brzmi czy taka zwrotnica ma sens. Miałem kiedyś takiego białego tonsila ze 2x, nie pamietam modelu i przy nich stosowanie zwrotnicy 1 rzedu byłoby raczej grubą pomyłką
Skomentuj
-
Dlaczego nie mialoby miec sensu? Przy pomocy filtrow 1 rzedu juz w pierwszej probie uzyskalem zadowalajace rezultaty. Udalo sie wyciac rezonans gdn, przebieg impedancji jest plaski ( choc jest ona niska ), no i glowna rzecz to uzyskanie zgrania czasowego glosnikow, a nad tym najbardziej mi zalezalo. Przy wyzszym filtrowaniu tego przeciez nie uzyskamy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzy pomocy filtrow 1 rzedu juz w pierwszej probie uzyskalem zadowalajace rezultaty. Udalo sie wyciac rezonans gdn
A w jakiż to sposób pojedyncza cewką wycinałeś ten rezonans?
Skomentuj
Skomentuj