Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w przeróbce subwoofera Genius SW-HF5.1 5050 v2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w przeróbce subwoofera Genius SW-HF5.1 5050 v2

Witam
    Zwracam się z prośba o poradę i pomoc w kwestii przerobienia subwoofera a tego zestawu.
    Chciałbym osiągnąć troszkę lepszy efekt niż jest oryginalnie, chcę zbudować obudowę zamkniętą lub BR ale taką gdzie to powietrze nie będzie tak szumiało.
    Wiem że nie osiągnę powalającego efektu ale może będzie lepszy od tego który jest.
    Chciałem sam sobie obliczyć obudowę lecz nie mogę znaleźć danych głośnika który jest w subwooferze w grę wchodzi też budowa z innym głośnikiem ale musi mieć 50 w żeby dało się go zasilać tym wzmacniaczem który jest oryginalnie (jaki byście polecili).
    Myślę że objaśniłem trochę sytuację :)
    Z góry dzięki za wszystkie odp i propozycje

zapomniałem dodać oryginalna skrzynia ma wym 21x29x35 (sz. dł. wys.) wychodzi więc ok 21 litrów

Jeśli to tylko kwestia świstów w basrefleksie, to najłatwiej byłoby zmienić tunel na taki o większej średnicy z zachowaniem strojenia. Nie trzeba robić nowej budy.
    W tej rurze jest jakaś siatka/gąbka? Próbowałeś ją wyciągać?
    Jeśli chodzi o robienie suba na nowym głośniku, to jest trochę konstrukcji na forum, nikt nie zabrania się wzorować

Skomentuj

W basrefleksie nic nie ma były tylko dwie poprzeczki ale już ich nie ma a i tak to nic nie zmieniło wymiary
      br to dł 12,5 a średnica ok 6

ciężko będzie go zmienić gdyż jest on wbudowany w przedni panel

Skomentuj

a próbowałeś szczelnie zamknąć otwór i posłuchać czy gdzie indziej ci nie świszczy?? sprawdż bo nawet mała dziurka może zrypać cały efekt :P

Skomentuj

Zawsze można zaślepić ten otwór i zrobić drugi z tyłu (o ile nie będzie zbyt blisko ściany). Robienie nowej skrzynki nie jest dobrym pomysłem - ładniej niż firmowa obudowa zapewne nie wyjdzie, szczególnie jeśli chcesz wykorzystać panel.
          Można też spróbować rozszerzenia tylnej części BR (gorąca woda + butelka), o ile to miękki plastik.

Skomentuj

Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
            Można też spróbować rozszerzenia tylnej części BR (gorąca woda + butelka), o ile to miękki plastik.
            on nie cały jest plastikowy tylko częściowo a dalej jest już papierowy

jak zatkam BR jakąś szmatką to jest dużo lepiej ale i ciszej z tym że z tyłu słychać jak przez wyloty powietrza od wzmaka wylatuje powietrze i trochę świszczy

z tyłu nie można dać BR bo jest tak panel od wzmaka i to w oddzielnej komorze

nagrałem mały filmik jakość kiepska przy drugiej piosence słychać to huczenie
            Last edited by michal425; 25.03.2012, 20:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez michal425 Zobacz posta
              jak zatkam BR jakąś szmatką to jest dużo lepiej ale i ciszej z tym że z tyłu słychać jak przez wyloty powietrza od wzmaka wylatuje powietrze i trochę świszczy
              Ale tandeta... Tak było od nowości? :blink:
              Przede wszystkim uszczelnienie komory głośnika od strony panelu.
              Na filmiku średnio słychać, ale wydaje mi się, że coś tam w środku brzęczy (jakiś luźny przewód?).

Skomentuj

od nowości
                też mi się tak zdaje że coś w środku jest ale głośnik jest na kleju i nie mogę go wyjąc jak będę miał chwilke czasu to jeszcze spróbuje

Skomentuj

Odkręć wszystkie śrubki - także te pod tą miękką obwódką wokół głośnika.

Skomentuj

do dreadlooka
                    tutaj są śrubki i jak je odkręcę to głośnik się i tak mocna trzyma

a tutaj nie ma żadnych śrubek

myślę że oto ci chodziło

---------- Post dodany o 17:41 ---------- Poprzedni post o 15:32 ----------

chyba juz wiem co jest przyczyną tych nie pożądanych dźwięków jak przyłożę rękę to czuć lekko powietrze ale taż dosyć mocne drgania tej płyty wewnątrz zamieszczam filmik obejrzyjcie i powiedzcie co o tym myślicie

Skomentuj

Przyklej ta scianke na wikolu i daj spokój nic nie zmieniaj.

Skomentuj

też myślę że to jest najrozsądniejsze rozwiązanie jak kupie wikol i to zrobie to napisze co z tego wyszło

p.s chyba że ktoś ma jeszcze jakis pomysł

Skomentuj

Kawałek maty bitumicznej możesz nakleić i uszczelnij co się da, bo za kilka godzin więcej roboty i kilkadziesiąt złotych możesz mieć nową solidną skrzynkę.

Skomentuj

jak sie nie uda to uszczelnianie to zrobię identyczną obudowę tylko troche sztywniejsza i zobaczymy co z tego bedzie

---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post o 10:09 ----------

zacząłem właśnie uszczelniać na razie tylko komorę wzmacniacza postaram się jeszcze ten glośnik wyjąc i od środka uszczelnić

---------- Post dodany o 10:49 ---------- Poprzedni post o 18:34 ----------

wszystko wyschło podłączyłem i sprawdzam o dziwo :mellow: z tyłu nic już nie dmucha i jest super
                            ale za to teraz chyba BR nie wyrabia i powietrze wylatujące z niego strasznie pierdzi :( ma ktos jakiś pomysł jak temu zaradzić bo ja jakoś nie mam najwyżej biorę płytę i nową skrzynię robię bo juz nie wiem :(
                            z chwilkę wrzucę filmik

---------- Post dodany o 10:54 ---------- Poprzedni post o 10:49 ----------

Sami zobaczcie

Skomentuj

Likwidacja "piardków" z tunelu BR wiąże się ze zwiększeniem jego średnicy (i automatycznie z jego odpowiednim wydłużeniem w celu zachowania strojenia). W Twoim przypadku będzie to nieco utrudnione, bo tunel masz zabudowany w panelu... Możesz jeszcze pomyśleć nad wyprofilowaniem jego wlotu - jeśli nie jest wyprofilowany, bo np wylot już masz profilowany... Generalnie zastanawiam się, czy nie lepiej zrobić nową obudowę (zależy czy chcesz w to inwestować czy nie).

Skomentuj

Jeżeli tunel jest papierowy, to bez problemu powinno go dać radę uciąć, zaślepić i możesz drugi wstawić o większej średnicy.
                                Ewidentnie słychać pracę tunelu

Skomentuj

Oczywiście ze chce zainwestować. Wyprofilowanie zlotu br jest raczej nie możliwe bo no zewnątrz jest papierowy (takie przedłużenie). W nowa skrzynie raczej tak duzo nie bene musiał inwestować bo większość elementów juz mam zostaje tylko br i jakies drobne rzeczy

---------- Post dodany o 11:15 ---------- Poprzedni post o 11:12 ----------

No jest tylko przedłużony papierowym a początek na plastikowy

Skomentuj

No to raczej nic z tym nie zrobisz (to znaczy, coś tam można pokombinować ale szkoda roboty, bo samo profilowanie wlotu może nie dać wymiernego efektu jeśli rurka sama w sobie ma za małą średnicę - a podejrzewam, że tutaj właśnie tak może być).

Czyli albo tak, jak polecił kolega scythe1123, albo zabawa z nową obudową.

Skomentuj

Tylko zanim zabierzesz się za cięcie pomierz tunel już istniejący, i na podstawie tego będzie można wyliczyć na jaką częstotliwość jest strojony.

Skomentuj

Jak bened mial chwilę czasu to zaopatrze sie w wyzwynarke i wezme za wycinanie płyt tylko najpierw jakis drobny plan budowy

Skomentuj

Czaruję...
                                        X