Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze przetworników do obudowy max 28-30L

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w doborze przetworników do obudowy max 28-30L

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
    Mam problem z dobraniem odpowiednich głośników do kolumny 2 drożnej opartej na 2 przetwornikach niskotonowych (średnica od 15-18 cm) i 1 przetworniku wysokotonowym.
    W planach mam zrobienie 4 kolumn by powiesić je w narożnikach pokoju.
    Materiał na kolumny mam już zakupiony MDF, wytłumieni, klej,wkręty, szpachel i itd.
    Maksymalna wielkość jednej kolumny to ok 28-30 litrów.
    Chciałbym aby kolumny grały detalicznie oraz by miały miękki – nie rozlazły, szybki bas ( bardzo podoba mi się dźwięk jaki wydobywa się ze starych Quadral TAURIN mk3) jeśli chodzi o najniższe rejestry to zajmą się nimi 2 subwoofery.
    Wcześniej miałem podłogówki DIY (Tonsil GDN20/80/2 + Tesla ARN 226, ARP 150 + GDWK 11/100) + Satelity HECO ( z których nie byłem zadowolony).
    Podłogówki leżą w piwnicy gdyż od 1,5 roku jest mały szkodnik w domu (mój synek) i dobierał by się do kolumn.

Mój pierwszy pomysł padł na to by wykonać projekt oparty na STX Fx-300 z mniejszymi obudowami jednak nie wiem czy to dobry pomysł ???
    Czy macie jakąś alternatywę dla głośników STX AWX? Być może coś tańszego o podobnej jakości wchodziło by w grę?
    Nie chciał bym wydać więcej niż 250-300 zł na przetworniki na jedną kolumnę a na serię AWX na pewno będzie więcej niż 300zł.
    Pozdrawiam.

Zamieszczone przez Guti177 Zobacz posta
    Mój pierwszy pomysł padł na to by wykonać projekt oparty na STX Fx-300 z mniejszymi obudowami jednak nie wiem czy to dobry pomysł ???
    2 GDNy sa po to zeby bylo wiecej basu
    jak nie potrzebujesz az tyle basu to zrob mx-140 - mi w zupelnosci wystarcza

Czy macie jakąś alternatywę dla głośników STX AWX? Być może coś tańszego o podobnej jakości wchodziło by w grę?
    eee... czasami tonsile sie trafia w okazji - ale jezeli nowki to nie masz szans na konkurencje

Nie chciał bym wydać więcej niż 250-300 zł
    to chyba tylko tanie STXy lub tonsile ze sredniej polki - moze klon siest front?

Skomentuj

Zastanawiałem się nad MX-140 - bo są to nie wątpliwie dość mocne satelity tylko skuteczność zestawu (87dB) niska dlatego też chciałem Fx-300, ale to zawsze wariant niż FX-300, Natomiast o Tonsilu w zasadzie nie myślałem.
      Ogólnie lubię dużo basu mruczenia ale nie chce dudnienia i zlewania się go, myślę że subwoofery powinny załatwić sprawę.
      Miałem też Cantony Kartat 730DC szczerze basu sporo ale średnica i góra nie przypadła mi do gustu.

Skomentuj

tylko skuteczność zestawu (87dB)
        bez jaj - to dosc duzo jak na monitory!

Skomentuj

Czaruję...
        X