Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie Podłogowe Kolumienki do TV

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie Podłogowe Kolumienki do TV

Witam Serdecznie noszę się z zamiarem zbudowania kolumienek podłogowych coś na wzór tonsilowskiego Puls-a lub Totem Staff i wysokości około metra. jako że nie budowałem jeszcze kolumn mam kilka pytań.
    Najpierw przedstawię założenia, Kolumienki maja służyć do oglądania TV gdyż te wbudowane w telewizor to Syf oraz do słuchania muzyki.
    Zasilane będą wzmacniaczem Sony TA-FE 500R
    Zastanawiałem się nad wykonaniem monitorków Według schematu podanego przez Pawła S. w tym temacie : http://diyaudio.pl/showthread.php/19...or%C3%B3w-2way
    Lecz przerobić obudowę tak aby była podłogowa.
    z czasem nasunęło się parę pytań czy może nie użyć jakiś lepszych przetworników Jestem za użyciem STX lub Tonsila chce przeznaczyć na nie około 150zł/szt bo mają to być kolumny na próbę jak wyjdą zadowalająco zbuduję lepszy model Mark II :)
    I teraz może ktoś ma jakieś propozycje?
    Z Pracami stolarskimi nie mam problemów , natomiast wykonanie zwrotnicy może stanowić nie lada wyzwanie:o chociaż jeśli miałbym dokładny schemat to powinno się udać.
    Pytanie czy w powyższych monitorach można by przesunąć wysokotonowca lekko w górę i w bok tak jak to jest Zrobione w Pulsach?

Widziałem też kilka projektów 2way z zastosowaniem 3 głośników np tutaj:http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic902647.html
    Czy ktoś byłby w stanie opisać mi wady i zalety takiego rozwiązania?

Czy w takich tanich Kolumnach Można by wykonać komory balastowe i zasypać je piaskiem żeby obciążyć i czy to wpłynie pozytywnie na dźwięk?

Może są jakieś gotowe projekty takich prostych kolumienek które mógłbym zbudować oraz które będą działać poprawnie z Posiadanym przeze mnie wzmacniaczem.

Z góry dziękuje za wszystkie rady.
    Pozdrawiam serdecznie Michał.

za te pieniadze ciezko cos innego zrobic...

Zamieszczone przez Mazik1987 Zobacz posta
    Pytanie czy w powyższych monitorach można by przesunąć wysokotonowca lekko w górę i w bok tak jak to jest Zrobione w Pulsach?
    mozesz - to nie jest az tak dokladna zwrotnica wiec wiele roznic sie nie uslyszy

Widziałem też kilka projektów 2way z zastosowaniem 3 głośników np tutaj:http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic902647.html
    Czy ktoś byłby w stanie opisać mi wady i zalety takiego rozwiązania?
    plusy - glosniej i lepiej wyglada
    minusy - drozej

Czy w takich tanich Kolumnach Można by wykonać komory balastowe i zasypać je piaskiem żeby obciążyć i czy to wpłynie pozytywnie na dźwięk?
    mozna, ale roznicy nie uslyszysz

Skomentuj

Yhm zastanawiam się nad zbudowaniem ich jednak w wersji monitor jak mi sie uda i spodoba to zbuduję większe na przód a te dam jako kolumny efektowe do kina. Choć jeszcze kusi mnie budowa 3waya na StX trochę drożej ale niemam jakoś na sztywno spiętego budżetu. Pawle jak ze stopniem trudności dla takich kolumn w porównaniu do 2 way?.
      I czy kolumny 3 drożne można by zastosować do kina domowego jako główne a 2 drożne jako Efektówki?
      Czytałem też że ty budujesz zwrotnice czy mógłbyś mi na PW napisać koszty do 2way i 3 way?
      A jak jakościowo to lepiej STX czy w Tonsila pójść?

Skomentuj

Pawle jak ze stopniem trudności dla takich kolumn w porównaniu do 2 way?.
        pracy jest wiecej (wieksza obudowa, wieksza zwrotnica, wiecej glosnikow) ale nic wiecej - skala trudnosci taka sama

I czy kolumny 3 drożne można by zastosować do kina domowego jako główne a 2 drożne jako Efektówki?
        tak, ale wszystkie tanie amplitunery odpadaja (tani markowy to do ok 3kPLN, ale np ferguson za 800zl jest mega mocny )

Czytałem też że ty budujesz zwrotnice czy mógłbyś mi na PW napisać koszty do 2way i 3 way?
        ceny wielokrotnie podawalem na forum
        wczesniej bylo to 180zl/para za 3 drogi i ok 90zl/para za 2 drogi
        teraz ceny poszly troche w gore...

A jak jakościowo to lepiej STX czy w Tonsila pójść?
        zalezy od konkretnych modeli
        mi sie podobaja woofery tonsila, ale sa drozsze...

Skomentuj

a i jeszcze czy w konstrukcji tych monitorów 2 way na Stxach komora dla niskotonowego ma ok 15l? i czy można by np przykład rurę od BR dać z tyłu i jak wpłynie taka zmiana?

Skomentuj

a i jeszcze czy w konstrukcji tych monitorów 2 way na Stxach komora dla niskotonowego ma ok 15l?
            NIE!
            te 15 litrow z irkowych projektow to pojemnosc skrzynki testowej a nie zalecana pojemnosc dla danego glosnika!
            ta skrzynia ma ok 9 litrow (policz sobie ile dokladnie)

czy można by np przykład rurę od BR dać z tyłu i jak wpłynie taka zmiana?
            mozna, ale bedziesz musial odsuwac kolumne od scian

w przypadku tunelu z tylu bym robil zupelnie inne skrzynki

Skomentuj

A masz jakiś konkretny pomysł-projekt na takie skrzynki? U mnie nie będą stały pod sciana raczej prawie środek pomieszczenia.

Skomentuj

cos tego typu

---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post o 21:49 ----------

U mnie nie będą stały pod sciana
                to zostaw oryginalny projekt
                lub rozciagnij go w gore

Skomentuj

Czaruję...
                X