Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czym zastąpić spalone głośniki 20cm 40hm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czym zastąpić spalone głośniki 20cm 40hm

Witam, otrzymałem od kolegi Kolumny Magnat Sonobull 35. Oryginalnie były w każdej z nich po 2 głośniki niskotonowe C20WG-25 4Ohm. Niestety wszystkie 4ry były do wywalenia (popalone, popękane) i teraz poszukuje zamienników. Tymczasowo włożyłem tam Tonsile GDN 20/50/8Ohm , ale nie gra to tak jak bym chciał. Zastanawiałem się nad STX 20-80-4, lub STX 22-200-4. Proszę o porady

dane z kolumn :
    częstotliwość to 30 - 34.000Hz
    pasmo częstotliwości przejścia 600 - 2.000 Hz.

Tak sie nie da!
    Każdy zestaw głosnikowy potrzebuje innego litrażu strojenia i przedewszystkim zwrotnicy,Nie mozna wsadzic innych przetworników do starych skrzynek pod stara zwrotnice i strojenie!

Skomentuj

W Sonobulach siedziały Vify, model sam napisałeś. Pytanie czy na pewno były popalone, bo popękane zawieszenia można wymienić i zbliżysz się najbardziej do oryginału.
      No i aż zacytuje i tego należy się trzymać:
      Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
      Tak sie nie da!
      Każdy zestaw głosnikowy potrzebuje innego litrażu strojenia i przedewszystkim zwrotnicy,Nie mozna wsadzic innych przetworników do starych skrzynek pod stara zwrotnice i strojenie!
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

niestety z tych niskotonowych raczej nic nie zostało (porwane membrany, polakierowane, sparciałe i ogólnie rozwalona cewka). no to może w drugą stronę.
        Mam pudla 84/23/26,5 cm na dole mają BR 2miejsca na głośniki 20cm, jeden średnio tonowy i jeden wysoko tonowy. Mam też GDN 20/50 8Ohm i resztę zestawu z tych Sonobull, warto w to inwestować (zmieniać zwrotnice itd) czy lepiej wywalić te pudla i kupić kompletne gotowe.

Mogę zrobić (lub opisać) zdjęcie zwrotnic...jeśli to komukolwiek pomoże
        Last edited by wrotekpoz; 24.03.2012, 14:42.

Skomentuj

Czaruję...
        X