Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmak do monitorów do ok. 400zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmak do monitorów do ok. 400zł

Witam
    Proszę o pomoc w wyborze wzmacniacza do monitorów (MX-140). Kwota to ok 400zł max. 500 z przesyłką.
    Obecnie jest wzmak Unitra WS315 i cd sony CDP-XE270 a to chyba najniższa półka. Nie znam się na wzmacniaczach domowych i nie wiem co wybrać. Znam sie na sprzętach car-audio i jak nic nie będzie sensownego to wsadzę jakąś samochodówkę na zasilaczu od kompa.
    Na aledrogo jest spory wybór ale dla mnie to jeszcze gorzej. Chciałbym coś, co jakościowo będzie możliwie najlepsze.
    A może warto kupić coś tańszego ok.200 i oddać komuś do małego tuningu- tutaj myślałem o Koda 261? Albo ktoś ma już deczko poprawionego.
    Dzięki z góry za podpowiedź.
    Pozdr

Temat wielokrotnie wałkowany...

Yamaha AX-700 lub Sony TA-F550ES
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Wyszukiwanie nie boli a przynosi efekty
      http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...l=1#post306128
      Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
      Yamaha AX-700 lub Sony TA-F550ES
      Tego raczej do 400 zł nie upoluje (chyba że będzie miał dużo szczęścia)
      Niestety jeżeli o jakiś wzmacniaczach robi się głośniej na forach to ceny na allegro dziwnie idą do góry:(
      Tu jest coś ciekawego:
      http://allegro.pl/sony-ta-f-590-es-t...204733378.html
      Last edited by Kubik87; 13.03.2012, 16:34.

Skomentuj

Sorki że znowu takie pytanie "wzmak do ..." ale czytam to forum dosyć często i przewija się taka ilość sprzetu i propozyczji że szok. Dla mnie wystarczy jak ktoś, kto miał do czynienia z kilkunastoma wzmacniaczami i miał możliowość odłuchy kliknie jeden dwa modele. Na tym się skupię i nie będę szukał sprzetu pół roku.
        Dzięki wielkie za te podane. Dla mnie styknie.
        Właśnie próbuje wyczytać czym różnią się wymienione wzmaki sony (550es od 590es oraz od znalezionego na aledrogo 530es). Ten 590 to chyba nowszy wypust. Budowa podobna, na innym forum jest napisane, że 530 lub 590 ma jakąś wadę fabryczną, która moze spowodować zjaranie wzmaka.
        A jak do takich ori wzmaków mają się takie uniamp-y np150? Bo takich konstrukcji też jest sporo i sobie ludzie chwalą.

Skomentuj

Cały wątek o ES:
          http://www.audiostereo.pl/wzmacniacz...i-es_6669.html
          Tam też napisano:
          FA-F550 to b. porządny wzmak. Solidny zasilacz + duże Sankeny mówią same za siebie. Jak za grosze gdzieś jest to go bierz. Ja mam teraz TA-F570 ( następca 550 z klapką i niewielkimi modyfikacjami) i jestem bardzo zadowolony. To były ostatnie dobre Sony na Sankenach. Potem był 590Es na Mosfetach. Pamiętam, że brak mu było mocy, basu, i dość głośno szumiał jak nic nie grało. W 550 i 570 jest kompletna cisza.
          Na Mosfetach to wyszły im dobrze tylko wyższe modele 770 i 870(!!!!).
          Parametry 550 ES i 590ES
          http://www.hifi-wiki.de/index.php/Sony_TA-F_590_ES
          http://www.hifi-wiki.de/index.php/Sony_TA-F_550_ES

550 ES raczej za 400 nie dorwiesz - na allegro chodzą po 550-650 (to z moich obserwacji)
          Jak nie potrzebujesz od razu wzmacniacza to w 590 się nie pakuj. Szukaj 550ES i Yamahy AX 700
          Chyba że za 500zł znajdziesz perełkę typu : http://allegro.pl/revox-b-251-unikat...168844009.html

Przeczytaj też to: http://www.hifi.pl/porady/uzywany-wzmacniacze.php
          Last edited by Kubik87; 13.03.2012, 18:05.

Skomentuj

Wielki dzięki kolego "Kubik87".
            Nie mogę się przestawić na to forum, ponieważ tutaj ogólne pytanie takie jak moje to zazwyczaj niechęć i dogryzanie, że sie nie chce szukać. Rozumiem i nie mam do nikogo pretensji. Konkretne pytania dotyczące największych szczegółów mają dużo lepszą odezwę i zainteresowanie. Dla laika, nawet znalezienie niektórych informacji nie daje sukcesu bo trzeba wiedzieć na co zwracać uwagę a co nieistotne.

Nie spieszy mi się aż tak bardzo bo na razie czekam na przetworniki do monitorów (których nie ma u producenta).
            Więc ok, będę szukał w/w wzmacniaczy. Chyba, że ktoś z forum ma na zbyciu to możemy porozmawiać.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobus1 Zobacz posta
              Chyba, że ktoś z forum ma na zbyciu to możemy porozmawiać.
              Daj ogłoszenie że szukasz tych wzmacniaczy w dziale "Ogłoszenia" - nie tylko na tym forum ale też np na audiostereo.pl itp, poszukaj też na ebayu.
              Czasami warto też zainteresować się wzmacniaczami zregenerowanymi lub zmodyfikowanymi np. http://allegro.pl/nad-3020-i2189722697.html
              A jak do takich ori wzmaków mają się takie uniamp-y np150? Bo takich konstrukcji też jest sporo i sobie ludzie chwalą.
              Czasami można dorwać bardzo fajne wzmaki diy na allegro po kosztach samych elementów ale pamiętaj że diy (czy to wzmaki, dac-e czy kolumny) jest strasznie trudne do sprzedania a jak Tobie taki 550 ES nie podpasuje to zawsze można go bez problemu sprzedać ( nie tracąc przy tym kasy). Czyli podsumowując wzmaki diy tak ale z pełną świadomością i po odsłuchaniu takiego modelu ( np pożyczenia na odsłuchy od kolegi)
              Nie mogę się przestawić na to forum, ponieważ tutaj ogólne pytanie takie jak moje to zazwyczaj niechęć i dogryzanie, że sie nie chce szukać. Rozumiem i nie mam do nikogo pretensji.
              Poczekaj - jak się będziesz za dużo udzielał to będą mówić że chcesz sobie nabić liczbę postów a jeżeli nie zgodzisz z ogólną tendencją na forum to niektórzy będą twierdzić że jesteś krytykantem lub trollem ( patrz np opinie o userze benek161 który nie pieje z zachwytu nad STX-em 18 AWX)

Skomentuj

Napisałbym w dziale "ogłoszenia" ale mam za mało postów na koncie a sztucznie nie będę klikał. Jak moderator usunie ten temat za wcześniejszą informację, o tym ,że chętnie przygarnę takiego soniacza czy yamahę to trudno. Postaram się takie ogłoszenie napisać na audiostereo.

Co do takiego nad-a to nie wiem. Teoretycznie nie mam uprzedzeń do sprzętów fachowo zmienionych czy naprawionych ale nie wiem jak on gra. O sonkach deczko poczytałem, yamahę przerabiam teraz ale polukam i o nim. Może i warto.
                Co do diy to też jestem otwarty, jak do tej pory dałem rade słuchać takiej unitry WS 315 na starych głośnikach ZgC-40-8-580, to sprzęt który złożę i wzmak dokupię na pewno będą dużo lepsze i szybko ich nie zmienię. Dla mnie we wzmacniaczu nie są potrzebne bajery (loudnesy, subsoniki, itp). Aby dało się podłaczyć ze 3-4 źródła, wybierać pomiędzy nimi, zrobić głośniej/ciszej i styka. I tak bedzie grać na direct bo tylko takie słuchanie preferuje. A z odsłuchami takich konstrukcji diy to będzie problem bo nie znam nikogo, kto miałby coś takiego.

---------- Post dodany o 12:52 ---------- Poprzedni post o 20:14 ----------

"Kubik87"- tylko kliknąłeś, że może od biedy być ten sony F590ES i już go nie ma.
                Twoje spostrzeżenia sie sprawdzają:

A ja poczekam, może coś się w międzyczasie trafi chociaż są lepsi "szukacze" ode mnie, dlatego nie nastawiam się optymistycznie.
                Może chociaż monitory w miedzy czasie się zrobią.

Kurde, u was też tak wolno te forum "chodzi"? Klikne i za nim zareaguje to moge do kibelka na posiadówkę wyskoczyć albo iść herbatkie zrobić. Ogólnie net działa jak burza a tu zonk:/

Skomentuj

Ostatnio straszne pustki na allegro są,Jak znajdzie sie jakiś sony to albo to trup albo niski model albo dość chce takie pieniadze że głowa boli.
                  Nie ma sie co spieszyć z kupnem lepiej poczekać aż coś sie trafi

Skomentuj

"Marios221" tak jak klikałem, nic na siłę ale kliknąłem wczoraj ogłoszonko na drugim forum i dzisiaj ktoś odpowiedział.
                    Ktoś z drugiego forum przeczytał ogłoszenie i proponuje Denona PMA-860. Trochę poczytałem o nim i to chyba podobny pułap cenowy i jakościowy.
                    Co sądzicie o takim sprzęcie i jak on się ma do w/w sony 550ES i yamahy 700?
                    Dzięki za info.

Skomentuj

Denona PMA-860
                      To też jest dobry wzmacniacz
                      Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                      albo to trup albo niski model albo dość chce takie pieniadze że głowa boli.
                      I jeszcze warto dodać że ostatnio pojawia się dużo sprzętu z kontenerów na zużytą elektronikę oraz ze szrotów
                      Co do cen to powiem tak: ludzie patrzą za ile wystawiają inny ( w tym handlarze) oraz goglują przed wrzuceniem i trafiają na fora typu audiostereo czy diyaudio a tam widzą pozytywne komentarze na temat swojego wystawianego klocka i cena idzie do góry. Wydaje mi się że okres gdy 550ES można było chapnąć za 300-350 czy marantza pm 66 SE KI lub 68 za 400 się skończyły.:(
                      "Kubik87"- tylko kliknąłeś, że może od biedy być ten sony F590ES i już go nie ma. Twoje spostrzeżenia sie sprawdzają:
                      Jak patrze na ceny po 300, 350 zł za "Hi-Endowe" Onkyo czy Technicsy to 380 zł za 590 ES wydaje się atrakcyjna
                      Może zainteresuj się tym ( pamiętaj o kosztach przesyłki i przelewu międzynarodowego): http://www.ebay.pl/itm/Sony-Amplifie...item20c3afabc1

Skomentuj

Ja mogę jeszcze podrzucić Kenwooda 7050R (drogi), 5050R (tańszy, sam takiego mam) i ewentualnie 5040R. Szukać, żeby był w zestawie z pilotem. Kawał dobrego sprzętu, w Polsce nie doceniany.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ciekawe na ile skończy się aukcja: http://www.ebay.de/itm/KENWOOD-KA-70...item3a71856d30 bo w Polsce cena 700 zł ( http://allegro.pl/kenwood-ka-7050r-t...184793504.html )

Skomentuj

Polecam Ci byś zainwestował w droższy wzmacniacz do tych monitorów, bo ja np przy podobnych w sumie monitorach bo 3sm przesiadłem się z denona pma-560 na sony 550es i różnica jest warta tych wydanych pieniędzy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
                              I jeszcze warto dodać że ostatnio pojawia się dużo sprzętu z kontenerów na zużytą elektronikę oraz ze szrotów
                              Sam chciałbym sprzedać moja yamanie i kupic cos starszego z wyższej serii ale jak patrze na te obite obudowy podrapane fronty to mi sie odechciewa
                              A co do kenwooda to miałem i odradzam

Skomentuj

A co do kenwooda to miałem i odradzam
                                A którego miałeś??
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  A którego miałeś??
                                  Miałem amplituner Kenwooda 5200 na kosciach stk i poszedł do piachu po 1.5 roku,i wzmak z serii KA dual mono bodajże 8100 ale to był juz wiekowy sprzet.
                                  Grały całkiem w porzadku ale ich awaryjność nie wiem może zle trafiałem,Ale amplituner był 2 razy na gwarancji za każdym razem przychodził nowy i sie psuł straciłem po tym zaufanie do kenwooda,Nawet głupia sokowirówka mi sie popsuła

Skomentuj

Miałem amplituner Kenwooda 5200 na kosciach stk i poszedł do piachu po 1.5 roku,i wzmak z serii KA dual mono bodajże 8100 ale to był juz wiekowy sprzet.
                                    Grały całkiem w porzadku ale ich awaryjność nie wiem może zle trafiałem,Ale amplituner był 2 razy na gwarancji za każdym razem przychodził nowy i sie psuł straciłem po tym zaufanie do kenwooda,Nawet głupia sokowirówka mi sie popsuła
                                    No sorry, ale teraz to pojechałeś po bandzie. Podałem konkretne trzy modele, dla przykładu KA-5050R ma końcówki na dwóch parach komplementarnych mosfetów (2SK1529/2SJ200) na kanał, 2x10000uF Elna dla Audio w zasilaniu. I Ty to porównujesz do jakiego złoma na STK i swojej sokowirówki? Na tej podstawie piszesz żeby darować sobie Kenwoody? Równie dobrze można napisać, że Jaguary to chusteczkowe auta bo w jakimś jednym modelu odpadało lusterko. Zastanów się trochę zanim kolejny raz napiszesz taką opinię.

Skomentuj

Wielkie dzięki koledzy za odzew i pomoc (podpowiedzi) w temacie.
                                      Często zauważam podczas takich dyskusji, że "apetyt rośnie w miarę jedzenia" i założony budżet rośnie. Bo skoro można dołożyć 100zł i mieć o klasę lepszy to czemu nie. A jak trafi się okazja i dołożysz dwie to o 3-4klasy lepiej. I tak dalej w las...
                                      Ja może i bym wyskrobał pare zł więcej ale nie na tą chwilę. Skoro do tej pory jechałem na padlince (patrz pierwszy post) to podejrzewam, że każdy z wymienionych wzmaków będzie krokiem milowym do przodu i na jakiś czas w zupełności wystarczy.
                                      Może jutro lub pojutrze uda mi się odsłuchać tego denona, ale skoro nie mam jeszcze docelowych głośników i nie słyszałem innych konstrukcji to tylko stwierdzę, że jest dużo lepiej.

Ale mam do Was jeszcze prośbę: posiada ktoś dobre (dokładne) fotki bądź może zrobić wnętrza soniacza 550ES? Proszę o nie bo dostałem propozycję takiego sprzętu ale tu mam konkretną i rzetelną informację, że coś było naprawiane (jakiś mały "trazystorek", który siedzi między tranami mocy"sankenami"). Chciałbym też deczko to zweryfikować bo dostanę niedługo też fotki tego wzmaka. Wiem, że na zdjęciach wszystkiego nie zobaczę ale niektóre rzeczy da się zweryfikować.
                                      Od tej osoby co ma tego soniacza dostałem info, że jeżeli nie zdecyduję sie teraz na niego to warto rozejrzeć się też za Luxman-ami L410 i L430 oraz Cyrus One. Pierwszy raz o nich słyszę ale też zauwazyłem, że przekraczają raczej budżet. Więc raczej odpadają (na tą chwilę).

A co do zakupów na jebaju to nie mam konta, nie wiem czy bym się zdecydował bo w razie czego to na samo dzwonienie ew. odsyłki itp stracę połowę kasy którą wsadziłem. Wolałbym coś od "swoich" , a nawet jak sie zagotuję i cos nie wyjdzie to będzie okazja zwiedzić nasz piękny kraj i "porozmawiać" ze sprzedającym osobiście.

Skomentuj

dla przykładu KA-5050R ma końcówki na dwóch parach komplementarnych mosfetów (2SK1529/2SJ200) na kanał, 2x10000uF Elna dla Audio w zasilaniu
                                        Mam rozumiec ze kenwood to dobry wybor bo ma 2 duże kondensatory z napisem for audio? I to ma mnie przekonać o wyższosci tego wzmaczniacza nad innymi!? bo ma duze kondensatory które i tak nic nie wnosza do muzykalnosci?

Na tej podstawie piszesz żeby darować sobie Kenwoody?
                                        Na tej ze byłem posiadaczem 2 tych tworów audiopodobnych i nic dobrego z tego nie wyszło,I zle mnie odebraleś nie twierdze ze to badziew ale napewno nie w tej kasie i majac do wyboru Denka 860 i kenwooda nawet nie zastanawiał bym sie i brał denona.

Równie dobrze można napisać, że Jaguary to chusteczkowe auta
                                        I tak też jest odkad wiekszość czesci zawzieli z forda mondeo

Zastanów się trochę zanim kolejny raz napiszesz taką opinię.
                                        Taka znaczy jaka? napisałem moja subiektywna opinie na temat kenwooda i jej nie zmienie jest wiele ciekawszych propozycji za te pieniadze.

A co do tematu jesli autor ma mozliwosc kupienia pma 860 w tym budżecie to niech sie nawet nie zastanawia.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X